Dodaj do ulubionych

UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektura...

31.08.13, 09:33
A może, Rektorze, żeby pozbyć się tej niechcianej kładki - wyburzyć cały rektorat?
Obserwuj wątek
    • zawisza18 UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektura... 31.08.13, 11:18
      To ja zamiast kładki poproszę by rektor zamontował tam światła, bo na uprzejmość kierowców by przejść na drugą stronę nie ma co liczyć...
      • ferdek_bagietka Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu 31.08.13, 12:18
        biorąc pod uwagę intensywność ruchu na ul. Sowińskiego i brak szans na słynny tunel pod Racławickimi - kładka powinna zostać, być wyremontowana i usprawniona (dodatkowe schody i podjazdy dla wózków i (co najważniejsze) - zostać jedyną drogą przemieszczania się z jednej do drugiej części kampusu.
        • elpdna Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu 31.08.13, 13:23
          ferdek_bagietka napisał:

> biorąc pod uwagę intensywność ruchu na ul. Sowińskiego i brak szans na słynny t
          > unel pod Racławickimi - kładka powinna zostać, być wyremontowana i usprawniona
          > (dodatkowe schody i podjazdy dla wózków i (co najważniejsze) - zostać jedyną dr
          > ogą przemieszczania się z jednej do drugiej części kampusu.

Chodzi nie o tę kładkę - ta nad Sowińskiego jest wykorzystywana i niekt nie chce jej zburzyć. Rektor chce wyburzyć tę pomiędzy rektoratem a biblioteką. Niesłusznie - Fijałkowski powienien to zawetować. Kładka by się przydała, gdyby zrobić wprost z niej wejście na piętro biblioteki oraz wejście na piętro rektoratu. O tym jednak nikt nie myśli. Wiadomo to są koszty, ale jedank w zimie nie jest tak łatwo przejść przez ul. Radziszewskiego, w lecie też zresztą bywają kłopoty. Kładką nikt nie chodzi, bo nie jest ona funkcjonalnie połączona w sąsiadującymi z nią budynkami - to tylko jeden z absurdów rozwiązań architektonicznych UMCS-su, ale tych współczesnych, bo projekt z lat 70-tych pomyślany był nieźle, tylko nie znajdował później kontynuacji. Coś się porobiło złego w latach 90-tych i później, jakieś zdebilnienie koncepcji architektonicznego rozwoju uczelni.
          To jedno z następstw nie podejmowania reformy szkolnictwa wyższego, zarządzania uniwersytetami. Tej rzeczywistej a nie pozorowanej przez min. Kudrycką. To zbrodnia na naszej społeczności, bo nasze uniwersytety zwijają się intelektualnie, choć rozbudowują. Absurd przy malejącej liczbie studentów - ale kogo to obchodzi.
          • Gość: kapitan Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu IP: *.opera-mini.net 31.08.13, 15:04
            uprzejmie informuję iż na kładce tej miło pije się piwo i żaden gbur z policji tam nie zagląda(puszki i butelki znosimy do śmietników,nadmieniam).
            • Gość: to, i to, i... A szczyny? IP: *.xdsl.centertel.pl 31.08.13, 16:05
              > puszki i butelki znosimy do śmietników,nadmieniam

Gdzie deponujecie swoje piwne szczyny? :>
              • dziki_truten Re: A szczyny? 01.09.13, 14:34
                Tam są odpływy i rynny.
          • ferdek_bagietka Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu 31.08.13, 17:12
            przepraszam za pomyłkę i dalej jestem za pozostawieniem kładki. TEJ kładki. wszelkie sposoby rozdzielenia ruchu pieszego i kołowego poprawiają bezpieczeństwo tego ruchu, zarówno dla pieszych jak i kierowców. likwidowanie już istniejącej infrastruktury "w imię oszczędności" to przejaw krótkowzroczności.
        • Gość: kacper Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.13, 00:13
          Ferduś, chyba zjadłeś niedopieczoną bagietkę, może nawet z zakalcem i od tego dyskomfortu żołądkowego w główce sie cos przekręciło, tak mniej wiecej o 90 stopni, tzn. napisałeś nie na temat. Inna sprawa, że redaktor napisał o jednej kładce, z zamieścił zdjęcie drugiej.

Za to podoba mi się wypowiedź "zawisza18": "To ja zamiast kładki poproszę by rektor zamontował tam światła, bo na uprzejmość kierowców by przejść na drugą stronę nie ma co liczyć..."
          I to jest najlepsza puenta w "tem temacie".
    • Gość: Lublinos Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 15:00
      Przeciw wyburzaniu, kładki!!! Ja tam widzę jak studenci idą przez kładkę i widać, że jest użytkowana, niech ten cały Senat nie gada głupot! Można tylko tą kładkę faktycznie podłączyć do wnętrza biblioteki. A tak poza tym złe zdjęcie pokazują, ta kładka jest koło Chatki Żaka, a nie biblioteki
      • Gość: Kul Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 16:26
        Dziennikarz matoł mógł odpowiednią kładke dać na zdjęciu... niepotrzebnie wprowadza ludzi w błąd- chyba , że to zamierzone jest. A Fijałkowski to nie twórca- ale projektant.... no chyba, że sam za nią zapłacił - w co wątpię!! Twórca projektu, a nie twórca. Trochę myśleć trzeba, poziom niestety sie obniża mocno...
        • Gość: ??! Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu IP: *.xdsl.centertel.pl 31.08.13, 16:34
          istnieje w lubelskiej GW nadal jakiś poziom?to to jeszcze nie jest dno?
        • Gość: Rysio Re: UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektu IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.13, 00:10
          Fijałkowski to "ślub brał z UMCS" TEN PROJEKTANT to w Rektoracie narobił tyle błędów że było tysiące poprawek ZA CO UMCS PŁACIŁ,ale np. CJiKP TAK ZAPROJEKTOWAŁ, że do mycia okien trzeba brać alpinistów,bo okna się nie otwierają w budynku 2piętrowym,podobna sytuacja jest w rektoracie,w CJiKP portier nie ma możliwości wyjść do WC,nie na co zamknąć portierni,a w Auli na około 160 są 4 okienka uchylne.ARCHITEKT,PROJEKTANT Z W-WY??????
    • krzysztof.bartyzel Złe Zdjęcie 31.08.13, 18:26
      HALO!!! Pracuje tam ktoś? niech ktoś zmieni ta zdjęcia bo w artykule nie o tą kładkę chodzi. Piszą o kładce nad Radziszewskiego a nie Sowińskiego.
    • Gość: AntyRektor Zostawić kładkę! Zlikwidować przejście pod kładką! IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.08.13, 22:32
      Chodzi mi o kładkę na Sowińskiego!

Zostawić kładkę na Sowińskiego i dobudować windę dla niepełnosprawnych do niej! Zlikwidować przejścia dla pieszych pod kładką! Ustawić światła dla aut!

A najlepiej poszerzyć Sowińskiego od Głębokiej do Smorawińskiego po 2 pasy w górę i dół - jest gdzie! Zgra sie to z Głęboką i Filaretów (po remoncie) oraz Smorawińskiego po poszerzeniu do 2 pasów w górę i dół (likwidacji ścieżki rowerowej wybudowanej po ostatnim remoncie - głupota!). Udrożni to ruch Czuby-Czechów zamiast tunelu którego i tak nie będzie!

A kładkę na Radziszewskiego zlikwidować albo zmienić jej funkcję/zagospodarować bo nikt z mien nie korzysta!
      • Gość: Antyantyrektor Zostawić przejście. IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.13, 20:25
        Widocznie jest jakiś powód, że ludzie wolą przechodzić dołem niż wspinać się na kładce. Ile rąk tam złamano, gdy był lód? Sam dwa razy upadałem i od lat bolą mnie dłonie, którymi zasłaniałem się przy upadku.
        Co do ul. Sowińskiego, to jest to piękna aleja i niszczycielskie zamiary AntyRektora prowadziłyby do wycinania całych szeregów drzew. Goście, którzy kupili sobie wozy, nie chcą ponosić odpowiedzialności za swój wybór, jeździć po Lublinie takim, jaki zastali i wciąż domagają się niszczenia kolejnych części miasta.
    • dziki_truten Ale obiekt 01.09.13, 14:32
      Ja bym się wstydził przyznać, że coś takiego stworzyłem.
    • krusnik02 UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektura... 02.09.13, 08:17
      Prawda jest taka, że obie kładki - ta nad Sowińskiego i ta nad Radziszwewskiego są o kant d..y potłuc. I tak nikt z nich nie korzysta. Wszyscy studenci - i nie tylko - korzystają z przejścia dla pieszych, które ze względu na swoją lokalizację jest mega niebezpieczne. A pisanie o nieuprzejmości kierowców w sytuacji, gdy włazi się na pasy nie upewniając się czy można - a tak najczęściej brać studencka korzysta z tego przejścia, wskazuje na kompletny brak znajomości przepisów, które obowiązują w naszym kraju. Tak jak ktoś napisał - odremontować kładkę nad Sowińskiego, dorobić windę dla osób niepełnosprawnych a przejście zlikwidować - najlepiej odgrodzić chodnik od jezdni słupkami z łańcuchem.
    • rfx UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektura... 02.09.13, 08:21
      Jak to możliwe, że architekt próbuje rozporządzać nie swoją kładką? Dostał zlecenie, wykonał, zarobił - i teraz rości sobie dalsze prawa do kładki? Właściciel kładki nie może jej przemalować, przebudować albo zburzyć bez zgody projektanta?
    • indywidualismus UMCS nie chce kładki. Jej twórca: "Architektura... 02.09.13, 10:33
      Ten dyletant, zwany architektem mógłby zajrzeć np. do Wrocławia, gdzie niedawno wyburzono wielokrotnie większy, najwyższy budynek w mieście. Chodzi o Poltegor, oczywiście. Nie przystawał do rzeczywistości, nie nadawał się do przebudowy, to go zburzono i postawiono coś innego (Sky Tower). Architektura to nie wykopaliska w Egipcie. Czasem się ja zmienia.
    • q-ku "campusu"? oł rili? 02.09.13, 19:48
      a cładka, tj, ajmsory proszę "reporters from lablyn" kładka powinna zostać - zostać wyremontowana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka