Dodaj do ulubionych

Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czysty...

24.03.11, 09:41
Panie Jakubie, you are dead right.
Obserwuj wątek
    • Gość: adl Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.ceu.es 24.03.11, 10:15
      Szacunek dla tego pana. Największy problem w Polsce to mentalnosc Polakow. Osobiscie uważam, choc moze to zabrzmi radykalnie, ze osoby rzucajace smieci na ziemie nie maja prawa nazywac siebie patriotami. Najłatwiej mozna okazac szacunek ojczyźnie nie zaśmiecając przestrzeni publicznej. Marzy mi sie zeby Ludzie mieli w Polsce mentalnosc Dunczykow czy Norwegow. Jakis czas temu szla przede mna starsza pani na ul. Nadbystrzyckiej. Rozpakowala cukierka, a papierek rzuciła na trawnik. Zatrzymałem rower, zawróciłem do niej i spytalem, dlaczego pani śmieci? Nie uzyskalem odpowiedzi a twarz tej pani wyrażała wielkie zdziwienie ze ktokolwiek jej zwrócił uwagę. Oczywiście papierka nie sprzątnęła. Ludzie powinni tez zrozumiec ze im wiecej sie smieci tym miasto musi wiecej zaplacic firmom sprztajacym, a wiec wszyscy za to placimy z naszych podatkow!!! A nie jestesmy bogatym spoleczenstwem, wiec przynajmniej tu mozna szukac oszczednosci, zaczynajac od samego siebie!!!

Moje pomysly na rozwiazanie problemu:
      - lepsza edukacja w szkole
      - wysokie kary za śmiecenie
      - szerzej zakrojona akcja strazy miejskiej
      - kampania spoleczna

• Gość: ef Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 10:27
        psiarze uczcie sie

a co powiesz na "macanie " pieczywa w sklepie rekami nie przez folie?
        ostanio przydazylo mi sie to w spozywaczaku , w tej samej skrzynce na pieczywo lezaly plastikowe rekawice kobieta, niewygladajaca na jakas pokrzywdzona przez los na ciele ani umysle, w miare ubrana z mezem, jak gdyby nigdy nic "macala" sobie buleczke po buleczce gola reka,
        nie zapomne tego zdziwienia , na moja zwrocona uwage ,ze o co mi w ogole chodzi a potem oczywscie atak, skad sie tacy ludzie biora :) szok !
      • Gość: wielkopolanin Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.icpnet.pl 24.03.11, 17:40
        Tylko pogratulowac takim ludziom ktorzy daja nam przykład mimo ze to jest ich druga ojczyzna .Brawo brawo wiecej takich ludzi a zatem sprzatamy po swoich pupilkach
    • tajnos.agentos Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czysty... 24.03.11, 10:26
      Rany, znów psie kupy... To już nie jest paranoja, to jest zboczenie!:D
      • Gość: ef Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 10:28
        sprzataj po swoim psie to nie bedzie psich kup na ulicach , bedzie cos innego nas wkurzac
      • pogarda Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 12:22
        tajnos.agentos napisał:
        > Rany, znów psie kupy... To już nie jest paranoja, to jest zboczenie!:D

Mylisz sie tajnosie. Tym razem to nei psie kupy a Dogs shit ;-D
        pzdr
        • tajnos.agentos Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 12:28
          jak zwał, tak zwał...:P
          Ten temat jest męczony przez media od lat, jak zwykle bardzo wybiórczo, na siłę, zawsze tak samo, zawsze kompletnie nie próbując wdawać się w jakąkolwiek debatę, nigdy nie przyjmując do wiadomości jakichkolwiek postulatów i argumentów, zawsze z takim samym zerowym skutkiem (bo skutkiem nie można nazwać wiecznego straszenia mandatami najłatwiejszych do ukarania winowajców)... Jak długo jeszcze do qrvy nędzy???
          • Gość: karol Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: 195.117.192.* 24.03.11, 12:36
            a jaki masz postulat, jesli można wiedzieć?
            • tajnos.agentos Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 12:40
              Zajrzyj do kilkudziesięciu wątków powstałych na ten temat przez ostatnich 10 lat, choćby tylko na tym forum. A ty jaki masz postulat?
              • Gość: karol Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: 195.117.192.* 24.03.11, 12:44
                Im więcej o tym będzie się mówic i pisać, tym większa szansa, że cos się zmieni w świadomości ludzi.
                A mój postulat: napisz wreszcie coś mądrego. Jęczeć każdy potrafi...
                • tajnos.agentos Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 13:22
                  Napisz wreszcie coś nowego. Nudny jesteś.
                  • Gość: aron Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.play-internet.pl 24.03.11, 14:14
                    skoro mieszkancy placa podatki od psa, to dlaczego maja po nim sprzatac. Od tego jest urzad miasta. No ale on woli wydawac kase na biurokractwo z MPK i tym podobne
                    • empi Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 14:21
                      aron zakładam, że i ty płacisz podatki za siebie samego. Więc nie lej po krzakach i nie wal kupki na chodnikach. Pomimo opłacenia podatku nie wolno ci tego robić. :)
                      pzdr.
                      • Gość: aron Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.play-internet.pl 24.03.11, 16:13
                        ja nie mam psa w Lublinie tylko u siebie na wsi a on tam jest na lancuchu tak ze nikomu nie przeszkadza
                        • jakmutam Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 16:17
                          Gość portalu: aron napisał(a):

> ja nie mam psa w Lublinie tylko u siebie na wsi a on tam jest na lancuchu tak z
                          > e nikomu nie przeszkadza
                          A gdyby tak ciebie , porąbany buraku uwiązać na łańcuchu? Jakim trzeba być bydlakiem , żeby wiązać niewinne zwierzę .
                          • Gość: aron Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.play-internet.pl 24.03.11, 16:25
                            na noc pies jest spuszczany
                        • empi Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 25.03.11, 17:05
                          a Ty jak i gdzie się załatwiasz będąc w Lublinie ? :) U siebie w Partaczewi razem z psem robicie to w tym samym miejscu? :)
                          pzdr.
                    • Gość: ef Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 14:29
                      zdaje sie , ze podatku dalej nie ma

ja tez jestem za wprowadzeniem podatku za posiadanie psa, na tyle wysokiego zeby mozna bylo utrzymac z tego sluzbe zajmujaca sie sprzataniem psich odchodow .
                      Na poprawienie sie swiadomosci Polakow oraz podniesienie ich kultury nie ma co liczyc przez dlugie lata, a utwierdza mnie to w przekonaniu czytanie forum gazety jak sie zdaje stawiajacej dosc wysoko poprzeczke swoim czytelnikom . Jesli tu jest takie podejscie , gdzie zdawaloby sie powinni pojawiac sie ludzie inteligentni to ... :)
                    • redakcja_lublin Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 15:15
                      Gość portalu: aron napisał(a):

> skoro mieszkancy placa podatki od psa, to dlaczego maja po nim sprzatac. Od teg
                      > o jest urzad miasta. No ale on woli wydawac kase na biurokractwo z MPK i tym po
                      > dobne
                      Przypominamy - w Lublinie nie ma podatku od psa. Rok temu prezydent Adam Wasilewski proponował wprowadzenie opłaty w wysokości 108 zł z wyłączeniem osób, które zadbałyby o wszczepienie psu specjalnego chipa. Temat wywołał takie kontrowersje, że prezydent zrezygnował z wprowadzenia takiej opłaty.
    • istred Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czysty... 24.03.11, 10:33
      Z psimi kupami ma rację, trzeba sprzątać i w Anglii raczej to robią.

Jednak co do śmieci generalnie, to Anglia jest dużo bardziej zasyfiała niż Polska - tam śmieć są niemalże na każdym kroku... i wszędzie jest gość w odblaskowym ubranku, który non stop sprząta. ...a ludzie śmiecą dalej - i tak w kółko.
      • Gość: aco Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.kredytbank.com.pl 24.03.11, 11:18
        I właśnie chodzi o tego gościa - to po pierwsze. Komu przyszło kiedyś zgłosić, że burak w aucie przed Tobą wyrzucił peta na ulicę? Pamiętam taką lokalną kampanię, żeby zgłaszać takie przypadki - wystarczyło zdjęcie z komórki. Różnica między PL i UK jest taka, że tam jak coś zgłosisz to na 100% będzie reakcja, u nas? Nie bardzo.
        Po drugie "to Anglia jest dużo bardziej zasyfiała niż Polska" - żart??? nie zgadzam się (chodzi Ci zapewne o miejsca gdzie nie mieszkają Anglicy - w pewnych dzielnicach dużych miast?)
        Miałem szczęście mieszkać w normalnych dzielnicach i co czwartek pod moim domem przejeżdżał samochód myjący ulicę a polskie miasta taplają się w błocie przy każdym deszczu i w psim łajnie każdej wiosny!
        Ludzie, zrozumcie, że płacicie podatki na straż miejską, MPO itd... - trzeba wymagać, wymagać wymagać wymagać! - Szkoda tylko, że nie ma się do kogo poskarżyć za brak reakcji na zgłoszenia...
        fixmystreet_co.uk - fantastyczna sprawa (śmieci, grafiti, itd) - u nas niestety - niewykonalne, zawsze znajdzie się wymówka, kasy brak, śnieg leży, przyjdzie deszcz to zmyje...
        Co do artykułu - posprzątamy jak śnieg się roztopi - situation normal!
        Głosowałbym za wprowadzeniem dodatkowego podatku (kastralny chyba to się nazywa) żeby dodatkowa kasa szła na sprzątanie jeśli tu leży problem - bo wolę zapłacić i mieć czysto a na spacery chodzić z podniesioną głową nie wyszukując min.

• Gość: istred Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: 194.181.0.* 24.03.11, 11:24
          Po drugie "to Anglia jest dużo bardziej zasyfiała niż Polska" - żart??? nie zgadzam się (chodzi Ci zapewne o miejsca gdzie nie mieszkają Anglicy - w pewnych dzielnicach dużych miast?)

Nie. Mieszkają praktycznie w 100% Anglicy. Akurat tam, gdzie mieszkali Polacy było najczyściej:)
          Generalnie chodzi mi o centra miast (bo wiadomo, że dzielnice są lepsze i gorsze). Powrót z pracy o 19 - na głównym deptaku pusto, tylko kilka osób z ekipy sprzątającej zbiera tony śmieci.

...ale jasne, to pewnie Polacy naśmiecili, bo przecież nie Anglicy :)))
      • Gość: geglawo Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.presscd.pl 24.03.11, 14:25
        W Anglii np. w Londynie nie ma koszy na śmieci publicznych (z uwagi na obawy przed np. bombą podłożoną w takim koszu). Stąd dużo śmieci i jeszcze więcej osób je sprzątających :)
    • skorp-ion-3 Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czysty... 24.03.11, 11:21
      Szacunek dla tego Anglika. Ostatnio jestem często z wnuczką na spacerze w wąwozie na Czubach, jest brudno , pełno śmieci, a jeżeli chodzi o psie kupy to strach żeby dziecko zboczyło z chodnika, jak narazie to jest więcej tych kup niż trawy . Ochyda. Pełno Pań i Panów często z bardzo dużymi psami bez kagańców. Może przywrócono by podatek od psów i to wtedy by się skończyła ta beztroska. Uważam , że wprowadzenie mandatów i to dużych za niesprzątanie po swoich pupliach jest jak najbardziej na miejscu, ponieważ obecnie tereny zielone ,które powinny służyć wszystkim mieszkańcom , służą tylko za bezpłatny kibel dla rzeszy psów.
      • Gość: mix-er Re: "stolica kultury"??? IP: 173.233.211.* 24.03.11, 17:30
        Jezli porowna sie Lublin z jakimkolwiek nieco wiekszym miastem za zachodnia granica Polski to latwo zauwazyc jak Lublinowi wciaz daleko do tej "odrobine bardziej cywilizowanej" czesci Europy!
        • Gość: aron Re: "stolica kultury"??? IP: *.paradowski.pl 24.03.11, 18:28
          a jak porównać Lublin do wrocławskiego syfu to dopiero jest śmiesznie
    • Gość: Piotr Choroś Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 11:26
      Ja od jakiegoś czasu prowadzę taką akcję z samochodami parkującymi na zakazach, trawnikach itp. Dzwonię na straż miejską: 81 466 50 20 i zgłaszam dokładnie gdzie ktoś zaparkował na trawniku, podaję markę i model oraz tablice rejestracyjne. Często fotografuję telefonem stojący tak samochód. Może jak będzie tak robić więcej osób to w końcu straż będzie reagowała szybko! Niestety moje doświadczenie jest takie, że wracając tą samą trasą 2 godziny po telefonie te samochody nadal stoją na trawniku :(
      • Gość: ef Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 11:32
        to zalezy ile maja zgloszen jak duzo , to mowia ktory jestes w kolejce
        • Gość: ef Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 11:36
          ..np w nd dochodzi do 7 zgloszen, ale w tygodniu i przyjezdzaja wla mandaty jelopkom blokujacym chodnik na calej szeroksci , rezultat rzadko kto sie decyduje to robic
      • tajnos.agentos Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 24.03.11, 11:41
        Gość portalu: Piotr Choroś napisał(a):

> Ja od jakiegoś czasu prowadzę taką akcję z samochodami parkującymi na zakazach,
        > trawnikach itp. Dzwonię na straż miejską: 81 466 50 20 i zgłaszam dokładnie gd
        > zie ktoś zaparkował na trawniku, podaję markę i model oraz tablice rejestracyjn
        > e.

U mnie z tego zrezygnowali nawet najbardziej zatwardziali "dyżurni" emeryci, choć śmieciarze trąbią pod oknami codziennie nie mogąc dojechać, drogi pożarowe i ewakuacyjne są zablokowane itd. Straż po prostu nie reaguje od czasu do czasu tłumacząc się, że nie ma prawa interweniować na drogach wewnętrznych, alejkach osiedlowych itd.
        • Gość: bosman już ma prawo... IP: *.centertel.pl 24.03.11, 11:43
          interweniować.
          • tajnos.agentos Podobno ma... 24.03.11, 11:59
            Interwencji jak zwykle niet. Łatwiej zakłada się szczęki w okolicach Krakowskiego.
    • Gość: bosman cała prawda o straży miejskiej: IP: *.centertel.pl 24.03.11, 11:42
      "Strażnicy przyjęli zgłoszenie i... nic. James i Izabela dzwonili kolejny raz i kolejny. - Było słychać, że telefonami byli już znudzeni. W końcu odpowiedzieli, że muszą ustalić, kto jest właścicielem tego terenu"
      Idą po najmniejszej linii oporu, interweniują "po uważaniu", . Szkoda że P. James nie zanotował z kim rozmawia i że nie złożył imiennej skargi na konkretnego urzędasa.

• Gość: ef Re: cała prawda o straży miejskiej: IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 11:48
        jesli jest trudne do ustalenia kto jest wlascicielem terenu , a na kosminku tych wlascicieli jest np. 7 z czego polowa powyjezdzala i jest niewiadomo gdzie, polowa poumierala, teren jest nieogrodzony to logiczne jest ze nawet posprzatanie niewiele zalatwia , bo niewiadomo kogo obciazyc , a skoro nie ma plotu to za chwile bedzie to samo i straz miejska mniej wiecej gdzie sa takie miejsca , co oczywiscie jej nieusprawiedliwia ale..
        ...
        trzeba jednak rozumiec , ze sprawa sprawie nierowna i sa rozne sytuacje i konteksty, do tego jednak trzeba miec skonczona minimum podstawowke
        • Gość: bosman no to ukończ wreszcie... IP: *.centertel.pl 24.03.11, 12:28
          tę podstawówkę. A potem zawodówkę, i wtedy sobie zreperujesz przerzutkę i nie będziesz dymał do Kielc na piechtę.
    • Gość: londoner bzdury angol gada IP: *.41.45.97.threembb.co.uk 24.03.11, 12:41
      Co on za glupoty opowiada niech wroci do uk kazde duze miasto w UK jest o wiele brudniejsze od najbrudniejszego w Polsce.
      Chyba juz dawno w ojczyznie nie byl.
      W Lublinie jest brudno ale duzo gorzej jest na wyspie krolowej o dzielnicach zamieszkanych przez czarna spolecznosc i muzulmanow nawet nie ma co wspominac bo tam juz jest dramat tak jest brudno.
    • Gość: piotr Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.11, 13:15
      dlaczego "znowu" - to naprawdę duży problem niezałatwiony od lat. Kiedy zwracam uwagę wlascicielom psów ( sam po swoim sprzatam) to słyszę obelgi. Dbam o kawałek zielni przed płotem mojego domu, i bez przerwy musze sprzątac psie odchody bo inaczej nie da sie nawet skosić trawy.
      • Gość: bosman załóż "elektrycznego pastucha"... IP: *.centertel.pl 24.03.11, 15:07
        i żaden kundel nie nasra ci na trawnik. Serio piszę, ja bym tak zrobił.
        • Gość: ef Re: załóż "elektrycznego pastucha"... IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 15:09
          jasne, dziecko dotknie i facet wyladuje w pierdlu. Ty to jednak nigdy nie wydobedziesz sie z biedy. Nie ma innej drogi niz sprzatanie.
          • Gość: bosman znów się osmieszasz prymitywny ćwoku IP: *.centertel.pl 24.03.11, 15:20
            "elektryczny pastuch" to 12 lub 24 V i dziecko nawet nie odczuje a dla psa zetkniecie z takim napięciem to problem. Tak więc idź kończ fieju tę podstawówkę, zawodówkę, napraw sobie przerzutkę i nie wciskaj się jak koszula w dupę gdy mądrzejsi rozmawiają. Albo idź od razu na piechtę do Kielc.
            • Gość: ef Re: znów się osmieszasz prymitywny ćwoku IP: *.lublin.hypnet.pl 24.03.11, 15:29
              to sprobuj dotknac takiego pastucha byle nie zgrubiala od szpadla lapa
    • Gość: czyscioch Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.acn.waw.pl 24.03.11, 15:01
      Wstydzcie sie polaczki .

A z brudem w Polsce to fakt

brawo dla tego pana

• d_singe Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czysty... 24.03.11, 20:02
      Faktycznie w szkole powinno się mówić dzieciakom, że należy sprzątać po swoich psach.
      Kupy są siedliskiem chorób (a drugiej strony kto by to dotkną,,,) Pan trochę przegiął z tymi szczurami bo w Lublinie nie ma szczurów ( Ps. Łódź jest najbardziej zaszczurzonym miastem w Polsce.)
      Mam 18 lat i oczywiście sprzątam po swoim psie. Nikt mnie do tego nie zachęca/zmusza. Dla mnie to jest tak jakby nie spuścić wody w toalecie!.
      Miastu też powinno zależeć aby wyczyścić miasto z kup.
      Powinni wyjść z unicjatywą właśnie teraz, drukować ulotki, reklamy na przystanach w autobusach, telebimach, robić kosze na kupy!!! Kosz na śmiecie nie jest lepszym miejscem na takiego tyou sprawy.
      W centrum jest czysto, najgorzej jest w dzielnicach... I tam powinno się zacząć zachęcać ludzi do sprzątania...
      Kary powinny być i to wysokie!! Miasto powinno działać na wielu frontach robić reklamę i zachęcać ludzi jak i wynająć ekipę sprzątającą do zbieranie odchodów...
      BTW. Dlaczego w Polsce więźniowie nie sprzątają społecznie? Zbieranie nieczystość/śmieci/papierków itp. itd było by świetną resocjalizacją!!

Podsumowując:
      Zachęcać ludzi, nagłaśniać sprawę, zaostrzyć mandaty( automatycznie powinno być więcej patroli służb najlepiej 3x dziennie i to o takich godz. o której wyprowadza się psy!!)
      Miasto też powinno pomóc mieszańcom powinni na osiedlach postawić odpowiednie kosze na kupy, angażować więzów do pracy i firmy sprzątające. Może za jakieś 10-15 lat coś by się zmieniło...
    • Gość: ESK 2016 Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.futuroexito.pl 24.03.11, 21:13
      EUROPEJSKA STOLICA KULTURY 2016 a propo psich kup jak zwróciłem klientce ze powinna posprzątać to wyjechała na mnie z gęba ze nigdzie nie można kupić torebek do sprzątania po psie a taki sam efekt uzyskamy biorąc zwykłe woreczki śniadaniowe cena około 2 zeta za 100 szt a i przy okazji pozdrawiam wszystkich właścicieli psów którzy wyprowadzają psa na sąsiada trawnik mając swój pod własnym domem a z drugiej strony chciał bym kiedyś zrobić tak jak M.Kondrat w "dniu świra" i zobaczyć minę właściciela trawnika
      • Gość: aron Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys IP: *.paradowski.pl 25.03.11, 05:23
        trzeba wysłać biurokractwo z ZTM i MPK do sprzątania psich kup, od razu będzie czyściej.
        • sothink Re: Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czys 25.03.11, 12:42
          biurokractwo z MPK miało być dotowane milionami na wniosek PiS buhhahahaahahahah ty durniu buahahahahahahaha
    • aniaania86 Zdjęcia, telefony, czyli Anglik walczy o czysty... 26.03.11, 09:15
      James jestem z Ciebie dumna. Nareszcie znalazł się ktoś, kto postanowił wziąć sprawy w swoje ręce. Może w ten sposób inni także się tym zainteresują i coś będzie zrobione w tym kierunku. James trzymam za Ciebie kciuki!!! Oby tak dalej :)
    • one-karola87 [...] 01.04.11, 19:08
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • empi netykieta, regulamin 01.04.11, 19:11
        Forum jest polskojęzyczne, pisz po polsku.
        pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka