Dodaj do ulubionych

Kierowca może nie widzieć kolorów? Raz tak, raz...

04.01.13, 13:53
Oczywiście, że nie musi w pełni widzieć barw. Daltonizm ma różne postaci. Wiadomo, że u góry jest czerwone, na dole zielone a po środku żółte - odcienie nie są tu istotne. Dostępne są nawet szkła korygujące częściowo widzenie kolorów. Problemy zaczynają się przy ciężkich postaciach daltonizmu, gdzie osobnik cierpiący na niego nie zobaczy w ogóle, że zapaliło się czerwone. Takie postacie bez problemu wychwytują tablice do badań okulistycznych i ludzie ci nie dostają praw jazdy.
Obserwuj wątek
    • funny.joe Mam to samo i mam C 04.01.13, 14:39
      Od dziecka nie widze tych cyferek, wszyscy okulisci to badali a prawo jazdy C zrobiłem. Jak teraz zabiorą to nie tylko strace prawko i pieniądze ale i pracę.
      • Gość: ZxZx Re: Mam to samo i mam C IP: *.dynamic.lte.plus.pl 04.01.13, 20:32
        Ściągnij sobie tablice z Internetu i poćwicz. Nie musisz wcale mieć problemu z widzeniem barwnym, możesz mieć niewyćwiczone kojarzenie tego obrazu w obiekt zrozumiały dla mózgu.
        • slavkovski Re: Mam to samo i mam C 04.01.13, 20:48
          Z tymi tablicami zawsze miałem problem. Przed chwilą ściągnąłem tablicę z "dwójką" i poprosiłem Żonę o odpowiedź, czy dla niej kontrast między cyfrą, a tłem jest bardzo widoczny. Twierdzi, że tak, "żyleta". Wskazała na purpurowe róże stojące na stole i ich zielone części. Co dziwne, jestem w stanie pokazać każdy punkt budujący cyfrę...
          Pytałem kiedyś okulistki o co chodzi? Jej odpowiedź: "Odróżnia pan kolory, ale nie widzi różnic między nimi". (?) O problemie dowiedziałem się w 8-ej klasie szkoły podstawowej. Od 32 lat jeżdżę autem bez wypadku i kolizji. W dzieciństwie korzystałem z kredek pastelowych, 36 kolorów. Każda z nich była inna...
          Dziwne to wszystko.
          • dziki_truten Re: Mam to samo i mam C 04.01.13, 21:18
            Facet jest jak Windows bez sterowników - widzi 16 kolorów. Niektórzy twierdzą, że trzy: "fajny", "ch...y" i "pedalski".
            • slavkovski Re: Mam to samo i mam C 04.01.13, 21:27
              Ciekawe spojrzenie na świat barw :).
              Znalazłem tablicę, że Żona też wymiękła! Nie mieliśmy pewności czy "3" czy "8". Liczba była ustawiona kursywą, a do czerwonych kółek dołączone pomarańczowe.
              • dziki_truten Re: Mam to samo i mam C 04.01.13, 21:41
                Może problem leży w znajomości liczb? :))
                • slavkovski Re: Mam to samo i mam C 05.01.13, 09:49
                  może? :)
                  3/8
                • slavkovski Re: Mam to samo i mam C 05.01.13, 09:52
                  Tu więcej tablic dla tych, którzy chcieliby się sprawdzić.

tablice

pozdrawiam
    • qqbek Tablice Isihary... 04.01.13, 15:48
      ...czy jak im tam, były obowiązkowym elementem badania lekarskiego, gdy ja robiłem kategorię "B"... prawie dwadzieścia lat temu.
      Teraz zaś... nierozpoznawanie odcieni barw nie jest największym problemem kierowców, bynajmniej. Wolę jechać obok nieodróżniającego "jasnogroszkowego" od "jasnobeżowego" gościa w 30-tonowym zestawie, niż obok miernoty w Fabiedzie, która zdała egzamin za 15 podejściem, ale nadal nie ma pojęcia ani o przepisach, ani nawet o podstawowych zasadach ruchu drogowego.

Walczy się z kierowcami z drobnymi wadami wzroku, a robi wszystko, żeby nie zarzynać dojnych krów (piratów drogowych), którym ostatnio zrobiono prezent w postaci braku konieczności wskazywania osoby która prowadziła (rzecz jasna prezent jest "za opłatą"). Raczej takimi metodami bezpieczeństwa nie poprawią. Z resztą przekroczenie dozwolonej prędkości staje się powoli jedynym wykroczeniem, za które drogówce, ITD i strażom wiejsko-biznesowym, chce się jeszcze wystawiać mandaty. Od przekroczenia dozwolonej prędkości nikt jeszcze nie umarł... co najwyżej od zbyt szybkiego jej wytracenia.
    • hannibal677 Kierowca może nie widzieć kolorów? Raz tak, raz... 26.12.13, 10:35
      Witam !

Autor artykuły nie bardzo orientuje się o czym piszę pozostali w urzędach również.
      tablice isihary są badaniem przesiewowym, kierowca zawodowy jednoznacznie musi rozróżniać kolory podstawowe czerwony zielony żółty, okulista sam określa jakie będzie dodatkowe badanie a żeby to sprawdzić, bo to on bierze za to odpowiedzialność. Dlatego przesiewowym bo np. elektryk samochodowy będzie musiał jeszcze znać odcienie np. jasny zielony rozróżnić od ciemno zielonego.

Pozdrawiamj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka