Dodaj do ulubionych

Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L...

23.01.13, 19:08
Tak było !
Było tak !
O Sylwestrze w Kazimierzu trzeba było zapomnieć (samochodu nie było widać spod śniegu).
Za to Sylwester zorganizowany ad hoc u Mirosława był cudowny.
W koncu był wirtuozem kuchni.
To były lata !!!
Człowiek był taki młody :-))
Obserwuj wątek
    • qqbek Jak żeś się jeszcze w worach u taty bimbał... 23.01.13, 20:05
      ...to pojęcia o niczym mieć nie masz prawa.
      Czołgi w Lublinie były pod FSC, Ursus-em i Agromet-em (czyli na przemysłowych zadupiach)... na ulicach były zaś SKOT-y i inne KTO.

Z resztą marzy się Tobie... Tusk, po 25 latach "pokojowego rozbrojenia w regionie" nawet nie za bardzo ma co na ulice wyprowadzać w razie czego... 230 sztuk "Twardych", trochę ponad 100 "Leopardów"... no i co prawda ponad 500, ale w większości bardzo wyeksploatowanych T-72... Jaruzel miał w grudniu'81 2000 sprawnych, Tusk ma w styczniu'13 niby jeszcze 800, ale na więcej niż 500 nie ma co liczyć ;)

A na zdjęciach publikowanych przez GWL są nie czołgi tylko WZT (Wozy Zabezpieczenia Technicznego).
      • tajnos.agentos Re: Jak żeś się jeszcze w worach u taty bimbał... 23.01.13, 20:12
        Daj spokój. Ten PiSuarek z nplaya pierdzi tu od dawna, nigdy nie wdaje się w żadne dyskusje bo nie za to mu płacą. Olać debila - i tyle! ;)
        • tajnos.agentos I znów ktoś spaprał robotę. 24.01.13, 23:30
          Usunął post trolla, zostawiając posty "potomne", wyszło że odpisaliśmy harbourowi.:(((
      • Gość: bosman troszkę się mylisz qubqu IP: *.centertel.pl 24.01.13, 19:26
        czołgi ryły śnieg na skrzyżowaniu Kraka, Lipowej i Racławickich. Polegalo to na tym, że czołg obracał się wokół własnej osi dopóki nie zaczął "drzeć" asfaltu, Wtedy przesuwał się dalej, a pługi i "umyślni " zgarniali i ładowali na ciężarówki.
        • Gość: mixx Re: troszkę się mylisz qubqu ? IP: 173.233.197.* 03.01.14, 17:30
          Sorry... To byly "wozy zabezpieczenia technicznego"... tez na czolgowych gasienicach, a jednak NIE czolgi !
      • kantrzyn Re: Jak żeś się jeszcze w worach u taty bimbał... 25.01.13, 09:36
        za to mamy bez porównania więcej pługów do odśnieżania, solarek, no i w odwodzie różne firmy budowlane i rolnicy posiadają niezliczoną ilość ciężkiego sprzętu, którego wynajęcie w razie nagłych obfitych opadów śniegu będzie na pewno tańsze niż odśnieżanie czołgami, które zniszczyłyby tylko drogi. Czołgi nie przeznaczone do odśnieżania dróg. Sytuacja z 78/79 pokazuje tylko jaka nędza i bałagan panowały w kraju, że rząd desperacko czołgami drogi odśnieżał.
        • zly_podatnik Re: Jak żeś się jeszcze w worach u taty bimbał... 25.01.13, 21:38
          Masz rację, natomiast nam, Szczecinianom:
          "Nam nie trzeba Bundeswery nam wystarczy minus cztery"
          co skrzętnie dokumentujemy na yt,
          Wtedy dało radę coś, się zorganizować teraz u nas "niedasie" posypać podjazdów.
    • Gość: gość Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 20:09
      pamiętam:) Wracaliśmy wartburgiem ze Stalowej Woli, na c a ł o r o c z n y c h oponach, co chwila zatrzymując się żeby odskrobać lód z szyb (może nie było płynów niezamarzających? nie pamiętam). Ojciec prowadził, Mama głośno się modliła, a my - dzieciaki - zastanawialiśmy się co się z nami stanie jak wylądujemy w szczerym polu i przyjdzie nam czekać do rana na pomoc. Gdzieś pod Kraśnikiem ojciec dogonił pług, dał kasę kierowcy i ten "podprowadził" nas do samego domu. To były czasy, kiedy zimą więcej było pługów niż zwykłych aut na drogach:)
      • Gość: maxxx Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia IP: 173.233.210.* 23.01.13, 22:11
        Nie kazdy pojazd na gasienicach to jest "czolg"... ale moze tego gimnazjalisci piszacy dla "GW" nie wiedza.
        • qqbek Na to właśnie. 23.01.13, 22:28
          Na to samo zwracałem uwagę też i pod koniec swojego postu.
          To WZT (Wóz Zabezpieczenia Technicznego) a nie czołg.
          To na zdjęciach 1 i 5 wygląda na coś produkcji Radzieckiej (na podwoziu T-34).
          Polska produkowała też i własne - na podwoziach T-55 i T-72, ale widać tonaż nie odpowiadał nośności lubelskich ulic i ten oparty o T-34 był wystarczająco ciężki, żeby pokruszyć lód :)
          • Gość: bleee... Re: Na to właśnie. IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.13, 22:30
            ...a tu wspomnień czar w prywatnej fotostory... :-)))... bleee...

lehardi.wordpress.com/2013/01/23/a-na-drugi-raz-zanim-cos-powiecie-o-naszym-handlu-to-sie-dlugo-zastanowcie/
          • Gość: maxxx Re: Na to właśnie IP: 173.233.202.* 24.01.13, 17:02
            "Na to samo zwracałem uwagę też i pod koniec swojego postu.
            To WZT (Wóz Zabezpieczenia Technicznego) a nie czołg."

Masz racje!
          • Gość: Piotr Re: Na to właśnie. IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 22:22
            Pojazd ze zdjęcia bardziej wygląda na WPT-34 niż WZT
            • pilott Re: Na to właśnie. 24.01.13, 22:27
              to napewno nie jest czołg, tylko coś lżejszego
              • Gość: Piotr Re: Na to właśnie. IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 20:50
                Poszukałem w necie zdjęć, to na 99,9% jest wóz zabezpieczenia technicznego WPT-34
                www.orasoft.net.pl/~leszek.ch/museum/vwpt34pl.html
        • Gość: J-k Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia IP: *.ok.shawcable.net 24.01.13, 07:06
          Tak jak sklejka dla niektórych to "kawałek deski albo tektury przybity gwoździami do tyczki" Co za różnica?
          • Gość: gość Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia IP: *.237.91-rev.victor.pl 24.01.13, 15:08
            ja mam taki właśnie ręczny pług z tamtych czasów i był on wykonany z tyczki i sklejki a nie tektury- słaby jest ten pan który napisał ten artykół- zamiast podać fakty zwyczajnie zmyśla
            • Gość: bosman szczyl, który... IP: *.centertel.pl 24.01.13, 19:30
              jeszcze matce za cysia nie zapłacił. Też mnie ta "tektura" "zdrzaźniła". Czy te małolaty z GW są niereformowalni?
              • Gość: jureczek Re: szczyl, który... IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 20:33
                Gimbus z GW ma rację. Mój dziadek przybijał do kija kartkę papieru i tak powstałą łopatą antyśniegową się posługiwał. Babcia z wełny zrobiła na drutach durszlak, a mama goliła owoce agrestu i wmawiała nam, że to winogrona. Czekam na kolejne rewelki.
                • Gość: bleee... Re: szczyl, który... IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 20:46
                  ...właśnie takie szufle do śniegu były za PRL... sklejka i kij (...zarówno te własnej roboty, jak i zakupione w sklepie...)... jeśli chodzi o agrest - robiono z niego przetwory - konfitury i soki... a z włóczki - swetry, czapki, szaliki i skarpety... ale może z twoją rodziną było coś nie tak... współczuję... bleee...
                  • Gość: a56 Re: szczyl, który... IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 21:49
                    Czy masz problemy z emocjami, że wstawiasz nagminnie wielokropki w zupełnie niespodziewanych miejscach? Nie używasz dużej litery, bo nie znasz zasad gramatycznych?
                    @jureczek zakpił sobie (tak myślę) z autora artykułu napisanego ze szczątkową znajomością rzeczy. Półprawda to nieprawda.
                    • Gość: bleee... Re: szczyl, który... IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 22:39
                      ...tylko idiota żyje bez problemów... bo nie wie, że je ma... podobno... nie sądzisz?... bleee...

ps.: ...wielokropki wstawiane są w miejscach "spodziewanych"... przeze mnie... i czasem używam dużej litery... np. teraz: "S"... nie przejmuj się tak moim stanem... ale doceniam troskę i dziękuję... :)))... bleee...
                • qqbek Kurde... 24.01.13, 23:44
                  ...jak ja bym chciał taką łopatę ze Składnicy Harcerskiej, jakie drzewiej bywały.
                  Dwie plastykowe już połamałem w tym sezonie (może i temperament mi zbytnio dopisuje).
                  Ale troska autora artykułu o "biednych" panów odśnieżających okolice RL przy Obrońców Pokoju, jest rzeczywiście niczym nieuzasadniona.

Jest wiele rzeczy, które tych biedaków ominęły, bardzo wiele.
                  Może też i dlatego sympatie polityczne i poglądy na czasy PRL zdają się być (co potwierdzają badania) najbardziej radykalne i negatywne w tych pokoleniach, które już PRL nie pamiętają (czy to ze względu na zbyt długi pobyt na tym padole, czy też odwrotnie - zbyt krótki).
                  • Gość: bosman śliczną, stalową, ocynkowaną szuflę... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.01.13, 22:47
                    możesz nabyć drogą kupna np. w OBI. Miłego odśnieżania :-)
      • kantrzyn Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w 25.01.13, 09:57
        Nie pisz głupot! W tamtych czasach do wielu małych miejscowości pługi nie dojeżdżały przez całą zimą. Brnęło się w głębokim śniegu wydeptanymi drużkami. Teraz nawet kilka cm śniegów odśnieżają na największym zadupiu.
        • Gość: joe brody Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w IP: *.wroclaw.mm.pl 26.01.13, 00:22
          A ja robiłem wtedy prawo jazdy. Na syrence. Pojechałem z instruktorem właśnie taką boczną drogą, odśnieżoną na szerokość pługu i "głębokość" 1.5m, a tu z przeciwka autobus... Na szczęście co kawałek były zrobione mijanki, ale musiałem dygać ze 2 km na wstecznym, żeby ten mógł koło nas przejechać. Na pociechę została mi świadomość, że jak nauczyłem się jeździć w takich warunkach i na takim sprzęcie, to dam sobie radę zawsze, wszędzie i na każdym pojeździe...
    • gawor4 pamiętam, wtedy jak autobus MPK nie mógł ruszyć 24.01.13, 08:13
      z przystanku to pasażerowie wysiadali i wszyscy go wypychali.
      To były czasy !
      • Gość: mieszkaniec LU W Sylwestra IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 09:07
        tamtego roku pomagałem koledze przeprowadzić się do mamy na ul.Strażacką, wcześniej mieszkał w biurze po godzinach pracy ale szef to odkrył i kazał mu się wynosić, do domu nie dojechałem, auto zostawiłem w śniegu na środku ulicy. Wieczorem był bal w Dworku Grafa, nie dojechała orkiestra i połowa gości. Siedzieliśmy w czwórkę przy stole zastawionym dla 8 osób.
        Ktoś z gości podjął się grać na instrumentach będących na wyposażeniu restauracji. Mimo braku połowy gości nad ranem zabrakło wódki! Musieliśmy dokupić gorzałę u zaradnego palacza tamtejszej kotłowni. Samochód wydostałem ze śniegu po 2 dniach.
        • bronimir Re: W Sylwestra 26.02.13, 08:48
          W Gdańsku w zaspie zamarzł mój kolega. Wracał biedaczek z Sylwestra, nie dał rady przejść 4 km. Nic nie jeździło bo usypało zaspy do 1,5 - 2 m.
    • tow.janwinnicki Mam nadzieję, że męczennik Lech czuwa nad tobą 24.01.13, 14:38
      wraz ze swoją matką - mam też nadzieję, że reszta dołączy w trybie pilnym. Aaaaameeeeeeeen.
    • puzonik48 Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 24.01.13, 16:08
      Na Sylwestra się nie wybierałam ,więc kreacji nie miałam :( ,ale założyłam wełnianą sukieneczkę i okazało się ,że wygrałam :) O północy zgasły światła i stanęło ogrzewanie .Nawet tańce nie rozgrzewały na tyle ,żeby można było bez paltocików spędzić tę noc .Autobusy zamarzały ,więc wszyscy ,którzy jechali swoimi samochodami ,zatrzymywali się na przystankach i zabierali ludzi :) Wygrani byli Ci ,którzy sami ogrzewali swoje mieszkania :) Na osiedlach awaria ,goniła awarię ,pękały kaloryfery i sieć nie wytrzymywała :(
      Na przystankach były porozstawiane koksowniki :)
      • Gość: mmb a rządził towarzysz Gierek. Było fajnie jak teraz IP: *.nplay.net.pl 24.01.13, 21:12
        a rządził towarzysz Gierek. Było fajnie jak teraz
    • 1europejczyk To obecne częste medialne wspominanie takich czy 24.01.13, 16:08
      innych, rzadko politycznych wydarzeń z czasow kiedy w kraju rządziła ustanowiona stalinowskim krwawym terrorem "dyktatura proletariatu" nie jest na portalu GW takie niewinne jak mogłoby się z pozoru wydawać.

Ma służyć budowaniu ciągłości obecnych, z tamtymi czasy, ciągłości na marginesie zawieruch politycznych, ciągłości opartej o resentymenty.

To jest medialna manipulacja, której celem jest stworzenie pozorów, mistyfikacji jakoby nic więcej jak te związane z upływem czasu zmiany nie różniło tych dwóch, tak jeszcze niedawno bliskich sobie światów.

Wtedy rządziła w kraju wyłoniona krwawym stalinowskim terrorem, przez dziesięciolecia sprzedajna moskiewskiemu namiestnictwu, karierowiczowska, i jak się później okazało złodziejska nomenklatura.

Dzisiaj rządzi naszym krajem wybrane większością oddanych głosów pokłosie solidarnościowego protestu, sprytnie zaanektowanego przez uzurpujących sobie nasza reprezentacje pseudo-autorytety.

Nie byłoby może w tym nic złego gdyby nie blisko już dwudziestopięcioletnie katastrofalne rezultaty tych rządów.

A to dopiero początek

Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L...
      • puzonik48 Re: To obecne częste medialne wspominanie takich 24.01.13, 16:21
        Cholera ,tak się ta nomenklatura nakradła ,a żaden sobie wyspy nie kupił ,pałacu nie wystawił.Jakś małych klocuszków się dorobili i ewentualnie Fiata 125.Kiepscy złodzieje z nich byli ,nie to co obecni :):)No i nawet kawał ziemi obcym nie oddali ,nie to co dzisiaj :):)
      • Gość: bosman aleś "europejczyku"... IP: *.centertel.pl 24.01.13, 19:33
        kloca walnął :-) , na miarę europejską hi hi hi...
      • dociek Re: To obecne częste medialne wspominanie takich 26.01.13, 13:49
        1europejczyk napisał:

> innych, rzadko politycznych wydarzeń z czasow kiedy w kraju rządziła ustanowion
        > a stalinowskim krwawym terrorem "dyktatura proletariatu" nie jest na portalu GW
        > takie niewinne jak mogłoby się z pozoru wydawać.
        >
        > Wtedy rządziła w kraju wyłoniona krwawym stalinowskim terrorem, przez dziesięci
        > olecia sprzedajna moskiewskiemu namiestnictwu, karierowiczowska, i jak się późn
        > iej okazało złodziejska nomenklatura.
        >
        > Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L...

Nie wychodź więcej na mróz bez czapki, bo ci ewidentnie szkodzi.
      • Gość: mixx Re: To obecne częste medialne wspominanie takich IP: 173.233.197.* 03.01.14, 17:34
        Wtedy rządziła w kraju wyłoniona krwawym stalinowskim terrorem, przez dziesięciolecia sprzedajna moskiewskiemu namiestnictwu, karierowiczowska, i jak się później okazało złodziejska nomenklatura.
        ```````````````````````````````````````````````````````````````````
        "Styropianowi" politycy zdazyli juz nakrasc duzo, duzo wiecej !!!
    • brzeczyszczykiewicz_1 W takim NRD to naprawde mieli przechlapane... 24.01.13, 16:40
      W porowniu z NRD to Polska miala "szczescie"...Na youtube obejzec mozna fajny film o tej zimie u naszych zachodnich sasiadow. Podaje link:
      www.youtube.com/watch?v=twgUMN0BIOo
      Poscy towarzysze nie byli takimi durniami jak DDR-owscy ktorzy podjeli jedna straszna decyzje: 100 % energii z wegla brunatnego! Ten "wegiel" zawieral w zimie 78/79 ...60 (!!!!) % wody, co doprowadzilo do totalnego blackout-u energetycznego. U nich ZGASLY swiatla w CALYM kraju, podczas gdy my mielismy - ktorys tam wysoki- stopien zasilania...Ale swiatla calkowicie u nas nie zgasly...
      • dobiasz Re: W takim NRD to naprawde mieli przechlapane... 26.02.13, 19:10
        brzeczyszczykiewicz_1 napisała:

> Poscy towarzysze nie byli takimi durniami jak DDR-owscy ktorzy podjeli jedna st
        > raszna decyzje: 100 % energii z wegla brunatnego!

Po prostu oparli energetykę na tym co mieli pod ręką.
    • brzeczyszczykiewicz_1 Re: Brakuje nam czołgów na ulicach Lublina 24.01.13, 16:41
      Gość portalu: Regiś napisał(a):

> Brakuje nam czołgów na ulicach Lublina. A tyle ich było w zimie 1981 / 1982.
      > Może Tusk sprawi, ze wrócą znów na nasze ulice ?

Tusk na pewno nie ale moze jakis prymitywny katol w stylu kaczora.
    • gm0711 Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 24.01.13, 17:03
      Czyżby były wtedy lepsze drogi? Podejrzewam że teraz kilkutonowy czołg na zamarzniętej drodze narobiłby tylko dziur.

------------------
      www.liderpracy.pl/praca/miasto/lublin
      • Gość: Marek Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.13, 18:06
        Drogi były rzeczywiście chyba lepsze,ale nie dlatego,że miały jakąś lepszą technologię wykonania-po prostu nie było tirów,większość ciężarówek,to były polskie stary 28 i 29,oba o nośności 5 ton,były jeszcze Jelcze o nośności 8 ton i ruskie Kamazy o podobnej nośności.
        No a osobówek to nie było jak teraz prawie 20 mln,tylko 2 mln.
        Tamta zima była rzeczywiście wyjątkowa,pamiętam bo studiowałem wtedy w Lublinie.
        Po pierwszym ataku zimy w noc sylwestrową i na początku stycznia była odwilż pod koniec tego miesiąca.I jak już wszyscy myśleli,że zima połamała zęby,bo w samym Lublinie śniegu już było jak na lekarstwo,w pierwszej dekadzie lutego nastąpiła "powórka z rozrywki".
        Wracając do domu z Lublina utknąłem w autobusie PKS pod Fajsławicami,w samo południe.
        Na drodze między Lublinem ,a Zamościem stało zakopanych powyżej osi może tysiąc pojazdów.I nie było siły,żeby uporać się z tym żywiołem.Było tylko jakieś 10 stopni mrozu,ale strasznie piz.... śniegiem.Zaspy na poboczach ponad 2 metry.
        Dopiero po północy od strony Zamościa przyjechał jakiś wojskowy sprzęt wirnikowy,zbierający śnieg i wyrzucający rurą na 3 m wysoką z wysięgnikiem w bok.Odkopał jeden pas tylko w kierunku do Lublina.
      • Gość: gnago Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.13, 21:20
        Mróz utwardza asfalt jeśli cały to można pruć ile fabryka dała po asfalcie
    • pilott Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 24.01.13, 19:03
      Wtedy były prawdziwe zimy, nie to co teraz
      • Gość: jar_kotka Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 20:37
        Bo teraz posłowie POPISU w sejmie wymodlili u Boga łagodniejsze.
    • djqu Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 24.01.13, 20:12
      Później spycharki zjechały na bazę, a czołgi "zostały na dłużej".
    • fc_pl do roboty gimnazjaliści! 25.01.13, 08:32
      "Pokrywa śnieżna była tak gruba, że w tej sytuacji, jaką uchwycił fotoreporter niemal nie widać pługu z za śnieżnej pokrywy."

Możecie pisać jeszcze brzydsze zdania, ja w was wierzę!
      • Gość: esie Re: do roboty gimnazjaliści! IP: *.p.lodz.pl 25.01.13, 09:23
        Brzydkie są, ale przede wszystkim niemerytoryczne. Na zdjęciu jest pług wirnikowy wyrzucający w bok zebrany śnieg - i tylko dlatego pług jest zasłonięty śniegiem.
    • kantrzyn Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 25.01.13, 09:32
      Ze zdjęć jednoznacznie wynika, że żadnego kataklizmu nie było! Na zdjęciach nawet 0,5 m śniegu nie ma. Była bieda i bałagan i nie mogli sobie poradzić z taką ilością śniegu i wszystko w temacie. W Alpach rok w rok spada więcej śniegu i sobie z tym bez problemu radzą.
      • bronimir Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w 26.02.13, 08:42
        Ze zdjęć może to i nie wynika ale jak sięgam pamięcią to zaspy były wyższe od wagonów kolejowych. Zdjęcia pokazują miejsca gdzie reporterzy mogli dojechać.
        Co do biedy. to była porównywalna do obecnej. Choć inaczej były rozłożone akcenty.
      • Gość: Jurek Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.13, 10:13
        Do kantrzyn,ile Ty masz lat kolego?Ja przeżyłem tą zimę i potwierdzam ,że bylo naprawdę bardzo ciężko.
    • jarek.p Łopaty do śniegu 25.01.13, 10:09
      Autorowi komentarzy chciałbym przekazać informację, że współczesne "duże płopaty z grubego plastiku" to jeden wielki szajs w porównaniu z taką właśnie "dechą" (a w praktyce na ogół sklejką, nie tekturą), jak na zdjęciach. Właśnie m.in. dlatego, że w starciu z ciężkim i zbitym śniegiem się łamią. Okuta decha zaś zniesie wszystko.

J.
      • bartoszcze Re: Łopaty do śniegu 25.01.13, 21:33
        jarek.p napisał:

> Autorowi komentarzy chciałbym przekazać informację, że współczesne "duże płopat
        > y z grubego plastiku" to jeden wielki szajs w porównaniu z taką właśnie "dechą"
        > (a w praktyce na ogół sklejką, nie tekturą), jak na zdjęciach. Właśnie m.in. d
        > latego, że w starciu z ciężkim i zbitym śniegiem się łamią. Okuta decha zaś zni
        > esie wszystko.

W rzeczy samej.
    • Gość: JJ Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w IP: *.se.put.poznan.pl 25.01.13, 14:04
      A ja miałam w styczniu 1979 r. ślub w cienkiej sukience.
      • jednorazowy3 Re: Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w 03.01.14, 18:22
        I jak zdrówko na starość?
    • tadeusz542 Za to jakie lato było upalne , Papież przyjechał 25.01.13, 14:52
      Pamiętacie jakie upalne było lato w 1979 roku ?. Wtedy Papież przyjechał do Polski po raz pierwszy
    • marini2 Bull shit ! 25.01.13, 14:58
      karmią nas tym "zima stulecia", jakby wcześniej albo później nie było takich zimnych zim. Na siłę łopatologicznie wciskają kit na podświadomość lemingów - 'patrzcie jak było, a teraz klimat się ociepla".
      Wtedy była bieda, kraj nie radził sobie z taką ilością śniegu. Poza tym wyższa temperatura w dzień powodowała to, że śnieg rozpuszczał się, potem zamarzał na noc, w nocy padał śnieg który przykrywał lód. Odśnieżarki ówczesne, podejrzewam że współczesne też, z czymś takim by sobie nie poradziły - chociaż w Japoni kilka dni temu spadło 9 m śniegu! I jakoś dali radę odśnieżyć, super to wygląda, jakby się jechalo w tunelu.
      Dla lemingów najmroźniejsza zima od stu lat to zima przełomu 2009/2010. Wtedy to padły temperatury niższe niż zaobserwowane sto lat temu.
      Ale o tym cicho sza, bo przecież kasa z ocieplenia .
      • Gość: fsd Re: Bull shit ! IP: *.free.aero2.net.pl 25.01.13, 19:22
        Taaaa, to kiedy ostatnio widziałeś -25C i walący w tym czasie nieustannie śnieg jak w 1979?
        • qqbek W nocy... 25.01.13, 20:07
          ...z 20 na 21 grudnia 2009 roku.
          Z tym, że było -30 a nie -25, a śnieg walił bez przerwy od południa 20 grudnia.
          Datę i warunki pogodowe pamiętam bardzo dokładnie (po pierwsze moje urodziny, po drugie musiałem sporo się samochodem po nocy najeździć), tak więc nie ma się co spierać było/nie było.
          Z tym, że 22 przyszła odwilż i do wigilii śladu po śniegu prawie nie było.
      • Gość: Adam Kg Re: Bull shit ! IP: 83.238.58.* 25.01.13, 21:22
        Wtedy była bieda, komuna i kraj sobie nie radził... Problem w tym, że bogaty RFN również utknął w śniegu. Jeżeli dobrze pamiętam, to były nawet ofiary śmiertelne (oglądałem niemiecki film dokumentalny o tej zimie- najgorzej było na północy RFN, NRD (i Polski - ale naszego kraju nie opisywali) - wydaje mi się, że w obu państwach niemieckich były ofiary, ale na 100% nie jestem pewien).
        Z tą propagandą, to bym nie powiedział - jeżeli faktycznie była to zima stulecia, to jak to ma przekonać ludzi, że kiedyś było zimniej - to przecież była wyjątkowa zima.
        I jaka "wyższa temperatura w dzień powodowała, że śnieg się rozpuszczał"? Był mróz! Jak ci się rozpuści śnieg na mrozie????
        • tajnos.agentos Re: Bull shit ! 26.01.13, 13:41
          Dobrze pamiętam tamtą zimę, wtedy stanęło pół Europy, w Polsce setki wsi przez kilka tygodni było kompletnie odciętych od świata. Gdyby dziś spadło tyle śniegu co wtedy przez tych kilka godzin, byłaby katastrofa a pismaki miałyby co międlić przez lata. Najbardziej śmieszy mnie, gdy w temacie wypowiadają się osoby, które rzecz znają tylko z szmatławych mediów... :)))
    • wrolo Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 25.01.13, 18:28
      Ile osób zmarło z wychłodzenia organizmu w czasie zimy stulecia?
      Proszę o rzeczową odpowiedź.
      Mam wrażenie, że PRL nie bił dzisiejszych rekordów najjaśnieszej i niepokalanej Rz-plitej
    • bear.27 Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 25.01.13, 23:35
      Ten masywny pług ze zdjęcia nr.2, to poczciwy star 660 z benzynowym silnikiem o olbrzymiej mocy - 100 KM :)
    • welcometopoland Podobna zima była 2 i 3 lata temu 30.01.13, 13:08
      ...i setki zmarnowanych godzin na kopanie tuneli czy dojazd z/do stolycy (2x2h dystans 35km)

Różnica jest taka, że wtedy wojsko pomagało a teraz jest kapitalizm ..
      Wojsko siedzi za dolary w Afganistanie a ludzie muszą se radzić sami.
    • dobiasz Czołgi kruszą lód na ulicach. Zima stulecia w L... 26.02.13, 19:15
      No ale gdzie te czołgi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka