s.monte.z.uma 10.03.16, 17:14 ...a język ezopowy... czyli: czy wróci cenzura?... :-)... /\ wiadomosci.onet.pl/kraj/cenzura-nas-ocali/l74llp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
empi Re: ...powrót Rewizora... ;-)... 10.03.16, 17:44 Demokracja nas rozleniwiła. Zwłaszcza ostatnie pokolenia. Sprowadziła większość społeczeństwa do roli konsumentów dóbr materialnych. My się z niej nawet nie potrafimy cieszyć, bo i dlaczego? To przecież rzecz taka oczywista i normalna. Ona jest nadana, wręcz dziedziczna. Pamiętam swoje spotkania ze studentami w marcu 68 r. w Lublinie. Ja, uczeń średniej szkoły, dostąpiłem tej atmosfery. Dla mnie ten czas był wielce pouczający, czułem się zaszczycony. Intuicyjnie wyczuwałem, że sprawa idzie o poważne rzeczy. Pamiętam te rozmowy starszych kolegów o demokracji, że by ją mieć trzeba najpierw ją zdobyć itd. Być może PiS zapewni obecnemu pokoleniu podobnych doswiadczeń. Z tą różnicą, że myśmy demokrację zdobywali a oni będą musieli odzyskiwać utraconą, ktorą być może sami w tej chwili zaprzepaszczają nie troszcąc się o nią należycie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: ...powrót Rewizora... ;-)... 10.03.16, 19:11 > Demokracja nas rozleniwiła. Zwłaszcza ostatnie pokolenia. Sprowadziła większość > społeczeństwa do roli konsumentów dóbr materialnych. My się z niej nawet nie p > otrafimy cieszyć, bo i dlaczego? PTASZKI W KLATCE "Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody - Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody". "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę; Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę". ...a nauka?... zaprzepaszczone nadzieje... bo Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie.... stary czyżyk zyskuje dzisiaj nowy wymiar i nową wymowę... i powinien sobie odpowiedzieć na pytanie, co zrobił, że znalazł się w klatce?... razem z młodym... a zwłaszcza - czego nie zrobił... \/ Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: ...powrót Rewizora... ;-)... 13.03.16, 10:08 Empi, wynika z tego, że zmasowany atak na władzę klerykalno-populistycznej partii narodowych socjalistów przyniesie jednak jakieś pozytywne następstwa? Odrodzenie ducha narodu wśród zdeprawowanej "dobrobytem" i rozleniwionej polskiej magmy społecznej, obudzenie młodzieńczej woli walki o wolność, równość i demokrację? Uświadomienie, że wolność jest stanem nietrwałym i trzeba o nią nieustannie zabiegać? Mam jednak poważne obawy i czarno widzę te odnowę. Ciemnota zwarła i nadal zwiera szeregi w Polsce... Z pokolenia, na pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: ...powrót Rewizora... ;-)... 13.03.16, 12:46 > Mam jednak poważne obawy i czarno widzę te odnowę. Ciemnota zwarła i nadal zwie > ra szeregi w Polsce... Z pokolenia, na pokolenie. ...a może - kłania się - praca u podstaw?... nie hasłowo-rozdawnicza, a ucząca odpowiedzialności za swoje, ale i cudze życie... wiem, że to naiwne, ale też wydaje mi się, że innej drogi nie ma... a wolność?... to prawo do samostanowienia i szanowanie praw innych... to jeszcze bardziej naiwne, bo łatwiej walić bliźnich pięścią i brać ich pod buta... a wolność - to także samoograniczenia... i świadomość... i samoświadomość... to proste, a zarazem - bardzo trudne... /\ Odpowiedz Link Zgłoś