polska_to_dziki_kraj 14.03.12, 11:39 właściciel psa ponosi pełną odpowiedzialność. dostęp do psów ras niebezpiecznych powinien być regulowany co najmniej tak samo jak dostęp do broni palnej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qrikus Matka i córka uciekły przed psem do busa. On za... 14.03.12, 11:42 Pies w sumie nie winny właściciela trzeba do paki i najlepiej do łańcucha przykuć ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterro wtf ???? IP: *.mpwik.lublin.pl 14.03.12, 11:49 a nie wystarczy polikwidować to trzymanie psów na łańcuchach, a właścicielom wlepić po 5000 zł mandatu?? potem pies się zerwie i gryzie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Kilka "ale". 14.03.12, 11:49 polska_to_dziki_kraj napisał: > właściciel psa ponosi pełną odpowiedzialność. Ale dopiero wtedy, gdy go ustalą. Na wsi wszyscy wiedzą czyj jest pies, ale jak przyjdzie co do czego, to wszyscy zbiorowo zapominają (tylko u właściciela nagle znika kawałek trawnika i pojawia się kopczyk świeżo przewróconej ziemi) - i tu, dosłownie, pies leży pogrzebany. > dostęp do psów ras niebezpiecznych powinien być regulowany co najmniej tak samo > jak dostęp do broni palnej Dostęp jest regulowany. Rottweiler jest rasą z listy raz uznawanych za agresywne MSWiA. Ale - tylko rodowodowy pies pochodzący z hodowli. A nie burek "w typie rottweilera" z najbliższego targowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_to_dziki_kraj Re: Kilka "ale". 14.03.12, 13:07 > Rottweiler jest rasą z listy raz uznawanych za agresywne MSWiA. > Ale - tylko rodowodowy pies pochodzący z hodowli. A nie burek "w typie rottweil > era" z najbliższego targowiska. to są niestety luki w ustawie, za które ludzie czasem ludzie płacą najwyższą cenę. w każdej gminie powinien być obowiązkowy rejestr wszystkich psów które mają właściciela, uaktualniany podczas obowiązkowych szczepień, ale nie na zasadzie że są szczepienia ale nikt na nie się nie zgłasza tylko powiatowy lekarz weterynarii chodzi od domu do domu i szczepienie jest obowiązkowe, a bezpańskie psy powinny być usypiane - brutalne ale nie ma innego wyjścia, inaczej takie tragedie będą działy sie cały czas Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Kolejne kilka "ale". 14.03.12, 13:52 Piszesz o luce w ustawie. Ja napiszę więc o luce w ludzkiej świadomości. Według ludzi (a także MSWiA) rottweilery to psy niebezpieczne. Według mnie rasa ta w ogóle nie powinna się znaleźć na liście. Rottweilery to psy łatwe do ułożenia i poprawnie ułożone nie sprawiają najmniejszych problemów (to samo można powiedzieć o figurujących na tej samej liście owczarku kaukaskim oraz moskiewskim psie stróżującym). Ale na wsi, jak to na wsi. Im bardziej pękaty trzos, tym pies musi być większy a "ostrość" jest cechą pożądaną, a nie tępioną. Co innego bydło czy trzoda - te burak karmi, pies na wsi ma kaszę z resztkami a resztę "sam sobie organizuje". No i mamy tego skutki - bogaty burak kupił psa i pewnie puścił na noc luzem, bo przecież na kaszy wiecznie żyć nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kolejne kilka "ale". 14.03.12, 18:08 Pewien typ właściciela z każdego psa potrafi zrobić bandziora. Szczególnie na wsi, gdzie pies przeważnie jest od szczekania i gryzienia, rzadko do zabawy. A w ogóle, to skąd wiesz, że "bogaty burak" kupił sobie psa? Może to jego dzieciom lub wnukom w mieście pies się znudził, więc mu go podrzuciły? Znam różne "z życia wzięte historie... A może po prostu ktoś go wywiózł za miasto i porzucił? Pusty śmiech bierze, gdy czyta się komentarze podobne do powyższych... Każda gmina powinna mieć program odławiania i izolowania bezpańskich zwierząt i konsekwentnie go realizować, mało która to robi, dopiero gdy dojdzie do tragedii, robi się zadyma, odwala się doraźną "akcję", paru pechowych właścicieli psów zapłaci mandaty... Po czym wszystko wraca do normy. A już kabaret jest, gdy ktoś nieopatrznie zarządzi odstrzał terroryzującego okolicę "niczyjego" (zdarza się wcale nie tak rzadko) brytana i dowiedzą się o tym jakieś "animalsy" albo inne pojeby... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kilka "ale". 14.03.12, 17:58 Syniu, czy ty widziałeś kiedyś jak wygląda "obowiązkowe szczepienie" we wsi i kto je robi?:D Odpowiedz Link Zgłoś
polska_to_dziki_kraj Re: Kilka "ale". 14.03.12, 21:33 tajnos.agentos napisał: > Syniu, czy ty widziałeś kiedyś jak wygląda "obowiązkowe szczepienie" we wsi i k > to je robi?:D Nie jesteś moim ojcem więc nie pisz do mnie synu a poza tym tak się akurat składa że wiem jak to wygląda i dlatego napisałem jak powinno to wygladac Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kilka "ale". 16.03.12, 16:14 Tak się składa, że z tego co napisałeś wynika że pojęcia o tym nie masz, nie wiesz co to jest i do czego służy Powiatowy Lekarz Weterynarii a z kontekstu wynika, że jesteś osobą w znacznym stopniu niedojrzałą emocjonalnie i z kompleksem niższości. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_to_dziki_kraj Re: Kilka "ale". 18.03.12, 21:57 tajnos.agentos napisał: > Tak się składa, że z tego co napisałeś wynika że pojęcia o tym nie masz, nie wi > esz co to jest i do czego służy Powiatowy Lekarz Weterynarii a z kontekstu wyni > ka, że jesteś osobą w znacznym stopniu niedojrzałą emocjonalnie i z kompleksem > niższości. nie pleć głupot, jak nie masz nic konkretnego do napisania, do zadań powiatowego lekarza weterynarii należy zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, a to że nie jest to realizowane jak należy to objaw kolejnej patologii tego kraju. kompleksy to chyba masz ty, albo inaczej jakieś straszne poczucie że jesteś najlepszy i najmądrzejszy, trochę pokory synku Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kilka "ale". 18.03.12, 22:31 polska_to_dziki_kraj napisał: > nie pleć głupot, jak nie masz nic konkretnego do napisania, do zadań powiatoweg > o lekarza weterynarii należy zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, Ahaaaaaa.... No patrzcie państwo! Tyle lat działam w tak zwanej "Polsce powiatowej", podlegałem kilku i wciąż podlegam jednemu takiemu powiatowemu, dla którego wykonuję takie oraz inne czynności urzędowe, ale musiałem poznać jednego takiego Polaka z dzikiego kraju żeby się dowiedzieć, że nic o sprawie nie wiem.:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
polska_to_dziki_kraj Re: Kilka "ale". 19.03.12, 06:49 no widzisz biedaku żyjesz w nieświadomości tyle lat, to przykre hehe Odpowiedz Link Zgłoś
zavalisty Matka i córka uciekły przed psem do busa. On za... 14.03.12, 12:28 Jeżeli jest to rottweiler to musi mieć tatuaż w uchu -odczytać i właściciel znany. Jeśli nie ma to żaden rottweiler tylko pies czarny podpalany. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On 14.03.12, 18:10 Jest to pies nierodowodowy "w typie rotweilera" - odpowiadający wzorcowi rasy, lub mieszaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On IP: *.derkomnet.pl 14.03.12, 12:31 A policja olewa prewencję, dopiero jak się tragedia wydarzy to działają - tyle, że po ptakach jest zwykle. Wiem bo niedawno zgłaszałem takiej samej rasy psa, który opuszcza obszar jakiegoś zakładu i patrzyli na mnie z politowaniem, a pierwsze pytanie to z tonem zniecierpliwienia: - a co, pogryzł pana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba nie znam normalnego wlasciciela psa tej rasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 14:46 a pies jest skrzywiony bo wlasciciele sa nienormalni Odpowiedz Link Zgłoś
hektorspyke Matka i córka uciekły przed psem do busa. On za... 14.03.12, 14:50 Najpierw odstrzeliłbym psa, a potem właściciela!!! Z psa już nic nie będzie , a dla właściciela idioty szkoda powietrza. Wiem co piszę, miałem 7 lat kiedy pogryzł mnie pies. Nie da się opisać bólu i traumy. Współczuję dziewczynce, bo w szkole będzie przedmiotem drwin i żartów. Czeka ją zapewne zabiegi rekonstrukcji, to też nie jest przyjemne. Operacje kosztują tysiące złotych.za które zapłacimy wszyscy w podatkach, bo te zabiegi są refundowane. Sam miałem kilka i wiem, że nie da się przywrócić stanu pierwotnego twarzy. A już bez emocji, ten osobnik powinien dostać wyrok bez zawiasów i z własnej kieszeni płacić za rehabilitację dziewczynki. Życzę dziewczynce mamie i panu, którzy zostali pogryzieni szybkiego powrotu do zdrowia. I jeżeli mogę chociaż tyle pomóc, to w Centrum Medycznym Medicos na Czechowie przyjmuje na NFZ chirurg-plastyk z Polanicy, specjalizuje się w rekonstrukcji pourazowej, u niego rekonstruowałem nos. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Właściciela wpierw... 14.03.12, 15:05 ...pies w tej historii winy nie ponosi... pies to nie człowiek z sumieniem i umiejętnością oceny własnych czynów, tak więc psa uśpić w sposób humanitarny by należało. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On 14.03.12, 18:18 Mnie natomiast nigdy żaden pies nie pogryzł, nie licząc paru "uszczypnięć" i zadrapań w wykonaniu podwórkowych kundelków, choć od wielu lat niemal codziennie szlajam się po różnych dziwnych miejscach. Pecha masz, psy cię nie lubią, czy co innego?:P ...A właściciela najpierw trzeba znaleźć, co może być trudne a nawet niewykonalne...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.13, 01:06 jestes rownie dziki i agresywny co ten pies! "zastrzelilbym"-owszem,szkoda dziewczynki ale pies straci zycie przez durnego wlasciciela,a jesli go nie ma to przez durnych ludzi,ktorzy nie interesuja sie biegajacym luzno psem dopoki nie stanie sie takie cos! zwierze traci najbardziej -bo w takich przypadkach zycie Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami 2 tys.zl kosztuje schronisko 14.03.12, 16:17 oddanie prywatnie psa do schroniska kosztuje 2tys. zl. miasta maja podpisane umowy ze schroniskami ale gminy juz nie. uspic psa nie wolno tak wiesc niesie ale jest wyjatek, ktory pozwoli legalnie psa uspic bez konsekwencji otoz zwierze musi byc agresywne i niebezpieczne. w gminie prawie mojej, bo urzad miesci sie w miescie tego nie wiedziano, sama znalazlam w iternecie taka informacje a weterynarz tez tego nie wiedzial. a kto jest wlascicielem psa? kazdy kto mieszka z psem jest jego wlascicielem. znajoma, starsza pani zostala zabrana do domu starcow i wedlug urzedasow z gminy i policji i strazy miejskiej wlascicielem psa stal sie jej syn. o gdyby tak mozna bylo z domem ,z samochodem. to nie wazne ,ze on oswiadczal ,ze to pies matki i 20% co zostaje z jej emerytury niech gmina przeznacza na psa i niech go razem z matka zabieraja. pies zostal w domu a ze mieszka z nim to pies jest jego i ma placic mandaty za wloczegostwo i agresje psa. uczynni sasiedzi psa otruli. urzedniczki z gminnego osrodka pomocy spolecznej umieja tylko zobaczyc czy jest posprzatne i co jest w lodowce. na prosby rodziny aby zabraly psa do schroniska bo kobieta nie ma pamieci (alzheimer) i karmi psa wszystkim co ma i rodzina musi robic zakupy kilka razy dziennie i gotowac tylko na bezposrednie spozycie babsztyle odpowiadaly ,ze one sie ludzmi zajmuja a nie psami i w lodowce nic nie ma i nie ma nic ugotowanego i ciagle matka jest sama i nie ma opieki. zdumiewajace jest to ,ze kobieta przez pol roku nic nie jadla a zyla a pies wilczur byl wypasiony z blyszczacym futrem? sa miejsca wolne w domach starcow i trafila sie babka co ma duza emeryture to bedzie z czego pensje placic. o pomocy przy chorej i meczacej kobiecie nie bylo mowy. dodatkowo umieszczono ja w domu starcow bez wyroku sadowego ubezwlasnowolniajacego ja. mozna usypiac agresywne psy bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On 14.03.12, 17:55 polska_to_dziki_kraj napisał: > właściciel psa ponosi pełną odpowiedzialność. Znasz go? Dlaczego więc jeszcze nie poinformowałeś o tym policji? A może to twój pies? > dostęp do psów ras niebezpiecznych powinien być regulowany co najmniej tak samo > jak dostęp do broni palnej Taktak, do śrubokrętów i kuchennych noży też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 19:37 Sorry, ale termin pies i termin właściciel w Polsce nawzajem się wykluczają. W Polsce pies nie ma prawnego właściciela bo w Polsce nie ma obowiązku czipowania. Mój pies może nasr... strażnikowi miejskiemu na buta a ja z szyderczym uśmiechem mogę się go wyprzeć i zcedować go na utrzymanie gminie jako jej tzw. zadanie własne. W opisanym przypadku dobry adwokat mógły wydębić spore odszkodowanie łącznie z rentą za poniesioną traume więc nie sądze żeby właściciel się znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc A na LSMie IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 19:41 między blokami, niedaleko przedszkola kolejny rok z rzędu spaceruje sobie młodzian z Amstaffem. Pies jest zawsze spuszczony ze smyczy, bez kagańca. Na zwróconą uwagę mężczyzna nie reaguje, albo odpowiada przekleństwami. Gdy się prosi o interwencję Straż miejską, ta przyjeżdża po pół godzinie, gdy psa i jego właściciela dawno już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_to_dziki_kraj Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On 14.03.12, 21:17 Co ma piernik do wiatraka czy znam właściciela psa i skąd ten durny pomysł że to mój pies? Jeśli uważasz że rejestr ras niebezpiecznych jest niepotrzebny bo z twojej wypowiedzi wynika że tak właśnie uważasz, to gratuluje zdrowego rozsądku. A może piszesz takie teksty po prostu z przekory. Co do noży kuchennych to owszem dostęp do nich powinien być ograniczony np dla małych dzieci tak samo jak dostęp do forum dla głupich wpisow Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On 16.03.12, 18:54 polska_to_dziki_kraj napisał: > Co ma piernik do wiatraka czy znam właściciela psa i skąd ten durny pomysł że t > o mój pies? Bo wypowiadasz się tak, jakbyś wszystko wiedział najlepiej. Jeśli uważasz że rejestr ras niebezpiecznych jest niepotrzebny bo z > twojej wypowiedzi wynika że tak właśnie uważasz, W którym miejscu tak napisałem? to gratuluje zdrowego rozsądk > u. A może piszesz takie teksty po prostu z przekory. Co do noży kuchennych to o > wszem dostęp do nich powinien być ograniczony np dla małych dzieci tak samo jak > dostęp do forum dla głupich wpisow A ty będziesz wszystko kontrolował, nadzorował i prowadził rejestr?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Matka i córka uciekły przed psem do busa. On 16.03.12, 19:15 Siedziała obok mnie w kinie dziwka. Czy to znaczy że to jest moja dziewczyna?. Przypomniał mi si ę stary kawał o milicji ale na czasie. Milicjant do obywatela?. Czemu ten pies nie ma kagańca?. Odpowiedź obywatela:To nie mój pies. Przypie...ł się do mnie jak pan. Odpowiedz Link Zgłoś