Dodaj do ulubionych

schemat rocznego dziecka

IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.11, 14:17
Synek skonczył rok, waży 9,5 kg (urodzeniowa 3200).
7.00 mleko mm 220 +2 łyżki kaszki holle pszennej lub orkiszowej
10.00 zupa warzywna z mięsem 190 g
13.00 danie warzywno mięsne 250 g
16.00 jogurt nat 100-150 g + 120 g owoców
19.00 mleko mm 220 + 2-3 łyżki kaszki holle jaglanej lub kleiku ryżowego
przed spaniem pierś, czasem 1-2 razy pierś w nocy

Do ręki dostaje kawałek chleba, bułki, jabłka.
Niepokoi mnie, że praktycznie nie pije. Czasem uda mi się podać mu kilka łyków wody. Jako dziecko piersiowe nie dał się namówić do niekapków, jedzenie podajemy łyżeczką.

Proszę o ocenę sposobu żywienia dziecka.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: schemat rocznego dziecka 29.07.11, 20:27
      Płyny dostaje też w mleku, zupie ale warto uczyć picia (ze zwykłego kubka). Dziecko roczne może jeść pełne porcje kaszy (nie mleko z dodatkiem kaszy); również inne produkty zbożowe. Powinien potroić masę urodzeniową. Można nieco zwiększyć (i ew. urozmaicić) ilość produktów mlecznych. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: roczniak Re: schemat rocznego dziecka IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 09:59
        Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie z tym zwiększeniem ilości produktów mlecznych mam problem. Na podwieczorek dostaje jogurt ponieważ wydaje mi się, że jest bardziej wartościowy niż twarożki (m.in. wieksza zawartość wapnia). Śniadanie i kolację z mm wolałabym zostawić znów ze wzgledu na minimum produktów mlecznych w diecie.
        Jeżli dojdzie do tego dwu daniowy obiad ( tu dostaje różne kasze, kluski, czasem naleśniki, jajecznicę), to nie ma już miejsca na dodatkowe porcje czegokolwiek, w tym produktów mlecznych.
        Proszę o podpowiedź co zmodyfikować, żeby zachować prawidlową ilość tego nieszczęsnego mleka, a jednocześnie by dieta była prawidlowo zbilansowana.
        Warunek potrojenia masy jest prawie spełniony, w ostatnich tygodniach po praktycznie już całkowitym przestawieniu na mm, dodaniu kaszy do mleka oraz zwiększeniu apetytu dziecka na dania obiadowe, waga przyspieszyła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka