Dodaj do ulubionych

kolejny zlot zasilaczy...

15.08.12, 10:43
kleszej kasy, a katabasy bezwstydni i zawsze "biedni" bez zmrużenia oka łykają wszystko, od każdego. Ciemnota "prawdziwego katolika" nie zna granic.
Sanktuarium drze kasę z pielgrzymów od parkingu aż po obraz. Zostawić „ofiarę”, zamówić mszę, za „co łaska” i „wesprzeć jałmużną” można dosłownie wszędzie, z wc włącznie. Własnym oczom nie chciałam wierzyć, gdy widziałam, jak moja przyjaciółka, co chwilę wyjmuje portmonetkę i wrzuca, podaje, kładzie kolejne banknoty. Wielodzietna matka, żona bezrobotnego męża, która co miesiąc pogłębia debet, bo nie jest w stanie związać końca z końcem, która co roku staje przed problemem, za co kupić dzieciom podręczniki, buty na zimę itp., zasila nabitą do wypęku kleszą kabzę...!
A tu całość wyznań pątniczki.
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej.filipowicz I pożywka dla manipulantów... IP: 89.167.0.* 15.08.12, 11:55
      nabucco1954-54 napisał:
      > kleszej kasy, a katabasy bezwstydni i zawsze "biedni" bez zmrużenia oka łykają
      > wszystko, od każdego. Ciemnota "prawdziwego katolika" nie zna granic.
      > Sanktuarium drze kasę z pielgrzymów od parkingu aż po obraz. Zostawić „
      > ;ofiarę”, zamówić mszę, za „co łaska” i „wesprzeć jałmu
      > żną” można dosłownie wszędzie, z wc włącznie. Własnym oczom nie chciałam
      > wierzyć, gdy widziałam, jak moja przyjaciółka, co chwilę wyjmuje portmonetkę i
      > wrzuca, podaje, kładzie kolejne banknoty. Wielodzietna matka, żona bezrobotnego
      > męża, która co miesiąc pogłębia debet, bo nie jest w stanie związać końca z ko
      > ńcem, która co roku staje przed problemem, za co kupić dzieciom podręczniki, bu
      > ty na zimę itp., zasila nabitą do wypęku kleszą kabzę...!

> A tu całość wyznań pątniczki.

Wszystko co cytujesz z toaletami włącznie jeżeli już w ogóle jest płatne, to i fakultaywne, a nie obligatoryjne. Podpieranie się rozrzutną "przyjaciółką" jest socjotechniką wyliczoną na tanie współczucie i sensację, która zawiedzie czytających po szczegóły do zlinkowanego bloga.

No ale jeżeli nie jest się córką premiera, której bloga promują najbardziej poczytne mainstreamowe media, to trzeba się posiłkować sensacją o płatnej toalecie i dobrowolnych datkach ubogiej "wdowy" po... "zielonej wyspie".
      • kainel.kemezrp pożywka dla różnych 15.08.12, 12:20
        dajesz bo chcesz - to zasada
        czasem jednak zza zachęt do chcenia nic dostrzec niepodobna
        • qqbek Re: pożywka dla różnych 15.08.12, 12:57
          kainel.kemezrp napisał:

> dajesz bo chcesz - to zasada

Zasada owszem.
          Ale płatne toalety i parking to złamanie tejże zasady.

> czasem jednak zza zachęt do chcenia nic dostrzec niepodobna

Twierdzisz, że obnaża to jakieś cechy "zachęcających"?
          Lepiej je chyba megalomania "inwestycji" oddaje. No i gustowność takich przybytków jak popieprzenie z pomerdaniem (podobno ładnie to się eklektyzmem nazywa, ale ja nic ładnego tam nie widzę) Lichenia czy "śliczna" żelbetowa wyciskarka do cytrusów, powstająca właśnie przy Trakcie Królewskim w Warszawie.
          • Gość: aron Re: pożywka dla różnych IP: *.paradowski.pl 15.08.12, 13:27
            czy pielgrzymki są obowiązkowe?
            • Gość: bosman dla niektórych tak... IP: *.centertel.pl 15.08.12, 13:39
              aaaaaaronku. Ty nie uczęszczasz?
            • qqbek Re: pożywka dla różnych 15.08.12, 13:46
              Gość portalu: aron napisał(a):

> czy pielgrzymki są obowiązkowe?

A ty jeszcze nie w Częstochowie?
              Nie są.
              Ale wyciąganie kasy od pątników też zbyt ładne nie jest.

Czy wyciąganie kasy od państwa (wyciskarka do cytrusów) i firm państwowych (gargamel w Licheniu) na realizację megalomańskich inwestycji jest etyczne?
              • Gość: aron Re: pożywka dla różnych IP: *.paradowski.pl 15.08.12, 20:28
                jak nie dasz to ksiądz nie weźmie
                • sothink Re: pożywka dla różnych 16.08.12, 11:27
                  więc dlatego trzeba jak w Niemczech wprowadzić podatek dla katolików. Niech sobie sami na kler płacą.
                  • Gość: aron Re: pożywka dla różnych IP: *.play-internet.pl 16.08.12, 12:23
                    a kto ma ten podatek pobierać? Gdzie tu rozdział KK od panstwa?
                    • sothink Re: pożywka dla różnych 16.08.12, 16:16
                      też fakt, zgadzam się. Model francuski lepszy, niech kościół się finansuje totalnie sam z darowizn wiernych.
          • andrzej.filipowicz Manipulacja nie jedno imię ma! 15.08.12, 20:13
            qqbek napisał:
            > Zasada owszem.
            > Ale płatne toalety i parking to złamanie tejże zasady.

A były obligatoryjnie płatne czy fakultatywnie te dla pątników i te pod jurysdykcją O. Paulinów z Jasnej Góry czy raczej te administrowane przez agendy urzędu miejskiego?

Abstrahując od wszelkich komercyjnych poczynań Kościołów i związków wyznaniowych nie dajmy manipulotrom się dzielić, bo jutro ci sami napiszą, że bycie synem premiera do niczego nie zobowiązuje, a jeżeli już zobowiązuje, to jedynie bycie zięciem i to "wdowcem".
            • Gość: bosman filipku - największą manipulacją... IP: *.centertel.pl 15.08.12, 20:57
              na świecie jest kościół katolicki a najbardziej zmanipulowani jego wierni wyznawcy. Jest jeszcze jeden gatunek, pokrewny - ci, którzy działając rzekomo w imieniu kk przysparzają kasy (bardzo często ze społecznej puli) kk jednocześnie czerpiąc z tego profity osobiście. I to sa największe szmaty.
              • Gość: bleee... wszystko zdechło?!... IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.12, 21:21
                ...bo nie ma to jak zalać japę browarkiem... i krzyczeć, że dzieciaki głodne... nie ma obowiązku chodzić na pielgrzymki... nie ma obowiązku dogadzać browarom... na tym forum jest obowiązek kształtować wszystkich na swoją miarę... ostatnio ta miara wyjątkowo antykościelna... bo kończą się ogórki... a może koncept mizerny... zwłaszcza u nowoczesnych inaczej, którzy tak pięknie piętnują cudzą ciemnotę... i żądając tolerancji dla siebie, odmawiają prawa do niej innym... popukajcie się w główki... a potem urządźcie sobie święta z wigilią albo święconką... tak chętnie kultywujecie ciemnogrodzką tradycję, głosząc paranowoczesne poglądy jaskiniowców... sprzeczności nie dostrzegacie... jesteście zwyczajnie obrzydliwi; podobnie jak fanatycy z drugiej strony... normalność wydaje się wam nudna, a zwykła rozmowa i dyskusja niemożliwa... wszystko umarło czyli zdechło?... jesteście nudni w tej powtarzalności... :/... bleee...
              • Gość: andrzej.filipowicz Faktów się trzymajmy, a nie interpretacji... IP: 89.167.0.* 15.08.12, 23:05
                Gość portalu: bosman napisał(a):
                > na świecie jest kościół katolicki a najbardziej zmanipulowani jego wierni wyzna
                > wcy. Jest jeszcze jeden gatunek, pokrewny - ci, którzy działając rzekomo w imie
                > niu kk przysparzają kasy (bardzo często ze społecznej puli) kk jednocześnie cze
                > rpiąc z tego profity osobiście. I to sa największe szmaty.

Zaczęło się od socjotechnicznej informacji o rzekomych obowiązowych wydatkach i datkach "przyjaciółki" jednej z anonimowych blogerek, a kończy na wyznawcach KK?

Wiesz co mnie osobiście trzyma m. innymi przy Kościele jako organizacji społecznej? Trzyma mnie to, że w przeciwieństwie do partii politycznych nazwy nie zmienia...
                Ci sami, którzy od tysięcy lat próbują wiarę na margines życia społecznego wyrzucić różnymi posługując się metodami zmieniają organizacyjne nazywy i brawy jak kameleony.
                Nie mnie oceniać kto większą "szmatą" jest - ten, który jest stały i niezmienny czy ten, który temu świeci, który aktualnie gabinety władzy zadeptuje.

Wyluzuj "bosmanie", bo PO 10 razy zmieni nazwę partii niż KK jedną milionową praktykujących wiarę w stosunku do członków tej partyji utraci...
                • Gość: bosman filipku... IP: *.centertel.pl 16.08.12, 11:56
                  primo: nie jestem wyznawcą PO tak jak ty jesteś wyznawcą kk
                  secundo: wierzenie w coś dlatego, że nie zmienia nazwy? - dla mnie czysty idiotyzm. Zarówno jako argument jak i sposób rozumowania.
                  Propos tych "stałych" i "niezmiennych" - znani są prominentni pisowcy, zagorzali stali i niezmienni w poglądach i przekonaniach. Przecież takimi cały pis stoi, z Kłamczyńskim na czele :-). Wspierają ich dziennikarzyny, pisarzyny, też "stali i niezmienni". A utalentowani! - ze wszech miar!.
                  Nie tobie oceniać? - słusznie, wszak czynownicy nie zamierzają zmieniać nazwy. Zresztą po co się wychylać, krowa nie zmienia poglądów.

• Gość: bleee... Re: filipku... IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.12, 14:28
                    "krowa nie zmienia poglądów." ...poglądów nie... ale żerowisko - jak najbardziej... bo lubi świeżą trawkę... :-)... bleee...
                    • Gość: bosman trafnie waćpani to... IP: *.centertel.pl 16.08.12, 14:53
                      ujęłaś :-) Co oczywiście potwierdza mój wywód powyżej.
                      Trzeba zaznaczyć, że aby zmienić pastwisko, bydlę musi podporządkować się pastuchowi. Gdy idzie na rzeź - takoż. I tam wszystkie krowy kończą.
                      • qqbek Ciszej tam... 16.08.12, 14:57

> ujęłaś :-) Co oczywiście potwierdza mój wywód powyżej.
                        > Trzeba zaznaczyć, że aby zmienić pastwisko, bydlę musi podporządkować się pastu
                        > chowi. Gdy idzie na rzeź - takoż. I tam wszystkie krowy kończą.

...bo nas zaraz wszystkowiedzący i wszystkowyjaśniający od lemingów zwyzywają ;)

Trafna riposta na dzień dzisiejszy pochodzi od szefa Instytutu Obywatelskiego, Jarosława Makowskiego - "Prawicowiec? To leming, któremu się nie udało".

Nic dziwnego, że częściej występuje w grodach po prawej stronie Wisły, w tym w Saw...Chełmie, Aro...Partaczewie, czy też w niedasinie.
                        • Gość: bosman qubqu - wiesz, że mnie to LOTTO :-) IP: *.centertel.pl 16.08.12, 15:01
                          a że lubię sawcię jondrusia doprowadzać do bulgotek to przecież wiesz :-)
                        • Gość: andrzej.filipowicz Bo tylko PO ma monopol muczenie? IP: 89.167.0.* 16.08.12, 19:31
                          qqbek napisał:
                          > Gość portalu: bosman napisał(a):
                          >
                          > > ujęłaś :-) Co oczywiście potwierdza mój wywód powyżej.
                          > > Trzeba zaznaczyć, że aby zmienić pastwisko, bydlę musi podporządkować się
                          > pastu
                          > > chowi. Gdy idzie na rzeź - takoż. I tam wszystkie krowy kończą.
                          >
                          > ...bo nas zaraz wszystkowiedzący i wszystkowyjaśniający od lemingów zwyzywają ;
                          > )
                          >
                          > Trafna riposta na dzień dzisiejszy pochodzi od szefa Instytutu Obywatelskiego,
                          > Jarosława Makowskiego - "Prawicowiec? To leming, któremu się nie udało".
                          >
                          > Nic dziwnego, że częściej występuje w grodach po prawej stronie Wisły, w tym w
                          > Saw...Chełmie, Aro...Partaczewie, czy też w niedasinie.

Cóż innego mógł powiedzieć zwolennik lewicującego PO jak nie to, że prawicowec jest lemingiem, któremu się nie udało - nie powie przecież, że cała lewica w czepkach się po rodziła i dzięki temu ciężaru reform w ogóle nie doświadczyła...
                          • qqbek Re: Bo tylko PO ma monopol muczenie? 17.08.12, 21:59
                            Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a):

> Cóż innego mógł powiedzieć zwolennik lewicującego PO jak nie to, że prawicowec
                            > jest lemingiem, któremu się nie udało - nie powie przecież, że cała lewica w cz
                            > epkach się po rodziła i dzięki temu ciężaru reform w ogóle nie doświadczyła...

Widzisz - ani zwolennikiem PO nie jestem, ani tym bardziej naszej skromnej "lewicy" w czepku podobno urodzonej.
                            Myślę "poza schematem", samodzielnie.
                            Nie muszę się w tym procesie posiłkować żadnymi śmiesznymi ideologiami.
                            A "prawicowcy" z ciążącym ku zamordystycznemu narodowemu socjalizmowi PiS-em na czele, to taka "prawica" jak z kociej piczki gwizdek.
                      • Gość: bleee... trafnie waćpanna to... IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.12, 19:31
                        ...a waćpanna to przećwiczyłaś, jak sądzę... na krowach?... czy może jako gęsiareczka... :-)))... bleee...
                  • Gość: andrzej.filipowicz "bosmanie"... IP: 89.167.0.* 16.08.12, 19:39
                    > primo: nie jestem wyznawcą PO tak jak ty jesteś wyznawcą kk
                    > secundo: wierzenie w coś dlatego, że nie zmienia nazwy? - dla mnie czysty idiot
                    > yzm. Zarówno jako argument jak i sposób rozumowania.
                    > Propos tych "stałych" i "niezmiennych" - znani są prominentni pisowcy, zagorzal
                    > i stali i niezmienni w poglądach i przekonaniach. Przecież takimi cały pis stoi
                    > , z Kłamczyńskim na czele :-). Wspierają ich dziennikarzyny, pisarzyny, też "st
                    > ali i niezmienni". A utalentowani! - ze wszech miar!.
                    > Nie tobie oceniać? - słusznie, wszak czynownicy nie zamierzają zmieniać nazwy.
                    > Zresztą po co się wychylać, krowa nie zmienia poglądów.

I tak sobie to tłumacz. Wierz również w co tylko chcesz, bo masz do tego pełne prawo - daj to prawo również innym, bo mnie nawet gdybyś chciał, to możesz co najwyżej na pukiel pozostałości owłosienia naskoczyć.
                    • Gość: bosman wierz filipku w co chcesz, nawet... IP: *.centertel.pl 20.08.12, 12:42
                      w swój pukiel. Ale nie narzucaj mi obowiązku utrzymywania fryzjera który pielęgnuje twój pukiel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka