Dodaj do ulubionych

Nowa świątynia w mieście

17.05.04, 22:49
Hurra!!!!
Ale będzie fajnie!!! Jeszcze jeden kościół!!! Hurraaaaa!!!!
To najlepsza wiadomość w tym roku!!
Kościół na Popiełuszki!!!! Huraaaaaa!!!

Chce się krzyczeć: Jeszcze jeden, jeszcze jeden, jeszcze jeden!!!
Obserwuj wątek
    • mali_bu Re: Nowa świątynia w mieście 17.05.04, 22:56
      A co to?
      Nikt się nie cieszy oprócz mnie?

Na forum!! Raz dwa!!
      • dociek Re: Nowa świątynia w mieście 17.05.04, 23:28
        Dwa tysiące kościołów na drugie tysiąclecie! Nowe etaty i nowe tace! Lublin
        pobije ważki rekord celem zarejestrowania w księdze rekordów Guinesa! Jeden
        kościół na jednego mieszkańca, który może być nawet martwy (rodzina wówczas
        wybuli za pogrzeb). Aleluja!
        • Gość: zorbi Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 23:49
          Kościół na każdej ulicy ! Dwa kościoły ! I kaplica ! I pomnik papieża ! I las
          krzyży... Może na górkach czechowskich też postawimy kościół. Zniknie problem
          górek. Najlepiej większy niż w Licheniu, większy niż bazylika św. Piotra w
          Rzymie, a obok kopiec Wojciechowskiego. I jeszcze parę pomników. A jeśli nasze
          postulaty nie zostaną spełnione zaczniemy wysadzać się na miejskich placach,
          albo w autobusach. Alleluja ! Allah Akbar ! I makabra...
          • dociek Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 00:03
            Dzisiejsza Gazeta donosi jednocześnie o:
            1. tragicznej finansowo sytuacji w lubelskim ZOZie, który zapewnia opiekę
            zdrowotną raczej tym mieszkańcom miasta, których nie stać na prywatne leczenie;
            2. planowanej budowie kolejnego nowego kościoła;
            3. o inicjatywie stworzenia kościelnego "Parku Dobrego Pasterza"...

Czy takie zestawienie nie jest genialne. Skoro nie ma miasto kasy na leczenie,
            ludzie zaczną umierać i wówczas kościół kolejny się przyda, a w katolskim parku
            będzie sobie mogła rodzina zmarłego pomedytować wśród krzyży i kapliczek nad
            marnością tego świata: memento mori!
            • najnaczelniejszy Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 10:19
            • najnaczelniejszy genialne zestawienie 18.05.04, 10:30
              1. Taak, fatalny stan służby zdrowia widocznie ma coś wspólnego z kondycją Kościoła:
              i lekarze i księża dostają datki. Czy lekarze budują z nich szpitale?
              2. Sugerujesz, że jakiś kościół powstanie kosztem jakiegoś mammografu itp. bo miasto dołoży kasy "czarnym" a nie "białym"? Wynika to z owych publikacji??
              3. Wolisz "Park Naćpanego Małolata" niż "Park Dobrego Pasterza" ? Nie zdziw się gdy większość współmieszkańców wskaże Ci kiedyś lokalizację na przysłowiowym Madagaskarze ;))
              • Gość: pijusXII Re: genialne zestawienie IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 18.05.04, 12:35
                te najgłupszejszy przejdź sie najpierw po wąwozie i zobacz a nie jakies
                pierduły wypisujesz o parku naćpanego małolata(nie jestem wcale za jakimś
                parkiem jp2)ale naie ma takze za kazdym krzakiem ćpun albo pijak
              • dociek Re: genialne zestawienie 18.05.04, 17:15
                najnaczelniejszy napisał:

> 1. Taak, fatalny stan służby zdrowia widocznie ma coś wspólnego z kondycją
                Kośc
                > ioła:
                > i lekarze i księża dostają datki. Czy lekarze budują z nich szpitale?
                > 2. Sugerujesz, że jakiś kościół powstanie kosztem jakiegoś mammografu itp. bo
                m
                > iasto dołoży kasy "czarnym" a nie "białym"? Wynika to z owych publikacji??
                > 3. Wolisz "Park Naćpanego Małolata" niż "Park Dobrego Pasterza" ? Nie zdziw
                się
                > gdy większość współmieszkańców wskaże Ci kiedyś lokalizację na przysłowiowym
                M
                > adagaskarze ;))

Twoje rzekome wnioski "z mojej wypowiedzi" są szczególnym przypadkiem
                demagogicznej nadinterpretacji, która bezpodstawnie "umożliwia" ci przypisywać
                mi to, czego absolutnie nie napisałem. Taki analfabetyzm i nie zrozumienie
                treści sugeruje, że może jesteś tylko "naj", bo do tych naczelnych (wg
                systematyki) jeszcze ci daleko.
            • parapsycholog Re: Nowa świątynia w mieście 20.05.04, 22:54
              Tu troche przesadzasz bo sluzba zdrowia zalezna jest nie tylko od samorzadu ale
              i od NFZ, ktory rzadzony jest raczej centralnie i koscioly maja malo wspolnego
              z tym rozgardiaszem. A park...ten dobry pasterz to byla propozycja a do
              przetargu wplynela jedna oferta troche odmienna od opisywanej przez
              Ciebie...wiec troche rzetelnosci...a swoja droga na zascianku ludzie zawsze sa
              bostwobojni wiec stawiaja swiatynie, kaplice itp. bo inne budowle wywoluja w
              nich alergiczna reakcje na kapitalizm i rynek:) Okropnosc
          • 4gwiazdki Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 07:45
            I do tego jeszcze doliczyć kaplice we wszystkich marketach,delikatesach i
            sklepikach osiedowych.Tam gdzie się da (a przy Popiełuszki na pewno) wybudować
            dolinkę dobrego pasterza i wzgórze dobrego pasterza.I tam gdzie się da (a można
            prawie wszędzie) wybudować kopce (z psich kup) im.Zbig.Wojciechowskiego.
          • parapsycholog Re: Nowa świątynia w mieście 20.05.04, 23:05
            hihihihi no wlasnie kiedys pisalem o tym na watku dotyczacym gorek
            czechowskich....duuuuza swiatynia opatrznosci... o i tam park dobrego pasterza
            i jakis cud spreparowac to na pielgrzymkach zarobimy....hm chociaz moze to nie
            etyczne;)
      • Gość: Obserwator Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.renicom.pl 18.05.04, 08:36
        Smiejemy sie z muzłumanów bo oni stawiają meczety jeden po drugim, nie smiejmy
        sie bo my niedługo nie bedziemy mieli inaczej a do "garnka " nie bedziemy mieli
        co włozyć Drogi ksieze zBiskupie a moze On nam coś da?
      • Gość: Nuntaro radość IP: *.it / 62.233.189.* 18.05.04, 10:16
        Ależ owszem, czemu nie?
        Choć przyznam że bardziej szery uśmiech na twarzy wzbudziło we mnie że obrzeża Wieniawy lezą w centrum Lublina :))
    • Gość: oko Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 18.05.04, 00:33
      Oczywiście wy wszyscy, mali_bu, dociek, zorbi (dlaczego nie odezwał się jeszcze
      4gwiazdki?) uważacie się zapewne za bardzo światłych i tolerancyjnych. (Tylko
      tacy czytają GazWyb.)
      Czy ktoś z was może wskazać kościół wybudowany w Lublinie, na który z kasy
      miasta poszłaby chociaż jedna złotówka? MIASTO NIGDY NIC NA BUDOWY KOŚCIOŁÓW
      NIE DAWAŁO! I nie ma takiej potrzeby, ludzie sami dadzą pieniądze na budowę
      kościoła, tak jak dali na dotychczas wybudowane. Nikt tez pieniędzy im siła nie
      zabierał. Wy zapewne nie daliście na budowę żadnego z kościołów ani grosza. I
      dobrze, i teraz też nikt was o to nie będzie prosił. Damy sobie radę bez was.
      Działki przekazywane Kościołowi pod budowę nowych świątyń najczęściej były
      dawane w zamian za zabrane Kościołowi nieruchomości w czasach PRL-u. Zapewne
      nie wiecie, że istnieje specjalna komisja rządowo-kościlena, która zajmuje się
      takimi sprawami. Zanim dalej będziecie wypisywać antykościelne teksty,
      postarajcie się najpierw o jakąkolwiek wiedzę na ten temat.
      • mali_bu Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 01:09
        Ale ja się bardzo cieszę!!
        Budowa nowego kościoła to:
        1. wzrost popytu na cement
        2. wzrost popytu na cegłę
        3. wzrost popytu na materiały izolacyjne, termoizolacyjne, elektryczne,
        wykończeniowe, oświetleniowe, łopaty, rękawice murarskie itp
        4. rachunki za prąd, energię, wodę, ścieki, wywóz nieczystości płacone miejskim
        przedsiębiorstwom
        5. spadek bezrobocia (budowlańcy, osoby zbierające co łaska na nową inwestycję)
        6. ziemia z budowy posłuży do budowy kopca
        7. awans Lublina w ogólnopolskim rankingu kościołów na 1 metr kwadratowy
        powierzchni co poprawi niewątpliwie atrakcyjność gospodarczą i turystyczną
        8. młodzi absolwenci KUL zdobędą pierwszą pracę/staż w nowym zakładzie

To będą widoczne dla lublinian skutki aktualnego wzrostu gospodarczego.

No a w planach kolejne takie perełki (Czuby x2, Nadbystrzycka - plebania już
        stoi, inwestorowi nagle zabrakło środków finansowych i chamstwo które nie chce
        opuścić swoich domów, na których miejscu miałaby powstać ta cudna inwestycja).
        To tylko wybrane.

Zapowiada się pysznie.
        • 4gwiazdki Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 08:10
          Nawet nie zwróciłem uwagi,że zostałem wywołany (bodajże przez oko) do
          odpowiedzi.Więc zgłaszam się i piszę,co mam do powiedzenia.
          mali_bu napisał:
          4.rachunki za prąd, energię, wodę, ścieki, wywóz nieczystości płacone miejskim
          przedsiębiorstwom
          5. spadek bezrobocia (budowlańcy, osoby zbierające co łaska na nową inwestycję)

W tych przypadkach niezupełnie się zgadzam.Otóż w pkcie 4 należy dodać,że za
          media zapłaci albo miasto (ratusz na nasz koszt),albo też sami parafianie.Myślę
          też,że wodociągi oraz Lubzel zasponsorują nową parafię (tak jak sponsorują inne)
          W punckcie 5 zupełnie bym się nie zgodził.Zostanie ogłoszony szarwark (tak jak
          zwykle) i ludziska zostaną zmuszeni do czarnej,bezpłatnej roboty (sam brałem
          udział "społecznie" przy budowie 2-ch kościołów i dodatkowo przy urządzaniu
          domu parafialnego ze szczególnym uwzględnieniem sal katechetycznych).
          Nadmieniam,że ostatnio bardzo modne stało się zatrudnianie "ruskich" przy
          budowie kościoła w zamian za miskę zupiny i nocleg w barłogu na budowie.
          Znam te fakty z własnej obserwacji.
          Miałem nic nie pisać na ten temat,ale oko (prawdopodobnie ksiądz lub działacz
          skrajnie katolicki - chociaż odnoszę wrażenie,że osoba poczciwa) wyrwał mnie do
          dyskusji.
          Ale cóż ja zrobię.Tak to wszystko widzę.Mówią,że będę się smażył w ogniu
          piekielnym.A ja już wiem,którzy księża (nawet biskupi) będą w sąsiednich
          kotłach z wrzącą smołą.
        • Gość: pijusXII Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 18.05.04, 12:39
          mali_bu od modych absolwentów kul-u to się odpitol:)
      • shawman To nieekonomiczne 18.05.04, 03:44
        Ja uważam się za umiarkowanie tolerancyjnego - co do światłości, to zależy z
        kim porównywać... :P Jednak też uważam budowę tego kościoła za niezbyt dobry
        pomysł. To po prostu nieekonomiczne. Mamy w naszym mieście kościołów mnóstwo i
        zanim zaczniemy budowac kolejne, warto by się zastanowić, czy aby te istniejące
        są w pełni wykorzystywane. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale od jakiegoś czasu
        świątynie katolickie nie są tłumnie nawiedzane przez wiernych... Tak jest na
        przykład w mojej okolicy, na Bronowicach. Kilka lat temu wybudowano przy ulicy
        Krańcowej kościół p.w. Świętego Krzyża, mimo, że do starszego nieco św.
        Maksymiliana jest raptem kilkaset metrów w prostej linii...
        To nie jest antykościelny tekst w stylu Doćka, po prostu staram się patrzeć na
        tę kwestię ze zdrowym rozsądkiem. Ilość wiary nie przybywa proporcjonalnie do
        liczby świątyń i nie przybędzie jej również w tym wypadku. Ciekawe byłoby
        poznać opinię mieszkańców tej nowo utworzonej parafii, tego w tym
        hurraoptymistycznym tekście nie znalazłem. Przypuszczam, iż ta ich część, która
        do tej pory uczęszczała na msze, uczęszczałaby dalej, niezależnie od tego, czy
        kościół jest od nich o kilometr, czy może dwa. A reszta od pojawienia się nowej
        świątyni się nie nawróci.
        • Gość: bronia Re: To nieekonomiczne IP: *.lublin.mm.pl 18.05.04, 08:23
          też jestem z Bronowic.Znam sytuację tutejszych kościołów.Kiedyż dojeżdżałam
          przepełnionym trajlusiem do kościoła znanego jako AVE.Aż się chciało chodzić na
          nabożeństwa.Wybudowano Maksymiliana.Moja rodzina brała udzial przy budowie tego
          kościoła.Pamiętam,jak wpłaciłam składkę na organy,a na następną niedzielę
          ogłoszono,że powstaje nowy kościół przy Pogodnej.Znowu składki.
          Teraz tyle kościołów jest w mojej dzielnicy (i kaplice również),że nie wiem do
          którego mam chodzić.No i dodatkowo msze nadają w radio na 2-ch programach,w TV,
          nadaje również rozgłośnia Rydzyka,lubelski Plus.....
          Trudno się w tym wszystkim połapać.I księża narzekają,że ludzie nie dają na
          tacę,że kościoły są coraz uboższe (za to księża stosunkowo często zmieniają
          samochody).No ale jak taka rodzina parafialna ma utrzymywać swoją świątynię,(i
          dodatkowo przekazany na 30 lat w bezpłatne użytkowanie dom sportu przy
          ul.bodajże Łabędziej z opłatami za media na koszt miasta)skoro co jakiś czas
          jest rozdrabniana (przybywa nowych kościołów)
      • dociek Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 06:32
        Fundusz kościelny, który miał być wyłącznie rekompensatą za te tzw. utracone
        dobra dalej wybula z naszych podatków forsę dla sukienkowych i
        jest "nienaruszalny", jako "święte dziedzictwo kościoła", dobra kościelne
        utracone w PRL zostały odebrane z wielokrotną nawiązką, a obecnie "odzyskiwane
        są już nawet te, które zabrali kościołowi zaborcy podczas I zaboru, bo straty
        majątkowe z II i III zaboru praktycznie też zostały zrekompensowane z naszego
        wspólnego narodowego majątku. Wszelkie instytucje bez opłacanych z budżetu
        kapłanów i "poświęcanych imprez" podobno "nie mogą się obyć". Samorządy, wbrew
        ustaleniom wcześniejszym, zmuszono do przejęcia opłacania pensji księżom
        katechetom. Prowadzona pod płaszczykiem działań religijnych działalność
        gospodarcza "znakiem krzyża i słowem bożym opędza się" od prób jej
        sfiskalizowania, stawiając się ponad innych obowiązkowych podatników. To
        wszystko idzie z naszych wspólnych kieszeni, więc nie nawijaj tu takich głupot,
        że mi nic do tego.
        • Gość: wolt Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 18.05.04, 12:03
          Piszesz nieprawdę! Skąd masz taką wiedzę? Podaj wiarygodne źródło (najlepiej
          publikację powszechnie dostępną, tj. sprawdzalną), jeśli tego co piszesz nie
          wyssałeś z brudnego palca!
          • dociek Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 17:02
            Fundusz Kościelny: Dz.U.50.9.87, Dz.U.90.61.354 oraz M.P.91.39.279
            • Gość: wolt Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 19.05.04, 10:48
              Dziękuję. W tych aktachprawnych na pewno nie można wyczytać tego, co piszesz.
              To są twoje własne wymysły, bo nawet nie poglądy.
        • parapsycholog Re: Nowa świątynia w mieście 20.05.04, 23:01
          hm...to moze gwoli scislosci dorzuc slowko o tym, ze rowniez niejaka gmina
          zydowska odzyskuje majatki za nasze pieniadze i czesto malo sympatycznie
          obchodzi sie z mieszkancami...a moze nie przystoi na tym forum pisac o takich
          rzeczach, he?
      • Gość: ignorant Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 18.05.04, 08:38
        Gość portalu: oko napisał(a):
        > Czy ktoś z was może wskazać kościół wybudowany w Lublinie, na który z kasy
        > miasta poszłaby chociaż jedna złotówka? MIASTO NIGDY NIC NA BUDOWY KOŚCIOŁÓW
        > NIE DAWAŁO! I nie ma takiej potrzeby, ludzie sami dadzą pieniądze na budowę
        > kościoła, tak jak dali na dotychczas wybudowane.

na koscioly to moze i niekoniecznie - ALE ILE DZIALECZEK POSZLO ZA SYMBOLICZNA
        ZLOTOWKE ?? W TYCH MIEJSCACH MOZNA BY BYLO WYBUDOWAC COS SENSOWNEGO I DODATKOWO
        SPRZEDAC DZIALKE Z ZYSKIEM - A TAKIE ROZDAWNICTWO JEST USZCUZPLANIEM MIEJSKIEJ
        KASY ! CHCA "czarni" SOBIE BUDOWAC KOSCIOLKI NIECH KUPUJA ZIEMIE PO CENACH
        RYNKOWYCH A NIE NA WYDRE PO ZLOTOWECZCE OD MIASTA !! a co do ilosci kosciolow
        to przeszkadza mi bicie dzwonow i blokowanie przez nich ulic (np. niedlugo w
        czerwcu znowu miasto bedzie nieprzejezdne bo beda sobie paradowac) - dlatego
        sekciarzom powiedzmy NIE !

Karlheinz Dreschner - "Kryminalna historia chrzesciajaństwa"
        • Gość: oko Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 18.05.04, 11:48
          Rzeczywiście, wybrałeś sobie właściwy nick. Jesteś ignorantem. Tobie i innym
          piszącym o przeznaczeniu pieniędzy, o nadmiarze kościołów itp. pozwolę sobie
          przypomnieć kilka podstawowych spraw:
          1. Pieniądze na budowę kościołów, to nie są te same pieniądze, które
          mogłyby być użyte np. na szpitale, szkoły itp., bo nie są to pieniądze
          publiczne.
          2. Pieniądze na budowę kościołów pochodzą wyłącznie z DOBROWOLNYCH
          składek ludzi wierzących.
          3. Ludzie wierzący – jak każda grupa społeczna – mają prawo do
          zaspokajania swoich potrzeb w tym wypadku religijnych, w warunkach godziwych.
          Należy zauważyć, że ta grupa społeczna nie wyciąga ręki po pieniądze do innych
          grup społecznych i nie zamierza zaspokajać swoich potrzeb kosztem innych.
          4. Władza publiczna, każda władza publiczna, jest zobowiązana do
          wspomagania wszystkich grup społecznych w zaspokajaniu ich potrzeb.
          5. Kościoły nie są budowane dla księży, ani też przez księży. Są budowane
          przez ludzi wierzących dla siebie i przez siebie, za ich własne pieniądze.
          Na koniec o mnie samym. Nie jestem księdzem, ani „skrajnie katolickim
          działaczem”. Jestem zwykłym katolikiem. Chodzę co niedziela do kościoła, daję
          datki na tacę, w kwocie na jaką mnie stać i wtedy kiedy chcę i NIKT NIGDY nie
          upominał się ode mnie o datki, ani też nie nagabywał mnie, gdy nie dałem na
          tacę nic. Miałem swój maleńki udział w budowie dwóch kościołów w Lublinie, i do
          tego też mnie NIKT NIE ZMUSZAŁ!
          • Gość: ignorant Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 18.05.04, 12:23
            czy ty czlowieku nei potrafisz czytac ? ja nie mowie ze sa budowane za miejskie
            pieniadze - ale juz DZIALECZKI SA ROZDAWANE NA LEWO I PRAWO ZA ZLOTOWECZKE ! A
            TE SAME DZIALKI MOZNA SPRZEDAC LUB DZIERZAWIC I TO PRZYNIESIE KORZYSC WSZYSTKIM
            MIESZKANCOM BO BEDA WIEKSZE WPLYWY DO BUDZETU MIASTA !! A TAK SKORZYSTAJA NA
            TYM TYLKO "czarni" + OWIECZKI KTORE DAJA IM SIE MAMIC !

licze tylko na to ze doczekam sytuacji takiej jaka jest w niemczech czy
            berlinie, ze koscioly stoja puste lub sa wystawiane na sprzedaz ! ludzie maja
            dosc falszywców spod znaku krzyza !!
      • Gość: dwa oka Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 13:10
        ty, oko proroka, zapytajsię jacy szczęśliwi ze swojej nowobudowanej świątyni w
        centrum osiedla są mieszkańcy os. słowackiego, tam kościół budują na miejscu
        mdk-u, może wszystkie mdk-i pozamieniać na kościoły i są jeszcze wolne kina, i
        baseny...
      • Gość: zorbi no i tu się mylisz oko :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 17:44
        bo ciekawe jak nazwać sprzedaż miejskich działek za 1 albo 5 % ich wartości tak
        jak to było niedawno na sesji RM ? Nie wspominając już o kościele zamiast domu
        kultury na os. Słowackiego ? (trochę dawniej) nie mam nic przeciwko budowie
        kościołów ale to już lekka przesada, żeby kościoły stały do siebie w odległości
        500 m. Nie mówiąc już o tym, że za rozdawnictwo w magistracie płacisz również
        ty sznowny obrońco zachłanności kleru. W swoich podatkach.
    • Gość: cebularz wiecej kosciolow IP: *.ny325.east.verizon.net 18.05.04, 06:20
      51 51 parafii (siedem zakonnych),
      5 pięć kościołów zakonnych,
      4 cztery kaplice szpitalne,
      10 dziesięć kościołów rektoralnych oraz
      70 razem

jedną parafię bizantyjsko-ukraińską.

