Dodaj do ulubionych

Coraz mniej susłów w Świdniku. Dlaczego wymierają?

07.05.12, 23:37
ekologów za tę "ochronę" w dupy gołe trzeba by bić
przyczynili się oni w sposób znaczący do wytępienia sympatycznego zwierzątka
było ono sciśle związane z działalnościa ludzką i nie pieprzmy prosze o psach i kotach
bo one nie wytępiły susłów
również nie genetyka to uczyniła ani zimy
był czas kiedy susły po powodzi byly ratowane przez pracowników WSK - ratowane skutecznie
tym co je zabiło było zainteresowanie "ekologów"
ludzi głupich i szkodliwych nie tylko zresztą w tej dziedzinie
dawno już pisałem że tak własnie bedzie
ale cóż pupilki byli pod skrzydłami kwoki naczelnej
Obserwuj wątek
    • kainel.kemezrp gorczycą się zatruły 07.05.12, 23:38
      to i zdechły
      • Gość: leonss Re: gorczycą się zatruły IP: *.icpnet.pl 08.05.12, 00:47
        Susły dawno powinny być przeniesione z dal od miast ,czy to Rostocze czy inne tereny
        • Gość: kainel no i zostały przeniesione IP: *.dynamic.mm.pl 08.05.12, 07:16
          w formie statuetek do domów decydentów którzy wspierają "ekologów" pieniędzmi publicznymi
        • Gość: andrzej.filipowicz Suseł zrobił swoje, suseł może odejś! IP: 89.167.0.* 08.05.12, 08:40
          Gość portalu: leonss napisał(a):
          > Susły dawno powinny być przeniesione z dal od miast ,czy to Rostocze czy inne
          > tereny

Susły już dawno powinny być przeniesione czyli kiedy?

1)Przed utworzeniem z publicznych środków spółki d/s budowy "lotniska" pod
          Świdnikiem - czy też w pięć lat po powołaniu pierwszego zarządu, a przed
          wystąpieniem polityków do PE o nadanie statusu Natura 2000 terenom pod Świdnikiem?
          2)Przed złożeniem w kwietniu 2006 roku formalnego wniosku o Natura 2000 wraz z
          mapą obejmującą planowany pas startowy - czy też po otrzymaniu w listopadzie
          tego samego roku decyzji PE o nadaniu terenom pod Świdnikiem statusu Natura
          2000?
          3)Przed odkupieniem od jednego z banków terenów z siedliskiem susłów - czy po odkupieniu od jednego z banków "sysłowej parceli"?
          4)Przed powołaniem przez zarząd spółki d/s budowy "lotniska" w 2008 roku
          Fundacji Ochrony Susła Perełkowanego - czy po jej powołaniu i etatyzacji
          "ekologów"?
          5)Przed wybudowaniem z publicznych środków toru motocrossowego, po wybudowaniu
          toru czy po likwidacji toru?
          6)Przed sporządzeniem planów lokalizacji pasa startowego na terenie objętym ochroną Natura 2000 - czy po zmianie planów lokalizacji pasa ale nadal na obszarze chronionym?
          7)Przed dwukrotnym zwiększeniem kosztów budowy "lotniska" czy po dwukrotnym zwiększeniu kosztów i zmniejszeniu o połowę kubatury "lotniska"?
          7)Przed utajnieniem dochodów prezesa(spółka samorządowa) czy po utajnieniu jego dochodów i zapisów umowy "lojalnościowej"?

Apartheid w Polsce jest zakazany ale sztuka dla sztuki nie - tak na ten
          przykład wygląda działalnośc Fundacji Ochrony
          Ptaków
          , a tak na ten przykład Fundacji Ochrony Susła Perełkowanego

W życiu bym nie pomyślał, że los susła perełkowanego stanie się probierzem rzetelności, jawności, prawości i lojalności lubelskiej władzy wobec nie przyrody, a własnych obywateli.

13 lat minęło jak jeden dzień...

Ps. Tylko mi nie pisz, że jestem przeciwko portowi lotniczemu pod Lublinem, bo brak cargo spowodowało zaniechanie przeze mnie kontynuowania jednej z najbardziej dochodowych części mojego biznesu.
          • Gość: bleee... Re: Suseł zrobił swoje, suseł może odejś! IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.12, 10:24
            ...pan prezes założył Fundację Ochrony Susła Perelkowanego... a celem lotniczej fundacji jest co?: "Celem fundacji jest wspieranie Portu Lotniczego Lublin w zarządzaniu specjalnym obszarem ochrony siedlisk Natura 2000 „Świdnik”..."... co to znaczy, że port ZARZĄDZA specjalnym obszarem ochrony siedlisk Natura 2000 „Świdnik”... ???... kto oddał portowi lotniczemu zarząd ochroną siedlisk i na jakiej podstawie... w oparciu o jakie to przepisy... a może port sam wziął sobie to prawo zarządu... ???... jeśli tak, to czy ja też mogę ten zarząd wziąć i zarządzać rzeczonymi siedliskami???... i czy fundacja wraz z portem ma naukowe potwierdzenie przyczyn zniknięcia (śmierci...) ponad stu tysięcy (liczebność kolonii susłów szacowano na 120 tysięcy - jeśli się nie mylę?...) susłów?... nie chodzi mi o paranaukowe dowody "magicznych ekspertów" cytowanych tu i ówdzie, których objawione argumenty powyżej przedstawił leniak... i co na to służby państwowe odpowiedzialne za przestrzeganie prawa - także wobec bezbronnych susłów???... bleee...
            • Gość: andrzej.filipowicz Kazus Raspudy IP: 89.167.0.* 08.05.12, 10:53
              Gość portalu: bleee... napisał(a):

> ...pan prezes założył Fundację Ochrony Susła Perelkowanego... a celem lotniczej
              > fundacji jest co?: "Celem fundacji jest wspieranie Portu Lotniczego Lublin w z
              > arządzaniu specjalnym obszarem ochrony siedlisk Natura 2000 „Świdnik̶
              > 1;..."... co to znaczy, że port ZARZĄDZA specjalnym obszarem ochrony siedlisk N
              > atura 2000 „Świdnik”... ???... kto oddał portowi lotniczemu zarząd
              > ochroną siedlisk i na jakiej podstawie... w oparciu o jakie to przepisy... a mo
              > że port sam wziął sobie to prawo zarządu... ???... jeśli tak, to czy ja też mog
              > ę ten zarząd wziąć i zarządzać rzeczonymi siedliskami???... i czy fundacja wraz
              > z portem ma naukowe potwierdzenie przyczyn zniknięcia (śmierci...) ponad stu t
              > ysięcy (liczebność kolonii susłów szacowano na 120 tysięcy - jeśli się nie mylę
              > ?...) susłów?... nie chodzi mi o paranaukowe dowody "magicznych ekspertów" cyto
              > wanych tu i ówdzie, których objawione argumenty powyżej przedstawił leniak... i
              > co na to służby państwowe odpowiedzialne za przestrzeganie prawa - także wobec
              > bezbronnych susłów???... bleee...

W założeniu miał to być zapewne majstersztyk, a będzie jak z Raspudą - różnica jest taka, że tu nastąpiła fizyczna eksterminacja całej populacji prawnie chronionego gatunku, a import innych osobników spod Zamościa niczego już w tym fakcie nie zmieni, bo te one już się nigdy nie zaaklimatyzują.

Tym oto sposobem po niemal 20 latach wróciliśmy do punktu wyjścia, a raczej wejścia:
              Rok 1993 - po raz pierwszy Lubelski Urząd Wojewódzki zapytuje Urząd Lotnictwa
              Cywilnego (dawniej: Główny Inspektorat Lotnictwa Cywilnego) o zasadność
              lokalizacji portu lotniczego pod Świdnikiem. Odpowiedź ULC(GILC) w
              aspekcie nie tylko ekonomicznym była jednoznaczna - lokalizacja pod Świdnikiem
              nie nadaje się na cywilny port lotniczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka