Dodaj do ulubionych

Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rowerzystę

20.05.13, 19:27
To jest bardzo niebezpieczne miejsce dla rowerzystów i kierowców. Jak zobaczyłam tutaj ścieżkę rowerową skóra mi ścierpła, z góry rowerzyści pędzą jak szaleni, a z Zawilcowej jak wyjeżdża samochód ma słabą widoczność zza drzew i góry, wiedziałam, że tak kiedyś będzie, boję się tamtędy jeździć, a do tego te ogromne dziury w nawierzchni przy Zawilcowej....jeden koszmar tam jest
Obserwuj wątek
    • hrabiaski Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rowerzystę 20.05.13, 19:42
      najwyższy czas żeby kierowcy zaczęli traktować rowerzystów jako pełnoprawnych użytkowników drogi,co nie oznacza że tym drugim wszystko wolno!większość cyklistów traktuje ścieżki rowerowe jak tor wyścigowy!skutek?jak wyżej!
      • Gość: Zx Re: Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rower IP: *.dynamic.lte.plus.pl 20.05.13, 21:42
        Ja myślę, że to dotyczy obu uczestników ruchu drogowego - i kierowców i rowerzystów. W sobotę taki jeden sksyn pędząc za drugim sksynem chodnikiem na Lwowskiej w Ruską (po stronie ex pomnika tow. Bieruta), rozpędzając pieszych, wymusił na wszystkich możliwych użytkownikach drogi (w tym prawidłowo jadącym rowerzyście) rozpaczliwe zachowania ratujące mu życie - przelatując przez przejście dla pieszych i nie reagując na żadne sygnały. Drodzy kierowcy - 40% z was zachowuje się w ruchu drogowym jak skończone chamy, a 80% rowerzystów jak ludzie niezniszczalni z setką żyć, niefrasobliwi, chamowaci panowie szos i chodników. Pamiętajcie, że nawet jak polegniecie zgodnie z prawem, to jednak na zawsze. Białe rowery-duchy nie są romantyczne.
      • Gość: mieszkaniec_swiato Rowerzysta pełnoprawny? IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.13, 09:15
        No to czas najwyższy, żeby przestali lawirować między chodnikiem a jezdnią. Jak może być rowerzysta pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego? Czy samochód ma prawo jeździć po chodniku? Pełnoprawnym można być tylko na jezdni.
        • krusnik02 Re: Rowerzysta pełnoprawny? 21.05.13, 13:41
          Gość portalu: mieszkaniec_swiato napisał(a):

> No to czas najwyższy, żeby przestali lawirować między chodnikiem a jezdnią. Jak
          > może być rowerzysta pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego? Czy samochód ma
          > prawo jeździć po chodniku? Pełnoprawnym można być tylko na jezdni.

Wiesz, są rowerzyści i debile na rowerach - 2 różne gatunki. Rowerzysta przeprowadza rower przez przejście, debil na rowerze przejeżdża po pasach. Rowerzysta jedzie ulicą, debil na rowerze robi slalom między pieszymi i jeszcze potrafi się wydrzeć "Jak leziesz!". Masz rację pisząc, że nie można porównywać statusu rowerzysty i kierowcy samochodu - nam, kierowcom, policja wlepi mandat za byle g...o, czasem dla zasady. Rowerzyści to święte krowy, przynajmniej w Lublinie - czasami potrafią wjechać przed maskę na przejście dla pieszych i jeszcze kłapią dziobem jak człowiek zatrąbi. Krzyczą, że kultury trzeba uczyć właścicieli samochodów - sami jednak nigdy nie mają sobie nic do zarzucenia.
    • tajnos.agentos Kierowca Volkswagena potrącił rower 20.05.13, 19:53
      Taki tytuł oczywiście byłby gorszy. No bo, przecież to samochody, jak sama nazwa wskazuje jeżdżą same a rowery są żywe, wrażliwe i mają osobowość. Nie wolno przebrzydłym samochodom robić kuku biednym rowerzystom.
      • Gość: gosciu Re: Kierowca Volkswagena potrącił rower IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 22:24
        A wystarczyłoby wprowadzić rozsądny przepis, że rowerzysta zawsze ustępuje pojazdowi silnikowemu.
        • Gość: micaj Re: Kierowca Volkswagena potrącił rower IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 23:01
          "A wystarczyłoby wprowadzić rozsądny przepis, że rowerzysta zawsze ustępuje pojazdowi silnikowemu."

A wystarczyłoby wprowadzić rozsądny przepis, że pojazd silnikowy zawsze ustępuje mniej chronionym użytkownikom dróg.
        • Gość: Karol Auto musi ustepowac rowerzyscie IP: *.static.chello.pl 21.05.13, 08:59
          Odkad Polska wstąpiła do UE musi respektować przepisy zewnętrzne. A tam jest że rowerzysta na ścieżce rowerowej jest traktowany tak jakby jechał ulicą.
          To nie oznacza że zawsze ma pierwszeństwo ale jak samochód ma znak USTĄP PIERSZEŃSTWA to ma ustąpić także rowerzyście. To samo się tyczy jak samochód skręca i przecina sciężkę. Przecież samochodom jadącym wzdłuż ścieżki ustępuje to dlaczego miałby nie ustępować rowerzystom.
          Rower to pojad kołowy !!! Tak samo jak motocykl, motorower.
          A przecież jeśli samochód skręca albo zjeżdza z ronda to ma obowiązek ustąpić nawet pieszym na przejściu !!!
          • tajnos.agentos Rowerzysta nie ma 7 żyć 21.05.13, 17:05
            Gość portalu: Karol napisał(a):

> Odkad Polska wstąpiła do UE musi respektować przepisy zewnętrzne. A tam jest że
            > rowerzysta na ścieżce rowerowej jest traktowany tak jakby jechał ulicą.

A gdzie tak jest? Podaj konkretny przepis.

> To nie oznacza że zawsze ma pierwszeństwo ale jak samochód ma znak USTĄP PIERSZ
            > EŃSTWA to ma ustąpić także rowerzyście.

A rowerzystę znaki nie obowiązują?

To samo się tyczy jak samochód skręca i
            > przecina sciężkę. Przecież samochodom jadącym wzdłuż ścieżki ustępuje to dlacz
            > ego miałby nie ustępować rowerzystom.
            > Rower to pojad kołowy !!! Tak samo jak motocykl, motorower.

Właśnie! Dlatego tego rowera obowiązują przepisy oraz niepisane zasady zachowania w społeczeństwie tak samo, jak obowiązują wszystkich pozostałych, czy się to rowerzyście podoba, czy też nie.

> A przecież jeśli samochód skręca albo zjeżdza z ronda to ma obowiązek ustąpić n
            > awet pieszym na przejściu !!!

Rower też ma taki obowiązek a na przejściu dla pieszych ma być prowadzony za kierownicę a rowerzysta ma iść obok pieszo.
      • Gość: Hieronim Re: Kierowca Volkswagena potrącił rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 11:59
        tajnos.agentos napisał:
        Re: Kierowca Volkswagena potrącił rower
        > Taki tytuł oczywiście byłby gorszy. No bo, przecież to samochody, jak sama nazw
        > a wskazuje jeżdżą same a rowery są żywe, wrażliwe i mają osobowość.

Pomijając wydźwięk, oryginalny tytuł publikacji jest zły z samych tylko powodów językowych, gdyz poprawna składnia zdania oznajmującego w języku polskim preferuje szyk: podmiot, orzeczenie, okoliczniki (w tym przypadku okolicznik miejsca). Poprawnie zbudowany tytuł winien więc brzmieć: Volkswagen potrącił rower na Kalinowszczyźnie. Gazeta Wyborcza słynie jednak z dziwacznego formułowania tytułów, toteż i tytuł tej publikacji specjalnie nie dziwi.
        • Gość: Ruski szpieg Re: Kierowca Volkswagena potrącił rower IP: *.opera-mini.net 21.05.13, 18:17
          Z tekstu wynika że volkswagen wymusił pierwszeństwo na rowerzystce,przez co potrącił rowerzystę.co się stało z potrąconym nie wiadomo,ale rowerzystkę odwiezíono do szpitala bo ni stąd,ni z owąd miała złamaną rękę:-)
    • Gość: góral Re: Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rower IP: 91.229.22.* 21.05.13, 07:57
      A ja chciałem zwrócić uwagę na bardzo niebezpieczne zachowania rowerzystów - jazdę po zmierzchu bez oświetlenia. Parę dni temu o mało nie potrąciłem jednego PALANTA, który jechał sobie ulicą bez świateł i zupełnie był niewidoczny. Sam jestem rowerzystą, ale nie wyobrażam sobie tak nieodpowiedzialnego i lekkomyślnego zachowania. O jeździe bez kasków i przejeżdżaniu przez przejścia nawet nie wspomnę. Wstyd mi za takich pseudorowerzystów.
      • Gość: ble Re: Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rower IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 11:06
        O jeździe bez kasków

który przepis nakazuje jazdę w kasku?
        • Gość: góral Re: Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rower IP: 91.229.22.* 21.05.13, 11:18
          przecież o tym nie wspomniałem :P
        • hrabiaski Re: Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rower 21.05.13, 21:21
          zdrowy rozsadek,którego większości cyklistów brak!
    • Gość: Hieronim Re: Volkswagen na Kalinowszczyźnie potrącił rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 11:51
      Spory pomiędzy miłośnikami rowerów, a kierowcami trwają odwiecznie i - jak mi się wydaje - nie zostaną rozstrzygnięte dopóki obie zainteresowane strony nie wezmą pod uwagę następujących faktów i okoliczności:
      - Przepisów, jakie obowiązują, należy przestrzegać bez względu na to czy wydają się słuszne czy nie oraz czy kieruje się samochodem czy rowerem. Przestrzeganie przepisów drastycznie zmniejsza ryzyko wypadku, bo zostaje tylko wąski margines na zdarzenia losowe, takie jak awaria pojazdu czy nagła utrata kontroli nad pojazdem z powodów zdrowotnych.
      - Pojazd mechaniczny ma zawsze przewagę fizyczną nad rowerem choćby z racji swojej masy i energii.
      - Ze względu jak powyżej, pojazd mechaniczny jest trudniejszy zarówno do uruchomienia jak i zatrzymania.
      - Równoprawność oznacza zarówno równość praw jak i obowiązków. Oczekując od innych przestrzegania przepisów oraz racjonalnych zachowań, trzeba samemu postępować w ten sposób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka