Dodaj do ulubionych

Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mieszk...

01.07.13, 10:28
Na północ od ul. Zelwerowicza to pomiędzy Sławinkowska a Poligonową? czy bardziej w strone Jakubowic? Można gdzieś znależć wyrys z planu zagospodarowania w internecie? Ciekawa jestem co na to mieszkańcy Botnaika iokoliczni miesczkańcy domków?
Obserwuj wątek
    • Gość: leszeke Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.vlan421.dengo.lubman.net.pl 01.07.13, 11:22
      Miał być aquapark, park rekreacyjny, galeria handlowa. Teraz będzie cmentarz ...
      Oczywiście także potrzebny. Tylko czy "Majdanek" już się całkiem zapełnił ?
      I czy na Zelwerowicza będzie asfalt ?
    • Gość: bosman cmentarz - może i potrzebny... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.13, 12:45
      ale spalarnia zwłok chyba bardziej. Od czasu gdy jakiś ważniak wydarł twarz i zablokował jej budowę na Majdanku zapadła grobowa, nomen omen, ciiiiiiiiszszszszszaaaaaaa...
      W tym naszym kochanym grajdole w zasadzie wszystko jest oprotestowane, nic się nie podoba.
    • Gość: k2 Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.07.13, 15:19
      Ale co komu przeszkadza cmentarz? Duchów się boją? :)
      Przynajmniej będzie cisza i spokój, a jak dobrze zaprojektują to i trochę zieleni. Praktycznie tylko 1 dzień w roku będzie tłum ludzi.

Sam mieszkałem jakiś czas przy cmentarzu i sąsiedztwo sobie chwalę :)

Lepsze to niż galeria handlowa czy aquapark i duży ruch samochodowy. Zresztą, kto w tym miejscu postawi galerię handlową? Jeśli już to moloch handlowy kilku galerii, taki jakie stawia się na obrzeżach dużych miast. Raczej mało przyjemne sąsiedztwo.
      • Gość: mieszkaniec LU Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 15:31
        Najsensowniejszym rozwiązaniem jest kremacja zwłok.
        Wpadł na to już Marian Paździoch, dokonał rytualnego pochówku wujka Staśka w piwnicy. Przedtem zwłoki spalił.
      • Gość: J-k Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.lublin.hypnet.pl 01.07.13, 20:48
        Zieleń na polskich cmentarzach? To było kiedyś, dzisiaj drzewa na cmentarzu to śmiertelny wróg.
        Swoją drogą to tylko w tak "martyrologicznym" kraju jak nasz pod cmentarz przeznacza się teren w dzielnicy gdzie ziemia jest najdroższa i najbardziej atrakcyjna dla budownictwa mieszkaniowego.
    • Gość: esdf Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 16:14
      Może sprzeciwiają się hałasowi? ;)
      • Gość: pafnucy Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 19:51
        Hehe, teraz protestują, a jak przyjdzie co do czego, sami będą stawiac gigantyczne marmurowe kamienice na cmentarzu. Mnie się to nie miesci w głowie, żeby tyle terenu poświęcac pod nagrobki i to jeszcze tak okazałe jak w Polsce.
        • Gość: esdf Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 22:27
          A to racja, nowe cmentarze powinny być budowane tylko pod kątem umieszczania urn pod nagrobkami.
    • Gość: gość Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 21:36
      Tu można znaleść planowaną lokalizację cmentarza.
      www.lublin.eu/images/upload/urm_165_XI_2011_zal_2%20(Custom)(1).jpg
    • qqbek Po pierwsze - nie Zelwerowicza, a Dzbenin... 01.07.13, 22:13
      ...bando przyjezdnych analfabetów z Wybiórczej, którzy Sławin nazywają Sławinkiem, a Bohaterów Monte Cassino niedługo na Czechowie będą szukać.

Po drugie - w latach osiemdziesiątych, gdy planowano pierwotną lokalizację cmentarza, większość przeznaczonych pod niego gruntów była własnością skarbu państwa (konkretniej zaś Akademii Rolniczej) i to nie mieszkańcy, lecz właśnie Akademia Rolnicza stanęła okoniem, żeby tylko cmentarz tam nie powstał. Skoro dziś mowa o gruntach głównie prywatnych, to ja się pytam, kto i komu te ziemie sprzedał, skoro jeszcze 25 lat temu były państwowe i już wtedy planowano tam cmentarz?

Po trzecie - jestem nieobiektywny, bo jedna z większych nieruchomości przy ul.Dzbenin należy do mojej rodziny, ale i tak, przynajmniej w 1986 roku, nie planowana była pod wywłaszczenia, więc wszystkimi czteroma łapami jestem za jego budową - najwyżej wyłożę z wujem te kilka tysięcy metrów kwadratowych płytą ażurową i zacznę się utrzymywać z płatnego parkingu (bo jak znam cyrkusz, to o cmentarzu pomyśli, o parkingu dla odwiedzających już nie).
    • Gość: anatol Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies IP: 46.21.219.* 02.07.13, 11:10
      A ja chciałbym mieć pod blokiem cmentarz - cisza, spokój, jest gdzie pospacerować i można mieć groby bliskich osób w pobliżu. Gorzej gdyby wybudowano galerię handlową lub pub.
    • schyderca Re: Nowy cmentarz w Lublinie. Będzie protest mies 02.07.13, 11:32
      asiatek napisała:

> Na północ od ul. Zelwerowicza to pomiędzy Sławinkowska a Poligonową? czy bardzi
      > ej w strone Jakubowic? Można gdzieś znależć wyrys z planu zagospodarowania w in
      > ternecie? Ciekawa jestem co na to mieszkańcy Botnaika iokoliczni miesczkańcy do
      > mków?

Cmentarz nikomu nie powinien przeszkadzać. Spokojne sąsiedztwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka