osa102 29.04.13, 17:18 Te wszystkie koncepcje wyglądają jak antykoncepcja.... marne to wszystko, prowincjonalne i trąci zdechłą myszą niestety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolek a gdzie stawik ze złotymi karpiami? IP: *.play-internet.pl 29.04.13, 18:11 Zgadzam się , brak polotu, oddechu, poczucia miejsca i tętna miasta. Parczek robią a nie plac!!i Te rabatki, i kładeczki przez fontanny. Brakuje stawu ze złotymi rybkami!! Bardzo prowincjonale koncepcje. Czy to biuro jest w stanie wygenerować coś ambitnego? Na miarę XXI wieku? Na miarę półmilionowej aglomeracji jaka jest Lublin? Wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belf Re: megaloman! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.13, 22:45 Chłopie, co za megalomania! Jakie pół miliona; dwieście pięćdziesiąt tysięcy bez studentów i smród zdechłej myszy nad miastem. Jak mogliście do tego dopuścić? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Jeszcze jedna to mało! 29.04.13, 18:24 Ja chcę co najmniej dziesięć a lepiej dwadzieścia, żeby było w czym wybierać. Poza tym, w hurcie wyjdzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Jeszcze jedna to mało! IP: 213.146.55.* 29.04.13, 18:49 ...to nie wina architektów... to brak wyobraźni ratusza, który błądzi we mgle i nie wie, gdzie chce dojść... dla urzędników wygodna pozycja, ale żałosna w skutkach... a konsultacje paraspołeczne?... w takim wykonaniu - kolejna paranoja... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
hektor51 Ratusz chce jeszcze jednej wizji placu Litewskiego 29.04.13, 20:18 Zabawa z Litwą trwa już ładnych parę lat. Teraz jakie cudowne przyspieszenie: trzy dni na konsultacje społeczne, kolejne parę dni na poprawienie koncepcji przez biuro, które zostało wybrane przez ratusz w wyniku dialogu konkurencyjnego (jak to ładnie brzmi). Teraz mamy uwierzyć, że w ciągu kilku dni biuro poprawi swoją nieudolną koncepcję (a właściwie wypracuje zupełnie nową koncepcję). Ja w to nie wierzę, natomiast zaczynam wierzyć, że to biuro projektowe musiało wygrać ten dialog konkurencyjny. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Ratusz chce jeszcze jednej wizji placu Litews IP: 213.146.55.* 29.04.13, 20:42 ...zupełnie nieistotny zaczyna być wybór biura... to ratusz boi się wybrać, czyli mieć swoje zdanie... i wziąć za ten wybór odpowiedzialność... ile to już kosztowało?... ile jeszcze będzie kosztowało?... Bóg raczy wiedzieć... bleee... lehardi.wordpress.com/2013/04/25/lublin-miasto-o-przetraconym-kregoslupie/ Odpowiedz Link Zgłoś
tadek68 Ratusz chce jeszcze jednej wizji placu Litewskiego 30.04.13, 02:24 to niech zamówi trzy ...........czwartą gratis i piątą za pół ceny może w końcu ratusz w czasie kryzysu zadba o to co jest, bo jak nie potrafi się utrzymać tego co jest przy pustej kasie.. szuka na siłę wydatków na pokaz zajmijcie się przebudową zapchanego skrzyżowania na Sikorskiego-Ducha-Północna dokończeniem obwodnicy, ustawieniem byle jakich ławek dla ludzi na przystankach, tych bez wiat Przystanek bez ławki koło Ortopedii na Chodźki bez ławek koło Przychodni i 2 Szpitali Klinicznych to przykład tak dobitnej kompromitacji ratusza, że zwisa ludziom fontanna na placu i jakuzzi na Placu Łokietka i weźcie się za główne i mniej główne ulice, ale te z komunikacją miejską ulice, bo są całe łat i wyboi jak ratusz chce na pokazówki wydawać pieniądze, to niech zrobi zrzutkę z własnych portfeli, w Lublinie jest KRYZYS i nie ma na to co potrzebne, by żyć normalnie zajmijcie się walką o unijne pieniądze na sieć dróg do Lublina wraz z władzami wojewódzkimi, by gospodarczo nas nie dobijano bo niedługo wszyscy będziecie wypoczywać na Litewskim, z braku zajęcia za rachunki na krechę, za tak wizjonerskie koncepcje proszę gazetę by uzyskała z ratusza info ile każde to zlecenie nas kosztuje a ile kosztuje ustawienie 1 ławki na przystanku ZTM i dlaczego ich tam nie ma, naród się starzeje... ile ZTM wydaje na jedno zamówienie 1akcji zmian rozkładów jazdy i jakiej firmie za to płaci ....jaki to rocznie jest koszt oraz ile UM płaci np. KPRD za remont 1 dziury w jezdni, w przeliczeniu na metr kwadratowy naprawionej dziury w jezdni, ile ma zamiar pieniędzy w 2013 wydać na naprawę ulic, jakie remonty ulic planuje i za ile ostatnio parząc na pofałdowany od dołów, na nowej w miarę kostce główny chodnik przy pomniku Unii Lubelskiej, podejrzewam że cały ratusz jest ro remontu bo zamiast dbać o to co jest, pokazówkami chce nas wywindować na orbitę niewypłacalności czy ktoś wie ile Lublin ma zadłużenia obecnie? każdy z nas mając mieszkanie lub domek wie co znaczy planowanie, nowych pokazowych budowli przy gigantycznym minusie na koncie... a nie łatanie dziur w dachu kiedyto nie ma szansy na dochody, przy lokalnym zwijaniu gospodarki najpierw warto zastanowić się na co nas stać i ile możemy liczyć na środki unijne, a potem zdecydować co jest najważniejsze ciekawe ile ta firma za projekty musi jeszcze od nas wyciągnąć i skąd taki upór w tym pomyśle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke A ja chcę referendum ! IP: *.vlan421.dengo.lubman.net.pl 30.04.13, 08:35 Chciałbym, żeby to mieszkańcy mogli się wypowiedzieć, czy wyrażają zgodę na zamkniecie dla ruchu dalszego fragmentu Krakowskiego Przedmieścia - i w perspektywie dalszego zapełnienia go przez ogródki piwne ... Bo dla mnie na Placu Litewskim wystarczy zadbana zieleń, ładna, DZIAŁAJĄCA i CZYSTA fontanna i dyskretna, CZYSTA i BEZPŁATNA toaleta ... Nie widzę sensu "altanek na małe koncerty" czy "żwirowych alejek" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Leszeke IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.13, 08:40 i tu się z Tobą zgadzam. Na co nam full wypas za 20 mln skoro można zrobić to inaczej może i taniej . Wystarczy pomyśleć racjonalnie a nie wymyślać wyrafinowane projekty za grube pieniądze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dix Re: A ja chcę referendum ! IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.13, 10:21 Ja wyrażam zgodę na zamknięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xid Re: A ja chcę referendum ! IP: *.xdsl.centertel.pl 30.04.13, 20:38 to może zauważ że w innych krajach gdzie jest mnóstwo deptaków-to są one deptakami zazwyczaj do godz.17-18tej,a potem dopuszaczony jest po nich ruch samochodowy...i jakos wcale nie umieszcza sie ogródków piwnych na deptakach,lecz na zwyczajnych bocznych uliczkach i placach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator dna Jak kłamać to tak żeby się nie wydało IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 15:36 "To m.in. efekt krytyki "Gazety" i uwag mieszkańców". No to spradźmy co takiego napisali mieszkańcy bo co napisała pani redaktor to już wiemy: nie zna sie na architekurze ale przecież zna sie na wszystkim więc wie co mówi. Tutaj można przeczytać zapisane w formacie word wszystkie rzekomo super krytyczne uwagi zgłoszone przez mieszkańców: www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130429/LUBLIN/130429435 i jak sie okazuje wiekszość jest za realizacja projektu pracowni IDEA a nawet za pełną wersja z konkursu sprzed dwóch lat czyli z przeniesieniem pomnika Piłsudskiego miedzy budynki UMCS i budową muzeum Unii Lubelskiej w podziemiach rozebranej cerkwii!!!!! I po co tak prymitywnie kłamać pani Hołdo? Jak już kłamać to tak żeby się nigdy nie wydało bo to wstyd jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...złoty jak gold... IP: 213.146.55.* 03.05.13, 20:37 ..."50 uwag"... to rzeczywiście imponująca liczba wypowiadających się (...zakładając nawet, że jedna uwaga = jeden mieszkaniec, a nie 50 uwag = 1 mieszkaniec...) mieszkańców (...spośród ponad 300 tysięcy...) i dowód niezwykłego zainteresowania... należałoby też przeprowadzić "konsultacje społeczne" na temat zamykania ulic w ścisłym centrum miasta dla ruchu kołowego... najważniejszym pytaniem winno być: "czy lubisz pokonywać trasę Bronowice - al. Warszawska pieszo, czy wolisz czymś podjechać"... przewaga odpowiedzi "wolę pieszo" byłyby dowodem na kultywowanie tradycji... z czasów carskich... tubtin miastem paranoi... stoi... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...złoty jak gold... IP: 213.146.55.* 03.05.13, 20:40 ...pomijam fakt, że przed wybudowaniem wyburzonej po I wojnie światowej cerkwi na obecnym placu stał kościół... zagadka - jaki?... i druga zagadka: dlaczego go także wyburzono?... zostały jakieś fundamenty?... można zrobić więcej, niż jedną knajpę... knajackie obyczaje... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: ...złoty jak gold... IP: 213.146.55.* 03.05.13, 21:04 ...na plac Litewski nie ma widoków... bleee... lehardi.wordpress.com/2013/05/03/litewski-plac-jakiego-nie-znacie/ Odpowiedz Link Zgłoś
tadek68 Re: Ratusz chce jeszcze jednej wizji placu Litews 04.05.13, 01:42 zdechła mysz tego nie było a gdzie to stanie ???? o...to.......... jest najsłuszniejsza koncepcja Tato ja chcę mysz !!!!!!!!!!!!!!!!! czy żuczki mnie słyszą? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Lublina już nie będzie, ale Ziuk pozostanie..., 07.05.13, 11:16 Pomnik Ziuka, tj. samowolka ustawionych inicjatorów-sponsorów, czyli monument Naczelnika na kobyłce i na folii jako najtrwalsza "reprezentacyjna prowizorka" przetrwa w tym samym miejscu do końca świata i jeszcze dłużej. Uwaga! Nie pomylić z monumentem Żuka, który również ma szansę na tym placu, w ramach kolejnej "oryginalnej" architektonicznej koncepcji wymiany kostki brukowej. Niestety, koncepcja nr ...? nie uwzględnia jeszcze tego pomnika. www.kurierlubelski.pl/artykul/887150,nowa-koncepcja-przebudowy-placu-litewskiego,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Lublina już nie będzie, ale Ziuk pozostanie.. IP: 213.146.55.* 07.05.13, 13:10 ...a mnie pomnik marszałka nie przeszkadza... i wolę go od sołdata... lubię marszałka, chociaż to niemodne w dzisiejszych, bezideowych i merkantylnych czasach... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Lublina już nie będzie, ale Ziuk pozostanie.. 07.05.13, 17:30 Masz zdecydowane "ograniczenia" w myśleniu. To pewnie przez te uporczywe odruchy wymiotne. Muszą być znacznym obciążeniem dla całego organizmu. Mi pomnik nie zawadza, choć nie jest urodziwy, a jedynie bezsensowne architektonicznie miejsce, które obecnie zajmuje. A szokuje wręcz ośli upór "obrońców miejsca pod pomnik" identyczny z zaciekłym oporem "obrońców miejsca pod krzyż" w Białej. Cieplińscy w pierwszej wersji znaleźli ładnie komponujące się miejsce pomiędzy oboma pałacami przy placu, z długa perspektywą "oglądalności" wysokiego pomnika Naczelnika na Kasztance w środkowej linii placu. Ale ku... NIE, bo NIE! I tak ma być jak stoi, bo NIE! Bo to jest demonstracja taka, bo stał w tym miejscu "ruski sołdat"! To właśnie postawa ciemnoty z zaścianka. Litewski nie ma wyglądać ładniej i być zagospodarowany bardziej logicznie, tylko ta ciemnogrodzka "racja musi być po naszej stronie"!!! A propos stawiania i wieszania krzyży, gdzie się komuś uwidzi, możesz sobie oznakować całą swoją działkę czym chcesz. Zwierzęta tak robią na swoim terenie. Mam to głęboko w d***. Ale włażąc na przestrzeń publiczną naruszasz czyjeś i także moje prawo do niej i nie pie...takich płytkich farmazonów "o dawno stojących". Co to znaczy "od dawna? Np. od zeszłego tygodnia, od wczoraj, to już jest święty i nienaruszalny "obiekt kultu"? O a tym, czy piszę o Antku, Bolku, Olku czy Stasiu, czy o jaśnie wielmożnym panie prezydencie, nic Ci do tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Lublina już nie będzie, ale Ziuk pozostanie.. IP: 213.146.55.* 07.05.13, 18:46 ...nigdzie nie ma mojej opinii, że bronię miejsca na pomnik - przeczytaj uważnie... piszę, że pomnik mi nie przeszkadza i że wolę go od sołdata... nie ma analogii z krzyżem w Białej Podlaskiej, bo wiemy, jak postawiono pomnik marszałka, a nie wiemy, jak postawiono krzyż... jeśli chodzi o Ciemnogród - nie wszyscy znają podobną interpretację tego określenia... poczytaj poetów ongiś awangardowych... :)... to samo dotyczy zaścianka lub Zaścianka... jeśli chodzi o fizjologię, moją fizjologię, nic ci do niej... ale tobie może żyłka pęknąć, bo unosisz się ponad miarę, a to nie sprzyja prawidłowemu krążeniu... myśleniu też nie... a nawet czytaniu nie sprzyja... jeśli chodzi o znaczenie terenu przez zwierzęta - schlebiasz mi, ale trochę racji masz... teren placu należy do wszystkich zwierząt zamieszkujących tubtin - w równym stopniu należy do ciebie, co i do mnie... więc możemy go sobie znaczyć, każdy na swój sposób... rozumiesz?... :)))... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś