Gość: aaaaa IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 19.09.04, 22:48 Nie ściemniaj Pan Panie naczelniku, przepis jest i trzeba go egzekwować, najwyżej bedą kolejki na tych dwóch stacjach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adiunkt Re: Czy to nowość ,to raczej wiedza IP: *.pl 20.09.04, 05:22 Dla pomiaru przpuszczalności światła przez szybę wystarczy luxomierz o odpowiednim zakresie pomiarowym, żadna filozofia i nie kosztuje 2-3 tys złotych a około 500 złotych najtańszy. Jak uważa się na wykładach z "Oświetlenia i instalacji elektrycznych" na Wydziale Elektrycznym Politechniki Lubelskiej i uczestniczy czynnie w ćwiczeniach na laboratorium to się wie. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy to nowość ,to raczej wiedza 20.09.04, 12:44 panie adiunkcie. pańska wiedza w temacie jest zerowa. Przyrządziki o których pan pisze to zabawki nieatestowane i nie podlegające okresowej legalizacji dokonujące często niewiarygodnych pomiarów. Przyrząd spełniający wymogi jakościowe i dokładnościowe zawarte w Polskich Normach o przyrządach i w związku z tym dopuszczony do takowych badań jest rzeczywiście tak drogi. >Jak uważa się na wykładach z "Oświetlenia i > instalacji elektrycznych" na Wydziale Elektrycznym Politechniki Lubelskiej i > uczestniczy czynnie w ćwiczeniach na laboratorium to się wie. Pan nie uważał (uważa) na wykładach, tam się mówi także o badaniach takowych przyrządów pomiarowych dopuszczających je do czynności pomiarowych ważnych prawnie minn. dla inspekcji pracy (np. badanie natężenia oświetlenia na stanowiskach pracy). Ciekawe co by pan powiedział gdyby takim nie legalizowanym przyrządem np. alkomatem obadano pańską nietrzeźwość i na tej podstawie odebrano prawo jazdy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: Czy to nowość ,to raczej wiedza IP: *.pl 21.09.04, 00:19 PO PIERWSZE LEGALIZACJA NIE POWINNA KOSZTOWAĆ KORCIE, A TAK JEST OBECNIE PANIE EMPI. NATOMIAST PRZY WYKONYWANIU POMIARÓW NALEZY MIEĆ WIEDZĘ RÓWNIEŻ O TECHNICE ŚWIETLENJ ABY POMIARY WYKONAĆ PRAWIDŁOWO GRO POMIARÓW WYKONYWANYCH PRZEZ INSPEKORÓW PRACY JEST NIEPRAWIDŁWA PROSZE ZAPOZNAĆ SIĘ Z OBOWIĄZUJĄCĄ PN-E 02033 OBOWIĄZUJĄCĄ JESZCZE. NOWEJ NORMY EUROPEJSKIEJ JESZCZE NIE MA. CO DO BADANIA NIELEGALIZOWANYM PRZYRZĄDEM NA ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU NIE MAM NIC PRZECIWKO PONIEWAŻ NIE UŻYWAM KIEDY MAM PROWADZIĆ SAMOCHÓD A DOKŁADNE SPRAWDZENIE I TAK JEST NA PODSTAWIE POBRANIA PRÓBKI KRWI PANIE EMPI. LEGALIZACJA NIE ZAWSZE JEST OBOWIĄZKOWA????? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy to nowość ,to raczej wiedza 21.09.04, 00:47 Nie krzycz Waść w necie, nie przystoi. Przyrząd takowy musi posiadać homologację, czyli być dopuszczony do użycia zaś potem okresowo legalizowany, czyli badany na okoliczność poprawności pomiaru. Cena legalizacji okresowej jest niewielka. Koszta homologacji są znaczne i wliczone w cene zakupu przyrządu. Inspektorzy pracy wykonują tylko pomiary sprawdzające. Użytkownik powinien okazać się okresowym protokołem z badań w tym zakresie wykonanych przez uprawnionego specjalistę. PN-E 02033, przytoczona przez Waść, mówi tylko o zakresie, częstotliwości badań oraz określa wymagane parametry minn. natężenia oświetlenia w zależności od rodzaju, przeznaczenia itp. obiektu badanego oraz ich częstotliwość. Przyrządów dotyczy całkowicie inna PN. Alkomat także podlega takim rygorom homologacyjnym. Badanie krwi na obecność alkoholu w niej może wykonać wyłącznie upoważniona osoba. Badanie krwi przez salową stoją w sprzeczności z obowiązującymi przepisami i normami. pzdr. Waszmość adiunkta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Czy to nowość ,to raczej wiedza IP: *.pl 21.09.04, 21:08 Szanowny EMPI, jest Pan w błędzie odnośnie badania oświetlenia elektrycznego, które nie polega tylko na pomiarach natężenia oświetlenia, ale pełny i prawidłowy pomiar zawiera 14 punktów. Jak spotkałem się z protokółami badań to wykonywany był tylko pierwszy punkt, a pozostałe obowiązujące zgodnie z PN 02033 były pomijane. Osoby uprawnione, które te pomiary wykonywały nie zdawały sobie sprawy że inne pomiary należy również wykonać, tak więc w większości przypadków inspektorzy nie zdawali sobie sprawy że to co wykonują w świetle prawa nie jest wiele warte. Powoływanie się przez Pana na badanie zawartości alkoholu we krwi przez salową jest identyczne jak osoba nie będąca elektrykiem wykonuje pomiary sprawdzające oświetlenie elektryczne. Do prawidłowego wykonania tych pomiarów konieczne są jeszcze 4 mierniki?????. Ciekawe jak będą wykonywane pomiary kiedy wprowadzona zostanie norma 124654-1998 Homologacja a okresowe sprawdzenie miernika to dwie różne rzeczy, Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czy to nowość ,to raczej wiedza 21.09.04, 22:08 Gość portalu: ad napisał(a): > Szanowny EMPI, > jest Pan w błędzie odnośnie badania oświetlenia elektrycznego, które nie polega > > tylko na pomiarach natężenia oświetlenia, ale pełny i prawidłowy pomiar zawiera > > 14 punktów. Jak spotkałem się z protokółami badań to wykonywany był tylko > pierwszy punkt, a pozostałe obowiązujące zgodnie z PN 02033 były pomijane. > Osoby uprawnione, które te pomiary wykonywały nie zdawały sobie sprawy że inne > pomiary należy również wykonać, tak więc w większości przypadków inspektorzy > nie zdawali sobie sprawy że to co wykonują w świetle prawa nie jest wiele warte > . > Powoływanie się przez Pana na badanie zawartości alkoholu we krwi przez salową > > jest identyczne jak osoba nie będąca elektrykiem wykonuje pomiary sprawdzające > oświetlenie elektryczne. Do prawidłowego wykonania tych pomiarów konieczne są > jeszcze 4 mierniki?????. Ciekawe jak będą wykonywane pomiary kiedy wprowadzona > > zostanie norma 124654-1998 > Homologacja a okresowe sprawdzenie miernika to dwie różne rzeczy, Waść niedokładnie czyta co inni piszą: pisałem: minn. natężenia oświetlenia. Z mojej wypowiedzi jasno wynika różnica między homologacja a legalizacją. Uprawnienia do badań kontrolnych zgodności oświetlenia z PN wykonują osoby legitymujące się odpowiednimi uprawnieniami pomiarowymi wydawanymi przez SEP, niekoniecznie muszą to być elektrycy (w zakresie oświetlenia). Nie wszystkie badania muszą być wykonywane w pełnym zakresie, zależy to od specyfiki obiektu, pomieszczenia i stanowiska pracy. Proszę zatem pilniej uważać na lekcjach. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_medycyny moja sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:26 Co za durny przepis??!!! To moja sprawa czy mam przyciemnione przydymione zakurzone czy zasrane przez ptaki szyby. Chyba producent aparatury mierzącej pożądnie gdzieś posmarował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robbie BEZPIECZEŃSTWO (TEŻ POLICJI) IP: 212.182.7.* 20.09.04, 12:39 Chodzi o to, że w przypadku sprawdzania samochodu nie widać, czy np. ktoś nie przygotowuje broni itp. Mnie się wydaje, że przyciemnione szyby pomniejszają też wewnątrz (w mniejszym stopniu niż z zewnątrz) możliwość widzenia. Nie ma co wpadać w szał na wszelkie ograniczenia wolności, bo przecież ludzie na ogół nie chodzą z bronią palną i przed uzbrojonymi powinni się jakoś zabezpieczać. Przecież za ciemnymi szybami mogą czekać na kogoś, otworzyć szybko okno i strzelić do niego, po czym odjechać gładko. W przypadku "studenta_medycyny" doradzałbym ograniczenie prostactwa językowego na rzecz namysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robbie REDAKTOR JB NIE ZROZUMIAŁ? IP: 212.182.7.* 20.09.04, 12:31 "- Wyobraźmy sobie taką sytuację. Policja zatrzymuje samochód, sprawdza jego szyby i okazuje się, że są zbyt przyciemnione. Właściciel samochodu udaje się na stację diagnostyczną, by przywrócić je do właściwego stanu. Tylko jak, skoro stacja diagnostyczna nie ma urządzenia do mierzenia przejrzystości szyb - tłumaczy naczelnik Portka. Sprawdziliśmy. Na dziesięć lubelskich firm diagnostycznych, zaledwie dwie stacje miały takie urządzenie. Jego koszt waha się w granicach 2-3 tys. zł." Oto ostatnie słowa redaktora. Zamiast podziękować policji za to, że za darmo, a nie za 3 tys. zł., zmierzy przepuszczalność świetlną szyb i zachęcić do wymiany szyb na przepuszczalne, on wydziwia, że nie ma gdzie zmierzyć przepuszczalności. (Może mu idzie o coś, czego nie wyjaśnił, ale na razie wiadomość jako całość brzmi dość głupio.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Kontrola szyb samochodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:42 Ludzie a co sie boicie? Pan Naczelnik Portka i jego ludzie to pracują od 7.30 do 15.30 i w tych godzinach nie trzeba jeździć z takimi szybami - przyciemnianymi. Odpowiedz Link Zgłoś