Dodaj do ulubionych

Panie elitarny

13.05.26, 16:56
www.youtube.com/shorts/9jvOu6lrWA8

Hierarchia to jest coś co życie samo wyłania. Pan zaś przypominasz mi postać siekierkowego graną przez Kobuszewskiego w "Rozmowach przy wycinaniu lasu". Ustawić ją tam gdzie nie ma jej najmniejszej potrzeby i grała na pana, choć tak naprawdę jesteś co najwyżej tym co w angielskiej socjologii klas nazywa się podklasą. Ktoś kto przynależy do środowiska przez rodzinę, ale nie spełnia jej funkcji.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Panie elitarny 13.05.26, 17:00
      nie wiedziałem o co chodzi. wrzuciłem do wyszukiwarki.. dziewczyna sobie zażartowała ze jedzie do domu za miastem i kompleksy wszystkich się wylały. Pośmiać to się raczej można z anglików którzy lubią glamourzyć sielankowością 19 wieczną, nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością.
      • dotera Re: Panie elitarny 13.05.26, 17:06
        Nie widziałem żadnego filmu który by wskazywał ze ona ten trend tworzy. Zażartowała jednym zdaniem w jednym z filmów. Ostatnio przeczytałem o tym na gazecie, i byłoby komiczne jakby ten artykuł powstał pod wpływem tej dziewczynki
    • dotera Re: Panie elitarny 13.05.26, 17:23
      Dla pana informacji na wsi mieszka 40 procent Polaków.

Hierarchia też może być odwrócona jeśli chodzi o 19 wieczne mieszczki i wieśniaczki. Ci pierwsi to prole mieszkający w blokach , a ci drudzy mają domy i kilka samochodów.
    • dotera Re: Panie elitarny 13.05.26, 18:00
      Symbolem pana elitarności było stanie pod liceum Batorego zeby udowodnic ze pan do niego chodził 20 lat wcześniej, przez rok czy dwa

Batory uchodziło za dobre warszawskie liceum, chodziła do niej inteligentniejsza młodzież, ale nigdy to nie był analog brytyjskiego Eton College. W tym sensie ze nigdy w tym nie było pierwiastka klasowości. Tworzy pan hierarchie tam gdzie ich nie ma i nie ma potrzeby być. Zaś liczy się nie to co pan skończył tylko co pan zrobił po nim. Shorty na youtube

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka