Dodaj do ulubionych

rocznica zamachu

13.05.26, 10:41
Wczoraj minęła, słabo zauważona w mediach, okrągła setna rocznica krwawego obalenia władz II Rzeczypospolitej i zaprowadzenia w Polsce rządów wojskowych przez wytrawnego terrorystę i zamordodzierżcę. Jego nazwisko nie zasługuje na to, żeby je wymieniać w kulturalnym gronie, więc nie wymieniam.

I może dobrze, że ta rocznica przebiegła prawie niezauważona...

- Stefan
Obserwuj wątek
    • boggi_dan Re: rocznica zamachu 13.05.26, 11:11
      Była na innym portalu. By ocenić Piłsudskiego to trzeba przejść przez całą trylogię związaną z rozbiorami i niepodległością Polski. Dla mnie Piłsudski jest człowiekiem co potrafił coś zrobić dla Polski. Zawsze składamy kwiaty pod jego pomnikiem. W dniu urodzin lub takim jak Zamach Majowy.
    • no-popis Re: rocznica zamachu 13.05.26, 12:28
      stefan4 napisał:

> Wczoraj minęła, słabo zauważona w mediach, okrągła setna rocznica krwawego obal
      > enia władz II Rzeczypospolitej i zaprowadzenia w Polsce rządów wojskowych przez
      > wytrawnego terrorystę i zamordodzierżcę. Jego nazwisko nie zasługuje na to, ż
      > eby je wymieniać w kulturalnym gronie, więc nie wymieniam.
      >
      > I może dobrze, że ta rocznica przebiegła prawie niezauważona...
      >
      Pozamykał do więzień zdrajców Polski i komunistów. Chwała mu za to !
    • stasi1 Re: rocznica zamachu 13.05.26, 12:55
      W tamtych czasach to nie było tak bardzo krwawo. A sam bohater różne ma notowania. Jego system ogólnie nie sprawdził się kiedy nadeszła chwila prawdy
      • stefan4 Re: rocznica zamachu 13.05.26, 14:27
        stasi1:
        > W tamtych czasach to nie było tak bardzo krwawo.

Wg Wikipedii 164 ludzi plus 215 żołnierzy; razem 379. Tak niewiele tylko dlatego, że legalny prezydent i legalny premier, nie chcąc mnożyć ofiar, ustąpili przed żołdacką przemocą.

stasi1:
        > A sam bohater różne ma notowania. Jego system ogólnie nie sprawdził się kiedy nadeszła chwila prawdy

Rozwalenie demokratycznych rządów w Polsce oraz obóz koncentracyjny w Berezie Kartuskiej sprawdziły się znakomicie...

- Stefan
    • qwardian Re: rocznica zamachu 13.05.26, 22:31
      Faktycznie liczba ofiar była wyższa niż podczas Nocy Długich Noży, co czyni Piłsudskiego do momentu wybuchu Wielkiej Wojny drugim największym zbrodniarzem w UE po Stalinie i sowieckim obozie koncentracyjnym, bo tych mega-łotrów nie sposób było wyprzedzić..
    • j-k ja ja zauwazylem.. 13.05.26, 22:58
      stefan4 napisał:
      > I może dobrze, że ta rocznica przebiegła prawie niezauważona...

ja ja zauwazalem.

- bez echa.

smutna rocznica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka