Dodaj do ulubionych

Knebel na wolność słowa wciąż zależy od polityków

03.11.11, 23:02
czyli co idzie o to by pisać co sie chce
prawda czy nieprawda - cóz to za róznica?
...
wolność wymaga odpowiedzialności w wypadku dziennikarzy zwanej rzetelnościa...
wiem wiem że to słowo jest zapomniane ;-)
...
odwaga posiadania własnego zdania kosztuje,
wolność kosztuje...
ale można przecie usunąc cały kodeks karny i cywilny również
prawa człowieka Agnieszko...
to wtedy sa jak nasi biją obcych
a złamanie praw człowieka, knebel i granda kiedy to oni biją naszych
ot i gotowa konkluzja dysput u homosiów
w sumie to żenujące...
Obserwuj wątek
    • przemek-leniak niezaleznie od mieszania i tak już mętnej cieczy 03.11.11, 23:04
      miło Cie zobaczyc...
      pzdr.
    • przemek-leniak Knebel i gieroj 03.11.11, 23:22
      to "knebel":
      "art. 212
      § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
      podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
      § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
      § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
      art. 213
      § 1. Nie ma przestępstwa określonego w art. 212 § 1, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy.
      § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego.
      art. 214
      Brak przestępstwa wynikający z przyczyn określonych w art. 213 nie wyłącza odpowiedzialności sprawcy za zniewagę ze względu na formę podniesienia lub rozgłoszenia zarzutu."

gieroj natomiast to cóż znamy go czytujemy bawi nas albo wku...a
      a mnie ciekawi czy ma juz kompostownik czy trawę dalej utylizuje po lasach?

w sumie to dziwne bo 212 jest groźny jedynie dla kłamców i dla tych co lubią komus grzebać pod kołderką ze zwyczajnej zawiści
      a gierojem zostae się kiedy spotka nas groźna kara procesu sądowego...
      cóż wszystko traci wartość
      tak sobie myślę Agnieszko że wszytsko...
      i gierojstwo i rozsądek i miara własciwa...
      choć może nie wszystko jednak bo kłamstwo jakby sie pozłaca, zawiść posrebrza
      wiesz co Aga?
      a gdyby tak wprowadzić mandaty za zniesławienie?
      wiesz studenci czasem maja całkiem dobre pomysły ;-)
      ja dodałbym jeszcze i punkty karne po zebraniu oczka
      ziewnikarz musiałby wrócić do szkoły podstawowej i jeszcze raz odbyć kurs pisania czytania i innych takich umiejetnosci które zostały zapomniane na rzecz "kompetencji" (czyli umiejetności pisania tak jak chce a to naczelna a to sponsor a to wydawca)
      ...
      fajnie Cię zobaczyć...
      Pozdrowki
      • andrzej.filipowicz Re: demokracja totalitarna 04.11.11, 11:28
        przemek-leniak napisał:
        > to "knebel":
        > "art. 212
        > § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę
        > organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwoś
        > ci, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania po
        > trzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
        > podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
        > § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków mas
        > owego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawi
        > enia wolności do lat 2.
        > § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawi
        > ązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społ
        > eczny wskazany przez pokrzywdzonego.
        > § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia pryw
        > atnego.
        > art. 213
        > § 1. Nie ma przestępstwa określonego w art. 212 § 1, jeżeli zarzut uczyniony ni
        > epublicznie jest prawdziwy.
        > § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie
        > podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnioneg
        > o interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy
        > może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu
        > dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego.
        > art. 214
        > Brak przestępstwa wynikający z przyczyn określonych w art. 213 nie wyłącza odpo
        > wiedzialności sprawcy za zniewagę ze względu na formę podniesienia lub rozgłosz
        > enia zarzutu."
        >
        > gieroj natomiast to cóż znamy go czytujemy bawi nas albo wku...a
        > a mnie ciekawi czy ma juz kompostownik czy trawę dalej utylizuje po lasach?
        >
        > w sumie to dziwne bo 212 jest groźny jedynie dla kłamców i dla tych co lubią ko
        > mus grzebać pod kołderką ze zwyczajnej zawiści
        > a gierojem zostae się kiedy spotka nas groźna kara procesu sądowego...
        > cóż wszystko traci wartość
        > tak sobie myślę Agnieszko że wszytsko...
        > i gierojstwo i rozsądek i miara własciwa...
        > choć może nie wszystko jednak bo kłamstwo jakby sie pozłaca, zawiść posrebrza
        > wiesz co Aga?
        > a gdyby tak wprowadzić mandaty za zniesławienie?
        > wiesz studenci czasem maja całkiem dobre pomysły ;-)
        > ja dodałbym jeszcze i punkty karne po zebraniu oczka
        > ziewnikarz musiałby wrócić do szkoły podstawowej i jeszcze raz odbyć kurs pisan
        > ia czytania i innych takich umiejetnosci które zostały zapomniane na rzecz "kom
        > petencji" (czyli umiejetności pisania tak jak chce a to naczelna a to sponsor a
        > to wydawca)
        > ...
        > fajnie Cię zobaczyć...
        > Pozdrowki

Ja też na A. więc pozwolę sobie na drobną uwagę, która uwzględnia więcej niż przewidują podane paragrafy. Jest Przemku jeszcze coś takiego jak obstrukcja i zwłoka w prowadzonym postępowaniu, wybiórcze odmowy wszczęcia działań, wybiórcze wszczynanie postępowań, wybiórcze przesłuchiwanie świadków, wybiórcze gromadzenie materiałów, wybiórcze zasięganie opinii biegłych, itp. itd.

Do tej nienotowanej w cywilizowanych krajach prokrastynacji tzw. wymiaru sprawiedliwości zaczyna dochodzić odmowa przyjmowania korespondencji, odmowa pod byle pretekstem - pretekstem, których nikt po tamtej stronie nie jest Ci w stanie merytorycznie wyjaśnić.

Wspomniany art. 212 KK ma służyć ugruntowaniu autocenzury i totalnej obywatelskiej samokontroli czyli kwintesencji demokracji totalitarnej.
        Możesz "nawsadzać" ile chcesz nawet sądowi - byle tylko inni o tym się nie dowiedzieli.

I wcale nie idzie tu o czyjeś dobra i godność osobistą, bo tak jak wiesz szargana jest wybiórczo co dnia niemiłosiernie - idzie o to abyśmy publicznego pisania o bezprawiu, nomenklaturze partyjnej i dyskryminacji obywatelki w ogóle zaprzestali.

Miłego weekendu,
        af :)

Ps. Właśnie zastanawiam się kto w RP odważyłby się opublikować zdjęcia koperty zaadresowanej do Prokuratora Generalnego z pieczątką Biura Podawczego o treści "Odmowa Przyjęcia"? To już nie jest hipoteza, a potwierdzenie panującej w RP demokracji... totalitarnej.

• przemek-leniak plemienność a nie demokracja 04.11.11, 11:59
          prawa człowieka Andrzeju...
          to wtedy sa jak nasi biją obcych
          a złamanie praw człowieka, knebel i granda kiedy to oni biją naszych
          ot i gotowa konkluzja
          co można dodać?
          • andrzej.filipowicz Re: plemniki i mimiki 04.11.11, 13:31
            przemek-leniak napisał:
            > prawa człowieka Andrzeju...
            > to wtedy sa jak nasi biją obcych
            > a złamanie praw człowieka, knebel i granda kiedy to oni biją naszych
            > ot i gotowa konkluzja
            > co można dodać?

Ja tam swoje plemniki trzymam pod kontrolą - z mimiką trochę gorzej bo w życiu bywa gorzej niż na najgorszym horrorze...

Generalnie we wspomnianym art. KK chodzi tylko i wyłącznie o to żeby nadal bezkarnie łupić nas indywidualanie i... grupowo.

Plemniki, plemiona i gwałcący mieli i mają prawo w głębokim... poważaniu.

Osobiście podjąłem decyzję, że choćby mi nawet sądowo prowadzenia działalności gospodarczej zakazano i praw publicznych pozbawiono, to i tak do żadnej partii politycznej się nie zapiszę.

A co - niech się dalej topią we własnym partyjnym sosie ;)
            • andrzej.filipowicz Re: łupki się łupy 04.11.11, 13:37
              Linka łupkowego już poprawiłem.

af:)
    • pbrus Knebel na wolność słowa wciąż zależy od polityków 04.11.11, 16:08
      Ręce precz od 212 !!!
      • przemek-leniak uciac te łapy ;-) 04.11.11, 16:13
        ta jest!
        a swoją droga jak tam postępy w handlu żywym towarem w Helsińskiej Fundacji?
        Agnieszko wiesz coś?
        wartość rynkowa dziecka...
        hmm jak tak osobiście uważasz czy handel noworodkami jest cool?
        ciekaw jestem...
        pzdr.
        • Gość: Prawdziw Leniak Re: uciac te łapy ;-) IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 09:01
          Tu Prawdziwy Leniak. Ten powyżej to oszust podszywający się pode mnie. Nie czytajcie jego. Czytajcie mnie! Tylko mnie. To ja znam się na wszystkim i powiem wam jaka jest PRAWDA.

Zapewniam, ze w przeciwieństwie do tego oszusta, ja już dzisiaj swoje leki zażyłem.
          • tajnos.agentos Re: uciac te łapy ;-) 03.12.11, 10:29
            O ile nie jestem fanem strumieni świadomości Leniaka, o tyle uważam że tu ma rację: wolność słowa wolnością słowa, a dziennikarska rzetelność i uczciwość -lub raczej całkowity jej brak, bez względu na polityczne sympatie dziennikarską rzetelnością i uczciwością...:(
    • Gość: bosman z jednej strony racja, z drugiej... IP: *.lublin.mm.pl 03.12.11, 20:19
      zaś: kto zapewni ochronę przed szmatławym dziennikarzyną który za kasiorkę jest w stanie zniszczyć każdego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka