jednorazowy3 06.01.11, 10:07 Jakub to typowo żydowskie imię. Pytanie, czemu naraz stało się takie popularne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kloss8 Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 10:37 Tak samo żydowskie jak Michał, Szymon, Mateusz i wiele innych. Pytanie, czemu jesteś takim kretynem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 10:55 Po prostu Żydzi rządzą swiatem, i trzeba nad tym przejśc do POrządku dziennego, a nie pyszczyc sie z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.lublin.hypnet.pl 06.01.11, 11:47 Przed "i" na ogół nie stawiamy przecinka (w tym wypadku też), wyraz "porządek" użyty w znaczeniu rzeczownika pospolitego piszemy w środku zdania małymi literami ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.B. Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 13:54 Na ogół, nie znaczy nigdy. W przypadku zdań współrzędnych, kiedy przecinek pełni rolę przeciwstawną, stawiamy go. W zdaniu folkatki taką właśnie rolę pełni, a zatem jest dopuszczalny, a nawet potrzebny. Wielkie litery PO w słowie "porządek" są ewidentną aluzją, celowym zabiegiem literackim, a zatem również są uzasadnione. Natomiast w samym tekście artykułu występuje taki oto lid: "Jakie imiona rodzice z naszego regionu najchętniej nadawali dzieciom w 2010 r.? Nie było niespodzianek. Bezkonkurencyjni są Julia, Maja i Jakub. Ale jest szansa na zmianę."Więcej... lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,8909176,Najpopularniejsze_imiona_na_Lubelszczyznie_w_2010.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=1078269#ixzz1ALuuqRva Występuje w nim niewłasciwie użyte słowo szansa, które oznacza możliwość korzystnej zmiany, obrotu sprawy w porządaną stronę. Zmiana cz estotliwości nadawania określonego imienia nie jest ani korzystna, ani niekorzystna, po prostu neutralna. Należało więc użyć słowa możliwość, a nie szansa. W języku mediów tendencja do unifikowania wszystkich możliwości i nazywania ich szansą jest w ostatnim czasie dość wyrazista, ale błędna i niepożądana, a więc należy zwracać mediom na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczypior Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 12:59 10/10 :) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 13:20 pogarda napisał: > 36.6! Jak tak, to już tylko Turbodymoman... Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 13:26 Tak sobie po prostu zakpilem delikatnie... Folkatka zwykle pisze z sensem, bez niepotrzebnej demagogii a tu taki wpis... To tak jakby oskarzac zydow o to, ze zmuszaja wszystkich do nadawania zydowskich imion dzieciom. Nie wspomne nawet o kiepsko zawoalowanej sugestii, ze PO miala z tym cos wspolnego. Zazwyczaj takie wpisy na forum serwuje nam J2 albo inny aron a nie folkatka - inteligentna i wyrozumiala osoba z dystansem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 13:31 Zawsze była moda na jakieś tam imiona. Pamiętam czasy niemal samych Gosiek, Przemków, Izaur, Janków i Olgierdów... Ta też przejdzie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 13:37 W mojej klasie w podstawowce mielismy czterech pawlow, dwoch gerardow piec agnieszek... A Gosie to wspominam niezle... Szczegolnie cztery z nich ;D pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczypior Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 22:14 odnoszę wrażenie, że ciebie jakby ironia 10-kilogramowym młotkiem w głowę uderzyła to byś nie zauważył Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 11:14 Mylisz ironie z sarkazmem.... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.B Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 13:57 pogarda napisał: > Tak sobie po prostu zakpilem delikatnie... Folkatka zwykle pisze z sensem, bez > niepotrzebnej demagogii a tu taki wpis... Moim zdaniem, to wpis żartobliwy, znamionujący poczucie humoru, tylko może dla pogardy aluzja zbyt subtelna ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 12.01.11, 14:06 Drogi Pogardo to była kpina z mojej strony. NIe wierzę w żadne spiski żydowskie (to ostatnie juz na poważnie) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 18:35 i nie pyszczyć sie , a pyszczyć komuś. Polskiego nie znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 08:08 www.foxnews.com/world/2010/10/28/mohammed-tops-list-popular-baby-boy-britain/ to ja już wolę Jakub... niż frontpagemag.com/wp-content/uploads/2010/05/345-muslim-outrage.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 09:04 W swoim czasie dość popularne było imię Melor (od: Marks Engels Lenin Oktjabrskaja Rewolucja).:P Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 16:52 A co z imieniem Noyfb? Podobny skrotowiec od None Of Your eFfing Business. Uzylem slowa effing, zeby nie przeklinac bo by mnie empi-poliglota wynozyczkowal :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pisze_szopki Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 13:30 Rzeczywiście niekiedy dzięki imionom dzieci można poznać przekonania rodziców. Świadkowie często mocno biblijne: Noah, Natan, Deborah Co można powiedzieć o chcących by dzieciaki "wabiły się" :Wenesa, Jordan (Boże broń - nie DŻordan), Brian, Prawie nigdy: Helena,Matylda Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 13:36 "Tadeusz - wajchę przełóż"... Coś w tym jest, jeden znajomy mi Tadeusz jest byłym maszynistą kolejowym, a jego ojciec też był kolejarzem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 15:01 Tajnos nie zacytowales calego wierszyka: - Tadeusz! Wajche przeloz! - Niech Ambrozy przelozy! - Ja sie nazywam ADAM! I nie przekladam! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 06.01.11, 15:17 Znam, znam... Kiedyś namówiłem mojego wówczas małoletniego syna, by w ten sposób wymienionego Tadeusza "podpuścił", ale Tadeusz się nie dał i zacytował właśnie ten wierszyk. Musiał go znać od dawna...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: londoner chory narod IP: *.40.2.156.sub.mbb.three.co.uk 06.01.11, 17:50 ZXydowskie nie zydoiwskie co za roznica problem jest tylko w trym ze pozniej w klasie sa 10 Maji 10 Jakubowow i Kacprow to jest debilizm rodzicow zamiast szukac innych imion daja te co kazdy z top listy Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami najgorsze imie to Kacper 06.01.11, 21:11 do brzdaca mowisz - Kacperku, i nawet ladnie. ale nauczycielka wola - Kacper do tablicy! i pytanie: lubi go czy nie? idzie sobie urzednik i prezes mowi : panie Kacprze! zgroza. jak slyszy sie w kolo Kacper i Kacper to nie zauwaza sie , ze Kacper i Grzela blisko siebie siedza ;) i kolo setki maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepialska Re: najgorsze imie to Kacper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:14 Kacper kojarzy mi się z kuprem. Nic na to nie poradzę, po prostu te wyrazy sa podobne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarekp661 Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 04:08 ... albo ALI ... :-( W niektórych krajach Zachodnich tak sie dzieje ... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 09:10 Kiedyś u nas świętokradztwem było nadać dziecku imię zarezerwowane dla świętych, królów, kniaziów itd. Wtedy nikomu z plebsu nie przyszłoby do głowy, by dziecko nazwać Jezus, Maria, Józef, Piotr, Kazimierz, Świętopełk, Mieszko... Ale wiekowa tradycja z czasem ginie pod obcymi wpływami - zapewne z krajów iberyjskich.:D Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 10:27 Nadanie dziecku imienia Muhammad wcale nie oznacza ostentacyjnej religijnosci, a rodzice nie musza automatycznie byc muzeumanami. Moze to oznaczac, ze po prostu tatus jest fanem boksu. Moj kolega swego czasu oczekujac dziecka mowil wszystkim, ze jesli urodzi sie chlopiec to bedzi mial na imie Andrzej a jesli dziewczynka to Golota. Po kilku nastepnych walkach Goloty mu przeszlo, ale fanem bosku jest nadal :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 11:09 pogarda napisał: > Moj kolega swego czasu oczekujac dziecka mowil wszystkim, ze jesli urodzi sie c > hlopiec to bedzi mial na imie Andrzej a jesli dziewczynka to Golota. > Po kilku nastepnych walkach Goloty mu przeszlo, ale fanem bosku jest nadal :) Na podobnej zasadzie kiedyś niektórzy nadawali swym córkom imię Elektryfikacja - a potem czasy się zmieniły, bo "kultowy" ostatnio pan Bareja kiedyś wymyślił imię Tradycja. Niech sobie nazywają jak chccą - co najwyżej, jak dzieci podrosną, to koleżanki i koledzy w szkole będą miały z czego się śmiać a potem, jak dzieci osiągną pełnoletniość - to pójdą gdzie trzeba i zarejestrują sobie nowe imiona, nawet nie pytając rodziców o zdanie. Słusznie, bo dlaczego niby dzieci mają cierpieć za mody, idiotyzmy, fobie i kompleksy własnych rodziców???A w ogóle, to jedna moja koleżanka kiedyś swą córkę nazwała Dżamila - i miała rację, bo od wielu pokoleń to są polscy Tatarzy.:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.B Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 14:06 tajnos.agentos napisał: > Niech sobie nazywają jak chccą - co najwyżej, jak dzieci podrosną, to koleżanki i koledzy w > szkole będą miały z czego się śmiać a potem, jak dzieci osiągną pełnoletniość - to pójdą > gdzie trzeba i zarejestrują sobie nowe imiona, nawet nie pytając rodziców o zdanie Podobno imienia nie można sobie zmienić, nawet przez sąd. Nie wiemn na pewno, ale tak słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 16:56 Bzdura. Można nie tylko imię, ale nawet całe nazwisko. Żaden problem, już Melchior Wańkowicz opisał kiedyś przypadek chłopa, który zwał się Salomon Dupa i wystąpił o zmianę imienia, bo wszyscy mieli go za Żyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.B Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 22:45 Chyba za szybko i bez zastanowienia reagujesz, tajnosku. Ja pisałam wyraźnie o imieniu, nie kwestionując możliwości zmiany nazwiska, bo ta jest powszechnie znana (choć podlega pewnym ograniczeniom; nie można np. zmienić nazwiska ot, tak sobie, "bo się nie podoba", trzeba mieć powód, który przekona sąd, nie można także przyjmować nazwisk historycznych oraz sławnych ludzi). Słyszałam natomiast, że - w odróżnieniu od nazwiska - imienia zmienić nie można. Powtarzam: nie wiem czy to na pewno prawda, ale tak słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tri można zmienić zarówno imię jak nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 13:08 Gość portalu: G.B napisał(a): > Słyszałam natomia > st, że - w odróżnieniu od nazwiska - imienia zmienić nie można. Można bez problemu zmienić zarówno imię, jak nazwisko - tu link do odpowiedniej ustawy: isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20082201414 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.B. Re: można zmienić zarówno imię jak nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 00:58 Dziękuję bardzo za wskazanie aktu prawnego. Rzeczywiście, zmiana nazwiska i imienia nie stanowi obecnie tak wielkiego problemu jak dawniej i odbywa sie w drodze administracyjnej. Nie amiałam tego świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 10:28 A propos imienia Jezus: Jest ono bardzo popularne w krajach ameryki lacinskiej i jest wymawiane Hesus :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 11:14 Swoją drogą, jak mi kiedyś jakiś ksiądz powie że nie mogę ochrzcić mojego dzieca takim imieniem bo nie było takiego świętego, to mu powiem że zanim ten święty został świętym to też nie było takiego świętego, więc ja absolutnie chcę moje dziecko ochrzcić imieniem Jezus albo Maryja.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 11:19 Maryja byla swieta - bylo ich nawet dwie: matka Hesusa i Maryja - Magdalejna. Imie MAryja jest dosc popularne do tej pory, chociaz funkcjonuje w zmienionej formie. Maria, Maryla itp sa dosc popularne. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 11:38 Tamte już przed wiekami się spolszczyły, przybierając bardziej ludzkie nazwy. Ja chcę moją córkę nazwać Maryja - i już!:) Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Całe szczęście , że nie Mohammad ... 07.01.11, 16:49 Ja mam imie dla corki (nad ktora ciezko, choc nie bez przyjemnosci parcuje) ale nie wyjawie jakie. Zaraz by sie podniosl rwetes ze jestem jakis muzeumanin albo inny zyd ;D Chwile potem J2 albo inne olopy obszczekaliby mnie, ze pewnie jestem gej i rusek, wsadzili do busa na bialorus i tyle bym potomka widzial :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Miriam? 07.01.11, 17:02 Bo mi, osobiście zawsze się podobało... i jak się córka zdarzy (też właśnie nad tematem pracujemy, nie bez przyjemności), to przynajmniej na drugie:) A Aron i tekstylny niech się chowają... oni swoje pociechy (o ile kiedykolwiek się dorobią) będą nazywać po polskiemu... tak jak przechrztom zazwyczaj dawano nazwiska typowo polskie... Kwiatkowski (Rosenblum), Winnicki (Weingarten), Lubelski, Sandomierski... mnie to ryba... ale nadal śmieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Miriam? 07.01.11, 17:08 Qqbku. Nie, nie Miriam, mimo, ze imie na prawde ladne ;) MYslalem o imieniu na "L" ale reszty rowniez nie zdradze - nie jestem przesadny ale nie chce zapeszac. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Miriam? IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 16:11 a Miriam, to nie Maria po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Miriam? 09.01.11, 16:23 Gość portalu: xx napisał(a): > a Miriam, to nie Maria po polsku? Owszem. Ale z pewnych względów jest w języku polskim tak samo ciekawym imieniem, jak męskie "Barnaba" i "Bonawentura" (to pierwsze z resztą też pochodzenia Semickiego). Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Miriam? 10.01.11, 11:07 pogarda napisał: > Qqbku. Nie, nie Miriam, mimo, ze imie na prawde ladne ;) > MYslalem o imieniu na "L" ale reszty rowniez nie zdradze - nie jestem przesadny > ale nie chce zapeszac. > pzdr > Na patriotę fundamentalistę nie wygladasz, więc Lubella to nie będzie:))) Moja córka dostała imiona po antenatkach i wyszło z tego - Irena Antonina czyli komplenie demode. I dobrze:P Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Miriam? 10.01.11, 11:20 Twórzmy "nową tradycję", wróćmy do korzeni! W związku z tym proponuję popularyzację imienia Lublo :). Jak cię nie lubić, o stary nasz grodzie! Gdy w tobie przeszłość tak głęboko drzemie I gdy mąż, znikły w pradziejów pochodzie, Tym fundamentom dał „Lublin” na imię... Tu uzasadnieniepzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Miriam? 10.01.11, 12:02 To imię wciąż funkcjonuje w wersji żeńskiej - Luba (zdrobniale od ros. Lubow - na przykład Lubow Orłowa).:) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Miriam? 10.01.11, 12:05 _aaa_ napisała: > Na patriotę fundamentalistę nie wygladasz, więc Lubella to nie będzie:))) Więc może Leokadia, Lidia, Liliana, Lucyna, Ludmiła, Ludwika... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 11:48 jednorazowy3 napisała: > Jakub to typowo żydowskie imię. Pytanie, czemu naraz stało się takie popularne? "Na dobre i na złe"... i wszystko jasne. Tak się składa, że sam mam na imię Jakub... jak szedłem w stanie wojennym do przedszkola, to byłem jedynym Jakubem na liście (we wszystkich grupach wiekowych). W podstawówce (duża, 5-6 klas z tego samego rocznika) aż do 5-ej klasy też byłem rodzynkiem. W liceum był jeszcze jeden (na 4 roczniki:), na studiach (ponad 100 osób na roku), ani jednego... teraz zaś... ech :) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 11:52 Ty, ja w liceum miałem jednego koleżkę, który też nazywał się Jakub... Mniejsza o bliższe dane, gdyż to był potomek późniejszych tak zwanych "styropianów" - to nie ty przypadkiem?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.B. Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 14:11 Skoro potomek "styropianów", to trzeba koniecznie go zidentyfikować i wciągnąć do rejestru, także jego zstępnych, aż do trzeciego pokolenia. IPN nie jest wieczny, kiedyś wajcha odwinie się w drugą stronę i gdzie my wówczas bedziemy go szukali? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 15:05 Gość portalu: G.B. napisał(a): > Skoro potomek "styropianów", to trzeba koniecznie go zidentyfikować i wciągnąć > do rejestru, także jego zstępnych, aż do trzeciego pokolenia. IPN nie jest wiec > zny, kiedyś wajcha odwinie się w drugą stronę i gdzie my wówczas bedziemy go sz > ukali? :)))) Cii... mój ojciec też szycha był w "pierwszej" Solidarności. Miałem przez cały schyłkowy PRL przerypane w szkole przez to (chociaż jedno mi się podobało... nie musiałem na pochody pierwszomajowe chodzić, miałem wolne:). Czasami było jednak tak, że przychodził po mnie ojciec do zerówki/pierwszych klas SP, a pod przedszkolem/szkołą już czekali smutni panowie. Ja jechałem do domu, a tatuś na "48". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.B. Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 22:53 Ja tam chodziłam z przyjemnością na pochody pierwszomajowe i wielu moich znajomych również. Po pochodzie jechaliśmy autobusem do Kazimierza na piknik w kamieniołomach, skąd wracaliśmy późnym wieczorem ubawieni i w świetnych humorach, nie bez udziału gitar, ogniska i grzańca. A żeby już niektórych zupełnie dobić dodam, że te pikniki pierwszomajowe organizaował ZMS (Związek Młodzieży Socjalistycznej). Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 07.01.11, 11:53 A nie to nie ty... Tamten w stanie wojennym kończył liceum i poszedł na studia. Potem straciłem z nim kontakt...:) Odpowiedz Link Zgłoś
alamatygrysa Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 20... 08.01.11, 12:36 A co myślicie o imieniu Nikola ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: 78.8.79.* 09.01.11, 22:00 We Włoszech Nicola to męskie imię :D Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w 10.01.11, 08:05 Natomiast we Francji Nicole jest popularnym imieniem żeńskim a w Polsce Zenona jest imieniem żeńskim. Poza tym, znam jednego faceta, który się nazywa Jan Maria.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odk07 Re: Najpopularniejsze imiona na Lubelszczyźnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 13:04 Aaaa... ni-cola ni pepsi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: 212.87.246.* 08.01.11, 12:50 Ładne. Moja suka tak ma na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 14:04 Nie imię zdobi osobę, tylko osoba nadaje imieniu wartości/bezwartości. Wśród moich znajomych są cale zestawy osób o takich samych imionach i bardzo podobnych charakterach ( charakterkach). Mam znakomicie zbudowane stereotypy wobec imienia Czarek, Jacek, Adrian, Patryk, Andżelika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l-y Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.broker.com.pl 08.01.11, 20:15 okropne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepialska Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:16 Przepraszam za szczerość, ale jest trochę tandetne. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Nikola - czy to ładne imię ? 09.01.11, 16:17 Tak sao tandetne, jak na przykład Klaudia, Renata albo Zenobia. Kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 20:44 Nie, w zadnym wypadku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 21:02 tak ładne dla panienki z agencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.11, 21:23 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: 193.111.174.* 10.01.11, 09:43 tragiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 10:10 Mi się podoba;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.lublin.mm.pl 10.01.11, 22:33 Nikola? To oczywiście zdrobnienie o rosyjskiego imienia Mikołaj(Nikałaj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 11.01.11, 00:24 Bardzo ladne. Dla chlopca lepiej brzmi Nik,gorzej Kola ,ale razem to raczej dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u-v Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.149-202-24.mc.videotron.ca 11.01.11, 01:46 Nicola jest bardzo sympatyczne imie ..to Mikolaj po Polsku Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Nikola - czy to ładne imię ? 12.01.11, 14:08 Niestety, ale pretensjonalne imiona typu Nikola budzą we mnie skojarzenia właśnie z przemysłem porno... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Nikola - czy to ładne imię ? 12.01.11, 14:16 E tam, Nikola jest rzeczywiście żeńską odmianą Mikołaja, tak samo jak Michalina -Michała, Ernestyna - Ernesta, Celestyna - Celestyna itd. W pornobyznesie funkcjonują różne pseuda i ksywki, ale pretensjonalne to według mnie jest Mercedes - żeby baba nazywała się jak samochód, no ja nie mogę...:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 22:28 To "Mercedes" dostał nazwę od żeńskiego imienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Nikola - czy to ładne imię ? 14.01.11, 08:06 Natomiast Ford, Honda, Peugeot, Citroen, Renault, Opel itd. - od nazwiska... Tamto to był żart, panie ponurak.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harpio Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 15:01 Nie trzeba było tyle oglądać, to by ci się nie kojarzyło. Mój brat cioteczny ma na imię Wacek (zdrobnienie od Wacława). Ciekaw jestem, z czm ci się to kojarzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Nikola - czy to ładne imię ? 13.01.11, 07:45 Cioteczny Wacek? No rzeczywiście, to się bardzo źle kojarzy. Gdybym ja się tak nazywał, tobym się zapadł pod ziemię ze wstydu...:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 16:26 Nawiasem mówiąc, to na Śląsku jakis pan o tym imieniu podał do sadu jakieś pornowydawnictwo...o narusznenie dóbr osobistych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Nikola - czy to ładne imię ? IP: *.nplay.net.pl 13.01.11, 12:42 Moim zdaniem lepsze imię dla dziewczynki, od Nikola to Nina (Ninka). Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Nikola - czy to ładne imię ? 14.01.11, 08:07 Gość portalu: p napisał(a): > Moim zdaniem lepsze imię dla dziewczynki, od Nikola to Nina (Ninka). Peeeeewnie... Żeby w szkole krzyczeli za nią "Nina co się wypina".:P Odpowiedz Link Zgłoś