to jest to.
      miasto cudow
      miasto przeklete

• Gość: george Re: wiecej kosciolow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 07:25
        Proponuje tobie i reszcie oburzony kilka głebokich oddechow. co wam
        przeszkadzaja koscioly? ktos wam kaze do nich chodzic? co wiecie drodzy
        socjolodzy religii ilu winno przypadac wiernych na swiatynie? wreszcie jak ktos
        wspomniał wyzej - ani złotówka nie idzie z publicznych pieniedzy na budowe
        kosciołów.
        Oddychanie pomogło?
        • Gość: pijusXII Re: wiecej kosciolow IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 18.05.04, 12:49
          socjologia religii nie zajmuje się obliczaniem ilości wiernych na m2 światyni
          buraku
    • Gość: miki kosciołów w Polsce brakuje IP: 195.205.71.* 18.05.04, 08:18
      Brakuje też pieniedzy dla ratownictwa medycznego, policji, domów dziecka i dla
      mnóstwa życiowych oferm, które udają "powołania" i trzeba dla nich budować
      kościoły, bo tych akurat jest w Polsce mało
    • Gość: miki kosciołów w Polsce brakuje IP: 195.205.71.* 18.05.04, 08:18
      Brakuje też pieniedzy dla ratownictwa medycznego, policji, domów dziecka i dla
      mnóstwa życiowych oferm, które udają "powołania" i trzeba dla nich budować
      kościoły, bo tych akurat jest w Polsce mało
    • Gość: pawel Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.pl / 212.182.94.* 18.05.04, 09:53
      chyba kogos pogieło w tym miescie z tak duza iloscia kosciołow. niech najpierw
      lublinianie utrzymaja te koscioły ktore sa zabytkowe, odnowia je, poddadza
      konserwacji itd, a później dopiero należy decydowac o budowie nowych światyn.
      • Gość: dwa oka Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 13:23
        dbałość o stare światynie to lubelska tradycja - patrz plac po farze i to co
        zostało tam z świątyni o którą dbał lud
    • nomeans Za duzo czarnych 18.05.04, 13:29
      Za duzo czarnych sie narobilo i nie maja gdzie pracowac, no niestety u nich nie
      ma zwolnien grupowych wiec trzeba im miejsca pracy robic, cholera moze by ich
      do norwegii chcieli na pielegniarki toz to tez sluzba blizniemu. Jestem za
      exportem czarnych
      nara
    • mali_bu Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 13:38
      Po upływie kilkunastu godzin od przeczytania tej jakże szcześliwej i radosnej
      nowiny, nadal nie mogę ochłonąć ze wzruszenia i podniecenia.

RADOŚĆ W RODZINIE, NOWY KOŚCIÓŁ W LUBLINIE
      • Gość: bumBum Re: Lublin czarna stolica Polski? IP: 129.81.192.* 18.05.04, 17:23
        Lublin miastem tysiaca kosciolow???
        • Gość: zorbi Re: Lublin czarna stolica Polski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 17:52
          i jeszcze jedno. A może tak nową jadłodajnię dla ubogich ? Albo przytułek dla
          matek z dzićmi, których to kościół zakazuje usuwać ? Albo może ferie dla
          biednych dzieci ? Albo stypendia dla takich dzieci ? Tak miło jest pomarzyć o
          kościele, którego chciał Jezus, a którego nigdy tak naprawdę nie było - poza
          chlubnymi wyjątkami...
    • mali_bu Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 19:30
      A może tak Zorbi, kościół skoro ma tyle pieniędzy to niech dofinansuje
      zakończenie budowy Kolegium Jana Pawła II i głównego gmachu KUL. W końcu to jego
      własność. Od ładnych kilku lat stoi rozbabrany budynek przy głównej ulicy
      miasta, ogrodzony wątpliwej urody płotem z desek.
      Można odnieść wrażenie że jego budowa odbywa się tylko ze środków państwa
      przydzielanych w ramach konkordatu.
      • mali_bu Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 19:32
        Przez pomyłkę napisało mi się zorbi. Miało być bez zorbi :)
    • eksces Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 19:40

Zapraszam do lektóry-wascynujące

„BYŁEM KSIĘDZEM”
      „PRAWDZIWE OBLICZE KOŚCIOŁA
      KATOLICKIEGO W POLSCE”
      Roman Konasz
      Wszystkim skrzywdzonym i zgorszonym przez Kościół i ludzi Kościoła
      • Gość: pan hipopo Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.it / 62.233.189.* 18.05.04, 23:00
        a mi przeszkadza walenie dzwonów o 6 rano...
        rozumiem , ze w sredniowiecznej europie dzwony na wiezach koscielnych miały
        znaczenie po czesci religijne po częsci społeczne - europa pokryta była siecia
        kosciołow co ok 10 km które dzwonami porzkazywały wiadomośc o np
        niebezpieczenstwie ,

ale teraz w miastach uwazam to nie tylko za przesadę ale za zwykłe CHAMSTWO i
        nieliczenie sie z ludmi wydzwanianie o godznie 6 rano dzwonem w odległosci 50
        metrów od okien bloku - mam na mysli kosciół na krańcowej - ten w kształcie
        nieudanego pojazdu vadera zrzuconego z otchłani kosmosu :)
    • jetbang Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 23:06
      i najlepiej żeby wszystkie materiały dostarczyły namaszczone firmy za "Bóg
      zapłać" a kase z datków do biskupstwa bo arcybaca musi nowy model volvo sobie
      kupić, starym będzie jego sekretarzyna jeździł w nagrode za dobre sprawowanie :-
      DDD
      • Gość: zorbi Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 23:13
        Apropos dzwonów to mam nieszczęście mieszkać w pewnej ale niestety niedużej
        odległości od pallotynów, którzy sobie zafundowali dzwony wygrywające
        melodyjki. I tak mi wygrywają te muzyczne potworki, a ja czuję się czasem jak w
        jakimś horrorze. Ciekaw jestem jak się czują ludzie, którzy mieszkają nieco
        bliżej. Ja bym w tydzień osiwiał...
    • arcybaca.z.lublina Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 23:14
      w lublinie moi drodzy jest około 300 tysięcy mieszkańców

proponuję zatem aby każdy mieszkaniec naszego miasta złożył niewielką ofiarę na
      rzecz budowy obiektów sakralnych w wysokości 10 pln na osobę

przygotujemy specjalne druki na których będzie można wpłacać

jeśli niniejsza akcja się powiedzie obejmie ona swym zasięgiem również
      pozostałe parafie w naszej diecezji.
    • ane.luko Re: Nowa świątynia w mieście 18.05.04, 23:36
      Nie rozumiem wrogości, z jaką niektórzy przyjęli wiadomość o powstaniu nowej
      parafii; zupełnie jakby to były obozy szkoleniowe terrorystów od Osamy lub z
      Hamasu. Ani nie jest to decyzja tak kontrowersyjna, jak w przypadku MDKu na
      oś.J.Słowackiego. Parafia powstanie by odciążyć parafię cywilno-wojskową
      (Kościół Garnizonowy) i naprawdę jest tu potrzebna - znajdujący się niedaleko
      kościół KULu nie jest parafią; a powstanie w znacznej mierze za pieniadze
      wiernych. Parafie organizują najróżniejsze akcje (świetlice dla zaniedbanych
      dzieci, finansują dożywianie dzieci w szkołach, urządzają kolonie letnie dla
      dzieci ubogich, prowadzą działalność charytatywną i - przynajmniej moja
      parafia, czyli Kościół Garnizonowy - ze wszystkiego potrafią się rozliczyć).
      Może sensowniej by było spożytkować energię na wsparcie tych akcji poprzez
      udział w nich, zamiast na krytykowanie. Zaś argument o tym, że dzwony
      przeszkadzają... Pewnie przeszkadzają, ale cisza nocna obowiązuje od 22:00 do
      6:00, więc jak nazwać głośne zachowanie setek ludzi po 22:00?
      • shawman Do ane.luko i oko 19.05.04, 02:05
        Z mojej strony nie było żadnej wrogości. Nie jestem jakimś lewackim oszołomem,
        czy też antyklerykałem, jak Dociek. Ale widząc, jakie jest wykorzystanie
        kościołów choćby w mojej dzielnicy - o czym pisałem wcześniej i co potwierdziła
        bronia - uważam budowę kolejnego w naszym mieście za bezsens.
        Owszem, jeżeli okaże się, iż w nowo utworzonej parafii są setki ludzi
        pragnących kościoła w tym miejscu, to czemu nie? To wola mieszkańców i miasto
        powinno się do niej dostosować. Obawiam się jednak, iż będzie to kolejna
        świątynia zapełniająca się w szczytowym momencie maksymalnie w połowie...
        Kolejna świątynia budowana latami, a wykańczana jeszcze dłużej.
        Wszystko, o czym piszesz ane.luko - świetlice, dożywanie, kolonie, działalność
        charytatywna - wcale nie wymaga budowy drogiego budynku.
        Pozwalając sobie strawestować napisane przez ciebie zdanie - może sensowniej
        byłoby spożytkować energię na organizowanie takich akcji, a nie na budowę
        kościoła?
        • dociek Do Szymona P. 19.05.04, 21:52
          Czy Ty, Shawman nie chcesz przy okazji wszcząć ze mną awantury? Bo zdecydowanie
          po szczeniacku prowokujesz mnie ponownie i daleko Ci w tym postępowaniu od
          zachowań najpodlejszego "polityka", pod których się uwielbiasz "podpinać". Za
          tego "oszołoma" mogę się Ci zrewanżować tak błyskawicznie Panie Szymonie P. że
          możesz Pan być bardzo zaskoczony, z której strony Cię to dotknie...
          • shawman Re: Do Szymona P. 20.05.04, 19:49
            Właściwie to nazwałem cię antyklerykałem (polecam zwracać uwagę na przecinki).
            Chyba, że wstydzisz się własnych wypowiedzi:

"Jeden kościół na jednego mieszkańca, który może być nawet martwy (rodzina
            wówczas wybuli za pogrzeb)."
            "kościół kolejny się przyda, a w katolskim parku będzie sobie mogła rodzina
            zmarłego pomedytować wśród krzyży i kapliczek nad marnością tego świata"
            "A wszak to Lublin z katolicką uczelnią i jej niektórymi geniuszami, z
            seminarium duchownym, z archidiecezją i arcyalergenem oraz całą armią
            sukienkowych, z arcykatolickim prezydentem Insektem jest stolicą tego
            arcynawiedzonego regionu ciemnogrodu."

A to tylko jeden wątek. Jeżeli spojrzeć na inne, określenie "lewacki oszołom"
            też nie wydaje się nie na miejscu. Co do awantury, to dziwi mnie twoja
            podejrzliwość. Starałem się podejść do tej dyskusji bez emocji, co zauważyła
            ane.luko i za co jej dziękuję. Zamiast awantur wolę rozmawiać, chociaż nie ze
            wszystkimi się da, bo niektórzy wolą "dotykać" (bez podtekstów :P) zamiast
            dyskutować. Niektórzy też, jeżeli ich argumenty zawodzą, a obelgi trafiają w
            próżnię, blokują wypowiedzi swoich adwersarzy i zamykają się w swoim małym
            światku nienawiści...

Pozdrawiam
            Szymon "Shawman" Pękala
            • shawman Re: Do Szymona P. 22.05.04, 22:34
              No i cisza, brak odpowiedzi. Zblokowałeś mnie już, Dociek?
    • Gość: ZYTA 1 Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 18.05.04, 23:47
      Nie dałam na budowe kosciolow w Lublinie ani jednej złotowki-nawet tej PRL-
      owskiej.Modlic sie moge wszędzie i zadni posrednicy w coraz bardziej
      wykwintnych i drogich strojach nie są mi potrzebni.Arcybiskup Zycinski wydawał
      mi sie bardziej rozsądny.Cóz-pomyliłam sie.Nie po raz pierwszy i nie po raz
      ostatni...
    • Gość: niewierzacy Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 00:19
      Jesli buduja zgodnie z prawem i w dodatku za pieniadze otumanionych parafian
      (polecam slownikowe rozwiniecie tego slowa)nie ma co sie obruszac. Nic nie
      powstrzyma koscielnej chcicy budowlanej, nikt z sukienkowymi nie wygra,
      przynajmniej nie w tym i kolejnym pokoleniu. Mysle, ze moje prawnuki nie beda
      mialy takich dylematow jak wy, i chetnie urzadza w obiekcie dewocji dyskoteke,
      jakies muzeum czy urzad, sluzacy ogolowi obywateli, przynoszacy jakis pozytek.
      Na razie nalezy zacisnac zeby, zamknac piesc w kulak i przygryzac wargi na
      zlosc swojej bezsilnosci. Ja czekam na lepsze czasy.
      • Gość: anty-niewierzący Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 19.05.04, 10:43
        Zapewne tęsknisz za najlepszym z ustrojów jaki budowano na wschód od Polski
        przez prawie 80 lat i próbowano go narzucić całemu światu. Tam właśnie
        zamieniano kościoły na magazyny, muzea ateizmu itp. Masz szansę jeszcze trafić
        do takiego raju. Kuba czeka na ciebie. Fidel cię potrzebuje. Szczęśliwej drogi
        i nie wracaj nad Wisłę.
        • Gość: Zyta 1 Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.lublin.mm.pl 19.05.04, 12:46
          Panie "anty-niewierzacy",najpierw jedz na Kube,a potem pisz.Papiez zostal na
          Kubie powitany z szacunkiem,aczkolwiek nie sprawdzily sie zyczenia tych,ktorzy
          chcieli,aby po tej pielgrzymce upadl rzad Fidela.Teraz USA wprowadzaja nowe
          sankcje ekonomiczne wobec Kuby. Irak chyba niczego Busha nie nauczyl.
      • shawman Nie przesadzaj 19.05.04, 14:14
        To, że kościół jest niepotrzebny to jedna sprawa, ale wybuchy bezsensownego
        antyklerykalizmu inna. Już się w tym wątku pojawiły nawoływania do czytania
        jakichś lewackich shitów o Kościele, a teraz znowu "nikt z sukienkowymi nie
        wygra"... Opanuj się.
    • Gość: kumak Re: Nowa świątynia w mieście -z ofiar wymuszonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:03
      Nowa swiatynia nie jest az tak sprawa godna sporu dla
      mieszkancow ,jak fakt ze pieniadze na nia pozyskiwane sa forma
      niajako wymuszona. Bo jak inaczej nazwac kwestowanie po domach
      spoleczniczek, bardzo natretnych pan z roznych kolek spiewajaco-
      modlacych.Poczynajac od fudamentow kazdy kawalek muru az po
      wykonczenie jest obchodzony z zeszycikiem po mieszkaniach wiernych
      praktykujacych i nie , wyznawcow innych religi i ateistow z
      sprecyzowanym zadaniem na co tym razem zbieramy. Na nic sa
      tlumaczenia ja nie korzystam, nie jestem tego wyznania lub poprostu
      nie mam pieniedzy. To moze jutro przyjdziemy ,albo poczekamy na
      pobory ,doslownie ............... Wezma ile sie da nawet grosze ,ktore
      z zazenowaniem,dla swietego spokoju kosztem chleba ,biletu na przejazd
      zostaly oddane. Dziala przy tym nacisk wspolmieszkancow ,ten nie
      dal to jest bezboznik ,biedak lub co gorsza...... I zdarza sie
      tak jak mnie po odmowieniu datku -chwilowo nie mam funduszu-
      zagladanie dnia nastepngo do koszyka w sklepie z stwierdzeniem''co za
      smakolyki dzisiaj! Jest to rodzaj zebractwa wymuszonego nazwanego
      pieknie ofiara na budowe swiatyni .Jezeli takie kwestowanie odbywa sie
      na ulicy ,przed kosciolem czy w kosciele jest zgodne z
      okresleniem"ofiara" natomiast w domu ,we wlasnym mieszkaniu stajemy
      sie ofiarami namolnego nachodzenia z wymuszaniem .Tak stwierdzam i
      wiem co pisze bo przezylem to mieszkajac przez caly okres budowy
      PLEBANI i kosciola p.w. Sw. Antoniego w Lublinie.Wysoki mur ,ktory
      odgradza posiadlosc Pana wraz ze slugami jego tez powstal przy pomocy
      pan uslugujacych w zbieraniu ofiar wymuszonych .Spodziewam sie ostrej
      ktytyki tego tekstu -ale to jest moja ocena i wielu ktorzy tak to
      odbieraja !
    • Gość: ane.luko Do Shawmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 14:31
      Czytałam wczoraj Twoją wypowiedź i rzeczywiście była to jedyna napisana w tym
      wątku bez emocji. Wydaje mi się, że generalnie sprzeciw wobec kościoła
      to "owoc" działalności Radia Maryja i ojca Rydzyka, a częściowo także
      nieznajomości kościoła. Pisałam o różnych akcjach prowadzonych przez kościół
      nie dlatego, że uważam, że bez kościoła nie byłyby prowadzone, ale by unaocznić
      krytykantom (Ciebie do nich nie zaliczałam), że w kościele coś się dzieje, i że
      pieniądze, które dają wierni nie są defraudowane (co sugerują niektórzy
      internauci).
      • shawman Re: Do Shawmana 19.05.04, 18:43
        Rzeczywiście osobnicy tacy jak ojciec Rydzyk, czy ksiądz Jankowski wzmagają
        zachowania antykościelne i przy byle okazji następuje wybuch agresji. Bardzo
        łatwo od krytyki planów budowy jednego kościoła w Lublinie przechodzi się do
        totalnego ataku na Kościół w ogóle, księży i Watykan. Tymczasem ta instytucja
        to nie tylko niewątpliwie chybione plany budowlane, ale i akcje charytatywne (o
        których pisałaś), tak jak księża to nie tylko ks. Jankowski, ale również ks.
        Bocheński.
        I jeszcze wracając na moment do kwestii przyziemnej, mianowicie pieniędzy.
        Osobiście nie mam własnych dochodów, jednak gdybym miał się moimi drobniakami
        podzielić, chętniej przeznaczyłbym je np. na Caritas, niż na budowę świątyni,
        układanie posadzki czy pozłacanie ołtarza.
        • Gość: ane.luko Re: Do Shawmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 20:33
          100% racji. Jedno drobne zastrzeżenie: NIEWIELKI, SKROMNY kościólek jest w tym
          miejscu potrzebny.
          • Gość: zorbi Re: Do Shawmana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:19
            już widzę ten NIEWIELKI, SKROMNY kościółek. Właściwie to kapliczkę, prawie
            wiatę, najskromniejszą z możliwych... ;)
          • dociek Coś w tym stylu?! 21.05.04, 05:28
            fun.from.hell.pl/2004-05-16/dmuchana-katedra.jpg
            • Gość: zorbi Re: Coś w tym stylu?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 19:59
              hehe niezłe ale za mało DĘTE :))) (jak na kler)
    • dociek Katolicyzm po lubelsku, czyli obyczaj regionalny 20.05.04, 17:44
      info.onet.pl/923362,11,item.html
      Onet.pl: Kraj PAP, JP /2004-05-20 16:15:00

Zmuszał rodzinę do słuchania Radia Maryja

Mieszkanka Tomaszowa Lubelskiego (Lubelskie) poskarżyła się policji, że jej 41-
      letni mąż znęca się psychicznie nad nią i ich nastoletnią córką, m.in.
      zmuszając je do słuchania Radia Maryja - poinformowała policja.

"Żona zarzuca mężowi, że od około trzech lat znęca się psychicznie nad nią i
      córką, m.in. wyzywa je, zmusza do modlitw, a także do słuchania Radia Maryja
      zabraniając przy tym słuchania innych stacji" - powiedział w czwartek PAP
      rzecznik tomaszowskiej policji Marek Czerenko.

Policja prowadzi dochodzenie w tej sprawie, trwają przesłuchania
      świadków. "Mężczyźnie postawiony został zarzut psychicznego znęcania się nad
      żoną i córką. Odmówił składania wyjaśnień i nie przyznaje się do winy" - dodał
      Czerenko.

Za psychiczne znęcanie się mężczyźnie grozi kara do 5 lat więzienia

To jest skrajność, ale iluż to Lubelaków jest bardzo blisko podobnej dewiacji?!
      A wszak to Lublin z katolicką uczelnią i jej niektórymi geniuszami, z
      seminarium duchownym, z archidiecezją i arcyalergenem oraz całą armią
      sukienkowych, z arcykatolickim prezydentem Insektem jest stolicą tego
      arcynawiedzonego regionu ciemnogrodu.
      • shawman Re: Katolicyzm po lubelsku, czyli obyczaj regiona 20.05.04, 18:14
        No i bardzo dobrze, że kobieta zgłosiła się na policję. Swoją drogą i ta była
        twarda - wytrzymała trzy lata... :P
    • m.uminek Re: Nowa świątynia w mieście 20.05.04, 19:13
      Bardzo dobry argument zostal tu przytoczony juz wczesniej.Najpierw niech
      pzrestanie starszyc przy glownej ulicy miasta budynek ¬B a potem niech buduja
      kolejny kosciol.Nie moze byc tak ze rozgrzebali jedno a nie skonczyli
      drugiego,bo kto jak kto ale kosciol to kase w Polsce ma.
    • Gość: siostra płacowa Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 18:56
      Niew macie szans w Białymstoku Rada Miejska przeznaczyła teren do budowy 12
      kościołów.
    • Gość: super dj heniu Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.04, 18:59
      Skoro nie chodzisz do kościoła to co ci przeszkadza że będzie nowy? przecież
      nie musisz do niego chodzić. Mnie tam nie obchodzi ile kaplic mają np.
      Świadkowie Jehowy.
      • Gość: pan hipopo Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.it / 62.233.189.* 23.05.04, 13:52
        a mi heniu przeszkadza , ze powstał kosciól na krańcowej , chodz nie chodze
        ponieważ aby mogli go wybudować rozjechali spychaczem jedyną w okolicy nadajacą
        sie do zjeżdżania na sankch górke i teraz mój brat nie ma gdzie tego robic zima
        • Gość: super dj heniu Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 11:29
          to mu zasponsoruj jakieś zimowisko.
          • Gość: pan hipopo Re: Nowa świątynia w mieście IP: *.it / 62.233.189.* 25.05.04, 19:17
            chyba wyjazd z oazą
    • 3mbrion Nowa świątynia + parafia - czyli wierni na lodzie 27.05.04, 12:08
      Wszystko pięknie i cudownie, ale co najśmieszniejsze od chwili ogłoszenia
      nieustalanej z nikim wiadomości o nowej świątyni mieszkańcy mojego bloku
      przestali należeć do parafii na sławinku. Czyli zostaliśmy klasycznie na
      lodzie - nowej świątyni ani śladu - puste pole, a ze starej parafii zniknęły
      nagle wszystkie dokumenty parafian .. Gdyby ktoś teraz chciał cokolwiek
      załatwić np. chrzciny czy chociażby zaświadczenie dostaje odpowiedź - "Państwo
      już nie należycie do tej parafii" - co jest jednoznaczne z "idźcie poszukać
      wiatru w polu" ...
      • Gość: super dj heniu Re: Nowa świątynia + parafia - czyli wierni na lo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 10:36
        Ty nie wiesz ile dociek dałby za to żeby do żadnej parafii nie należeć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka