Dodaj do ulubionych

Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 r...

19.08.12, 18:54
Etam! (ojtam, ojtam!) :-). W 2014 roku będą jeszcze trwały zażarte dyskusje całego miasta nad słusznością wizji ratuszowych architektów. Bo jak rozwiązać nierozwiązywalny problem pomnika Marszałka czy równie wyjściowego pomnika Konstytucji 3 Maja, malowniczo usytuowanego obok szaletów miejskich?? Ale życzę powodzenia, bo...Plac mój widzę ogromny.
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator dna Uczył Marcin Marcina...... IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.12, 19:20
      "Koncepcję odnowienia placu przygotowali urzędnicy ratusza (głównie z wydziału architektury) po warsztatach, jakie poprowadził z nimi Stanisław Lessaer ze spółki P.A. Nova z Gliwic"
      Zapomnieli dodać: "firmy o jakże bogatym dorobku z dziedziny rewitalizacji najcenniejszych, zabytkowych przestrzeni publicznych":-)))))))))

Lista realizacji budowlanych i deweloperskich PA NOVA S.A.
      Rok 2011
      . Przebudowa obiektu handlowego TESCO w Krapkowicach
      . Budowa obiektu handlowego TESCO w Nowym Sączu (Centrum Gołąbkowice)
      . Przebudowa obiektu handlowego TESCO w Poznaniu
      . Budowa parku handlowego w Stalowej Woli
      . Budowa obiektu handlowego NETTO w Gliwicach
      . Budowa obiektu handlowego TESCO w Raciborzu
      . Przebudowa obiektu handlowego TESCO w Gliwicach
      . Budowa obiektu handlowego KAUFLAND w Myszkowie
      . Budowa galerii handlowej w Kutnie
      . Przebudowa obiektu handlowego TESCO w Bielanach Wrocławskich
      . Przebudowa obiektu handlowego TESCO w Katowicach
      . Budowa obiektu handlowego NETTO w Andrychowie

Rok 2010
      . Budowa galerii SANOWA w Przemyślu
      . Budowa parku handlowego w Chorzowie
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Sandomierzu
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Biłgoraju
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Opolu
      . Budowa obiektu handlowego NETTO w Łodygowicach
      . Budowa pasażu przy obiekcie Tesco w Jeleniej Górze
      . Budowa obiektu handlowego NETTO w Bielsku-Białej
      . Budowa obiektu handlowego TESCO we Wrześni

Rok 2009
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Krapkowicach
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Bolesławcu
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Jaworznie
      . Budowa hali napojów Kaufland w Brzegu
      . Budowa hali napojów Kaufland w Oświęcimiu
      . Przebudowa obiektu Kaufland w Oświęcimiu – Reorga
      . Przebudowa obiektu Kaufland w Dąbrowie Górniczej – Reorga
      . Budowa pasażu przy obiekcie Tesco w Gliwicach
      . Budowa obiektu handlowego Biedronka w Sulechowie
      . Budowa obiektu handlowego Netto w Oświęcimiu
      . Budowa obiektu handlowego Netto w Pyskowicach
      . Budowa obiektu MediaExpert w Pyskowicach
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Stalowej Woli

Rok 2008
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Jastrzębiu - Zdrój
      . Budowa obiektu handlowego TESCO w Dzierżoniowie
      . Budowa obiektu handlowego TESCO w Gliwicach-Sośnica
      . Budowa obiektu biurowego stanowiącego nową siedzibę firmy
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Rudzie Śląskiej
      . Budowa galerii handlowej w Andrychowie

Rok 2007
      . Budowa obiektu handlowego Kaufland w Zamościu
      . Budowa stacji paliw LOTOS w Katowicach
      . Przebudowa obiektu handlowego KAUFLAND w Świdniku
      . Budowa obiektu handlowego KAUFLAND w Wągrowcu
      . Budowa obiektu handlowego KAUFLAND w Andrychowie
      . Budowa obiektu handlowego TESCO w Knurowie
      . Budowa kamienicy o przeznaczeniu biurowo-usługowym w Raciborzu

Rok 2006
      . Przebudowa 4 obiektów handlowych KAUFLAND - Reorga III
      . Przebudowa 4 obiektów handlowych KAUFLAND - Reorga II
      . Budowa stacji paliw LOTOS w Katowicach, ul. Francuska/Ceglana
      . Budowa obiektu handlowego TESCO w Międzyrzeczu, ul. Konstytucji 3 Maja
      . Budowa stacji paliw LOTOS w Tychach, ul. Beskidzka
      . Budowa obiektu handlowego KAUFLAND w Pszczynie, ul. Broniewskiego
      . Budowa obiektu handlowego KAUFLAND w Raciborzu, ul. Podwale
      . Przebudowa 6 obiektów handlowych KAUFLAND - Reorga I

Rok 2005
      . Budowa obiektu handlowego KAUFLAND w Prudniku, ul. Wiejska
      . Budowa stacji paliw STATOIL w Chorzowie, ul. 3 Maja
      . Budowa obiektu handlowego PLUS w Wodzisławiu Śl., ul. 26 Marca
      . Budowa obiektu handlowego PLUS w Hajnówce, ul. 3 Maja
      . Budowa stacji paliw LOTOS w Chorzowie, ul. Górnicza/Gałeczki

itd, itp...........
      pa-nova.com.pl/realizacje.html

• Gość: od Re: Uczył Marcin Marcina...... IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.12, 19:41
        A tu jeszcze errata: zrealizowane projekty mistrza z Gliwic, który nauczał
        lubelskich urzędników jak powinien wyglądać Plac Litewski tak że teraz już wiedzą:
        pa-nova.com.pl/zrealizowane_projekty.html
        pa-nova.com.pl/zrealizowane_obiekty.html
        :-))))))
        • wampir-wampir Re: Uczył Marcin Marcina...... 19.08.12, 19:50
          Mniam ;-)))
          A galeria Sanowa w Przemyślu nawet jak na obiekty tego rodzaju jest wyjątkowo brzydka i tandetnie wykończona.
    • Gość: bleee... Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.12, 20:17
      ...cała wina za to, że nici będą z twojej wizji Placu, spadnie na twoją głowę... bo właśnie powtórzonym "ojtam" zabiłaś/zabiłeś jednorożca... to lekkomyślność... :-)... bleee...
      • Gość: marzof10 Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 IP: *.lublin.mm.pl 19.08.12, 20:51
        Blee martwię się, ale przynajmniej w ten sposób zdejmę odjum z urzędników ratusza, których wyedukował Stanisław Lessaer ze spółki P.A. Nova z Gliwic, co martwi kolegów. Co prawda ja też mam nadzieję, że to nie były jedyne nauki, jakie pobrali w swoim życiu rzeczeni urzędnicy, ale kto wie na kogo w ratuszu padło :-))... Ale zdaje się, że Pan Stanisław Lessaer ze spółki P.A. Nova z Gliwic zrewitalizuje nam Podzamcze???? - jak to będzie bo nie śledzę???
        • Gość: od Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.12, 21:02
          Gość portalu: marzof10 napisał(a):... Ale zdaje się, że Pan Stanisław Lessaer ze spółki P.A. Nova z Gliwic zrewitalizuje nam Podzamcze???? - jak to będzie bo nie śledzę???

Jak zawsze u nas: najpierw okres zachwytu (ten szybko minął, zaraz po pokazaniu projektu)
          potem okres zamętu ( najdłuższy, w Lublinie trwa zazwyczaj kilkanaście lat),
          a potem to już z górki: okres szukania winnych, karania niewinnych i nagradzania tych,
          którzy nie mieli z tym nic wspólnego :-))))))))
          • Gość: marzof10 Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 IP: *.lublin.mm.pl 19.08.12, 21:27
            No to nie ma się czym martwić :-)??? Marszałek nad Placem L. będzie nam miłościwie panował jeszcze dłuuuugo!!!
        • Gość: maxx Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 IP: 173.233.197.* 20.08.12, 17:47
          Blee martwię się, ale przynajmniej w ten sposób zdejmę odjum z urzędników ratusza, których wyedukował Stanisław Lessaer ze spółki P.A. Nova z Gliwic, co martwi kolegów. Co prawda ja też mam nadzieję, że to nie były jedyne nauki, jakie pobrali w swoim życiu rzeczeni urzędnicy, ale kto wie na kogo w ratuszu padło :-))... Ale zdaje się, że Pan Stanisław Lessaer ze spółki P.A. Nova z Gliwic zrewitalizuje nam Podzamcze???? - jak to będzie bo nie śledzę???
          `````````````````````````````````````````````````````````````````````````
          Ciekaw jestem ile ta zabawa, kosztowala budzet miejski?
          • rozenkranc Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 20.08.12, 21:58
            Gość portalu: maxx napisał(a):
            > Ciekaw jestem ile ta zabawa, kosztowala budzet miejski?

Czytaj: nas, podatników!
          • Gość: bleee... Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.12, 22:18
            ...obawiam się, że może być tak, jak we Wrocławiu:

wyborcza.biz/biznes/1,100896,12330167,Grafit_swieci_pustkami__A_mialo_byc_jak_na_Grunwaldzkim.html
            ... bleee...
    • czarownica.z.tubtina Po prostu cudowna wiadomość... 19.08.12, 22:24
      Skoro prezentacja "wizji" nowego Placu Litewskiego (to chyba jednak z wielkich liter obie części nazwy) przygotowana jest przez urzędników ratusza na 5 września to świetnie sie składa, bo 15 dni później w Lublinie rozpoczyna się IV Kongres Urbanistyki Polskiej, połączony z Kongresem Miast Polskich. Na Kongresie będą wręczane nagrody dla tegorocznych zwycięzców konkursu urbanistycznego (uwaga! jednym z laureatów są Puławy). Urzędnicy będą mieli znakomitą okazję - poddać swój projekt ocenie polskich urbanistów. Rzadka gratka - mieć za frico takich jurorów!

PS. Hmm... piszę i sama w to nie wierzę. Sądzicie, że się pochwalą?

PS2. Wyróżnienie w tegorocznym konkursie dostał Białystok za rewitalizację ogrodu pałacu Branickich. Za dwa lata - jak dobrze pójdzie - Lublin też może być wyróżniony za rewitalizację Ogrodu Saskiego.
      • Gość: obserwator dna Re: Po prostu cudowna wiadomość... IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.12, 22:38
        czarownica.z.tubtina napisała: Urzędnicy będą mieli znakomitą okazję - podd
        > ać swój projekt ocenie polskich urbanistów. [/b]Rzadka gratka - mieć za frico t
        > akich jurorów!
        > PS. Hmm... piszę i sama w to nie wierzę. Sądzicie, że się pochwalą?

No nieee wiem,pochwalą czy nie pochwalą, trochę mało danych....
        Pomogłoby gdybyś napisała np. kto płaci za drinki które będą pić za frico ci jurorzy za frico???
        • czarownica.z.tubtina Re: Po prostu cudowna wiadomość... 19.08.12, 22:55
          Gość portalu: obserwator dna napisał(a):

> No nieee wiem, pochwalą czy nie pochwalą, trochę mało danych....
          > Pomogłoby gdybyś napisała np. kto płaci za drinki które będą pić za frico ci ju
          > rorzy za frico???

Ci jurorzy za udział w kongresie wnieśli opłaty w wysokości 400 zł. Czy w tej cenie są skalkulowane drinki? Tego nie wiem, bo jako czarownica pijam tylko ziółka uwarzone przez się, ewentualnie zacne nalewki ;-P
          • Gość: obserwator dna Re: Po prostu cudowna wiadomość... IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.12, 16:36
            czarownica.z.tubtina napisała:
            > Ci jurorzy za udział w kongresie wnieśli opłaty w wysokości 400 zł.

Jeśli miast żądać sowitego wynagrodzenia sami wnieśli opłaty
            i przyniosą własne drinki to to nie moga być prawdziwi jurorzy :-)
            A skoro nieprawdziwi to nikt w Ratuszu nie będzie ich słuchał!
            A już takiego co pije ziółka to na bank nie posłuchają :-))))))
      • rilian Re: Po prostu cudowna wiadomość... 20.08.12, 07:16
        buhahaha, scenariusz będzie następujący: nie pochwalą się, architekci sami zapytają, pójdzie kilka złych dla ratusza komentarzy, potem będzie burza lokalna, ratusz obrazi się na wszystkich, ale swoją koncepcję i tak będzie forsował, ale - jak zwykle - dziwnym zbiegiem okoliczności, w 2014 roku nic się nie wydarzy. wówczas ratusz ogłosi, że plac litewski dostanie nową szatę na okrągłą rocznicę II lokacji, w 2017 roku. i tak to się będzie toczyć przez dwie dekady...
        • Gość: od Cudowna wiadomość...wybory 2014 !!! IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 10:02
          Kampania Wyborcza 2014 rozpoczęta!!!
          A co z rozliczeniem konkursu 2010???
          Jakie konsekwencje poniósł prezydent Fic który będąc w tym konkursie sędzią reprezentującym Zamawiającego: Prezydenta i Gminę Lublin wybrał do realizacji projekt niezgodny z wydaną przez Prezydenta Miasta Lublin decyzją o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego, której przygotowanie, opracowanie uzgodnienie i wydanie zajęło kilka lat? Jakie konsekwencje poniósł prezydent Wasilewski który powiadomiony o tym skandalicznym wyborze i tej ewidentnej nieprzydatności wybranego projektu, pomimo protestów wszystkich środowisk rzeczoznawczych zatwierdził werdykt sądu konkursowego dając tym samym zgodę na rozpoczęcie negocjacji z Sao Inwestments w sprawie zlecenia im z wolnej ręki projektów wykonawczych o wartości kilku milionów złotych i wypłacił wysokie nagrody pieniężne za bezużyteczne koncepcje sprzeczne z prawem miejscowym?
          Może Gazeta Wyborcza przeprowadziłaby wywiad z tymi panami i poinformowała opinie publiczna co mają do powiedzenia na swoja obronę i jak im sie z tym żyje ?
          • Gość: bleee... Re: Cudowna wiadomość...wybory 2014 !!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.12, 11:26
            ...nic się nie wydarzy w kwestii poniesienia konsekwencji przez osoby w/w... bo te osoby przecież "nie miały świadomości" popełnienia czynu niedozwolonego... :-)))... były przepełnione chęcią pozytywnego działania... bleee...
            • Gość: obserwator dna Re: Cudowna wiadomość...wybory 2014 !!! IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 16:45
              To sie nazywa rażące przekroczenie uprawnień połączone z narażeniem na szwank interesu publicznego oraz naruszeniem dyscypliny finansowej i spoko, są na to odpowiednie paragrafy, są też odpowiednie cele.
              Wieloosobowe :-)

• Gość: J-k Re: Cudowna wiadomość...wybory 2014 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 15:34
            Jak zwykle w takich sytuacjach tzw. odpowiedzialność polityczną, czytaj żadną. Innymi słowy dostali sowite odprawy i cieszą się dobrym samopoczuciem oraz zdrowiem.
            I GW do tego tematu oczywiście nie będzie wracała.
          • rozenkranc Urzędnicy zawsze wiedzą lepiej 20.08.12, 22:10
            Gość portalu: od napisał(a):
            > Może Gazeta Wyborcza przeprowadziłaby wywiad z tymi panami i poinformowała opin
            > ie publiczna co mają do powiedzenia na swoja obronę i jak im sie z tym żyje ?

To jedno. Inna rola społeczna, możliwa do spełnienia przez gazetę, to zbadanie opinii publicznej na temat rewitalizacji Pl. Litewskiego i zaprezentowanie wyników tego "rekonesansu" na łamach. Z mojej, kilkuletniej już, obserwacji tego forum wynika, że zdecydowana większość uczestników dyskusji na temat placu opowiada się za realizacją projektu lubelskiej pracowni, który w konkursie zajął III miejsce.
            Jeśli moje obserwacje są trafne, to wydaje mi sie, że pora chyba stworzyć coś w rodzaju lobby społecznego i spróbować przeciwstawić się naczelnej zasadzie biurokracji, że urzędnicy zawsze wiedzą lepiej.
        • czarownica.z.tubtina Re: Po prostu cudowna wiadomość... 20.08.12, 20:58
          Czyżbyś Ty rilianie starał się wejść w moją rolę (wróżąc z fusów), czy ja swoją spełniam dość niedbale, będąc urodzoną optymistką?
    • gawor4 mój głos w sprawie placu 19.08.12, 23:46
      Na placu musi być fontanna, bo zawsze była. Nie musi być wielka na cały plac tylko ładna, nie żaden badziew !
    • Gość: bosman a ja się pytam: IP: *.centertel.pl 20.08.12, 10:09
      1) kto odda pieniądze wdeptane w (urzędnicze) błoto czyli tzw. nagrody za konkursy?
      2) dlaczego "szkolenia" urzędniczej klasy próżniaczej nie przeprowadził żaden z lubelskich architektów, choćby ten, pod którego kierownictwem wykonano najlepszy z lubelskich projektów (zajął w "konkursie II miejsce)?
      3) jakie wynagrodzenie otrzymał gliwicki specjalista od blaszaków za "szkolenie" lubelskiej ukp?
      • Gość: obserwator dna Re: a ja się pytam: IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 10:18
        Te pytania powinna zadać redakcja GwL przygotowując ten sponsorowany artykuł rozpoczynający Kampanie Wyborczą 2014 :-)
        Ale że nie zadała i nie zada to ja spróbuję ci odpowiedzieć:

odpowiedź na pyt.1 brzmi :-))))))))))))))))
        odpowiedź na pyt. 2 :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        odpowiedż na pyt 3: godziwe, stosowne do przysługi
        • Gość: od Re: a ja się pytam: IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 10:32
          Projekt liubelskich architektów zajął w konkursie nie II a dopiero III miejsce:
          www.placlitewski.blogspot.com/#dodatkowe
          Projekt pana architekta z Gliwic zajął I miejsce ...... w konkursie na Podzamcze :-))))))))))))))))))
          i wyglada tak:
          d.naszemiasto.pl/k/r/99/b6/4f26f65f36605_o.jpg
          d.naszemiasto.pl/k/r/94/2a/4f26f656e14a4_o.jpg
          Komentarz zbędny.
          • Gość: bleee... Re: a ja się pytam: IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.12, 11:37
            ...o!... nowa wersja kramów... no, cudo z sadzawką!... :-)))... bleee...
          • Gość: bosman czy link nr.... IP: *.centertel.pl 20.08.12, 11:51
            2 i 3 to projekt Podzamcza? To nie lepiej od razu pierdyknąć taaaaaaaaki zajebisty bunkier p/atomowy i od razu schować w nim Zamek? Oczywiście adaptowany na wiązienie dla skorumpowanej ukp.
          • rozenkranc Re: a ja się pytam: 20.08.12, 22:19
            Gość portalu: od napisał(a):
            > rel="nofollow">d.naszemiasto.pl/k/r/99/b6/4f26f65f36605_o.jpg
            > rel="nofollow">d.naszemiasto.pl/k/r/94/2a/4f26f656e14a4_o.jpg

Jest gdzieś więcej rysunków z tego projektu?
            Pytam, bo nie bardzo kojarzę; czy ta sadzawka miałaby być na obecnym Placu Zamkowym, a Al. Tysiąclecia znalazłaby się pod tą budowlą "a'la pueblo"?
            • Gość: od "...niech sobie stoi w zieleni" IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 23:07
              "A ten tutaj przeniesiemy tam, niech sobie stoi w zieleni":
              d.naszemiasto.pl/k/r/e4/fa/4f26f662502b4_o.jpg
              rozenkranc napisał:> Jest gdzieś więcej rysunków z tego projektu?

Cały konkursowy projekt Podzamcza autorstwa Nauczyciela z Gliwic jest tutaj:
              lublin.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1259729,pracownia-z-gliwic-wygrala-konkurs-na-rewitalizacje,2081119,id,t,zid.html#galeria
              Nagroda wypłacona przez Ratusz za te wiekopomną gliwicką wizję wyniosła 120 tysięcy złotych.

• Gość: bleee... Re: a ja się pytam: IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.12, 11:28
        ...bardziej zasadne byłoby pytanie, z czego "specjalista" szkolił urzędników... jak unikać odpowiedzialności?... bleee...
      • Gość: marzof10 Re: a ja się pytam: IP: 212.182.30.* 20.08.12, 13:01
        A właściwie dlaczego ci urzędnicy mieli być szkoleni? Może w mieście uniwersyteckim powinni być zatrudnieni już nauczeni??? Zwłaszcza, że podobno ma się zmodernizować i przebudować kolejne części miasta?
        • Gość: bosman jak to - dlaczego? IP: *.centertel.pl 20.08.12, 13:08
          "bo nauczyciel" wygrał konkursik i wszyscy muszą coś z tego mieć. Nagrodę wziął? Wziął. Za nauki wziął? - wziął. Podzielił się? - tego nie wie nikt.....
          • Gość: marzof10 Re: jak to - dlaczego? IP: *.lublin.mm.pl 20.08.12, 15:12
            Nikt nie zadał tego pytania i ja też nie mam śmiałości spytać: kto może wygrać ten tzw. dialog konsumencki.......?????
            • upupa.epos Re: jak to - dlaczego? 20.08.12, 16:05
              Co za pytanie? To chyba oczywiste - konsument!
              • Gość: obserwator dna Oszukańcza manipulacja IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 12:41
                [i]Chcemy jak najmniej przestrzennych ingerencji w plac, pomniki zostają na swoim miejscu, są stałymi punktami. Staramy się za to bardziej wyeksponować kontekst historyczny tego miejsca – mówi zdawkowo prezydent. Wcześniej zapowiadał, że na placu nie będzie miejsca na nowe obiekty kubaturowe, typu naziemna restauracja lub podziemny parking.

"Po zebraniu uwag miasto ma wybrać profesjonalną firmę projektową. Ma się to odbyć w rzadko stosowanym trybie dialogu konkurencyjnego. Dzięki temu miasto będzie mogło wybrać najlepszy wariant, a nie ten najtańszy, na który byłby skazany w przypadku tradycyjnego przetargu.
                – Taki tryb daje nam możliwość spotkań z wykonawcami, którzy przejdą wstępną selekcję i rozmów na temat szczegółowych rozwiązań w obrębie placu – wyjaśnia Beata Krzyżanowska, rzecznik Ratusza. – Firmy będą prezentować swoje pomysły, a my wybierzemy najlepszy."[/i]

Wszystko już zdecydowane, także to kto będzie robił projekt, ale my oczywiście w duchu przejrzystości , otwrtości i dialogu publicznego będziemy z wami lublinianie konsultować i pytać czego byście chcieli, więc jeśli macie jakieś pomysły to prosze bardzo oddajecie je nam to nasz projektant będzie miał mniej roboty a jeszcze zwiekszymy mu wynagrodzenie za autorskie poprawki.
                • rozenkranc Krętactwo i kompromitacja 21.08.12, 19:04
                  Tego się obawiałem, że urzędnicy skoncentrują się na idei: co tu robić, żeby nic nie zrobić, a zadanie formalnie odrobić?
                  I oto mamy rezultaty tego zabiegu; "żadnych ingerencji przestrzennych, pomniki zostają na swoim miejscu, na placu nie będzie miejsca na nowe obiekty kubaturowe, typu naziemna restauracja lub podziemny parking".
                  To po jasną anielkę udawać, że robi się cokolwiek? Żeby wymienić kostkę brukową czy poprawić alejki oraz fontannę, nie trzeba żadnych ekstra-projektów. Po co było w ogóle ogłaszać jakiś konkurs i wprowadzać w błąd ludzi, zarówno uczestników konkursu jak i mieszkańców Lublina, którzy liczyli na jakąś istotną zmianę w martwym i banalnym pejzażu placu.
                  Jeśli rzecz jest już postanowiona i cała szumnie zapowiadana "rewitalizacja" Placu Litewskiego ma rzeczywiście ograniczyć się do jakichś kosmetycznych zabiegów upiększających, to - moim zdaniem - kompromituje to prezydenta Żuka i jego ekipę. Poprzednicy - pan Wasilewski i pan Fic wykazali się indolencją, niekompetencją i kunktatorstwem, a pan Żuk chce się wykręcić sianem, czyli - mówiąc wprost - uprawia krętactwo.
                  Jako obywatel Lublina, nie gorszy niz pan Żuk, tyle że nie podstawiony wyborcom pod nos i nie "elektowany", nie zgadzam się na to, żeby po wielu latach zaniedbania centralnego miejsca w mieście i odwlekania jego koniecznej modernizacji, pozorować obecnie ożywienie i unowocześnienie poprzez jakieś kosmetyczne zabiegi. nazywane dla zmylenia opinii publicznej pseudonaukowym sformułowaniem - "wyeksponowaniem kontekstu historycznego". Niniejszym domagam się publicznie odpowiedzi co konkretnie ma oznaczać ten pusty banał i dlaczego jawnie oszukuje się mieszkańców Lublina odstępując de facto od planu uczynienia z Placu Litewskiego miejsca przyjaznego obywatelom i chętnie odwiedzanego. Eksponować kontekst historyczny można sobie w muzeum albo innym skansenie, ewentualnie na wystawie okolicznościowej. Lubelski Plac Litewski, bliski sercu chyba każdego lublinianina, musi być również miejscem miłego spędzania czasu na co dzień, a nie tylko podniosłych uroczystości dwa razy do roku.
                  Lublinianie nie są niemą tłuszczą, którą można oszukiwać i lekceważyć; jeśłi zajdzie potrzeba potrafią upomnieć się o swoje prawa.
                  • Gość: bleee... Re: Krętactwo i kompromitacja IP: *.ip.netia.com.pl 21.08.12, 19:25
                    ...i dlatego powtarzam wielokrotnie, że na tym etapie zapętlenia projektowo-konkursowego najlepiej ograniczyć się do posprzątania... ale do tego nie potrzebni są architekci, tylko firma sprzątająca... i do jej wyboru należałoby konkurs (przetarg) ograniczyć... może być miejscowa firma... będzie taniej... :-)... bleee...
                  • Gość: bosman rozenkrancu - Pan Żuk... IP: *.centertel.pl 22.08.12, 09:32
                    nie jest obywatelem Lublina tylko Świdnika. Czujesz Pan to? Jest w Lublinie z politycznego nadania i musi przynajmniej udawać, że robi coś, za co bierze kasiorę.
                    • Gość: obserwator dna Byleco Wyborcze 2014 IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.12, 15:12
                      rozenkranc napisał: "Jako obywatel Lublina, nie gorszy niz pan Żuk, tyle że nie podstawiony wyborcom pod nos i nie "elektowany", nie zgadzam się na to, żeby po wielu latach zaniedbania centralnego miejsca w mieście i odwlekania jego koniecznej modernizacji, pozorować obecnie ożywienie i unowocześnienie poprzez jakieś kosmetyczne zabiegi. nazywane dla zmylenia opinii publicznej pseudonaukowym sformułowaniem - "wyeksponowaniem kontekstu historycznego.....Lublinianie nie są niemą tłuszczą, którą można oszukiwać i lekceważyć; jeśłi zajdzie potrzeba potrafią upomnieć się o swoje prawa."

Panów na Ratuszu to o czym piszesz i oczym mówią mieszkańcy Lublina zupełnie nie obchodzi
                      Panowie na Ratuszu jedyne co naprawdę budują to drogę do własnej partyjnej kariery.
                      Po drodzę za pieniądze podatników zniszczą pół miasta zadłużając kolejne ekipy i blokując niezbędne inwestycje zwiazane z sensownym zagospodarowaniem przestrzennym całego miasta. Dla wyborczego pr-u i cynicznej walki o dobrą lokatę w partyjnym wyścigu po stołki zaprzepaszczą szansę na zrównoważony rozwój Lublina planową i konsekwentną rewitalizację najbardziej zaniedbanych dzielnic i obszarów a zamiast tego zrobią Jedno Wielkie Byleco które miejscowe media ogłoszą Ósmym Cudem Świata! Wszystko wskazuje na to że do roli Lubelskiego Byleczego w Roku Wyborczego 2014 sztabowcy Żuka wytypowali Plac Litewski.

• Gość: bosman czyli w 2014 jesienią... IP: *.centertel.pl 22.08.12, 15:28
                        zmieniamy nazwę z "Plac Litewski" na "Plac Byle jaki im. Żuka"?
                        • Gość: od Raz dokoła, raz dokoła-prezydent zaprasza do tańca IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.12, 16:18
                          Kurier z 15.03.2007 Tomasz Stawecki

LUBLIN MIĘDZYNARODOWY KONKURS NA KONCEPCJĘ ZAGOSPODAROWANIA

Miasto ogłosi międzynarodowy konkurs na koncepcję zagospodarowania placu Litewskiego. W budżecie zarezerwowano na ten cel kwotę 150 tys. złotych. Przyjęto założenie, że zwycięzca oprócz sławy autora wizerunku najważniejszego miejsca w Lublinie otrzyma także
                          pieniężną nagrodę. Magistrat podchodzi do sprawy z wyraźnym respektem: projekty nie będą oceniane tylko przez urzędników, ale przez, a raczej przede wszystkim, przez zaproszonych do współpracy architektów z SARP-u.

– Przygotowujemy konkurs o randze międzynarodowej – potwierdza Stanisław Fic, z-ca prezydenta Lublina. – To bardzo poważne przedsięwzięcie, decydujące w dużym stopniu o tym, co będzie wizytówką Lublina.
                          Prezydent chętnie widziałby w nowym placu Litewskim nawiązania do historii i tradycji miasta.
                          Odwołujesię do przykładu króla Władysława Jagiełły, który bardzo chwalił wizyty w Lublinie i gościł u nas dobre 32 razy.
                          W tej materii sporo zależy od opracowania warunków konkursu. Magistrat będzie je przygotowywał w porozumieniu z wojewódzkim konserwatorem zabytków – plac znajduje się w rejonie ścisłego nadzoru konserwatorskiego. Na tym etapie zapadną decyzje co do
                          funkcji i przeznaczenia nowego teatru. Reszta zależy od wizji architektów.
                          W tegorocznym budżecie miasta na konkurs dotyczący koncepcji zagospodarowania placu Litewskiego zarezerwowano kwotę 150 tys. złotych.
                          – Jeszcze wszystko przed nami – zaznacza Marek Młynarczyk, z-ca szefa Wydziału Strategii i Rozwoju. – Wychodzimy jednak z założenia, że ma być to konkurs, w którym nagrodą jest nie tylko satysfakcja z realizacji projektu decydującego dla wizerunku miasta, ale także nagroda finansowa.

W komisji, która oceniać będzie zgłoszone propozycje, obok urzędników na pewno zasiądą fachowcy z SARP-u. Zdaniem magistratu to oczywiste, gdy w grę wchodzi tak ważny projekt.
                          Konkurs na pewno ogłoszony będzie w tym roku. Już teraz jawi się jako wydarzenie niezwykle ważne w dziejach Lublina.
                          Da jednoznaczną odpowiedź na pytania, które od lat pozostają bez odpowiedzi: co z fontanną, co z pomysłem podziemnego parkingu, czy i gdzie powinny stanąć pomniki z placu oraz jaki charakter ma mieć centralne miejsce miasta. Jest raczej pewne, że wraz z decyzjami o nowym placu Litewskim zapadną inne, ściśle z nimi związane, np. dotyczące przedłużenia deptaka do skrzyżowania z ul. Kołłątaja i 3 Maja oraz ewentualnego zamknięcia dla ruchu uliczek przed wydziałami Psychologii i Politologii UMCS.

Tam 150 tysięcy , tu 150 tysięcy, kto bogatemu zabroni???
                          Wystarczy zmienić Fic na Żuk i konkurs na dialog konsumencki i mamy dokładnie powtórkę z rozrywki: lata płyna a ci dalej konsultują, debatują i dalej tak samo grają z nami w durnia!
                          A wolne media mało się nie posraja z zachwytu!
                          • Gość: od Nieznośna ciągłość wsamraśnej władzy IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.12, 16:28
                            Znalazłem w archiwum tekst genialnie paujący do obecnej chwili, potwierdzający moja obserwację że od trzech ratuszowych kadencji nic sie nie zmieniło:

Nie będzie konkursu na Plac Litewski?IP: *.pronet.lublin.pl
                            Gość: Lord Protektor 29.09.07, 23:26 zarchiwizowany

A może by tak ktoś nas, mieszkańców Lublina zapytał czy chcemy przebudowy placu w takim, jak proponuje nam Pan Prezydent kształcie? Dlaczego o tak istotnych dla miasta kwestiach mają decydować urzędnicy w zaciszu swoich gabinetów? Urzędnicy, którzy dzisiaj są a za kilka lat może już nie być.
                            I cóż to za tajemnice? Czy Pan Prezydent nie słyszał może od swoich wielce oświeconych doradców o czymś takim jak zasada jawności działania administracji? Zasada informowania?
                            Dlaczego z powodu jakiś bliżej nieokreślonych układów Plac Litewski, będący - mimo wszystkich swoich wad - symbolem Lublina ma się przerodzić w jakąś "niespodziankę". I nikt nie wie, czy będzie to kolejna hala w stylu Plazy czy bazar z podkoszulkami, hot dogami i kebabami?
    • Gość: bleee... Re: Plac Litewski będzie odnowiony na jesień 2014 IP: *.ip.netia.com.pl 23.08.12, 20:11
      ...a oto kolejny, "zrealizowany" świetny pomysł ratusza... w zasadzie szkoda komentować... chociaż - jeśli można podzielić na dobrze sprzedające się parcele stadion Lublinianki, można postąpić podobnie z pobliskim Ogrodem Saskim i Placem Litewskim... wszystko na sprzedaż... bleee...

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120823/LUBLIN/120829732
      • Gość: obserwator dna Mieszkańcy Lublina oniemiali z zachwytu IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.12, 21:52
        "Jest nowy pomysł" czyli jak cztery lata przehandlować lub zmarnować dorobek kilku pokoleń.
        Ten wysyp "pomysłów" zapoczątkował Fic a pociągnęła Kołodziej-Wnuk, która miała ich na pęczki więc nic dziwnego że koncepcja propagandowa kolegów tak przypadła do gustu Żukowi.
        W miarę zbliżania się wyborów bedziemy mieli nieustający festiwal i erupcje podobnych pomysłów. Jedyna różnica pomiedzy dziłaniami duetu Fic&Wnuk i Żuka jest taka że każdy z jego "nowych pomysłów" zostanie skrupulatnie "skonsultowany z mieszkańcami", którzy za każdym razem oniemieją z zachwytu!
        • Gość: bleee... Re: Mieszkańcy Lublina oniemiali z zachwytu IP: *.ip.netia.com.pl 23.08.12, 23:15
          ...a nasz obecny panujący też ma jakieś biuro nieruchomości?... chyba nie... :-)... bleee...
          • Gość: od Re: Mieszkańcy Lublina oniemiali z zachwytu IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 00:14
            Ależ to dużo lepsze niż biuro nieruchomości, to lepsze niż czary: puknie palcem w mapę i stadion za sto milionów ląduje w osadniku po cukrowni.
            Raz dwa trzy projektujesz ty! i najważniejszy historyczny plac w mieście przebuduje specjalista od parkingów przed Tesco!
            Ence pence w czyje ręce? i Lublinianka okrojona z najcenniejszych terenów!
            • Gość: bleee... tak, jak z jeziorem... IP: *.ip.netia.com.pl 24.08.12, 00:30
              ...może w ratuszu obejrzeli film "Poszukiwany, poszukiwana"?... bleee...
              • Gość: od Re: tak, jak z jeziorem... IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 10:14
                "A tegu tutaj, wiecie rozumiecie, przeniesiemy tam, niech sobie stoi w zieleni: "
                d.naszemiasto.pl/k/r/e4/fa/4f26f662502b4_o.jpg
                • Gość: bleee... Re: tak, jak z jeziorem... IP: *.ip.netia.com.pl 24.08.12, 11:00
                  ...JOOOO!... bleee...
                  • Gość: od Re: tak, jak z jeziorem... IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.12, 17:09
                    www.youtube.com/watch?v=tVG0FYQ7Q8Q
                    W tle: Miejska Komisja Urbanistyczna :-)))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka