-
według mnie ten oto przepis jest doszczetnie zpaprany
-
Właśnie wyjęłam biszkopt z piekarnika, bo naoglądałam się tortów B. Valastro i wzięło mnie na jakieś ciasto. No więc - najszybciej i najprościej - biszkopt. No właśnie, najprościej. I tak się zastanawiam, dlaczego biszkopt uchodzi za trudne ciasto. Przecież nie ma nic prostszego i banalnego w wykonaniu. Nie potrzeba do tego żadnej finezji, żadnych talentów artystycznych. No po prostu - prostota w czystym wydaniu.
Czy tylko ja tak uważam?
-
Mam dzisiaj w nocy do upieczenia 4 biszkopty, właśnie zabieram się do pieczenia i wsiąkła mi gdzieś tortownica! Przeszukałam całą kuchnie, walizki, wszystko, zapadła się pod ziemie! Pewnie się przy przeprowadzce zgubiła ale byłam pewna, że jest w domu razem z innymi formami, a tutaj klops. Godzina taka, że już ani nie kupię nigdzie ani od sąsiada nie pożyczę a jak dzisiaj nie upiekę tych biszkoptów to mi się cały plan posypie. Czy myślicie, że da się je upiec w żeliwnym garnku? Wiem, że chleb...
-
Poproszę o podpowiedź. Nie przepadam za biszkoptem ale upiec go umiem. Będę robić dla mojej załogi biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. Ostatnio jadłam taki tort. Czegoś mu brakowało, chyba biszkoptowi odrobiny wilgoci. Pewnie przydałby się jakiś poncz, pytanie tylko jaka ilość by ciasto nie rozmokło no i z czego go zrobić ? Z alkoholu posiadam Advocat, małą wódeczkę tzw."kaczuszkę" mogłabym kupić. Ciasto planuję upiec w blaszce o wymiarach 20x30cm.
Z góry dziękuję za wszystkie...
-
Witam!
Jestem początkującą kucharką, cały czas się uczę ale nie umiem zrobić biszkoptu :(
Próbowałam go zrobić z 5 jajek, 3/4 szkl. cukru i 3/4 szkl. mąki, i 1 łyżeczki proszku do pieczenia ale ciasto wychodziło za twarde, za mało delikatne. Nie wiem jakie zachować proporcję :( Może za dużo mąki dodaję? Proszę o radę. Chcę upiec tort na urodziny siostry ale boje się ze mi nie wyjdzie :(
Pozdrawiam :)
-
od czasu do czasu na biszkopcie pojawiają się piegi, dzieci uważają, ze taki jest najsmaczniejszy, ale mi nie udało sie jeszcze znaleść prawidłowości tym rządzącej i raz piegi ma , a raz ich nie ma;-(
znacie to ...zjawisko?
jak uzyskać piegi?! ;-)))
-
Witam. Mam pewne pytanko. Jak przygotować kurczaka żeby był miękki i soczysty? Jak przyprawić i jak długo piec i w jakiej temperaturze? Piekę w piekarniku elektrycznym.
A macie jakieś własne pomysly na przyrządzanie biszkopta, ale nie tradycyjnego tylko waszym sposobem? Pytam, bo ja zawsze robię w ten sam sposób i mi się już znudziło :)
-
Witam, liczę na to,że ktoś mi pomoże, otóż mój problem to opadający biszkopt w końcowej fazie pieczenia , dlaczego tak się dzieje, co może być przyczyną, co zrobić, żeby się tego ustrzec, dodam tylko, że po włożeniu do piekarnika wyrasta ładnie.
Piekę ok. 20' / 175*,termoobieg, ardo.
-
Witam. Co zrobić aby przyrządzając roladę z bitą śmietaną połączoną z
galaretką biszkopt nie nasiąkał (częściowo zrolowany biszkopt z bitą śmietaną
w środku zaś na części rozwiniętej owoce zalane galaretką)Myślałam o wlaniu
częściowo stężałej galaretki ale wtedy nie otoczy ona dokładnie owoców. Jakie
macie sposoby na tego rodzaju problemy?
-
witajcie,czy możecie polecić firmę,która robi dobre spody biszkoptowe? w
internecie znalazłam kilka opinii na temat pewnej firmy na d ale były
niepochlebne.
będę wdzięczna za pomoc.
-
Dopiero niedawno zaczęłam gotować ale do wypieków, kremów itp jeszcze nie doszłam. Dostałam gotowy biszkopt od mojej mamy i chciałabym z niego zrobić tort na urodziny mojego rocznego synka. Macie pomysł co z nim zrobić żeby przypinał tort? Nie musi być zdrowy jak rzeczy dla dzieci, i tak będą go jedli głównie dorośli. Zamierzałam kupić jakiś gotowy krem, np. do karpatki czy tiramisu, przełożyć, wysmarować boki, czymś udekorować u góry… Proszę doświadczone osoby, który krem będzie się na...
-
www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-szybki-biszkopt-na-tort-lub-rolade
Mi jakoś sie nie widzi tak wsypywac wszystko na raz
-
Jak zrobić, zeby biszkopt był naprawdę wysoki ?
Wiem jak zrobić, zeby biszkopt nie opadał, że się nim rzuca, ale chodzi mi o to, zeby tak bardzo, bardzo wyrósł.
I chodzi mi o formę średnicy np. 26-28 cm.
-
dzis mialam totalna porazke kulinarna. plan byl super:) tylko
wykonanie jakos slabsze..
mialy byc biszkoptowe serduszka kawowe- prawie wszystko trafilo do
kosza.
problem zaczal sie juz podczas ubijania bialek- zrobilam tak: 8
bialek i 2 szklanki cukru- nie wyszla piana tylko raczej masa. za
duzo cukru? ostatecznie po upieczeniu biszkopta na wierzchu zrobila
sie bezowa skorupka...
krem kawowy z masla tez okazal sie klapa- ubijalam Kasie z cukrem
pudrem- ale wyszlo ciezkie, mas...
-
Zawsze jest tak samo; najpierw pięknie rośnie a potem opada tak, że
ledwie moge go przekroic na pół a najczęściej potrzebuje kroic na 3
części bo biszkopty piekę zazwyczaj do tortów.
Może zdradzicie tajemnice swoich biszkoptów? Jakie zaklęcie mam
wypowiadać żeby nie robił kalap?
-
Zrobiłem sobie ciasto biszkoptowe (na górę pójdą jeszcze ananasy z puszki i galaretka, ale już nie dzisiaj bo mi się nie chce).
Biszkopt jak biszkopt, jajka, mąka i cukier, ale zrobiłem tak: Dałem 3 żółtka więcej niż białka, i dolałem jeszcze rozpuszczonego masła. Żeby był bardziej żółty, intensywniejszy w smaku.
Czy to jeszcze biszkopt?
Co jeszcze jest biszkoptem, a co już nim nie jest?
Gdybym dał proszek do pieczenia, mleko albo olej, to wiadomo, to już nie jest prawdziwy biszko...
-
Słuchajcie jak nasączyć biszkopt żeby był w sam raz, tzn nie za mokry nie za suchy? Jest na to jakiś
sposób. Wczoraj robiłam ciasto i wydawało mi sie że nasaczyłąm niedużo a ciasto pływa. Poratujecie?
-
Polecam to ciasto. Jest na prawdę bardzo dobre. Ja robiłam wersję z
nektarynkami. PYCHOTKA!!!
-
mam pytanie co do upieczonego biszkoptu - ja robię w ten sposób że jak się upiecze chwile jest w piekarniku i potem przeważnie wyjmuję na szklaną deskę wierzchem na spód by był na górze ładny prosty. I tu mam pytanie czy wam też się "przykleja" po wyjęciu to tego na co go wykładacie? może źle robię i powinnam zimny wykładać? gdzie tkwi problem