elbertson 02.07.11, 07:01 Chyba nie matura nie dla każdego ale zawód nauczyciela , jesli nie zdaje 1/4 coś mocno jest nie tak , z drugiej strony wynik i tak lepszy niż przy egzaminach na prawo jazdy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: am_ok Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.lublin.hypnet.pl 02.07.11, 08:19 Konia do wodopoju mozna zaciagnac - napic sie za niego nie napijesz. Wg mnie matura faktycznie nie jest dla wszystkich. Kiedys zdawalo wiecej osob, ale tez nie wszyscy co konczyli szkole zdawali mature. Od pewnego czasu zrobila sie moda na to, ze przystapie do matury - co mi szkodzi. Tylko ze za tym nie szla nauka, powtarzanie, itp. No i sa efekty. Gorsze jest to, ze systemowo zakazano egzaminow wstepnych do szkol srednich, na studia - te dopiero pokazalyby jak slabo jest z wiedza uczniow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elbertson trudno odmówic Ci racji ale sam przyznasz że 1/4 IP: *.xdsl.centertel.pl 02.07.11, 08:36 Z DOPUSZCZONYCH to naprawde dużo ale cóz jesli 2 teraz dopuszcza to cóż sie dziwić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am_ok Re: trudno odmówic Ci racji ale sam przyznasz że IP: *.lublin.hypnet.pl 02.07.11, 08:48 Ja bym wolal zeby podano inne statystyki - ile osob zdalo mature otrzymujac z ktoregokolwiek z obowiazkowych przedniotow 30%. To dopiero bylby temat do przemyslen. Osoby te legitymuja sie matura, ale powiem szczerze zdanie przedniotu na poziomie 30% to jest straszne. Ciekawe czy ludzie chcieliby leczyc sie u lekarzy, ktorzy wiedze zdobyli na poziomie 30%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: trudno odmówic Ci racji ale sam przyznasz że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 13:04 Zdanie matury na poziomie 30% to jedno, a dostanie się na dobre studia to drugie. Nikt nie dostanie się na takowe studia z wynikiem 30% a jeśli mowa o medycynie to tam trzeba mieć minimum 70% z każdego wymaganego przedmiotu, no ewentualnie jak z jednego ma się 100% to z drugiego może być 60%. z wynikiem 30-50% zostają tylko uczelnie prywatne lub jakieś mało oblegane kierunki typu filozofia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Do studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 16:30 Pisze :"na dobre studia to drugie. Nikt nie dostanie się na takowe studia z wynikiem 30%" No ale jest wiele uczelni , a raczej " uczelni " , którzy przyjmą każdego i nawet z wynikiem 30 % , byle regularnie płacił czesne . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do elbertson 13.07.11, 18:03 Pisze :" Z DOPUSZCZONYCH to naprawde dużo ale cóz jesli 2 teraz dopuszcza to cóż sie dziwić " Hmm, w Niemczech jak się ma dwóje z dwóch przedmiotów to już zdaje się z tych przedmiotów egzamin poprawkowy .( tam jest inna skala ocen ) . W Polsce nawet i po nie zdanym egzaminie poprawkowym rada pedagogiczna może swoją decyzją - głosowanie - przepchnąć takiego nieuka . A pani minister Hall w tegorocznym rozporządzeniu jeszcze dopuściła takie praktyki i w średniej szkole . Rządzą tzw postępaki - mieszania lewaka i liberała . I tak to właśnie działa . Jesienią można wpłynąć na zmianę kursu ! Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do am ok 13.07.11, 18:07 Pisze :" Gorsze jest to, ze systemowo zakazano egzaminow wstepnych do szkol srednich, na studia - te dopiero pokazalyby jak slabo jest z wiedza uczniow. " Zakazano ? Kto ? Krasnoludki ? Nie , to tzw postępaki rządzące od lat oświatą . Jest okazja by jesienią to zmienić !! Odpowiedz Link Zgłoś
mamate Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każde... 02.07.11, 10:04 a gdzie jest napisane, że wszyscy muszą zdać maturę.Obciąża się nauczycieli za słabe wyniki.Nikt nie powie,że ma dzieci-leni.Najlepiej dać im wszystko na tacy.świat się przewraca do góry nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
markopolo2010 Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każde... 02.07.11, 10:19 Mój syn oblał matematyke, chociaz punktacja jaka zdobył z pozostałych egzaminów dałaby mu wysokie miejsce na listach na każda uczelnie. Faktem jest ze za późno się przyłożył ( korepetycje ), ale tez nauczyciel matematyki tak prowadził lekcje, że uczniowie rozwiazywali krzyzówki zamiast robic co nalezy. Wszyscy bez wyjatku mieli korki. 28 punktów, które udało się zdobyc synowi to efekt pracy w domu a nie w szkole. Zeby uczyc matematyki trzeba umiec to robic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 11:29 30% z poziomu podstawowego dało się wyciągnąć samą wiedzą z GIMNAZJUM! Jedyne czego wymagano na tej maturze a matematyki, czego nie było przed liceum to 1 zadanie z rachunku prawdopodobieństwa i 2-3 zadania z geometrii (trzeba było bodajże użyć twierdzenia cosinusów). Zadania dowodowe były żałośnie proste, nie trzeba było w nich pomysłu, a jedynie mechaniczne stosowanie wzorów (które są na KARCIE) Także skoro nie zdał matematyki to jest debilem i nie powinien studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.zone3.bethere.co.uk 02.07.11, 19:54 niestety nie masz racji.ja miałem taka sama sytuacje x lat temu zmatmy w podstawowce brylowalem niestety w liceum majac 5,6 z matmy i fakultetu nie nauczylem sie nic a wiedza z podstawówki troszke wyblakła. na szczescie poszedłem pół roku przed matura na korki i zdałem na 5 i dostałem sie na politechnike krk. ale w liceum nie nauczyłem sie NIC i to wina nauczyciela,mało brakowało a zniszczyłby mi zycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko nauczycieli matematyki jak Wacław Rakowski już IP: *.xdsl.centertel.pl 02.07.11, 11:30 niestety nie ma , odeszli , tamto pokolenie żyło matematyką , koledzy matematycy spotykali sie na szachy i ... rozwiązywanie trudnych zadań . Nikt tak nie uczył jak On / do dzis wspominam Jego rosyjskie zbiory zadań / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: nauczycieli matematyki jak Wacław Rakowski ju IP: *.lublin.hypnet.pl 02.07.11, 11:39 No wlasnie ... "rosyjskie zbiory zadan". Rusofobia doprowadzila do zmiany systemu nauczania, bo owczesna wladza uznala, ze system jest "komunistyczny", wiec "ruski", wiec nie wazne czy dawal dobre rezultaty - byl "beeeeeeeeee" wiec go zmieniono. Mamy tego efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Nasza babka też nas katowała rosyjskimi zbiorami:) IP: *.lowicz.vectranet.pl 02.07.11, 22:21 Jest jedno ale. My mieliśmy trochę więcej godzin matematyki i jeden rok więcej na przygotowanie do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko pozdrowienia dla udręczonych ;-) IP: *.xdsl.centertel.pl 03.07.11, 08:43 zadania z geometrii były znakomite , teraz tego nie ma . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am_ok Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.lublin.hypnet.pl 02.07.11, 11:36 Jak popatrzy sie na zakres tematyczny obecnych matur to trudno nazwac to co jest uczone "matematyka"... Uczyc trzeba umiec, nie da sie ukryc, ale do tanga trzeba dwojga. No i jeszcze od lat obnizanie rangi nauczyciela w oczach dzieci, prowadzi do tego, ze uczniowie ignoruja polecenia, upomnienia (chcialoby sie napisac "grozby" - ale tego nauczycielom nie wolno). A z innej beczki, dlaczego nikt nie wspomina o tych, ktorym zabraklo 2 pkt z polskiego czy jezyka obcego, choc z matematyki mieli prawie maksa? A takich osob wcale nie jest malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.77.classcom.pl 02.07.11, 13:37 słuszna uwaga, jest zapewne znaczący odsetek osób KUMAJĄCYCH matematykę, a nie czujących języków. Wbrew pozorom powinni być oni ważniejsi dla społeczeństwa niż pseudo humaniści, bo w zaciszu swojego pokoju, bura, pracowni potrafią stworzyć ciekawe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.me.uk 02.07.11, 19:34 Ważne jest i jedno i drugie, bo potem efekt jest na przykład taki, że specyfikacja techniczna jest może i spójna, i kompletna, ale zupełnie nie da się czytać albo, co gorsza, nieprawidłowo użyte sformułowania powodują niejednoznaczności interpretacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do gościa am-ok 13.07.11, 17:55 nikt nie wspomina takiego faktu, bo to tak rzadki fakt jak wygranie 6 w totka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re:Źli nauczyciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 14:40 Czy pani była na tych lekcjach? Mój syn też niekiedy krytykował nauczycieli, w konfrontacji w szkole okazywało się, że to był najczęściej odpowiednio ubarwiona krytyka, by usprawiedliwić swoje zachowanie czy lenistwo. Mimo to zdał maturę z niezłym wynikiem. Skoro syn zdał maturę podstawową na 28%, to może powinien powtórzyć gimnazjum, gdyż większość zadań była z poziomu tej szkoły. Znajoma dała dobrym uczniom z klas 3-cich gimnazjum testy matury podstawowej. Wszyscy zdali tą maturę. Niedawno na forum ktoś dał całej klasie te zadania i też sobie poradzili (oczywiście z pominięciem tych, które były z poza zakresu nauczania gimnazjum). Więc o czym tu mówić. Wnioski nasuwają się same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.lublin.mm.pl 02.07.11, 20:17 Jeśli uczniowie rozwiązywali krzyżówki to sami sobie zasłużyli na oblanie matury. Jeśli przez cały semestr czy rok nic nie robili na lekcjach i ich to nie zaniepokoiło ani nie podjęli żadnych kroków żeby się to zmieniło to sam pan/pani widzi gdzie oni tą maturę mają. Pretensje proszę kierować we właściwym kierunku. Nawet najlepszy nauczyciel nie wbije do głowy nic - temu który nie chce się niczego nauczyć. A że nauczyciel (jak pan/pani) twierdzi był słaby a i uczniowie nie zbyt lotni to efekt końcowy na miarę wysiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
markopolo2010 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ 02.07.11, 23:54 przepraszam Pania /Pana, ale odwrócony tyłem do klasy, mamroczący cos pod nosem nauczyciel nie reagujacy na prosby o powrórzenie, nie panujący nad klasą, majacy problemy z komunikacją to nie jest ktoś kto zachęci i porwie. skąd się bierze koniecznośc brania korków skoro same elity matematyczne ucza w szkołąch ??? trochę obiektywizmu polecam wszystkim oburzonym nauczycielom, którzy się tu rozpisują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 02:09 srata tata... a niechby tylko ten nauczyciel powiedział do jednego ucznia 'ty matole, rowy kopać a nie matematyki się uczyć!' to od razu by się całą delegacja rodziców i uczniów zjawiła po to aby nauczyciela wymienić, bo źle uczy i obraża uczniów... a tutaj każdemu widać odpowiadało, nauczyciel udawał, że uczy, a uczniowie udawali, że się uczą, nikomu nic nie przeszkadzało, przynajmniej na tyle, aby ruszyć tyłem po dzwonku, dopiero jak nie zdali matury to wielki lament, że ich nie nauczono... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 02:12 wiem, że to ciężkie dla rodzica, ale po prostu masz tępego potomka, nie umiał zdać na 30%, to przecież śmiech na sali... pewnie Pan/Pani sam nie ma matury (zdobytej za ciężkiej komuny), wtedy by może miał więcej szacunku do nauki i nie gadał takich bredni, że mu 2% zabrakło do 30%... czyli z kompletnego analfabety matematycznego zabrakło mu 2% do ignoranta... na prawdę jest o co walczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko jesli nie umieli , nie chcieli sie uczyc , IP: *.xdsl.centertel.pl 03.07.11, 08:46 nie powinno sie ich dopuszczać do egzaminu dojrzałości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczycielka Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 11:26 Szanowny Panie/Pani racja, trzeba umieć zapanować nad uczniami, ale lepiej pracuje się tam, gdzie na sprawy administracyjne i zapanowanie nad młodym żywiołem spędza się 5 minut, a inaczej tam, gdzie brak kultury, motywacji i systematycznej pracy uczniów sprawia, że warunki pracy są mało sprzyjające i w liceum ogólnokształcącym trzeba ograniczać zakres materiału, nieustannie powtarzać ten i tak niewielki materiał, a nawet stosować zabawy niczym w szkole podstawowej, aby jednak coś w głowach zostało. A co mają zrobić uczniowie, którzy chcą się uczyć, a nauczyciel musi ciągle motywować i kontrolować grupę uczniów niechętnych zdobywaniu wiedzy? Może rodzice powinni zainteresować się, kto ze szkolnych kolegów ich dzieci ma naganne lub nieodpowiednie zachowanie i utrudnia ich dziecku uczenie się na lekcjach? Może powinni pisać podania do dyrektora o usuwanie takich uczniów z klas, gdzie tym normalnym,zmotywowanym i dostosowanym nie poświęca się tyle czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ 13.07.11, 17:17 Szanowna nauczycielko , Piszesz oczywiste rzeczy ale jak ocenić innych nauczycieli , jeśli ja to mówię na radzie pedagogicznej a inny/ inna ( zwykle inna ) nauczycielka to komentuje " brakuje panu kwalifikacji " . Tak bywa włącznie z dyrektorem / dyrektorką ( zwykle dyrektorką ) , chociaż owa dyrektorka palcem nie ruszy , żeby pomóc nauczycielowi zwalczać chuligaństwo - stadionowe chuligaństwo w szkole . No, chyba, że nauczyciel na piśmie zgłosi do kancelarii szkoły, że uczeń wszedł do klasy po dzwonku z gestem i okrzykiem hitlerowskim . Podsumowując , tacy też są i uczniowie , i nauczyciele i dyrektorzy . W sumie za dużo patologii , za duża tolerancja patologii . A jeszcze - tacy i rodzice . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.lublin.mm.pl 03.07.11, 14:48 Zacznijmy więc od początku - uczniowie są w szkole po to żeby się nauczyć (jeśli chcą), nauczyciele są w szkole po to żeby UMOŻLIWIĆ nauczenie się uczniom. Nie działa to tak że na każdej lekcji nauczyciel otwiera chirurgicznie 30 czaszek i ładuje łopatą materiał... Gdzie była Pani (podejrzewam że Pani - nie Pan....) przez cały rok gdy syn się "uczył" (klepał krzyżówki)? Czemu wtedy Pani nie interweniowała, skoro winni pani nauczyciela? Czy może jednak było tak: "A może się uda te 30% zrobić"? Próg 30 % to naprawdę próg wstydu. Jw - żaden test gdzie próg nie wynosi 50%+1punkt niczego nie ocenia... Plusem tej całej sytuacji jest to że: 1) może w końcu okaże się że naprawde nie każdy musi maturę mieć, 2) może w końcu okaże się że ci matura coś znaczy... jw. - jak ma ją każdy - nie znaczy nic, Pozatym przypominam słynne przysłowie: "Nie matura leć chęć szczera zrobi z ciebie [oficera/wpisz co chcesz]" Nie załamywać się i do roboty żeby wzorem matury nie żałować później czegoś kolejnego... Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ 13.07.11, 17:07 Do gościa2 : Tak , progi są stanowczo za niskie . Na pisemnej maturze podst. z ang są dwa zadania ze słuchu . W odpowiedzi zakreśla się : prawda / fałsz . Czyli jest 50 % szans , że się trafi a już 30 % - z całości - wystarczy na zaliczenie matury . Więc po co takie zadania ? Czy rozumni ludzie je tam umieścili czy po to, by podnieś zdawalność ? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ 13.07.11, 17:28 Do markopolo 2010 : Pisze :" ... nie panujący nad klasą ... " A to w klasie maturalnej ba !! w liceum trzeba " panować nad klasą " . Nooo tak !!! dawniej do panowania nad klasą było takie skuteczne i podręczne narzędzie - dyscyplina . I była ona często używana i wtedy nauczyciel mógł " panować nad klasą ". Teraz władzę na oświatą mają tzw postępaki - czyli mieszanina lewaka i liberała i skutki są wyraźnie widoczne . Pora tych ludzi odsunąć od władzy . Jesienią będzie okazja . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do gościa2 : Pogrom na matematyce. 13.07.11, 17:33 Do gościa 2 : A co powiedzieć o pani nauczycielce , a jakże dyplomowanej , która na takie jak twoje słowa , komentuje tak " to pana porażka " . Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Hodowla matolow Made in Poland? 02.07.11, 11:33 Pokazcie mi jakikolwiek egzamin, w jakimkolwiek normalnym kraju, ktory daje pass przy 30%. Smiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko ? oczywiscie polski egzamin na prawo jazdy 50/50 - IP: *.ennet.pl 02.07.11, 12:32 magisterka to przy tym pestka , nie wiem czy Rambo by zdał za pierwszym razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Hodowla matolow Made in Poland? IP: *.lublin.mm.pl 02.07.11, 20:19 dooooookładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OnLbn Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 11:33 A kto powiedział, że każdemu należy się matura? To powinien być egzamin dla elity, jak przed wojną. Wtedy to było coś. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do onlbn 13.07.11, 17:56 Hmm, ale tzw postępaki mają inne zdanie a oni rządzą tym krajem Odpowiedz Link Zgłoś
quri3 Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każde... 02.07.11, 12:00 Matura to bzdura. Niestety to fakt. W Polsce, zresztą nie tylko, liczy się jedynie papier, a nie idąca, przynajmniej teoretycznie, za nim wiedza. Dopóki będzie u nas panował system samooszukiwania się to nic się nie zmieni. Mamy taką społeczną korupcję. Szkoły udają, że nauczają, uczniowie, że się uczą, a rodzice, że tym się interesują. Potem jest matura i wszyscy patrzą w podłogę by nie widzieć oszustw. Zmiana mentalność społeczeństwa to kilka pokoleń - niestety eliminacja oszustów trwa długo. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do quri3 13.07.11, 17:53 Pisze : " Zmiana mentalność społeczeństwa to kilka pokoleń - niestety eliminacja oszustów trwa długo" Ale jeszcze trzeba tych oszustów odsunąć od władzy . Jesienią będzie okazja ! Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Nie kazdy musi mieć maturę, 02.07.11, 14:10 dla większości wykonywanych prac jest zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do zablokowanego nicka 13.07.11, 17:49 Pisze : " dla większości wykonywanych prac jest zbędna. " Ale takie prace przeprowadzają się dość szybko do Chin . I co ci ludzie w Polsce zrobią ? Pracujący nie chcą płacić podatków na zasiłki dla bezrobotnych . Odpowiedz Link Zgłoś
zdybiec Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każde... 02.07.11, 17:22 Moim zdaniem klasa przedmaturalna (jak 2. liceum) powinna być sitem. Wymogi zaliczenia wszystkich przedmiotów maturalnych powinny być w tej klasie podwyższone. Jeśli ktoś ma zaległości w podstawach matematyki czy języka obcego, nie mówiąc o polskim - powinien powtórzyć tę klasę. Dobrze by było przy tym stworzyć osobny program lekcji dla repetentów (klasy międzyszkolne przedmaturalne dla powtarzających?), gdzie powtarzany byłby także najważniejszy materiał z gimnazjum. Niezaliczenie (może komisyjne?) powtarzanej klasy, a także niezdanie matury po odbyciu takiej powtórki powinno być ostateczne. Nie ma wykrzesze ognia z plasteliny! Pracownicy fizyczni też są potrzebni społeczeństewu, nie tylko "yntelygięci" :) Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ 13.07.11, 17:46 Do zdybiec : Pisze : " winna być sitem " . Ja także chciałem być takim sitem i dyrektorka na koniec roku szkolnego powiedziała mi , że jednak nie odnowi ze mną umowy o pracę ale zasugerowała, że nie muszę przyjeżdżać na egzamin poprawkowy ( miałem dość daleko ) . A .. aa rok wcześniej , kiedy się przyjmowałem i wziąłem udział w radzie pedagogicznej pod koniec sierpnia , pani dyrektorka poddała pod głosowanie ( to było wtedy gimnazjum ) wniosek o promowanie uczniów !!! którzy nie zdali egzaminu poprawkowego z angielskiego . Przeciwny byłem tylko ja i inna nauczycielka z angielskiego . A w połowie roku szkolnego przed wystawieniem stopni na I semestr , zagrożony jedynką uczeń wstał i powiedział, że on olewa angielski , bo rada pedagogiczna i tak go przepchnie jak w zeszłym roku X i Y . A w innej szkole - tym razem w technikum - przed egzaminem poprawkowym wychowawczyni a i dyrektor też zauważył na ucho po cichu , że w tej i tamtej klasie jest tylko 25 uczniów i jeśli chcemy zachować pracę to tych 25 uczniów musi być , bo starosta nie zgodzi się na dzielenie klasy na grupy . No i część nauczycieli straci pracę . Straciłem , bo egzaminy poprawkowe były liczne i z innych przedmiotów . ( w tej szkole w klasie gdzie byłem wychowawcą tylko 8 osób zdało maturę ) . A pod koniec czerwca zawsze były nerwy czy będzie rekrutacja na tyle dobra by otworzyć kolejne 3 pierwsze klasy - po każdej w jednym zawodzie . Ba !!! przed Wielką Nocą , w czasie rekolekcji część nauczycieli pilnowała uczniów w kościele a reszta jeździła po gimnazja w trzech powiatach i namawiała do składania papierów do tego technikum - rozdając różne gadżety . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.lublin.mm.pl 02.07.11, 20:11 Żartujesz chyba... Jakby Wam progi ustalili (jak to wszędzie jest) na 50% a nie na byle 30 to jeszcze lepiej byłoby... 15% maturzystów to najwidoczniej barany, ktore nie są w stanie tych 30% punktów zdobyć... MATURA NIE MOŻE BYĆ DLA WSZYSTKICH. A to dlatego, że jak cos mają wszyscy - to nie ma to żadnej wartości... Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla kaz 02.07.11, 22:01 Kazdy egzamin, ktory mozna zdac uzysykujac wynik < 60%, nie jest powaznym egzaminem. Odpowiedz Link Zgłoś
road_66 Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każde... 02.07.11, 22:04 Problem w tym, że cały tok nauki idzie w kierunku ograniczania myślenia. Nauczyć się wykuć, rozwiązać test. Kiedyś matura z matematyki wymagała, żeby się zastanowić nad rozwiązaniem. Teraz są zadania dużo prostsze, ale tok rozwiązywania najlepiej powinien by był jak z automoatu, bierzemy wzór i dalej następne zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maziarella Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ 02.07.11, 22:21 kiedyś może i matura była trudniejsza, ale też często się zdarzało, że nawet najlepsi uczniowie nie byli w stanie jej rozwiązać i co tu kryć- ściągali wszyscy ile się dało... teraz matura jest prosta, za duże ryzyko więc ściągają już chyba bardzo nieliczni i w takiej maturze chodzi głównie o to, zeby zdobyć jak najwięcej punktów, a nie zdać na 30%... to, że podstawy z matematyki nie jest w stanie zdać tak wielu uczniów, także licealistów nie świadczy dobrze o niczym, bo taką maturkę rozwiazuje się bez problemu za pomocą "legalnej ściągi" mianowicie tablic matematycznych, skąd wystarczy przepisać wzór i podstawić dane z zadania. tyle filozofii. natomiast zdanie matury rozszerzonej z matematyki na co najmniej 80 proc to już jest jakiś wysiłek;) ciekawe jest to, że o ile humaniści słabo piszą mature z matematyki, to uczniowie z klas o profilu matematycznym często wypadają lepiej z języka polskiego niż ci rzekomi humaniści... i zgadzam sie z przedmówcami, matury nie muszą mieć wszyscy, tym samym ograniczy się liczba "studentów" na "uniwersytecikach", którzy za pieniądze zrobią sobie magistra. I potem ten świat wygląda jak wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats W Polsce jest za malo ludzi ze studiami 03.07.11, 00:04 W Europie na 1000 mieszkancow jestesmy w dolnej polowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komentator Re: W Polsce jest za malo ludzi ze studiami IP: *.cau.edu 11.07.11, 21:26 Pragnę przypomnieć, że od co najmniej 10 lat ludzie ze studiami masowo wyjeżdżają na Zachód na zmywaki i do łopaty. Niemal połowa z nich kończy studia stacjonarne na państwowych uniwerkach kształcąc się w głównej mierze za pieniądze podatników. Najmniej zarabiającym zabiera się podatkiem dochodowym 1/5 a podatkami pośrednimi kolejne 2/5 m.in. po to aby ok. 1,5-2,0 tys. pracowników naukowych siedziało na ciepłych posadkach i corocznie wypuszczać na rynek pracy kolejne stada bezrobotnych magistrów, którzy albo wyjeżdżają z kraju albo podejmują prace poniżej kwalifikacji. Ilość osób z wyższym wykszałceniem przypadająca na 1000 mieszkańców ma znacznie dla gospodarki i rozwoju kraju tylko wtedy jeśli osoby te pracują w zawodach zgodnych ze swoim wykształceniem. Wokół oblanych matur robi się wielki szum a prawda jest taka, że ponad połowa dzisiejszych licealistów nigdy nie powinna się znaleźć w liceum. Recepta jest prosta zlikwidować licea powstałe po ’89 (z których część i tak funkcjonuje w różnych zespołach szkół zawodowych) w zamian zwiększyć ilość klas w technikach i zawodówkach oraz otworzyć nowe szkoły zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak=Katolik=0 wyniki z religii ida w gore! IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.11, 00:06 matematyka w dol! = bedzie latwiej doic glupich Polaczkow. Daj na tace! I zmow paciorek. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Pogrom z matematyki. 03.07.11, 06:26 markopolo2010 napisała: > przepraszam Pania /Pana, ale odwrócony tyłem do klasy, mamroczący cos pod nosem > nauczyciel nie reagujacy na prosby o powrórzenie, nie panujący nad klasą, maja > cy problemy z komunikacją to nie jest ktoś kto zachęci i porwie. skąd się bier > ze koniecznośc brania korków skoro same elity matematyczne ucza w szkołąch ??? > trochę obiektywizmu polecam wszystkim oburzonym nauczycielom, którzy się tu ro > zpisują ----------- A ile te dzieci w klasach maturalnych maja lat? 18-19 i legalnie juz pija i pala ,ze o glosowaniu nie wspomne. I trzeba je porywac do nauki,tak jak Tusk porywa ludzi na wiecach swoimi przemowieniami? Kazdy ma ksiazke w domu i moze sie sam nauczyc nie chodzac do szkoly. Jesli 18 letni MATOL moze juz pic,palic,glosowac a nie umie samodzielnie wziac ksiazki do reki-to juz TRAGEDIA. Tacy tylko do polityki sie nadaja.Jak Walesa i jego dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
elbertson 40 % nie podchodzi do egzaminu zawodowego !!???? 03.07.11, 09:09 ?? SZOK , i teraz ktoś smie powiedzieć ze nie jest to wina nauczycieli i całego systemu szkolnego ???? Matematyki można nie znosić , nie pojmować , OK potrafie to zrozumieć , ale w szkole zawodowej 40 % uczniów odpuszcza sobie egzamin zawodowy ? To chyba jakiś żart autora , bo zaczyna to wyglądać że szkoła jest dla nauczycieli a nie dla uczniów i wcale nie chodzi tam o nauczanie a o zapewnienie utrzymania grupe zawodowej w niej pracującej bo nauczycielami ich nazwać nie można przez szacunek dla tych którzy tam pracowali przed 20-30 laty .Coś nie wyszło ze szkolnictwem , mocno nie wyszyło , czas ratować co sie da , bo inaczej za pare lat tacy dzisiejsi niedouczeni matrzyści bedą uczyć nastepne pokolenie i potoczymy sie w dół jak kula śnieżna . Napewno odezwą sie głosy oburzonych nauczycieli że tak ich nagradzamy za ich ciężką nisko opłacaną prace - cóż było sie lepiej uczyć i zostać lekarzem . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: 40 % nie podchodzi do egzaminu zawodowego !!? 13.07.11, 17:21 Do elberston : Pisze : " przez szacunek dla tych którzy tam pracowali przed 20-30 laty " Przez szacunek dla tych nauczycieli zauważę nieśmiało, że 20-30 lat temu nauczyciel - zwykle w szkole podstawowej , brał chuligana za łapę i wymierzał odpowiednią ilość łap . Porządek i dyscyplina na lekcji i w szkole była o niebo lepsza . Może to tu coś nie gra teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
yarloman Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każde... 03.07.11, 10:52 Aby zdać maturę trzeba się do niej przygotować . Obecnie jak widzę winą za nie zdaną maturę obciąża się w pierszej kolejności: a: komisje egzaminacyjne b: nauczycieli c: szkoły d:ławki szkolne przy których pisano egzamin e:długopis którym pisano egzamin O piszącym nieudany egzami wspomina się na końcu z pewną taką nieśmiałością co jest zupełnym pomieszaniem pojęć, absurdalnym z punktu widzenia logiki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .,,,. Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ IP: *.c201.msk.pl 03.07.11, 11:41 Ścisłe myślenie od czasu powstania III RP stało się przeżytkiem. Po co więc uczyć się matematyki bądź fizyki? Teraz trzeba się uczyć najnowszej historii napisanej przez IPN oraz religii. Taka wiedza wystarczy do objęcia najwyższych stanowisk w aministracji państwowej do stanowiska premiera włącznie. A to, że później dług wewnetrzny będzie wynosił 900 mld zł i tak nikogo nie będzie interesowało gdyż nie są w stanie wyobrazić sobie liczby o takiej ilości cyfr. Odpowiedz Link Zgłoś
mordaprostaczka popieram ostre uwalanie na maturze 03.07.11, 12:26 zmiejszy to bezrobocię, będzie kto w konicu miał być robotniiem, chydraulikiem, stolażem, i wyjdziemy z kryzysu, bo jak namonożymy robotników zamiast papierowych magistrów to ich wszystkich niemiecki rynek nie wchłonie. za rok proponuje uwalić 30 procent, to bedzie kto miał robić na zus w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Pogrom na matematyce. Matura nie jest dla każ 13.07.11, 17:02 W 80 % - wg mnie - wiedza ucznia zależy od samego ucznia a pozostałe od innych czynników , w tym od innych uczniów w klasie - atmosfera na lekcji i w ogóle w szkole . Więc tu należy szukać przyczyny . Nauczyciele źli i źle pracujący też są - może 5 , może 10 % . Przecież normalni ludzie starają się dbać o pracę . A w szkole zdobyć pracę jest coraz trudniej i chętnych jest coraz więcej ! Po prostu tyle jest przede wszystkim leni ( leń nie będzie uczył się , nawet jeśli i nauczyciel jest dobry < hmm, chociaż dobry nauczyciel nie pozwoli na promocję nieuka > ) , no i tylu jest ludzi mało zdolnych , którzy nie powinni uczyć się w szkole średniej . Ta ilość winna być jeszcze większa, gdyby wymagania były większe , a winny być większe . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Taka opinia 31.07.11, 08:55 o lotnikach 36 Specpułku : "Tak rzeczywiście było. W ramach pracy komisji rozmawialiśmy z czterema kolejnymi dowódcami pułku. I oni szczerze, jak na spowiedzi mówili nam, że problemy z brakiem załóg i szkoleniem zgłaszali przełożonym. Ale w wojsku ważne jest wykonanie zadania. Osoba, która sygnalizuje problemy, traktowana jest jako ta, która sobie nie radzi i którą być może należy wymienić " Hmmm, jaki to ma związek z maturami . Ano taki . W kiepskich szkołach są problemy z elementarna dyscypliną i chęcią uczniów do uczenia się . I nauczyciel , który zgłasza problemy z tąże dyscypliną oraz ten , który uczciwie stawia stopnie , w tym dużo jedynek , ( no bo jakże inaczej , jeśli uczniowie mało zdolni , leniwi i niezdyscyplinowani ) to przełożony - dyrektor/ dyrektorka - uznaje , że taki nauczyciel " nie radzi sobie i takiego nauczyciela należy wymienić " Wymienić na takiego , który już nie będzie stawiał jedynek . Logiczne ? Stąd potem takie wyniki matury . Odpowiedz Link Zgłoś