Dodaj do ulubionych

Kościół kat.czyli stajnia Augiasza

24.10.11, 16:07

Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Palikot chce zabierać krzyż z Sejmu, biskupi zapowiadają reformę finansów Kościoła. Proponują likwidację Funduszu Kościelnego i dobrowolny jednoprocentowy odpis podatkowy na Kościół. Sygnał dla przeciwników ideowych jest jasny: chcemy porządkować nasze finanse; nie będziemy siedzieć w kieszeni państwa, zdamy się na hojność wiernych. Problem w tym, że proponowana zmiana to nie rewolucja, tylko kosmetyka w finansowaniu polskiego Kościoła. 89 milionów złotych Funduszu Kościelnego to nic w porównaniu z ponad miliardem wydanym z budżetu na naukę religii w szkołach czy setkami milionów przeznaczanymi na finansowanie uczelni kościelnych. No i z pieniędzmi od wiernych, którzy też łożą na Kościół. Finanse współczesnego Kościoła w Polsce przypominają labirynt. Żadna instytucja kościelna czy świecka nie prowadzi zbiorczej informacji o przychodach, rozchodach czy źródłach pieniędzy, którymi dysponują kapłani, parafie, diecezje, Konferencja Episkopatu Polski, nie mówiąc o zgromadzeniach zakonnych. – Nikt tego dokładnie nie wie. Wiele lat temu podjęliśmy próbę przygotowania takiego opracowania, ale ponieśliśmy porażkę – rozkłada ręce ks. Wojciech Sadłoń z pallotyńskiego Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego.
Ksiądz Janusz Majda, ekonom Konferencji Episkopatu Polski, potwierdza, że takie dane nie istnieją. Pytany o przejrzystość finansów kościelnych, odsyła do poszczególnych diecezji, te z kolei do parafii. Pełno liczb można za to znaleźć w internecie, głównie na portalach nieprzychylnych Kościołowi katolickiemu. Wiarygodność tych danych jest jednak mocno niepewna. Którejkolwiek dotkniemy, okazuje się nietrafna. Istna stajnia Augiasza.
biznes.newsweek.pl/co-laska-bez-vat,83701,1,1.html

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
Obserwuj wątek
    • przemek-leniak stajenna Joanno ;-) 24.10.11, 16:23
      bardziej chyba obora Jeszuy niz stajnia w stajni bowiem się nie owce trzyma ino co najwyżej osły...
      winnaś wiedzieć...
      sytuacja w Imperium Watykańskim nie jest inna niż w stajence w której pasie się Palikot
      to ta sama frakcja jest gdy idzie o pieniądze
      nikt nic nie wie...
      ;-)
      ps. a zgrzebło masz?
      • przemek-leniak POjedźmy satanistycznie a co 24.10.11, 16:50
        ursusek sie ucieszy
        wina Joanno WINA
      • Gość: JB Re: stajenna Joanno ;-) IP: *.lublin.mm.pl 24.10.11, 17:34
        Przemku,cutuję "Wprost",tam kieruj uwagi...
        • przemek-leniak taki wprost mówiąć... 24.10.11, 17:43
          Final cut robisz...
          u-wag nie mam a i kierować nie za bardzo mogę w tej chwili (no chyba że w czerwo wyjdę)...
          ...
          co mnie tam interesuje jakiś starozakonny przez telefon? mnie interesuje krojczyni bardziej
          i dlatego jak znajdę u-wagę to jednak do ciebie napiszę...
          ;-)
        • przyboczny Re: stajenna Joanno ;-) 24.10.11, 21:51
          Gość portalu: JB napisał(a):

> Przemku,cutuję "Wprost",tam kieruj uwagi...

Nie "Wprost" tylko biznesnewsweek.
          Ja zas zacytuje cos na temat tego watku: (a zreszta sama przeczytaj)

www.e-equus.pl/index.php?cPath=58
    • Gość: bleee... Re: Kościół kat.czyli stajnia Augiasza IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 16:51
      ...lat temu kilka... spotkać można było - na trasie dworzec PKP - Kuria - pieszo idącego księdza... w wykrzywionych butach... postrzępionej sutannie... już go nie spotykam... bleee...
      • przemek-leniak a może był zmarł? 24.10.11, 16:56
        chciałbyś spotkać nieboszczyka?
        • Gość: bleee... Re: a może był zmarł? IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 17:22
          ...może być nieboszczyk... a może być ksiądz żywy, spieszony, jak poprzedni - dla mnie prawdziwy... bleee...
          • przemek-leniak znaczy nieboszczyk? 24.10.11, 17:48
            czy jednak wolisz żywego prezbitera co pomyka per pedes...
            zasadniczo podejrzewam że tęsknisz do pielgrzymki...
            • Gość: bleee... Re: może być żywy... IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 18:20
              ...nie chodzę na pielgrzymki... chodzi mi raczej o cnotę ubóstwa i pokory... bleee...
              • przemek-leniak hmm 24.10.11, 19:42
                chciałbyś być pokorny i ubogi?
                czy wolisz żeby ktoś inny był?
                • Gość: bleee... Re: hmm IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 21:18
                  ...z pokorą kiepsko u mnie... ale ksiądz to kiedyś i żonkę posiadał i dzieci... musiał o nie dbać... ale teraz podobno jest tylko sługą... bleee...
                  • przemek-leniak żona i dzieci mhm 24.10.11, 23:55
                    moim zdaniem powinni mieć!
                    nie na siłę ale jak chcą to powinni
                    co to za pomysł żeby boskim przykazaniom uwłaczać dla mamony - celibat - bez celi to nawet odpowiednia nazwa jest dla tego obrzydlistwa
                    • Gość: bleee... Re: celibat - tak... IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 10:06
                      ...możesz zmienić wyznanie... są takie, jak np. protestantyzm, które celibatu nie wymagają... dla mnie ideałem kapłana jest św. Franciszek :-)... a ci, którzy idą do nowicjatu, wiedzą chyba po co (a może i nie zawsze wiedzą...) tam idą... bleee...
                      • przemek-leniak ideałem zima się zaczyna... 25.10.11, 10:26
                        znaczy fajny był Fraczesko ale Chiara fajniejsza bo i miękka i pachnąca...
                        rózne sa ordy drogi blee... tercjarze Bogu nie uwałaczaja - jego dziełem i prawem nie gardzą
                        a wszak i oni spod ręki asyżyty...
                        ...
                        a idealny żyżec to ten co jest zarazem żertwą
                        pzdr.
                      • przemek-leniak Re: celibat - nie... 25.10.11, 10:42
                        protestantyzm był fajny bo ceni ewangelie a nie handelki, przebieranki i pice na wodę...
                        ale ostatnio mocno squeerzał i sam sobie przeczy stając się antyprotestantryzmem jakimś...
                        tymczasem w prawowiernych kościołach celibat kłów nie szczerzy a nawet i w herezji rzymskiej tak jest w obrządku greckim i innych wschodnich oraz ostatnio anglikańskim...
                        i to jest dobre...
                        ...
                        nie wyganiaj mnie gdzie mi nie po drodze
                        jak powiada powiedzenie mądre:
                        "nie pożądaj żony twego prezbitera, bo to zołza i zgaga i jasna cholera"
                        pzdr.
                        • Gość: bleee... Re: celibat - nie... IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 10:51
                          ...pomarzyć zawsze można... zwłaszcza wtedy, gdy to my som zbóje, którym ktoś oddaje swój płaszcz ostatni... i dodaje dobre słowo... bleee...
                          • przemek-leniak płaszcz i owszem nawet samochód ale 25.10.11, 11:41
                            jeden z lepszych Krawców w kraju link
                            powiadają "pilnuj lepiej swojej żony boś do tego jest stworzony" a także "kto pilnuje swojej zony bywa słodko nagrodzony"
                            natomiast prochowiec mniej jakby istotny
                            słowo co innego bo ciałem się stało.
                        • Gość: bleee... Re: celibat - nie... IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 10:55
                          ...poczytaj: Fernand Pouillon, Okrutne kamienie... bleee...
                          • przemek-leniak zapiszę sobie 25.10.11, 11:35
                            ale choć zachęć szerzej...
                            please
                            • Gość: bleee... Re: zapiszę sobie IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 11:42
                              ...to o zakonnikach, którzy budowali klasztor we Francji... w średniowieczu... warto czytać dla puenty... chociażby... autor, który późno zaczął pisać... więcej nie zachęcam, bo książka opowiedziana nie jest niespodzianką... warto zaryzykować i przeczytać... :-) bleee...
                              • przemek-leniak zanim przeczytam to się odwdzięczę 25.10.11, 11:59
                                tak oto link - mam nadzieję że ci się spodoba ta chwila słuchania
                                choć gdzie mnie tam do wdzięku takiego...
                                pzdr.
                                • przemek-leniak mam ochotę na 25.10.11, 12:01
                                  na cappucino - proste zwykłe i skromne a dobre wszak...
                                  ale czas mi już lakierować
                                  do wieczora zatem
                                  pzdr.
                                • Gość: bleee... Re: zanim przeczytam to się odwdzięczę IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 19:30
                                  ...a jednak... :-)))... bleee...
                        • andrzej.sawa Fajny protestantyzm,a stosy Kalwina 26.10.11, 10:52
                          Mój drogi,więcej wiedzy,mniej idealizowania.

Był taki "fajny" protestant,zwał się Kalwin,a wydajność w paleniu miał imponującą - inkwizycja przy nim to mały pikuś.

Celibat jest tematem zastępczym,tak jak ostatnio pedofilia.
                          • przemek-leniak a stosy Kalwina 26.10.11, 11:03
                            tak samo skwierczały jak stosy dominikańskie
                            Mój najdroższy ;-)

zastępczym tematem? a zgwałcił cię kto może w dzieciństwie Jędrusiu Sawo?
                            gdy małym pikusiem byłeś
                            posłuchaj i przypomnij sobie
                            poidealizuj tę celibrancję...

ech Jędrek Jędrek co ty mi tu za smuty piszesz
                            napisz lepiej co tam w Chełmie na tapecie
                          • Gość: bleee... Re: i stos Husa... IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 11:36
                            ...był też taki, co się dobrze palił... nazywał się Hus... i czego to dowodzi... bleee...
                            • przemek-leniak Hus tak to był swietszy człowiek niż Tomasz 26.10.11, 12:50
                              z Augustynem do kupy wzięci...
                              dobry prezbiter rzymsko-katolicki a spalił go zdaje się antypapież i sobór jego szatański...
                              a czegoż to dowodzi?
                              a że głupota jest wszechobecna dowodzi (czego zresztą dowodzić nie potrzeba)
                              pzdr.
    • Gość: sexsowny zenon Tak to niezwykle ważny temat:) IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 11:17
      KK to niezwykle ważny temat. Ja proponuję, aby może tak o uzdrowieniu gospodarki pogadać, finansów, systemu ubezpieczeń społecznych No ale lepiej jak temat nr 1 będą finanse kościoła.
      O Palikocie nie będę pisał bo to hipokryta. Za kilka lat, jeśli będzie taka potrzeba, to sam pod stołem będzie klechów zadowalał.
      Od kiedy pamiętam zawsze mówiono, że na KK powinni płacić podatki ci co chcą. Teraz KK taką propozycję daje, co ważne podobną do rozwiązań w innych krajach. Kwestia może wysokości odprowadzanego podatku. Przecież nie musi być 1% a może być 0,5%. Można zastosować inne rozwiązania.
      • przemek-leniak ja jestem za podwójnie 25.10.11, 11:46
        i za 1 % i za uzdrowieniem gospodraki
      • Gość: bosman oj Zenuś, Zenuś... IP: *.centertel.pl 26.10.11, 11:09
        fałszywe świadectwo dajecie...
        • Gość: sexsowny zenon Re: oj Zenuś, Zenuś... IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 12:58
          W jakim sensie dajemy ....?:). Że Palikot to hipokryta, czy że od zawsze lewica mówiła że na kościoły powinni płacić ci co chcą?:)
          • Gość: bosman ...że kler chce uczciwie... IP: *.centertel.pl 26.10.11, 14:14
            rozmawiać na temat kasiorki, że chce płacić uczciwie podatki, że chce się utrzymywać wyłącznie dzięki swym członkom. Słowo "uczciwie" traktuj jako rzecz nieprawdopodobną w tym kontekście.
    • Gość: Radny parafialny Re: Kościół kat.czyli stajnia Augiasza IP: 89.167.0.* 25.10.11, 11:19
      I tu jesteś w błędzie podobnie jak J. Palikot i jemu podobni, którzy zamiast gospodarką się zajmować z Krzyżem i Kościołem katolickim chcą wojować.

Rad byłbym gdyby przyszły poseł J.Palikot jako przeszły przedsiębiorca zainteresował się spadkiem Polski w rankingu państw wolnego rynku i swobód gospodarczych.
      Rad byłbym gdyby przyszły poseł J. Palikot jako były poseł PO zajął się faktem przedwyborczej manipulacji w postaci zaniżania cen paliw przez spółkę skarbu państwa o nazwie Orlen.

Może gdybyś miała do czynienia z funkcjonariuszami IV departamentu MSW powołanego do dezintegracji świeckich i zwalczania Kościołów i związków wyznaniowych to głupotami byś się tu na forum nie zajmowała.

Jako praktyk niechcianych kontaktów z zawodowymi wrogami Kościoła oraz jeden z tych, którzy finanse swojej parafii w tym wysokość wpływów i podatków doskonale znają powiem, że nie warto zajmować się tematami, które nic wspólnego z rzeczywistością nie mają.

Ja wiem, że Dekalog kuje w oczy szczególnie tych, którzy na bakier z nim oraz normami praw naturalnych i przez ludzi ustanowionych przez swe życie podążają, ale żeby zaraz krzewicieli prawych idei do stajni Augiasza wysyłać?

Gdzież jest więc miejsce godne RPP i jej założyciela J. Palikota, który ani bliźniego swego ani członków własnego stowarzyszenia nie szanuje?
      • Gość: bleee... Re: Kościół kat.czyli stajnia Augiasza IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 11:37
        > którzy na bakier z nim oraz normami praw naturalnych i przez ludzi ustanowionych

...normy praw naturalnych?... a co to takiego... normy z czasów jaskini, czasów współczesnych, czy może średniowiecza... z Lublina, czy Rogu Afryki, czy z wioski kanibali... sprecyzuj jakie to normy praw naturalnych masz na myśli... bo inaczej - skóra cierpnie i wyobraźnia szaleje... bleee...
        • przemek-leniak socjobiologia zda się umie dojść 25.10.11, 11:44
          o jakie prawa idzie
          naturalnie w pewnym przybliżeniu tylko ;-)
        • Gość: Radny parafialny Re: Konie i świnie z "Folwarku zwierzęcego" IP: 89.167.0.* 25.10.11, 12:08
          Wierzący w Boga wyznają prawa boskie, a niewierzący wyznają prawa naturalne czyli te same co wierzący tylko inaczej nazwane ;)
          Dla jednych i drugich człowiek napisał różnych praw bez liku, które oparte są od tych naturalnych przez Boga ogłoszonych.

Reasumując, są również na świecie tacy, którzy miłują pławić się w bezprawiu.
          Żeby im te pławienie jak najlepiej wychodziło próbują wszelkie prawa ośmieszać, likwidować i zmieniać na modlę swoją.

Nie żebym jakiś święty miał być ale żeby czepiać się Krzyża i to wtedy kiedy gospodarka gore?
          • Gość: JB Re: Konie i świnie z "Folwarku zwierzęcego" IP: *.lublin.mm.pl 25.10.11, 18:05
            Pisz w swej gazetce parafialnej...
            • joannabarska Piękno Jerozolimy... 25.10.11, 18:44
              www.youtube.com/embed/H0DwOEVlHdg?rel=0&hd=1"

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
              • Gość: bleee... Re: Piękno Jerozolimy... IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 19:48
                ...piękne... dzięki... bleee...
                • przemek-leniak Re: Piękno Al-Kuds - faktycznie 25.10.11, 20:13
                  faktycznie gdyby tylko nie ci okupanci w kipach...
                  to stolica Palestyny byłaby ślicznym i bezpiecznym miejscem
            • Gość: Radny parafialny Re: Piszę i pisał będę tam gdzie chcę i zechcę IP: 89.167.0.* 25.10.11, 20:04
              A Tobie nic do tego...

Jeżeli marzysz o gettach dla piszących i inaczej myślących, to zapytaj naczelnego GW co on sądzi na temat obywatelskich praw podstawowych prób ograniczania?

Ps. Nie wiem czy wiesz, że gazeta ta powstawała również przy moim skromnym udziale czego nie ukrywam wcale, że żałuję nie mniej niż decyzji o powrocie do kraju, powrocie wtedy, gdy każdy inny wszystko by oddał by wyjechać tam skąd ja wracałem...

Panie Boże wybacz, że w swojej głupocie wspierałem kiedyś powstanie dziennika, który teraz dzieci Twoje ciągle tyka, tyka tak jak nigdy tyknąć się nie odważył oprawców kapłanów przez Ciebie do posługi wśród ludzi powołanych .
              • Gość: bosman już Boy pisał, że... IP: *.centertel.pl 26.10.11, 14:32
                "...paraliż postępowy najzacniejsze trafia głowy."
                Czego możesz być dowodem.
          • Gość: bleee... Re: Konie i świnie z "Folwarku zwierzęcego" IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 19:35
            ...popytam jeszcze... wierzący... jakiego Boga wyznawcy... bo wyznawcy każdego Boga uważają, że Ten właśnie jest jedyny... w jakiego Boga wierzysz... bo ja w miłosiernego - nawet dla tych, którzy nienawidzą... i w Nim nadzieja... bleee...
            • Gość: Radny parafialny Re: Konie i świnie z "Folwarku zwierzęcego" IP: 89.167.0.* 25.10.11, 19:52
              To w zasadzie myślisz i czujesz niemal dokładnie tak jak ja :)
              • Gość: bleee... Re: Konie i świnie z "Folwarku zwierzęcego" IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 20:43
                ...może z pozoru... tak samo... bleee...
    • andrzej.sawa Polityczna poprawność rodzi strach 26.10.11, 11:13
      Wrzask rozmaitej maści poprawnych politycznie idiotów i rozmaitej maści lewaków spowodował dziwną sytuację - wierni i hierarchowie tłumaczą się niepotrzebnie.

A może warto zadać pytanie,jakim prawem moje pieniądze biorą rozmaici idioci,tylko dlatego,że są w Sejmie?

Dlaczego miasta przeznaczają spore pieniądze,na imprezy,na których pis z kulawą nogą się nie pojawi /ostatnia historia z dotacją w Lublinie/.

Dlaczego nie wolno potępić chamskiego zachowania "prof" środy? - Giwi wycinał mi 3 razy wątek na ten temat.

Ilu pedofili jest wśród homoseksualistów?

Czy homoseksualizm jest chorobą?Czy nad prawdą można głosować,bo przecież stwierdzenie,że h...nie jest chorobą,to nie jest wynik debaty naukowej,a zwykłego głosowania?

Kto u nas ma rządzić?Czy większość,czy rozmaite mniejszość homopalikotowe i libertyńsko-lewackie?

• Gość: bleee... Re: rząd wielkości... IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 11:41
        > Kto u nas ma rządzić?Czy większość,czy rozmaite mniejszość homopalikotowe i libertyńsko-lewackie?

...po wyborach jest... chyba rządzi większość... czy może pomieszało ci coś w skali... bleee...
      • Gość: folkatka Re: Polityczna poprawność rodzi strach IP: *.vlan246.dengo.lubman.net.pl 26.10.11, 11:59
        na których pis z kulawą nogą się nie pojawi /ostatnia historia z dotacją w Lublinie/.

Masz rację. Pis z kulawa nogą nie pojawi sie na pewno :P
      • przemek-leniak Jędruś giwi to babsztyl... 26.10.11, 12:53
        pedofilii wśród kleru nie zagłuszysz Środą ani gejozą
        smród zgnilizny za silny a i ciebie jeszcze zeżre szatańska gangrena
        ot co
        • andrzej.sawa Re: Jędruś giwi to babsztyl... 26.10.11, 16:53
          Jednak namawiam do delikatniejszego języka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka