Dodaj do ulubionych

Wybór liceum

12.04.11, 16:35
Chcę iść do klasy o profilu matematycznym. Zastanawiam się między Zamoyem a Staszicem. I zarówno o jednej jak i drugiej szkole słyszałam złe i dobre opinie. Np. wielu moich znajomych mówi mi, żebym nie szła do Staszica, bo tam poziom nauki jest kiepski, i atmosfera też nie bardzo. Jednak raczej nie wierzę w takie plotki. A co wy o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: belfer Re: Wybór liceum IP: *.lublin.mm.pl 13.04.11, 15:22
      Nic się w Lublinie nie zmienia, ciągle te szkoły uważane są za najlepsze w miescie. Może to i dobrze, ale gdzie rywalizacja?
      • wampir-wampir Re: Wybór liceum 13.04.11, 15:26
        Uparta jesteś z tym wątkiem. Wywalają Cię drzwiami, to wchodzisz oknem, tylko że tu nie ma licealistów. Małe szanse na aktualne informacje. Gdy ja byłem nastolatkiem uważano, że Staszic jest lepszy, gdy chodzi o przedmioty humanistyczne, a Zamoy - ścisłe. Jaka teraz panuje opinia, nie mam pojęcia.
        • qqbek Re: Wybór liceum 13.04.11, 15:47
          wampir-wampir napisał:

> Uparta jesteś z tym wątkiem. Wywalają Cię drzwiami, to wchodzisz oknem, tylko ż
          > e tu nie ma licealistów. Małe szanse na aktualne informacje. Gdy ja byłem nasto
          > latkiem uważano, że Staszic jest lepszy, gdy chodzi o przedmioty humanistyczne,
          > a Zamoy - ścisłe. Jaka teraz panuje opinia, nie mam pojęcia.

Za moich czasów panowało przekonanie, że Staszic jest dla skończonych kujonów, których rodziców stać na 10 godzin korepetycji w tygodniu a Zamoy miał opinię lekko "ćpuniastego" środowiska, gdzie wystarczy 5 godzin korepetycji. Wybrałem (świadomie) "Czwórkę" a rozważałem jeszcze Unię i "Piątkę".
          • Gość: ballada Re: Wybór liceum IP: 46.21.219.* 15.04.11, 21:19
            To dziwne bo za moich czasów uważało się że Staszic to nr 1 jeśli chodzi o przedmioty ścisłe ale też chodziły pogłoski że najwięcej trawki tam się sprzedaje. Zamoyski miał juz za sobą lata świetności. Największe wzięcie miały Unia i Piątka - wysoki poziom, innowacyjni nauczyciele ale też najtrudniej było się dostać. Za całkiem przyzwoite uważało się licea nr IV i IX. Reszta - średniaki. Za słabe uważało się liceum na Krochmalnej i Słowiczej.
            • wampir-wampir Re: Wybór liceum 15.04.11, 22:00
              Gość portalu: ballada napisał(a):

> Za sł
              > abe uważało się liceum na Krochmalnej i Słowiczej.

Chyba na Farbiarskiej. Na Krochmalnej nigdy nie było liceum.
              • Gość: bosman pierwej... IP: *.centertel.pl 21.04.11, 11:27
                krochmal potem farba czy "abarotno"? Może któraś z kobitek coś podpowie?
    • Gość: rozebrać Re: Wybór liceum IP: *.lublin.mm.pl 13.04.11, 20:05
      Masz jeszcze szansę uciec z tego syfu w młodym wieku. Gdybyś teraz wyjechała za granicę to jest ogromna szansa, że zgubisz akcent.
    • swistunek_lesny Re: Wybór liceum 13.04.11, 20:44
      Moim zdaniem wybór liceum nie ma większego znaczenia dla Twojej przyszłości. Jeżeli jesteś typem kujona, któremu jest wszystko jedno, czego się uczy, byle potem dostać dobry stopień, to rzeczywiście Staszic albo Zamoyski to dla Ciebie dobry wybór, bo znajdziesz tam motywację do nauki. Jednak jeżeli interesuje Cię jakis przedmiot i wiesz juz teraz, że potem będziesz go studiować, to taki wybór jest niekoniecznie najlepszy, dlatego że bedziesz musiała jednocześnie poświęcać masę czas na naukę przedmiotów, które do niczego Ci się potem nie przydadzę i będą dla Ciebie nudne. Ja w każdym razie poszedłbym do przeciętnej szkoły, a potem przyłożyłbym się do nauki tych przedmiotów, które będą mi potrzebne do studiów. Tak zresztą zrobiłem, a na studiach i tak byłem lepszy od różnych postaszicowców i pozamoyowców :)
      • Gość: rozebrać Re: Wybór liceum IP: *.lublin.mm.pl 14.04.11, 00:00
        Pozwolę się przed snem z tobą nie zgodzić. Wybór dobrego liceum pozwala zacząć wić połączenia które powiększa się na studiach. NETWORKING - najważniejsza rzecz dla które studiujesz nie w Lublinie a w Warszawie albo w Oxfordzie.
        W dobrym liceum znajdziesz więcej mądrych ludzi z rodzicami z większą kasą i wyższą inteligencją.
        Lublin nic nie da.
        • swistunek_lesny Re: Wybór liceum 15.04.11, 21:35
          Z tego punktu widzenia może i masz rację. Chociaż z drugiej strony mój brat chodził do liceum Zamoyskiego i nic mu to nie pomogło w "networkingu" :)
    • Gość: matka licealisty Re: Wybór liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.11, 11:20
      Wg mnie to wybór między dżumą a cholerą:) Obie szkoły to tzw renomowane licea, a przynajmniej tak się utarło. Moim zdaniem teraz jadą jednak na dawnej opinii. Mój syn chodzi do Zamoya, a dzieci znajomych także do Staszica. Mam więc skalę porównawczą ale napiszę tylko o Zamoyskim. Ta szkoła po prostu nie uczy, a raczej uczy bardzo sporadycznie. Osiągnięcia uczniów to w ogromnej większości zasługa korków. Jest problem z matematykami, choć matematykiem jest dyrektor - nie daj Boże trafić do jego klasy, bo wtedy korki murowane. Generalnie przedmioty ścisłe są na bardzo kiepskim poziomie, choć można trafić na nielicznych dobrych nauczycieli. Zresztą przeanalizuj ten materiał - matura.ewd.edu.pl. Daje do myslenia.
      • Gość: gość Re: Wybór liceum IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 16:01
        podpisuję się pod poprzednią wypowiedzią - jako rodzic tegorocznego maturzysty ze Staszica. Chcesz zdać dobrze maturę - ucz się we własnym zakresie. Tylko po cholerę te cyrki z frekwencją, nie rozumiem, bo jesli mają się uczyć sami, to nie mogą spędzać po 7 godzin w miejscu, w którym mogą nabawić się jedynie wrzodów na żołądku.
        W moim mniemaniu biskupiak jest zdecydowanie najlepszy.
        • Gość: matka licealisty Re: Wybór liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.11, 09:13
          Jak widać w Staszicu jest tak samo. Z frekwencją to też niestety racja. Zwyczajnie szkoda czasu na siedzenie na niektórych lekcjach. Dodam jeszcze, że poziom nauczania języków obcych to porażka. Staszic ma podział na grupy zaawansowania, Zamoyski niestety nie. Zgadzam się, że biskupiak jest najlepszy. Dobre jest też ponoć liceum pallotynskie (Batory), Królowej Jadwigi i Paderewski. Ale to już niestety szkoły płatne. Generalnie moje zdanie jest takie - tzw renomowane licea mają znaczenie tylko środowiskowe, socjalizujące. Jest tam duże skupisko zdolnej, inteligentnej młodzieży, więc i fajne kontakty :) Natomiast znaczenie czysto edukacyjne jest bardzo mizerne. Oczywiście wszystko zależy od składu nauczycieli w danej klasie. Czasem można trafić dobrze ale to raczej rzadkość.
    • Gość: monterros polecam IX IP: *.mpwik.lublin.pl 22.04.11, 10:00
      Ja chodziłem tam 13 lat temu. Wiem,że poziom trzymają i jest "klimat" czego nie ma w każdej szkole. A matematyka stoi tam na dobrym poziomie.
      Co do Staszica to zawsze była szkoła dla snobów, tak sie utarło. Ja wiem akurat z doświadczenia, znałem ludzi ze Staszica. W latach 90-tych jak nie miałeś Levisów na d... to byłeś inny. :)

ps. zorientuj sie także co szkoły oferują oprócz samej nauki (programy, wymiany itp.) to ważne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka