Dodaj do ulubionych

Jak to jest z tym lotniskiem?

08.05.13, 10:01
mieszkam dokładnie pod korytarzem powietrznym którym podchodzą do lądowania samoloty od zachodu. Codziennie przelatuje 5, 6 samolotów. Od wschodu też lądują. Wszyscy narzekają, że nierentowne, że nie ma przewoźników itd. itp. A przecież każdy przylot to kasa dla lotniska. Może ktoś mnie oświecić?
Obserwuj wątek
    • Gość: aron Re: Jak to jest z tym lotniskiem? IP: *.paradowski.pl 08.05.13, 11:53
      to kampania nienawiści przeciwko Lubelszczyźnie, warsiafka i gdańsk się wściekają że niby jakieśtam podatki płacą na nas pisowskich chamów
      • Gość: andrzej.filipowicz Zapomniałeś jeszcze o ufoludkach IP: 89.167.0.* 08.05.13, 13:14
        Gość portalu: aron napisał(a):

> to kampania nienawiści przeciwko Lubelszczyźnie, warsiafka i gdańsk się wścieka
        > ją że niby jakieśtam podatki płacą na nas pisowskich chamów

Tak jest, bo to w/w miasta wymusiły zwiększenie kosztów budowy o ponad 150 milionów złotych i gigantyczne straty w bieżącej działalności - straty tak gigantyczne, że postanowiono w trybie nagłym odwołać prezesa żeby czasem się nie wydało jakie są koszty i straty za ubiegły rok obrachunkowy.

Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że to susły perełkowane na spółkę z zającami szarakami doprowadziły do sytuacji, w której do końca tego wieku ta "inwestycja" na siebie w żaden sposób nie zarobi, a u akcjonariuszy bida w kasie, że aż piszczą... ufoludki.
        • Gość: aron Re: Zapomniałeś jeszcze o ufoludkach IP: *.play-internet.pl 08.05.13, 13:35
          człowieku co ty piszesz? zamieniłeś się na mózg z Gorzelakiem?
          chcesz warsiafce oddawać 150 mln ? żeby miała na kolejną linię metra?
          • Gość: mechaty Re: Zapomniałeś jeszcze o ufoludkach IP: *.ostnet.pl 08.05.13, 16:02
            Lublin dokładał do rzeszowskiego lotniska a Rzeszów dokłada do wszystkiego innego w Lublinie.
            Niech mnie ktoś oświeci czy w 350 tysięcznym mieście produkuje się coś więcej niż makaron i piwo ? A ktoś to musi utrzymywać. Takie miasto powinno mieć zarząd komisaryczny. Na garnuszku całej reszty Polski.
            • Gość: aron Re: Zapomniałeś jeszcze o ufoludkach IP: *.paradowski.pl 08.05.13, 20:24
              i znów kampania nienawiści wobec Lublina a cenzor jak zwykle miliczy. Za to moje teksty o busach wycina.
              • Gość: mechaty Re: Zapomniałeś jeszcze o ufoludkach IP: *.ostnet.pl 09.05.13, 10:24
                Jaka kampania nienawiści ? Pytanie o lubelską gospodarkę? Zamiast jęczeć odpowiedz czym Lublin dokłada się do polskiego PKB. Każde inne miasto wojewódzkie, nawet mniejsze , ma wiele firm produkcyjnych i usługowych tworzących dochód. Tylko 350 tysięczny Lublin zaprzepaścił wszystko co miał i teraz ma manufaktury z makaronem i piwem. Jeżeli jest coś więcej to napisz zamiast biadać nad "kampaniami nienawiści". Ja dam ci przykład : o połowę mniejszy Rzeszów , którego tak nienawidzisz :
                WSK - silniki lotnicze
                Zelmer-AGD
                Nestle Gerber - spożywka
                Aventis Polfa - zakłady farmaceutyczne
                Sanofi - zakłady farmaceutyczne
                Asseco - największa firma informatyczna w Polsce
                Borg Warner - fabryka turbosprężarek
                MTU - fabryka podzespołow lotniczych
                Goodrich Vac Aero - podwozia lotnicze
                Ultratech - fabryka turbin i podzespołów lotniczych
                Koral - fabryka spożywcza
                To tylko niektóre zatrudniające kilkaset lub kilka tysięcy pracowników .
                Uświadom mnie o porównywalnych lubelskich zakładach a potem odpowiedz sobie kto do kogo dokłada.
                • des4 Re: Zapomniałeś jeszcze o ufoludkach 09.05.13, 10:51
                  no i znowu Lublin dokłada :)))

rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,13876082,Nowe_polaczenia_z_Jasionki__Eurolotem_do_Rzymu_i_Paryza.html
                • Gość: bosman oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.dynamic.lte.plus.pl 09.05.13, 13:27
                  to lublinianie wzięli młoty kilofy i rozjebali większość zakładów przemysłowych które wcześniej sprzedali a kasę przechlali. Jebnij się w pałę i nie pierd....l kretynizmów.
                  • Gość: mechaty Re: oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.ostnet.pl 09.05.13, 15:11
                    Ktoś to za was zrobił ? Uwziął się na wspaniałych Lublinian i rozp.... gospodarkę pracowitego miasta ? Ktoś za was wybiera idiotów i nieudaczników jako swoich przedstawicieli ? Co z wami jest ? Wszędzie były przemiany, wszędzie popadały komunistyczne cuda ekonomii. I wszędzie znaleźli się ludzie potrafiący przekształcić stare lub zbudować nowe firmy. Tylko nie w Lublinie. To ty majtku słodkowodny pierd...nij się w czapkę i rozejrzyj wokół. I napisz sieroto po komunie kto i dlaczego tak krzywdzi ten Lublin. I dlaczego tylko Lublin. Inni sobie dają radę.
                    • Gość: aron Re: oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.paradowski.pl 09.05.13, 19:36
                      dotowaliśmy rzeszowskie lotnisko przez 20 lat, a teraz jak Rzeszów dotuje lubelskie lotnisko to wielkie halo

poza tym średnia pensja w Rzeszowie jest niższa niż w Lublinie taka prawda.

• Gość: aron Re: oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.paradowski.pl 09.05.13, 19:45
                      kompleksy rzeszowskie sięgają szczytu, a admin nie wycina. To ja wrzucam rozkład jazdy busów.
                      • Gość: gtw Re: oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.static.sl-net.pl 09.05.13, 21:01
                        wrzucaj, Lublin dolmuszami i marszrutkami stoi :)))
                        • Gość: aron Re: oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.paradowski.pl 09.05.13, 21:11
                          a w Rzeszowie busów nie ma?
                          • Gość: ciekawy Re: oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.xdsl.centertel.pl 12.05.13, 18:59
                            co to jest ten Rzeszów,to gdzieś za Batorzem?
                            • Gość: gtw Re: oczywiście mechaty, masz rację! IP: *.static.sl-net.pl 12.05.13, 20:19
                              to takie miasto, lepiej rozwinięte i skomunikowane niż Lublyn, w stosunku do którego lublyniacy mają jakieś dziwne kompleksy
                • Gość: OnLbn Do Mechatego IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 12:15
                  Wybacz Mechaty, ale gadasz jak potłuczony

W Lublinie jest:
                  - fabryka Pol Mot Warfama
                  - Ursus (polski kapitał) - producent ciągników, największy wzrost akcji na GPW w 2012 roku
                  - Lubella
                  - Stock Polska (producent m.in. Żołądkowej Gorzkiej)
                  - Browary Lubelskie
                  - Apis- producent miodu
                  - Cormay- producent odczynników chemicznych powiększający swoją produkcję o zakład w SSE
                  - Pszczółka- fabryka cukierków
                  - Sipma- producent maszyn rolniczych, największy tego typu zakład w Polsce
                  - Pol Skone- jeden z największych producentów okien i drzwi w kraju
                  - Aliplast- producent profili aluminiowych
                  - Lift Service- producent wind
                  - Fawag- producent wag elektronicznych
                  - Krystian- producent maszyn do przemysłu papierniczego

Mógłbym wymieniać dłużej, rzeczywiście same uczelnie są w Lublinie.
            • Gość: yyyy? Żeszóf IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.13, 20:49
              czyżby w tej rzeszowskiej wsi cokolwiek produkowano?
            • Gość: maxx Re: jeszcze o ufoludkach /przecie to tylko "aron"! IP: 173.233.202.* 10.05.13, 19:15
              To prawda... przez ostatnie dwadziescia kilka lat zniszczono w Lublinie prawie wszystkie wieksze zaklady przemyslowe!
          • Gość: andrzej.filipowicz Czytaj od przodu, a nie tyłu adwokacie... diabła IP: 89.167.0.* 08.05.13, 20:34
            Gość portalu: aron napisał(a):

> człowieku co ty piszesz? zamieniłeś się na mózg z Gorzelakiem?
            > chcesz warsiafce oddawać 150 mln ? żeby miała na kolejną linię metra?

150 milionów więcej niż wynikało to z planów zapłacimy my. Nikomu nic nie trzeba było oddawać, bo te 150 milionów można było przeznaczyć na przebudowę newralgicznych skrzyżowań bez oglądania się na zewnętrznych "inwestorów" .

Pic cały polega na tym, ze nikt kto za to odpowiada nie musi się tłumaczyć, bo ma ciebie za adwokata ;)
            • Gość: aron Re: Czytaj od przodu, a nie tyłu adwokacie... dia IP: *.paradowski.pl 09.05.13, 04:51
              mielibyśmy te 150 mln w 2 lata gdyby zlikwidowano bezsensowne puciongi. A ty bronisz pucionguf i Kaszubów, za to lotnisko ci sie nie podoba.
              • sothink Re: Czytaj od przodu, a nie tyłu adwokacie... dia 09.05.13, 14:09
                Gosiewski:) twój idol, nie pamiętasz?
      • Gość: maxx Re: Jak to jest z tym lotniskiem? IP: 173.233.202.* 10.05.13, 19:12
        Widzisz 'aronie'... cymbal zazwyczaj pozostaje cymbalem. Niestety!
    • qqbek Re: Jak to jest z tym lotniskiem? 08.05.13, 12:23
      nabucco1954-54 napisał:

> mieszkam dokładnie pod korytarzem powietrznym którym podchodzą do lądowania sam
      > oloty od zachodu. Codziennie przelatuje 5, 6 samolotów.

Korytarz jest gdzieś tak między Oboźną a Kraszewskiego, czasem lecą trochę bliżej Mickiewicza... miło wiedzieć, że w razie czego mam rzut beretem ;)

> Od wschodu też lądują.
      > Wszyscy narzekają, że nierentowne, że nie ma przewoźników itd. itp. A przecież
      > każdy przylot to kasa dla lotniska. Może ktoś mnie oświecić?

Na lotnisku pracuje nie tylko straż pożarna, służba ochrony, personel techniczny i panie sprzątaczki, ale i około 100 osób personelu biurowego.
      Czy muszę więcej pisać?
      • Gość: bosman ja to wszystko rozumiem, ale... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 21:15
        "Na lotnisku pracuje nie tylko straż pożarna, służba ochrony, personel techniczny i panie sprzątaczki, ale i około 100 osób personelu biurowego". - koszty. Ale i zyski sa bo jest ruch w interesie. Olewam pierdoły aaaaaronka i psychozę filipka ale gdy przedsiębiorca kupuje tira nówkę nie śmiganą to amortyzuje się przez kilka jak nie kilkanaście lat. Dlatego nie rozumiem wrzasku - wszak lotnisko ruszyło w grudniu o ile dobrze pamiętam i kreci się całkiem całkiem.
        Miło mi, że jest Ci miło że mamy do siebie "rzut beretem". Zawsze jakiegoś drinka możemy wypić, choćby w "Przystani" czy jak to się teraz nazywa.
        • Gość: mieszkaniec LU Re: ja to wszystko rozumiem, ale... IP: 89.73.201.* 08.05.13, 21:33
          Czy te samoloty mają wysunięte podwozie czy też nie? Może to jakieś halucynacje. Jak pozbywałem się nieruchomości w mieście to były pytania o częstotliwość nalotów. Trochę na tym straciłem ale teraz z tego korzystam. Ot co.
          • Gość: bosman regularnie podchodzą do lądowania... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 22:26
            podwozie wysunięte, reflektory zapalone, pułap niski. Postaram się sfilmować - pasi?
        • qqbek Przystań... 12.05.13, 22:33
          ...kurcze, to nadal się przystanią nazywa (przepraszam jednocześnie za marny czas reakcji - drobne problemy z połączeniem w domu miałem).
          Tylko, że z małej knajpki zrobił się kombinat komunijno-weselno-konferencyjno-chrzcielny.

Dziesiąta to piękna dzielnica, ale knajp tutaj dobrych nigdy nie było.
          Albo odrażająca brakiem oryginalności "Przystań", albo jakieś dziwne "pod Modrzewiem" (istnieje toto jeszcze, czy tylko szyld na rogu Przybylskiego i Świętochowskiego straszy?), albo mordownie nieopodal przystanków MPK.

Co do propozycji - o ile czas pozwoli - a niestety ostatnio coraz cieniej z wolnym czasem - dlaczego nie?
    • Gość: antyidiota Re: Jak to jest z tym lotniskiem? IP: *.dynamic.mm.pl 09.05.13, 18:01
      Podstawowe pytanie to jakie to są samoloty, czy rejsowe czy też może tzw. taksówki bo od tego zależą opłaty dla lotniska. Dodatkowo wiesz 5-6 samolotów dziennie to jak na takie lotnisko niewiele mając na uwadze zatrudnienie, utrzymanie itp.
      • Gość: bosman z tego co widzę... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 09.05.13, 18:15
        są to samoloty rejsowe ale rozkładu lotów nie śledzę.
        Co to znaczy "jak na takie lotnisko"? Jakie? Poza ty dopiero zaczęli. Na początku zakładano 3,4 lądowania tygodniowo. Nie od razu Kraków...
        • Gość: antyidiota Re: z tego co widzę... IP: *.dynamic.mm.pl 10.05.13, 09:10
          Chodzi o lotnisko takiej wielkości, takim charakterze i takich biznesowych założeniach. Nie wiem ile zakładali lądowań tygodniowo ale wiem że rocznie miało być 300 000 pasażerów odprawionych a będzie połowa. Oczywiście nie oda razu Kraków zbudowali ale ktoś tzw. biznes plan robił i trochę zaszalał, pomimo głosów ekspertów. Mam nadzieję, że lotnisko będzie się rozwijać bo sam chętnie bym z ich usług skorzystał a tak muszę w Krakowie i Warszawie obrót zwiększać. Natomiast wydaje mi się, że linie lotnicze jakoś chyba nie są jeszcze przekonane do naszego lotniska. Dodać należy, że jeśli Radom otworzy lotnisko to będzie to duża konkurencja dla Lublina
          • Gość: mieszkaniec LU Re: z tego co widzę... IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.13, 09:30
            Do niedawna korzystałem z połączenia pociąg do W-wy za 40,5zł, przesiadka na Wschodnim. Na Wschodnim na tym samym peronie czeka się ok 10 minut, potem dookoła miasta prosto na lotnisko. Ostatnio zaszalałem i w Cork kupiłem za 15€ (300km autostradą, czas jazdy 3,5godz) bilet autobusowy do Airport Dublin, co z tego że samolot przyleciał punktualnie do Świdnika jak pociąg odjechał też punktualnie 5 minut wcześniej! Idiotyzm po lubelsku. 9ta w nocy. Można zamówić taksówkę za równowartość przelotu Dublin - Świdnik.
          • Gość: bosman masz rację, ale ja... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.13, 13:54
            wierzę w rozwój, sens i powodzenie lotniska. Czego im życzę.
            • Gość: Herr Admiral bosmanosiu IP: *.opera-mini.net 10.05.13, 19:32
              Nadzieja matką głupich
          • Gość: aron Re: z tego co widzę... IP: *.paradowski.pl 10.05.13, 19:12
            a oczywiście lotnisko w Rzeszowie od początku było rentowne zawsze i wszędzie. Podobnie LOT jest rentowny i nie trzeba go dotować.
            • Gość: Prześmiewca Re: z tego co widzę... IP: *.isp4u.eu 11.05.13, 23:16
              Aronie po tylu latach obecności na forum wypada odróżniać dwie firmy. Lotnisko w Rzeszowie i LOT. Wypada też odróżniać PRL od III Rzeczpospolitej a TY nadal w krzakach.
              • Gość: gtw Re: z tego co widzę... IP: *.static.sl-net.pl 12.05.13, 20:25
                nie wie fajfusek, że do niedawna wszystkei lotniska były pod zarządem PPL, działającego na podstawie specustawy i wszelaki bełkot na temat "dopłat" można zbyć co najwyżej śmiechem
            • Gość: antyidiota Re: z tego co widzę... IP: *.dynamic.mm.pl 15.05.13, 09:24
              Boże widzisz, czytasz i grzmotem nie pi..rzniesz :)
          • Gość: maxx Re: z tego co widzę... IP: 173.233.202.* 10.05.13, 19:23
            "Oczywiście nie oda razu Kraków zbudowali ale ktoś tzw. biznes plan robił i trochę zaszalał, pomimo głosów ekspertów."

To swiadczy tylko o tym, ze pod-lubelskie lotnisko bylo (i chyba wciaz jest) zarzadzane przez pospolitych ignorantow...

• aron2004 Re: z tego co widzę... 12.05.13, 06:00
              A LOT jest zarządzany przez samych mędrców, bo to warsiafka. Pewnie dlatego ma tyle długów.
              • Gość: butapren Re: z tego co widzę... IP: *.hsd1.tn.comcast.net 12.05.13, 19:58
                Oczywiscie "aronie", LOT ma dlugi, ale czy to ma byc jakas "pociecha" dla Lublina?
                • Gość: aron Re: z tego co widzę... IP: *.paradowski.pl 13.05.13, 05:36
                  skoro my dopłacamy do zadłużonego LOTu to dlaczego Rzeszów nie chce dopłacać do lubelskiego lotniska?
            • Gość: andrzej.filipowicz To tylko rezydenci polityków IP: 89.167.0.* 12.05.13, 10:07
              Gość portalu: maxx napisał(a):

> "Oczywiście nie oda razu Kraków zbudowali ale ktoś tzw. biznes plan robił i tro
              > chę zaszalał, pomimo głosów ekspertów."
              >
              > To swiadczy tylko o tym, ze pod-lubelskie lotnisko bylo (i chyba wciaz jest) za
              > rzadzane przez pospolitych ignorantow...

To tylko rezydenci polityków zaślepionych władzą, bo już 20 lat temu opinia o aktualnej lokalizacji PLL była jednoznacznie negatywna.

Jedyne czego można im pogratulować to wyrachowania i skuteczności, bo osobiście w życiu bym nie wpadł na pomysł zgłoszenia terenów przyszłej planowanej inwestycji do obszaru szczególnej ochrony Natura 2000. Tym samym zagwarantowali sobie tereny i kontrolę do końca świata albo... Unii Europejskiej

Ta "inwestycja" jest i zawsze będzie do zamknięcia na przysłowiowe pstryknięcie palców - oczywiście nie moich i pewnie nie Twoich...
              • Gość: mieszkaniec LU Re: To tylko rezydenci polityków IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 02:24
                Pozwolę sobie na ripostę, w Dublinie zbudowano lotnisko za miastem, tak też zrobiono w Cork. Przyloty i odloty są w godzinach normalnych tj nie o 10 wieczorem.
                • feleedia Re: To tylko rezydenci polityków 15.05.13, 10:29
                  Dziwne bo ostatnio leciałam z Frankfurtu i lądowaliśmy ok. 23.

Lotnisko w Shannon także jest poza miastem, a do Londynu startowaliśmy coś ok. 5 rano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka