Dodaj do ulubionych

Parkowanie po lubelsku III

28.07.11, 11:44
No bez jaj. Przy pałacu parysów jest normalny parking oznakowany także nie wiem o co lament do kierowców... W przypadku Lipowa/Chopina to jak dla mnie tez nie problem bo nikomu nie przeszkadzają te samochody. Przed Lukasem owszem to Mondeo stoi słabo, ale reszta jeśli zostawiła 1,5m chodnika to nie mam zastrzeżeń.
Obserwuj wątek
    • pittuz Re: Parkowanie po lubelsku III 28.07.11, 15:50
      przede wszystkim stoją zaparkowane niezgodnie z przepisami kodeksu drogowego
      więc dla Ciebie może nie być to problem ale art.49 pkt. 1, 2 i 8 to wg Ciebie nikogo nie obowiązują???
      • Gość: gość23 Re: Parkowanie po lubelsku III IP: 62.244.152.* 28.07.11, 18:51
        Pittuz - sam jesteś kierowcą? Może przejdź z aparatem po centrum Lublina i zrób dla równowagi zdjęcia bezsensownie postawionym znakom zakazu parkowania.
        • qqbek Re: Parkowanie po lubelsku III 28.07.11, 19:10
          Gość portalu: gość23 napisał(a):

> Pittuz - sam jesteś kierowcą? Może przejdź z aparatem po centrum Lublina i zrób
          > dla równowagi zdjęcia bezsensownie postawionym znakom zakazu parkowania.

Ja jestem.
          I zastanawiam się, czy wzorem Pittuz-a nie polatać z aparatem po centrum Lublina.
          Co ma kultura parkowania do "bezsensownie postawionych znaków zakazu parkowania"?
          Co ma z nią wspólnego zastawianie samochodem chodnika, czy nawet przejścia dla pieszych?
          Inna sprawa, że na klinie Chopina/Lipowa od dawna ludzie parkowali i jakoś nie widzę, akurat w tym przypadku, problemu (może poza estetyką takiego rozwiązania).

Możesz mi wskazać jakieś "bezsensownie ustawione znaki B36" w centrum Lublina? Czy pozostaniesz gołosłowny?
          • pittuz Re: Parkowanie po lubelsku III 28.07.11, 20:06
            Problem jest jeden i najważniejszy - wszystkie zaparkowane tam auta naruszają jeden bądź nawet kilka artykułów kodeksu drogowego - i nie jest tylko oznaczone znakami pionowymi ale i znakami poziomymi. Jest to jawna kpina z obowiązującego w Polsce prawa!!! albo się go przestrzega albo nie.
            A a'propos całej przedstawionej sytuacji to wszystkie samochody zaparkowane są w obrębie skrzyżowania:
            cyt.: "Art. 49.
            1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
            na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;
            Art. 2 pkt. 10 skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia;"
            a że od dawna mordują to znaczy że i w przyszłości mają mordować????

• Gość: tommy Re: Parkowanie po lubelsku III IP: *.nplay.net.pl 28.07.11, 20:54
              pittuz czep się lepiej własnej baby :). Miasto nie potrafi zapewnić miejsc do zaparkowania samochodu w centrum i to jest podstawowy problem, a to na twoim zdjęciu to po prostu skutek ich nieudolności. Jeśli w krótkim czasie trzeba załatwić kilka spraw w pobliżu centrum to niestety nie ma żadnej alternatywy dla samochodu.
              • pittuz Re: Parkowanie po lubelsku III 28.07.11, 21:33
                babę to Ty masz :-)
                ja mam żonę
                widać że brak argumentów przekłada się na wycieczki osobiste
                a alternatywa jest i to nie jedna jak się nie umie i nie chce parkować zgodnie z przepisami
                dla nieużywających mózgu podaję przykłady alternatywne: pójście na piechotę, jazda rowerem lub MPK :-)
                pozdrawiam Twoją babę i życzę jej bardziej kulturalnego partnera a nie chama
              • Gość: bosman czyżby tommy nie stać... IP: *.centertel.pl 29.07.11, 10:18
                cie było na 4,50 za godzinę w BIGMARZE? Tam zawsze są wolne miejsca. Tak więc alternatywa jest. Druga to choćby PLAZA. Dlatego nie pitol głupot.
            • Gość: donald kaczyński Re: Parkowanie po lubelsku III IP: *.pool.mediaWays.net 28.07.11, 20:55
              no może reagujmy na bawołków którzy źle parkują?ja pozdrawiam tych którzy dwa tygodnie temu zatarasowali chodnik przy osmolickiej przy slonecznym wrotkowie(połamalem im wycieraczki,cztery samochody,żal im było wjechać na płatny parking),pozdrawiam mistrza który na bernardyńskiej zostawił dla pieszych 10cm przejścia(zalepilem zamek klejem kropelką),niezmiennie pozdrawiam tych parkujących przy lubelskim radiu bo zmuszony iść trawnikiem lub po jezdni przypadkiem łamię lusterka(mało miejsca!).
            • Gość: w Re: Parkowanie po lubelsku III IP: *.aster.pl 28.07.11, 20:56
              > Jest to jawna kpina z obowiązującego w Polsce prawa!!! albo się go przestrzega albo nie.

popieram. albo prawo coś znaczy w tym kraju, albo nie. jak coś jest zakazane prawem to jest. Albo nie wolno kraść, albo wolno. Takie lekceważenie prawa sprawia, że w Polsce naprawdę trudno o inwestycje, rozwój, ład, porządek...
            • qqbek Re: Parkowanie po lubelsku III 28.07.11, 21:48
              pittuz napisał:

> Problem jest jeden i najważniejszy - wszystkie zaparkowane tam auta naruszają j
              > eden bądź nawet kilka artykułów kodeksu drogowego - i nie jest tylko oznaczone
              > znakami pionowymi ale i znakami poziomymi. Jest to jawna kpina z obowiązującego
              > w Polsce prawa!!! albo się go przestrzega albo nie.

Też racja.
              Póki nie wolno, to nie wolno i nie ma co idiotów tam parkujących tłumaczyć.
              Ale... wjazd w Chopina to rozwidlenie... zaparkowanie przed kwiaciarnią nikomu nie powinno przeszkadzać... o ile ktoś pomyślałby o zorganizowaniu kilku miejsc parkingowych w tym miejscu.
              Na pewno miałoby to więcej sensu, niż dwa wydzielone miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych wyznaczone przy Urzędzie Wojewódzkim na Lubomelskiej (idiotycznie blisko przejścia dla pieszych i ślicznie skrywające tak pieszych przed kierowcami, jak i kierowców wyjeżdżających z de Tramecourta w Wieniawską, Leszczyńskiego i Lubomelską). Skoro tam wolno było wyznaczyć miejsca parkingowe (że nie wspomnę o autach codziennie parkujących po przeciwnej stronie de Tramecourta, przy IPN), to nie widzę najmniejszych powodów, dla wygospodarowania 3 lub 4ch miejsc parkingowych "na klinie" Chopina i Lipowej.

> A a'propos całej przedstawionej sytuacji to wszystkie samochody zaparkowane są
              > w obrębie skrzyżowania:

Wiem. To chyba największy grzech kierowców parkujących w centrum.
              (śpieszę z wyjaśnieniem: pracuję w ścisłym śródmieściu, do pracy samochodem jeżdżę góra dwa razy w tygodniu [gdy zajdzie konieczność przewiezienia czegoś mniej poręcznego] i zostawiam go wtedy na prywatnym parkingu firmy, a nie przy ulicy. Uważam, że z papierami do urzędu, czy z własnym urzędniczym zadem, za jedyny bagaż spokojnie można dotrzeć do centrum inaczej niż samochodem... nie tylko uważam, lecz także wiem. Żal mi władz Lublina, które nie potrafią postawić dużych parkingów przy pętlach autobusowych na obrzeżach miasta, które w znacznej mierze [wraz ze sprawnie egzekwowanym systemem opłat] pozwoliłyby mojemu ukochanemu miastu uporać się z problemem parkowania i znalezienia miejsca do parkowania w nagłym wypadku, w centrum.)
              • Gość: aron Re: Parkowanie po lubelsku III IP: *.paradowski.pl 29.07.11, 06:37
                zakażcie parkowania w centrum, a potem będziecie się dziwic że sklepy bankrutują bo ludzie kupują w marketach gdzie przynajmniej można bez problemu zaparkować
                • qqbek Re: Parkowanie po lubelsku III 29.07.11, 09:27
                  Gość portalu: aron napisał(a):

> zakażcie parkowania w centrum, a potem będziecie się dziwic że sklepy bankrutuj
                  > ą bo ludzie kupują w marketach gdzie przynajmniej można bez problemu zaparkować

A co sklep zarabia na urzędasie, który przyjeżdża przed ósmą i zajmuje miejsce przed sklepem do piętnastej? Nic.
                  Wprowadzić strefę płatnego parkowania w całym śródmieściu, to i sklepy zarobią. Środki tak pozyskane zainwestować w darmowe parkingi typu Park&Ride na obrzeżach miasta. No, ale nikt w UM tego nie zrobi, bo sam siebie tym "ukarze".

W Bolandzie, kraju wiecznie pół wieku "za murzynami", tłuste dupsko władzy jeździć musi samochodem i parkować pod drzwiami (czy to Urzędu, czy miejsca zamieszkania)... w krajach cywilizowanych centra miast są bardziej przyjazne pieszym i komunikacji miejskiej.
                  • Gość: aron Re: Parkowanie po lubelsku III IP: *.play-internet.pl 29.07.11, 12:15
                    to niech twój wrocław da dobry przykład albo gdańsk bo jak na razie zamiast inwestować w komunikację publiczną to tusk im buduje obwodnice
                    • qqbek Jełopie z Parczewa... 29.07.11, 13:22
                      Gość portalu: aron napisał(a):

> to niech twój wrocław da dobry przykład albo gdańsk bo jak na razie zamiast inw
                      > estować w komunikację publiczną to tusk im buduje obwodnice

1. Jestem z Lublina. Tutaj się urodziłem (z resztą i mój prapradziadek, pradziadek i dziadek też). To, że nie lubisz sothinka, nie oznacza, że muszę się Tobie z nim kojarzyć. Moja rodzina mieszka w Lublinie przynajmniej od czasu represji postyczniowych z XIX wieku.

2. Komunikacja publiczna jest w centrach miast ważniejsza, niż transport indywidualny (zwłaszcza zaś ta jego odmiana, która zakłada przewiezienie tyłka z domu do pracy, zostawienie samochodu na 8 godzin przed pracą i powrót nim do domu po pracy).

3. Nigdy nie sprzeczałem się z nikim o celowość budowy obwodnicy Lublina. Uważam, że powinna powstać jak najszybciej. Nie zmienia to faktu, że temat obwodnicy nijak ma się do tematu buraków parkujących w centrum miasta, jak im się żywnie podoba.
                      • Gość: aron Re: Jełopie z Parczewa... IP: *.play-internet.pl 29.07.11, 14:17
                        centrum w Lublinie jest zamknięte procentowo bardziej niż we Wrocławiu, Gdańsku i Warszawie. Że nie wspomnę np. o Katowicach.

Ty byś zamknął wszystko, zakazał samochodów i busów, wsadził wszystkich na rowery i do trolejbusa. Z takimi pomysłami do Wrocławia.

A ja mówię - najpierw obwodnica, a potem możemy dyskutować o zmianach ruchu w mieście. Nie wcześniej, bo to rozwadnia żądanie obwodnicy. Zwala się winę że niby kierowcy źli. A zły jest Tusk.
                        • Gość: aron w Garwolinie IP: *.play-internet.pl 29.07.11, 14:20
                          w Garwolinie też przed budową obwodnicy narzekano że kierowcy źli, że powodują korki, że nie ma gdzie zaparkować, że Contbus zły bo jeździ po uliczkach osiedlowych itp. itd.

Wybudowano obwodnicę i problemy zniknęły, a liczba wypadków smiertelnych w miescie spadla o 80%.

A u nas różni "mędrcy" od rowerów i trolejbusów też winią za wszystko kierowców, a Tusk który nie wybudował obwodnicy Lublina jest niewinny.
                          • sothink Re: w Garwolinie 29.07.11, 17:16
                            to gdzie jest obwodnica wybudowana za czasów rządu PiS????
                          • sothink Re: w Garwolinie 29.07.11, 17:16
                            winny jest Jarosław
                            • Gość: aron Re: w Garwolinie IP: *.paradowski.pl 29.07.11, 18:14
                              ty sie zajmij linią trolejbusową z Nowego Dworu na Krzyki przez Grabiszyn
                              • sothink Re: w Garwolinie 29.07.11, 18:29
                                przecież u nas są trombaje, to jakby się dało to można by trombaj puścić najlepiej wydzielonym torowiskiem. Trolejbus to substytut trombaja. Musisz się troche poduczyć z podstaw transportu.

tobie proponuję wycieczkę dostawczkakiem po obwodnicy Lublina wybudowanej za czasów Jarosława buhahahahahahahahahahaahaha
                                • Gość: aron Re: w Garwolinie IP: *.paradowski.pl 30.07.11, 05:08
                                  trombaje to mało. Powinniście mieć jeszcze trolejbusy jak Lwów.
                                  • sothink Re: w Garwolinie 30.07.11, 13:48
                                    albo trombaj albo trolejbus, Wrocław na całym obszarze jest równy więc tam gdzie można używa się trombaja.
                                    Trolejbus to przyszłość Lublina.
                          • elubian14 Re: w Garwolinie 21.06.13, 11:10
                            Czy znacie jakieś stereotypy o mieszkańcach Garwolina ? Czy w tym mieście jest miła i rodzinna atmosfera ?
                          • elubian14 Re: w Garwolinie 21.06.13, 11:33
                            czy w garwolinie są jakieś stereotypy ......,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Jak wygląda obecnie miastek Garwolin ?
          • Gość: gość23 Re: Parkowanie po lubelsku III IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.11, 19:42
            Nie miej na względzie tylko mieszkańców Lublina co to do urzędów jeżdżą. Miasto jest wojewódzkie, ma siedziby urzędów powiatowych itp., przyjeżdżają do niech również osoby spoza Lublina.
            A chcesz przykładów: przejdź się na Górną, znajdź miejsce, gdzie przyjeżdżający do LAWP-u mogą zaparkować. Po prawej stronie można parkować na chodniku, po lewej stoi zakaz parkowania, postawiony, jak wiem "na życzenie mieszkańców", bo im samochody widok psuły.
            Drugi przykład: parking naprzeciw Unii (pl. Wolności), gdzie są dwa miejsca od strony ulicy, na których niestety urzędnicy nie położyli odpowiedniej kostki i... zakaz.
            Jest w tym sens?
    • tajnos.agentos To już się robi nudne... 30.07.11, 17:30
      Jeśli pismaczyny nie wiedzą jak można zastawiać samochodami wszystko, niech przejadą się do Paryża, Rzymu i jeszcze do paru miast "Zachodu" - które przecież bardzo lubią stawiać za przykład. A co w temacie zapewnienia miejsc parkingowych? Bo to, wicie-rozumcie, do centrum miasta przyjeżdżają nie tylko urzędasy, ale także ich interesanci, klienci banków, pacjenci specjalistycznych przychodni, klinik, szpitali itepe, mieszkańców nie licząc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka