Dodaj do ulubionych

Biłgoraj historia konfliktu

01.08.11, 17:29
bardzo ale to bardzo jest mi przykro z powodu antysemickiego postępowania administratorów lub moderatorów forum lublin...
rzecz dotyczy cytatu z biblijnej księgi Koheleta zamieszczonego w wersji hebrajskiej
cytat ten w wersji polskiej brzmi "Mądry ma oczy w głowie a głupi chodzi w ciemności".
wpis usunięto...
...
jednocześnie cała dyskusja toczy się pod artykułem wyjątkowym bo traktującym o konflikcie
w którym wykorzystywane są watki narodowe
sądzę że słusznym będzie poszerzyć wiedzę forumowiczów dotycząca konfliktu w Biłgoraju
zaczęło się to w czasie Solidarności...
Obserwuj wątek
    • empi Re: Biłgoraj historia konfliktu 01.08.11, 18:14
      > cytat ten w wersji polskiej brzmi "Mądry ma oczy w głowie a głupi chodzi w ciem
      > ności".
      > wpis usunięto...
      Usunięcie postów naruszających netykietę wymusza także usunięcie postów potomnych jako już nie odnoszacych się do żadnej treści.
      pzdr.
      • przemek-leniak znaczy się ty cenzurujesz Salomona? 01.08.11, 18:20
        no nadzwyczaj mądrze...
        ja bym się wstydził empi...
        ...
        ale co tam dałeś asumpt do opowieści o konflikcie Służby bezpieczeństwa z Solidarnością
        teraz trudno byłoby nie opisać tej sprawy...
        GwL potrzebna jest nie tylko korekta ortograficzna ale i merytoryczna również
        czytaj opozycjonisto były...
        • empi Re: znaczy się ty cenzurujesz Salomona? 01.08.11, 18:23
          > no nadzwyczaj mądrze...
          > ja bym się wstydził empi...
          dzieki zawszemającyrację Leniaku :)
          pzdr.
          • przemek-leniak hmm 01.08.11, 18:57
            czy mam rację proponowałbym ocenić jednak po przeczytaniu tego co mam do napisania
            ale skoro ryzykujesz już przed znaczy masz jakieś ku temu podstawy... ;-)
            luz luz - to nie zaczepka - wiesz że cię lubię czemuś...
            ...
            no dobra...
            to zacznijmy tak był rok 1980 gość którego Kazimierz Sebastian Ożóg nazwał bydłem był jednym z założycieli Solidarności tu macie jego biogram
            ...
            jego antagonista pojawił się na arenie nieco później...
            zaczynał od czegoś co sam opisuje tak oto:
            "W Liceum Ogólnokształcącym założyłem szkolną gazetkę, która nazywała sie bodaj "ARS".
            Trochę tam parę razy przegiąłem. Między innymi gdy podczas rozbudowy znaleziono ludzkie kości. Dzisiaj wiemy, że był tam jeden z cmentarzy Żydowskich."
            to była końcówka lat 70...
            1 czerwca 1985 roku człowiek ów wstępuje do...
            a dalej cytujmy:
            "1 czerwca 1985 roku zgłosiłem się do pracy w Biłgorajskiej SB. W 1987 roku podjąłem studia podyplomowe w Akademii Spraw Wewnętrznych. Niedługo po jej ukończeniu przeniesiono mnie do milicji. W 1989 napisałem raport o zwolnienie z resortu. 31 maja 1990 roku był ostatnim dniem mojej pracy. Pięć lat do jednego dnia. Mimo, że to było tylko pięć lat i od tego czasu minęło ponad 20 lat muszę sie przy tym okresie mojego życia na chwilę zatrzymać."
            ...
            wracamy do Kazikowego bydła, cóż on robi w 1985?
            też cytujemy: "9 X – 22 XI 1985 zaangażowany w pomoc ukrywającemu się Janowi Skrokowi. Wielokrotnie zatrzymywany, przesłuchiwany, wielokrotne rewizje w mieszkaniu. 1984-1988 przewodniczący Społecznego Komitetu Przeciwalkoholowego w PBI-D, wykorzystywanego jako przykrywka do działalności podziemnej. "
            i znów wracamy do pana z SB czemu tam wstąpił?
            "Mimo mojej burzliwej raczej młodości od dziecka nie cierpiałem wszelkiego rodzaju złodziejaszków, meneli, krętaczy i innych mniej lub bardziej znaczących przestępców i cwaniaczków. Mimo, że miałem dobrze płatną i satysfakcjonująca pracę zgłosiłem się do Wydziału Kadr Wojewódzkiego Urzędu Spraw Wewnętrznych w Zamościu. Chciałem zostać milicjantem. Pan z kadr stwierdził, że w Biłgoraju wolny etat jest tylko w SB. Obiecał, że gdy coś się zwolni w milicji to mnie przeniosą. Szczerze mówiąć oczekując na wieści z kadr trochę się obawiałem. Okres z liceum nie był najlepszą rekomendacja do pracy w milicji. Było jeszcze jedno. Zdarzało mi się wozić z Lublina podziemną literaturę (gazety, druki bezdebitowe, ulotki). Mojego taty "Syrenką". Co by było jakby się wydało? "
            ...
            jak zauważacie w 1985 Bydło imć doktora od pomników było menelem właśnie
            czyż empi nie tak byliście traktowani? - sam powiedz...
            ...
            hmm bydło komentatora GwL miało w biłgorajskiej SB kryptonim "Znienawidzony"
            nie nie było owo bydło absolwenta Kul - żadnym TW...
            jest za to jednym z tych którzy po latach domagali się rozliczeń
            ten tekst trzeba w tym kontekście przeczytać link
            ...
            (tu pozwolę sobie na komentarz osobisty) jeśli sądzicie że sprawy z przed lat są tu mało istotne to zwrócicie uwagę na taki drobiazg - oto wypowiedź pewnego milicjanta - współczesną wypowiedź: -"Ja tam Marianowi Jagusiewiczowi źle nie życzę. On mojego chleba nie je. Ale ktoś się w końcu zdenerwuje i kości może mu połamać"
            hmm kto mógłby te kości łamać może pracownicy firmy ochroniarskiej???
            no tak... tu się póki co zatrzymajmy bo sprawy te nie są wcale czarno białe i jako takie ustosunkowanie się do nich wymaga spokoju i rozwagi...
            o czym może w jakimś kolejnym poście
            jeśli sprawa tego konfliktu was zainteresuje oczywiście
            pzdr.
            • empi Re: hmm 01.08.11, 19:05
              Widzisz Leniaku, może to i moja wada, że widzę u Was obu jakieś pozytywy :).
              pzdr.
              • przemek-leniak co do mnie to pewnie wada ;-) 01.08.11, 21:58
                w przypadku Kazika cóż ja też w nim dużo dobrego...
                widziałem...
                teraz to wiesz nie obserwuję go...
                kto wie może jest fajnym wymagającym ale kontaktowym wykładowcą?
                przecie tego nie wiem, choć nieco mam na to nadzieję
                ale... no mniejsza zresztą
                wymieniając go chciałem pokazać jak dalece nieroztropne jest pisanie o bydle na podstawie własnej wyobraźni i tekstu z GwL...
                ...
                ale jak wspominałem ta historia nie skończyła się w latach osiemdziesiątych lecz zaczęła wtedy...
                ta historyjka to niezły przykład naszych dziejów i wiele jak myślę mówi o nas...
                ...
                co dalej było o tym jednak jutro już...
                mieszkańcy Biłgoraja mają dziś większe problemy niż walki dwu panów...
                a TNN raczej nie ruszy im z pomocą
                pzdr.
                • przemek-leniak no to dalej z tą historią z Dąbrowskim w tle 02.08.11, 08:44
                  koniec PRL...
                  co porabiają dwaj panowie?
                  ten na którego poluje Witold Dąbrowski ramię w ramię wraz z byłym podporucznikiem Służby Bezpieczeństwa w 1988 roku zakłada własna działalność i prowadzi ją do roku 2002...
                  zaś tolerancyjny i kulturalny oficer służy do 31 maja 1990 roku...
                  a potem również staje się przedsiębiorcą - zakłada Agencję ochrony BAKO
                  cytujemy więc dalej: "Agencja Ochrony „BAKO” powstała 1 czerwca 1990 roku. W tym czasie była to działalność pionierska nie tylko na terenie naszego regionu, ale również na terenie całego kraju. Jako jedna z pierwszych firm w Polsce przeszła pozytywnie ustawową weryfikację MSWiA.
                  Po reorganizacji firma przekształciła się w Agencję Ochrony „BAKO” sp. z o. o. działającą na podstawie koncesji wydanej przez MSWiA z dnia 27 września 2000 r. na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie całego kraju w zakresie bezpośredniej ochrony fizycznej i zabezpieczenia technicznego. "

miękkie przejście prawda?
                  Bako dziś to spora firma cytujmy dalej:
                  "Aby sprostać Państwa oczekiwaniom w roku 2006 postanowiliśmy poszerzyć zakres świadczonych usług, w tym celu utworzyliśmy GRUPĘ „BAKO” w skład której wchodzą:
                  BEN – GSS POLSKA Sp. z o.o.
                  Agencja Ochrony „BAKO” Sp. z o.o.
                  Agencja Ochrony „BAKO” Sp. jawna"

...
                  biznes jak to biznes polega na zarabianiu i lokowaniu pieniędzy...
                  przy okazji osiąga się cele poboczne - ludzie mają pracę i jak się uda to i PKB wzrasta...
                  a co tu robi wicedyrektor TNN?
                  też się zastanawiam...
                  troszkę się wyjaśni później ;-)
                  • przemek-leniak no to o Dabrowskim troszkę 02.08.11, 09:11
                    trzeba wyjaśnić ze Artur Bara jest skarbnikiem Biłgorajskiego Stowarzyszenia Kulturalnego im im. I. B. Singera
                    o związkach TNN z Biłgorajem niech opowie sam pan skarbnik link
                    warto posłuchać Artura Bary...
                    naprawdę polecam.
                    jest o biznesie również ;-) o misjach biznesowych w Izraelu i o gruntach które...
                    na sam koniec o antysemityzmie jest...
                    i tu szczególnie polecam obejrzenie i wysłuchanie co Artur Bara mówi o fobiach wynikających z braku wiedzy
                    pzdr.
                    • przemek-leniak antysemityzm czyli o pamięci ofiar getta 02.08.11, 09:47
                      getta w Biłgoraju.
                      ...
                      antysemityzm czy fobia - mniejsza grunt że sytuuje określonego epitetem osobnika wśród bydła
                      swoja droga warto zauważyć że i baran należy do bydła...
                      ale wracajmy do naszych baranów...
                      ...
                      Panowie działali nie tylko biznesowo - również społecznie i politycznie
                      poprzednio sporo uwagi poświęciłem panu Barze więc teraz czas trochę się skupić na Jagusiewiczu
                      w 1989 roku powstał Komitet Obywatelski Ziemi Biłgorajskiej Oddział Wojewódzkiego Komitetu Obywatelskiego przy Lechu Wałęsie w Zamościu. Przewodniczącym Komitetu został Marian Jagusiewicz.
                      ten Komitet to dzisiejszy Rejonowy Komitet Obywatelski Ziemi Biłgorajskiej (Komitet Obrony Polskości), ten sam tylko 23 lata później...
                      hmm tu znajdziecie tekst z okazji 20 lecia Komitetu link
                      antysemicki czy też naznaczony fobią Komitet z Jagusiewiczem na czele wmurował i poświęcił tablicę pamiątkową Ofiar Getta...
                      paradoks?
                      bydło?
                      no kochani może ktoś się wypowie
                      pzdr.
        • empi Re: znaczy się ty cenzurujesz Salomona? 01.08.11, 18:43
          Sorki, sprawdziłem tamten wątek. To nie ja go cenzurowałem. Przywróciłem Twój post. Sądzę, ze jakiś dyżurny z automatu po kliknięciach na kosz ocenzurował. Netykieta prawi by na forum nie używać języków obcych (chodzi o cudze kompleksy). Ty zaś zanim zachowasz się wielce pryncypialnie możesz w zgodzie z regulaminem skorzystać z mojego gazetowego emaila i uprzejmie donieść :). Za poprzednie wyjaśnienie przepraszam, ostatnio jest nadaktywność troli i monotematycznych antysemitów, dlatego zamieszanie.
          pzdr.
          • przemek-leniak To ja przepraszam Empi 01.08.11, 19:00
            fakt język nie był krajowy...
            Przepraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka