Dodaj do ulubionych

Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w Lu...

17.01.12, 11:21
No to dość logiczne w takim razie. Skoro Brama Zasrana to akuratne miejsce na szalet.
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w IP: 193.93.68.* 17.01.12, 11:31
      Szalet to już tam jest. Miejsce jest wyjątkowo"wonne", ratusz chce to jedynie ucywilizować. Wreszcie.
    • lizardos Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w Lu... 17.01.12, 12:27
      Ta brama aż krzyczy o jakąś fajną koncepcję (np. za głupie 50 tys. pln) na jej zagospodarowanie i uczynienie symbolem turystycznym miasta.
    • Gość: bosman kolejne srruuuuuu... IP: *.centertel.pl 17.01.12, 14:00
      Brama Zasrana łączyła ul. Szeroką z ulicą PODWALE!
      Panie dziennikarzu, doucz się pan, nie pisz pan idiotyzmów, nie rób z siebie wała :-)
      • Gość: bosman na poparcie moich słów... IP: *.centertel.pl 17.01.12, 14:42
        rok1942:Podwale,Szeroka,Krawiecka,Porta Sordida
        • Gość: deirdre11 Re: na poparcie moich słów... IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.12, 14:56
          ładna łacińska nazwa, żaden krakus nie musi wymyślać nowej :)
        • Gość: leniak o i o to mi szło IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 13:35
          podzamcze ta ulica nie podwale ;-)
      • Gość: wzw Re: kolejne srruuuuuu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 16:04
        To artykuł dla inteligentnych był, może za mało jesteś inteligentny? I nie zrozumiałeś, że to w domyśle było?
        • Gość: bosman potrafisz tylko małpować... IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.12, 19:50
          wzwodzie? Nie dziwne - jak każda ograniczona małpa.
    • alex2222 Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w Lu... 17.01.12, 14:21
      Ciekawa nazwa.Oryginalna.Czy ktoś wie skąd się wzięła,bo pierwsze i najbardziej oczywiste skojarzenie wcale nie musi być prawdziwe?
      • Gość: nanook Re: Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w IP: *.nplay.net.pl 17.01.12, 16:03
        wywożono tamtędy nieczystości z miasta
      • czarownica.z.tubtina Re: Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w 17.01.12, 16:04
        Ale zwykle jest ;-). Kiedys na forum byl taki limeryk:

Razu jednego w Lublinie zapytalam pewnego pana:
        Bardzo pana przepraszam, gdzie jest Brama Zasrana?
        Spojrzal na mnie zgorszony
        I rzekl wkurzony do zony:

Ta dzisiejsza mlodziez - jaka niewychowana!

Tu masz ja w calej (no, nie calkiem, bo bez fetorkow) okazalosci:
        Brama zasrana
        A Zasrana dlatego, ze odprowadzano przez nia nieczystosci ze Starego Miasta.
        • alex2222 Re: Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w 17.01.12, 16:18
          Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.Zawsze warto dowiedzieć się czegoś ciekawego o swoim mieście.
          • Gość: Antoni Kłopotek Re: Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w IP: *.opera-mini.net 17.01.12, 16:27
            Prawdę mówiąc nie wiedziałem że oprócz studni ta brama jest drugą pozostałością po ul.Szerokiej.Może kibelek wbudować gdzieś w skarpę zamku?
            • Gość: folkatka Jest jeszcze trzecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 18:43
              Ta lampa, która nigdy nie gaśnie - tuż obok
              • czarownica.z.tubtina Jest jeszcze trzecia i jest jeszcze druga brama... 17.01.12, 19:13
                Wprawdzie raczej bramka lub juz zupelnie poprawnie furta - furta gnojna. Wiem, ze byla w dawnych murach obronnych, gdzies miedzy kosciolem dominikanow, a katedra, w jednym z podworek przy ul. Jezuickiej. Zawsze sobie obiecuje, ze ja odszukam, ale gdy jestem sama troche sie obawiam buszowania po starych podworkach staromiejskich, a gdy jestem z goscmi troche mi wstyd prowadzic ich w te zakamarki, piekne, ale tez i pieknie opuszczone. Ale w tym roku wiosna juz na pewno ja znajde ;-))).

PS. Pamietam z dziecinstwa jakie wrazenie zrobil na mnie wierszyk "strazy nocnej" i zwiazana z nim opowiesc jak to kiedys korzystano z dobrodziejstwa sasiedztwa ulicy, wylewajac na nia wlasnie po przejsciu tychze strazy... zawartosc nie tyle nocnikow, ile cebrzykow lub im podobnych naczyn. Wyobrazam sobie jakim hardcorem musiala byc ta furta ;-)))).
                • Gość: bosman czarownico - dla Ciebie wszystko IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.12, 19:57
                  Furta gnojna
                  • Gość: folkatka Nieprzespanej nocy znojnej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 20:02
                    jeszcze mam na ustach ślad...
            • Gość: bosman do Antoniego: istniejaca brama z Podwala... IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.12, 20:15
              na Plac Zamkowy to "namiastka" zbudowana w latach budowy Placu Zamkowego.
              Brama Zasrana przed wojną
              Budowa istniejacej bramy
              • czarownica.z.tubtina Re: do Antoniego: istniejaca brama z Podwala... 17.01.12, 20:38
                Dzieki dobry czlowieku :-) I zeby nikt nie mial watpliwosci kieruje to do bosmana ;-).

Ale cos mi tu nie pasuje z ta furta gnojna w opisie z TNN. Jak mogla sluzyc do wywozenia czegokolwiek, skoro prowadzila wprost na zbocze wzgorza staromiejskiego? Moim zdaniem (w wydaniu mojej znakomitej, ale przeciez nie calkiem niezawodnej pamieci) furta gnojna byla miejscem skad swobodnie dosc (no powiedzmy) nieczystosci splywaly poza mury miejskie. Moze ktos to wyjasni lub sprostuje lub zawroci moja pamiec na wlasciwa droge?

Natomiast zaskoczylo mnie Twoje drugie zdjecie bosmanie. A nie tyle samo zdjecie, ile podpisany pod nim autor: fot. T. Witkowski !!! I tym samym dales swiadectwo prawdzie o znaczeniu niejakiego T. Witkowskiego dla Lublina!!! Swiadectwo wbrew tym wszystkim, ktorzy mowia "a co tam jakis Witkowski! Ktoz zacz?!"
                • Gość: bosman Od strony Podwala... IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.12, 20:46
                  do bramy biegła ul. Zamkowa i dopiero potem wpadały pod bramę, (czy w bramę) a dalej była ul. Szeroka. Popatrz na tej mapie. Daje się powiększyć.
              • Gość: Antoni Kłopotek Re: do Antoniego: istniejaca brama z Podwala... IP: *.opera-mini.net 18.01.12, 15:46
                Dzięki,to faktycznie namiastka.Poza tym stara brama była zasrana a obecna tylko zaszczana:)
                ...choć np.w takiej Łarszafie cała starówka to mniej lub bardziej udana namiastka.
        • przemyslaw.leniak Brama Zasrana 20.01.12, 15:52
          nie wiem skad wam do głowy przyszło wywożenie nieczystosci ze starego miasta przez Bramę Zasraną?
          nijak to nie dało się zrobić ponieważ brama ta nie prowadziła na stare miasto tylko z ulicy Szerokiej na Podwale
          rynsztok z grodzkiej nie wpadał wcale do bramy...
          TNN podaje zabawniejsze pochodzenie:
          "Nazwa przyjęła się od wywożenia tą bramą nieczystości z Dzielnicy Żydowskiej."
          tylko niby dokąd wywożenie? Pod św. Wojciecha?
          to jednak nie tak...
          nazwa jest od problemu jaki nie tylko dziś nękał Lublin
          i pojedźmy cytatem "Wiele domów przy tej głównej arterii było zaniedbanych. Brakowało ubikacji w mieszkaniach i kanalizacji. Z powodów higienicznych miejsce oddzielające Szeroką od Krawieckiej i Podzamcza zwano nieco wulgarnie Zasraną Bramą. Ulice Kowalska i Cyrulicza należały do kupców, Furmańska znana była z handlu drobiem; za Zasraną Bramą mieszkała biedota."
          z nie istniejącej już z strony o judauicach...
          może to mało romantyczne ale cóż...
          szaletu w tych okolicach nie ma do dziś i jest to jakaś tradycja - ba nawet międzykulturowa tradycja bym rzekł
          • przemyslaw.leniak Re: Brama Zasrana 20.01.12, 15:59
            tak jeszcze propos
            za nazwę odpowiedzialna jest nie tylko biedota zza bramy oczywiście
            brama nie pytała o stan majątkowy ani o narodowość jej użytkowników
            była miejscem prawdziwie wielokulturowym i tolerancyjnym
            • przemyslaw.leniak o bramach Lublina 20.01.12, 16:15
              ładnie tu napisano link
              tak ogólnie nader ładna strona...
              ładniejsza niż oficjalny portal
              • Gość: krzysztof jarzyna Re: o bramach Lublina IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 21:31
                Nie wiem czy dobrze kombinuję-to jest brama którą wyjeżdża się z ul.Podwale na Plac Zamkowy(d.Plac Zebrań Ludowych)?
                Dlaczego więc czytam,że brama nie istnieje?
                • Gość: bosman istniejaca to brama... IP: *.dynamic.mm.pl 20.01.12, 22:24
                  wybudowana po wojnie. Nie jest tamtą bramą, nie ma wokół kamienic tylko place. Zajrzyj w moje wcześniejsze posty.
                  • przemyslaw.leniak w sumie tamta brama nie była bramą 22.01.12, 12:33
                    była mostem - co skonstatował kiedyś Czechowicz
                    ta nowa zresztą tez jest mostem ale stoi w innym nieco miejscu niż ta dawna
                    • Gość: bosman mówisz leniaku... IP: 31.61.61.* 23.01.12, 09:45
                      taki bardziej via dukt :-)
                      • Gość: leniak masz rację IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 11:16
                        oczywiście żaden most bo i żadnej rzeki tam nie ma i nie było
                        był za to podobnie jak dziś nasyp prowadzący do zamku czyli dawnego więzienia
                        którego wierzchem prowadziła ulica Zamkowa obstawiona jednak inaczej niż dziś kamienicami
                        ul Podwale otaczająca Stare Miasto od wschodu była jednak poniżej poziomu nasypu (tak jak dziś)i prowadziła pod nim do Szerokiej To jest widok od Szerokiej Link
                        a to od strony klasztoru na Podwalu link
                        te schodki drewniane prowadzą na Zamkową właśnie...
                        po wschodniej stronie bramy - wiaduktu było faktycznie biednie to widać na tym zdjęciu link
                        po zachodniej był lepiej ale też bez fajerwerków:
                        znalazłem taka relację o tym jak się tam żyło Link
                        jak można przeczytać był to świat zwyczajny choć raczej biedny
                        tu można sobie nawet posłuchać tej relacji link
                        a tu inna relacja opisująca świat żydowski od wewnątrz link
                        hmm...
                        pzdr.
                        • Gość: bosman z zainteresowaniem... IP: 31.61.61.* 23.01.12, 11:23
                          przejrzę te linki.
                          • przemyslaw.leniak sa bardzo ciekawe 23.01.12, 11:35
                            ale nie tyle opowiadają o życiu tej dzielnicy co o jej końcu...
                            www.kalejdoskop.pamieci.org - warto poczytać...
                            • Gość: leniak Tak mi sie zdaje IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 12:44
                              że ta fotka z yadvashemu to też zamkowa Link
                              na tym z kolei zdjęciu z pogrzebu ofiar zamku widać jak nic nie zostało z zamkowej i całej jej zabudowy link
                              no i to o które mi chodziło pokazujące inny kawałek bramy zasranej link
                              i dwa zdjęcia z wyburzania dzielnicy link i link
                              • Gość: leniak gadam sam ze sobą IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 13:29
                                będzie ban jak nic ;-)
                                mam jednak nadzieję że dzieki zdjęciom które odgrzebałem będzie widac czemu nazwa bramy powstała - tak wiec na górze mamy Zamkową ze sklepami Link ruchliwą i ludną
                                tu od drugiej strony link
                                a tu z bramy grodzkiej Link
                                i jeszcze placyk na zamkowej link
                                a pod spodem jedyne ciemne i sprzyjące uldze miejsce - bramę sławną Link link link
                                a tak to wyglądałoby na planie który ktoś wrzucił na skyscrapecity
                                i wszystko powinno być jasne ;-)
                                ...
                                po wojnie potrzeby były nie mniej palące niż przed wojna to też wyburzone miejsce ulgi postanowiono odbudowac link zacne miejsce widoczne nad artykułem ;-)
                                a dodatkowo jeszcze bramę ekstra link
                                ...
                                i na deser szeroka w czasie wyburzania link
    • tracz_bielaczek Re: Wyjątkowe, urokliwe miejsce. Brama Zasrana w 18.01.12, 16:00
      Jeżeli w Bramie Zasranej ratusz postawi miejską toaletę, to ta brama będzie nie tylko Zasrana, ale i Zasikana, co może zaburzyć niepowtarzalny urok tego miejsca.
    • Gość: Wasabi To nie jest przedwojenna Zasrana Brama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.13, 00:51
      Dziennikarz nie zna dawnego Lublina, myli fakty. Zasrana Brama już nie istnieje. Łączyła ulice Podzamcze (nie Podwale) z ulicą Szeroką. Faktem jest, że przebiegała pod ulicą Zamkową, ale i ta dawna ulica nie istnieje. Ówczesna Zamkowa przebiegała pod innym kątem. Dobrze to widać na planach porównawczych.
      • Gość: Prześmiewca Re: To nie jest przedwojenna Zasrana Brama IP: *.play-internet.pl 17.10.13, 18:07
        Srałem, lecz bramy nie widziałem.
        Srałem wiele razy.
        Tylko dla obrazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka