Dodaj do ulubionych

II Dni Świadomości Prawnej

09.09.12, 17:51
II Dni Świadomości...... Byłem, czytałem, rozmawiałem, nawet coś tam wypełniłem i ....niczego sie nie dowiedziałem. Mam pytania (znowu :-) ):
- co dalej???
- co chcecie osiągnąć?
- jakimi środkami?
- dlaczego nie widać was na co dzień?
Dalsze będą gdy uzyskam odpowiedzi na powyższe .
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej.filipowicz Re: II Dni Świadomości Prawnej IP: 89.167.0.* 09.09.12, 22:24
      nabucco1954-54 napisał:
      > II Dni Świadomości...... Byłem, czytałem, rozmawiałem, nawe
      > t coś tam wypełniłem i ....niczego sie nie dowiedziałem. Mam pytania (znowu :-)
      > ):
      > - co dalej???
      > - co chcecie osiągnąć?
      > - jakimi środkami?
      > - dlaczego nie widać was na co dzień?
      > Dalsze będą gdy uzyskam odpowiedzi na powyższe .

Fantastycznie, że byłeś - szkoda, że na miejscu nie pytałeś, bo jestem przekonany, że na każde z postawionych pytań uzyskałbyś wyczerpującą odpowiedź.

Pytasz dlaczego Stowarzyszenia nie widać na co dzień? Widać, widać i to nie tylko na dużurach ale również w sądach i to nie tylko w samym Lublinie.

Nie kto inny jak właśnie te Stowarzyszenie stało przy nauczycielu z Lubartowa aż do czasu uniewinnienia Go z zarzutu molestowania seksualnego, a teraz będzie skarżyło wyrok 1,5 roku więzienia za pobranie wynagrodzenia z tytułu nieodbytych kilku godzin nauczania indywidualnego - karę 1,5 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu za nadużycie w wysokości... 150 złotych.

Ps. Rzeczony nauczyciel kandydował w wyborach samorządowych na burmistrza jako kandydat... niezależny.
    • zubelz Re: II Dni Świadomości Prawnej 09.09.12, 22:29
      Bosmanku. To jest następny etap "przebudowy Placu Litewskiego. HAHA.
      • Gość: andrzej.filipowicz Re: II Dni Świadomości Prawnej IP: 89.167.0.* 09.09.12, 22:51
        zubelz napisał:
        > Bosmanku. To jest następny etap "przebudowy Placu Litewskiego. HAHA.

Jeżeli tylko wątka nie pomyliłeś, to jest to najcenniejsza konkluzja jaką w sprawie przebudowy pl. Litewskiego kiedykolwiek przeczytałem :)
    • Gość: Barbara Berecka Re: II Dni Świadomości Prawnej IP: *.xdsl.centertel.pl 10.09.12, 00:28
      My nie mamy gotowych rozwiązań, nie jesteśmy partią polityczną.
      Jednego jesteśmy pewni, że w Polsce w zakresie rządzenia, wykonywania i stosowania prawa, poziomu aktywności obywatelskiej niezbędne są zmiany.
      Zapraszamy do współpracy i współdziałania, szukania drogi wyjścia z niedopuszczalnej sytuacji w państwie polskim, gdzie dość powszechna jest pogarda do człowieka i prawa.
      Pracujemy społecznie i bardzo systematycznie, ale działania nie polegają tylko na pokazywaniu się publicznie, wychodzeniu do ludzi. Przygotowanie "Kampanii Edukacji Obywatelskiej" w tym "Dni Świadomości Prawnej", to jest spore przedsięwzięcie logistyczne, które samo się nie przygotowało.
      Nie mogę zgodzić się, że nie można było się wiele dowiedzieć. Rozpoczęliśmy według mnie od podstawowej rzeczy, zachęcania do zapoznawania się z Konstytucją, której bardzo wiele osób w tym niestety wielu funkcjonariuszy publicznych nie zna.
      W trakcie spotkania omówiliśmy wybrane artykuły Konstytucji. Mówiliśmy o przejawach demokracji, samorządności i o samorządach. A to jest w zasadzie początek dyskusji.

• zubelz Re: II Dni Świadomości Prawnej 10.09.12, 00:55
        zachęcania do zapoznawania się z Konstytucją, której bardzo wiele osób w tym niestety wielu funkcjonariuszy publicznych nie zna.
        W trakcie spotkania omówiliśmy wybrane artykuły Konstytucji. Mówiliśmy o przejawach demokracji, samorządności i o samorządach. A to jest w zasadzie początek dyskusji.

Jakie samorządy? jaka demokracja? dla kogo ja się pytam?. Dla sędziów, prokuratorów, policjantów, polityków?.Państwo Prawa JEST RÓWNE DLA WSZYSTKICH. U nas "prawo" jest dla biedoty. Podaj mi choć jeden przykład gdzie siedzi malwersant który ukradł powyżej miliona?. Niema chyba takiego. Wsadza się pijaka na dwanaście lat za to że ukradł drugiemu pijakowi kilka groszy na wino. Wsadza się człowieka na dwa lata, który po ciężkiej pracy w polu wypił piwo i wsiadł na rower jadąc po wiejskiej drodze (Mógł przejechać tam śpiącego kota lub kurę). Dla innych wymyśla się nowe choroby, jak :pomroczność jasna, lub obecnie syndrom ojca polityka (premiera). Ludzie nie zawracajcie kijem Wisły.
        • Gość: bosman dokładnie tak! IP: *.centertel.pl 10.09.12, 10:00
          nie chce mi się szukać i wklejać przykładów, zresztą wszyscy je znamy z gazet i TV. Przypuszczam, że to kolejna metoda kolejnych chętnych na wejście "na salony(lub saloniki) waaaadzy" czyli mówiąc wprost dorwanie się do koryta czy też żłobu, po grzbietach szarych ludzi, szarych obywateli.
          • andrzej.filipowicz Niestety mylisz sie "bosmanie"... 10.09.12, 22:35
            Gość portalu: bosman napisał(a):

> nie chce mi się szukać i wklejać przykładów, zresztą wszyscy je znamy z gazet i
            > TV. Przypuszczam, że to kolejna metoda kolejnych chętnych na wejście "na salo
            > ny(lub saloniki) waaaadzy" czyli mówiąc wprost dorwanie się do koryta czy też
            > żłobu, po grzbietach szarych ludzi, szarych obywateli.

Nie obrażaj tych pokrzywdzonych, a jednak niepokonanych, bo kto wie co los kiedyś zgotuje Tobie...

Zaręczam ci, że żaden z członków tego stowarzyszenia ani jego liderów w teczce przyniesiony nie został, a krzywdą potworną został tam przywiedziony.

Znajdziesz pośród nich pozbawionych całego majatku przez cwaniaków popieranych przez lokalne układy... Znajdziesz byłych przedsiębiorców zniszczonych przez jednostronne interpretacje prawa... Znajdziesz tam obywateli, którzy o swoje prawa konstytucyjne przed policjantami upomnieć się śmieli... Znajdziesz pośród nich zatrzymanych, osądzonych, skazanych, a po latach uniewinnionych... Znajdziesz pośród nich świetej prywatnej własności przez fałszerstwa sędziów pozbawionych... Znajdziesz pośród nich skazanych na wieloletnie więzienia za przywłaszczenia kilkudziesieciu złotych, które każdy inny pobiera zgodnie z branżowym systemem wynagrodzeń...
            Znajdziesz pośród nich takich samych jak Ty - róznią się tylko tym, że są tam gdzie Ty dobiero znależć się możesz, a o co wcale się nie prosili!

W tej organizacji nie ma "bosmanie" w teczkach przyniesionych...
            • Gość: bosman nie twierdzę, ze są... IP: *.centertel.pl 11.09.12, 13:44
              przyniesieni w teczkach. Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi na temat pokrzywdzonych. Na moje pytania też nie odpowiadasz.
      • Gość: bosman Pani Barbaro - możliwe, ale... IP: *.centertel.pl 10.09.12, 10:27
        podziękujcie Filipowiczowi - tylko dzięki jego "występom" na tym forum dowiedziałem się, że w ogóle istniejecie! I tylko dlatego, że musiałem zrobić wpłatę na Poczcie głównej zauważyłem Wasz namiot i z ciekawości podszedłem. I tylko dlatego nie poszedłem dalej, bo zobaczyłem obok namiocik telewizji Filipka - i zajarzyłem!
        Nie widać Was, nie słychać. Filipek zaraz mi napisze, że to dlatego, że Was tłamszą, inwigilują, utrudniają działanie etc.etc. Eeeeeee tam... Więcej inicjatywy, głośnej inicjatywy, działania i nagłaśniania efektów. Pisze Pani , że zajmujecie się ludźmi pokrzywdzonymi przez prawo - OK, ale są sprawy ogólnospołeczne, choćby lokalne. Tematów może Wam dostarczyć np. to forum. Czy samowola, inercja i głupota, wręcz szkodnictwo urzędniczej klasy próżniaczej to nie są sprawy z kręgu Waszego zainteresowania? A może i tym się zajmijcie? Jestem przekonany, że była by to dla Was działalność o wiele bardziej nośna i pożyteczna społecznie, niż zajmowanie się indywidualnymi przypadkami - dla jasności: są one niezmiernie istotne i ważne dla tych jednostek jak i społeczności, ale nie zdobędą Wam favor populi, które podbudowało by Waszą rangę, znaczenie, podkreśliło pozycję.
        Przyznaję, nie mam (na razie) pomysłu na metodę i działania ale pokombinuję ;-). Może akurat doznam przebłysku geniuszu? :-)))
      • andrzej.sawa Re: II Dni Świadomości Prawnej 10.09.12, 11:29
        Znajomość prawa to jedno,gorzej jest ze świadomością prawną.Po prostu ludzie nie zastanawiają się nad tym,że coś jest w przepisach opisane.Niestety na tym żerują rozmaici naciągacze np.z firm windykacyjnych.Chamskie zastraszanie działa skutecznie szczególnie na osoby starsze.Naiwność wielu przeraża - przykładem Amber Gold,a potem chytrzy naiwniacy bezpodstawnie zaczną żądać,żebyśmy my-podatnicy im "pomogli".

A co do Konstytucji,to jest to przykład niechlujnego,życzeniowego prawa.O wszystkim,a więc prawie o niczym.Rozwlekłe,często ogólnikowe rozdziały.Sami prawnicy-konstytucjonaliści twierdzą,że rzadko można stosować przepisy Konstytucji wprost,mimo,że mamy do tego prawo.Niestety jest to przykład złudzenia,że Państwo może być omnipotentne - w rzeczywistości jest impotentne.Nadmiar przepisów tak jak gó... przecieka między palcami.
        • Gość: bosman całe szczęście jondruś, że w pracy... IP: *.centertel.pl 10.09.12, 14:30
          nad treścią Konstytucji nie wzięli udziału tacy "głowacze" jak ty. To dopiero była by Konstytucja. Albo raczej konstytuta - prostytuta jak mawiał Ziuk.
          Dla oświecenia twojej durnej pały i dla odparcia twego durnego zarzutu, że "O wszystkim,a więc prawie o niczym.Rozwlekłe,często ogólnikowe rozdziały" - podaję:
          Konstytucja.
          Przy okazji - nie wiedziałem, że masz takie miłe doświadczenia z gównem :-)
    • zubelz Re: całe szczęście jondruś, że w pracy... 10.09.12, 19:25
      Tak dla przypomnienia. Konstytucja 3-ciego Maja ile punktów zawierała?. Konstytucja Stanów Zjednoczonych Ameryki ile?. Naszą, chce każda władza ustawiać pod siebie. O czym ty chcesz dyskutować???. Śmiech.
      • andrzej.sawa Re: całe szczęście jondruś, że w pracy... 11.09.12, 14:03
        Nie mam zamiaru dyskutować,po prostu stwierdzam oczywisty fakt.
        • Gość: bosman oczywisty fakt? IP: *.centertel.pl 11.09.12, 14:26
          A nie prawdę objawioną?
          Jaki fakt? Twoje urojenia, wymysły, fobie? Lecz się na nogo bo na głowę za późno.
          Nie dyskutujesz nawiedzony repie, bo brak ci i wiedzy i argumentów.
    • kainel.kemezrp Wzorem Bosmana 14.09.12, 08:59
      byłem wypełniłem pogadałem
      • Gość: andrzej.filipowicz Re: Wzorem Bosmana IP: 89.167.0.* 14.09.12, 09:06
        kainel.kemezrp napisał:
        > byłem wypełniłem pogadałem

I tak jak on nawet ne zaszedłeś przywitać się z wirtualnym znajomym, a ja czekałem i czekałem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka