Dodaj do ulubionych

Lublin moje miasto

28.09.04, 19:49
Ciężko jest mi zrozumieć niektórych ludzi. Płaczą jak to z Lublinie źle,
bieda, nuda. Całkowita dziura zabita dechami bez kina, porządnej drogi
wjazdowej i w ogóle Polska Z. A czy Lublin naprawdę nie ma się czym
pochwalić? Wg. mnie ma. Może zamiast wymyślać czego nam brakuje, zaczniemy
dyskusję z czego powinniśmy być dumni? Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: lutzek A więc zaczynam chwalić: IP: *.crowley.pl 28.09.04, 20:05
      1. Za ośrodek akademicki, prężny, wciąż rozwijający się, także za jakość kształcenia.

2. Za Starówkę. Pomijając jej koszmarne zaniedbanie.

3. Za piękne okolice Zalewu Zemborzyckiego.

I koniec. Nie wiem za co jeszcze miałbym chwalić Lublin.

lutzek
      • Gość: lublin ano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 21:38
        dorzzucilbym sprawy za ktore nikt nie moze sobie przypisac zaslug a wynikajace
        z naszego w sumie peryferyjnego polozenia;

- ekologiczne czyli czyste bo brak wielkiego przemyslu i duzego tranzytu

- bezpieczne wciaz zwlaszcza relatywnie do reszty kraju bo maly odsetek
        wielkoprzemyslowej klasy robotniczej i praktycznie zerowy naplyw cwaniactwa z
        innych duzych osrodkow

- wspaniala choc mala starowka zbudowana jak wiemy jeszcze przed prlem i choc
        wciaz niedokonczony remont to jeden z nielicznych oryginalnych polskich
        zespolow staromiejskich zachowana bo nie zdazono jej zburzyc w czasie ostatniej
        wojny

- wspaniale turystyczno-geograficzne otoczenie zeby wymienic Poleski Park
        Krajobrazowy plus Nadburze, Pojezierze Lenczynsko-Wlodawskie z najstarszymi
        geologicznie jeziorami w kraju ( i o wysokim stopniu czystosci wody ), Kozlowka
        i okolice, pierwsze sprywatyzowane uzdrowisko Naleczow i okolice, Kazimierz z
        Janowcem i okolice z jedna z nielicznych kolei waskotorowych w kraju bo tak
        okolice natura hojnie obdarzyla
    • Gość: gazza Re: Lublin moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:05
      akcja...reakcja

;)
    • Gość: gazza Re: Lublin moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:09
      zdradziles sie kojako1979! pokazales nam swoje kompleksy...
      nie denerwuj sie
      ;)
      kilka minut temu rozpoczalem watek i napisalem jak mi zle, ze wracam do Lublina.
      ani slowa o moich powodach! a moze sa czysto osobiste? moze to powody, o
      ktorych nie masz najmniejszego pojecia?
      a ty od razu swoj watek z cyklu: "POROZMAWIAJMY O TYM, JACY FAJNI JESTESMY"
      ;)
      ja wiem... kazdy lubi dobrze sie czuc!
      do szabli!
      za co kochamy lublin?
      ja za nic
      teraz wy
      • kojako1979 Re: Lublin moje miasto 28.09.04, 20:18
        O jakich kompleksach mówisz? Nie bardzo potrafię zrozumieć? Nie znam powodów
        które sprawiają że jest Ci smutno i źle. Mój wątek był faktycznie reakcją na
        Twój, bo naprawdę mam serdecznie dosyć tego ciągłego narzekania, pesymizmu.
        Oczywiście, że lubie sie fajnie czuć. Czy to coś złego?Nie jestem masochistą;-)
        A skoro piszesz o czymś, to może warto abyś podał powody, które sprawiają że
        masz taki kiepski nastrój?
        • Gość: gazza Re: Lublin moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:45
          no stary! jesli nie widzisz swoich kompleksow to nie pozostaje mi nic innego
          jak przerwac dyskusje w tym watku, bo sie nie dogadamy!
          mielego wieczoru!
          a o swoich nastrojach bede mowil tyle, ile chce. i nie wiecej.
          papa
          • kojako1979 Re: Lublin moje miasto 28.09.04, 21:00
            Sorry stary. Wg. Ciebie kompleksem jest to, że nie opluwam swojego miasta jak
            inni? Przepraszam.
            • Gość: gazza Re: Lublin moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 21:39
              zero porozumienia. szkoda.
      • Gość: lublin aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 21:49
        czy nie jest troche tak ze "biednemu" zawsze wiatr w plecy?
        • Gość: lublin ops! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 21:52
          w oczy - mialo byc oczywiscie.
    • Gość: kloo Re: Lublin moje miasto IP: *.comernet.pl 28.09.04, 20:15
      kojako1979 napisał:

> Może zamiast wymyślać czego nam brakuje, zaczniemy
      > dyskusję z czego powinniśmy być dumni?

i jasne ze jest z czego
      z niezwykłego klimatu tego miasta. Nie jest to jakaś metropolia i
      lepiej żeby nigdy nie była. Tutaj jest po prostu jak w domu... i zawsze się tutaj tak czułem.
      • kojako1979 Re: Lublin moje miasto 28.09.04, 20:20
        kloo trafiłeś w sedno. Nasze miasto ma wiele wad jak każde inne. Ale ma właśnie
        to coś co sprawia, że za nim tęsknię.
        • Gość: gazza Re: Lublin moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:31
          a ja mysle, ze to "cos" nie jest wlasciwe lublinowi, tylko kazdemu miastu...
          • kojako1979 Re: Lublin moje miasto 28.09.04, 20:34
            Nie każdemu. Wierz mi.
            • Gość: gazza Re: Lublin moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:43
              czyzby? tym samym twierdzisz, ze istnieja miasta, ktorych zaden z mieszkancow
              nie lubi, nie kocha, nie czuje tego "czegos"...
              ja mysle, ze zawsze znajdzie sie chociaz jedna osoba, ktora bedzie "czuc sie
              jak w domu" w swoim miescie...
              dla ciebie jest to lublin, dla innego poznan, dla jeszcze innej osoby londyn
              itd.
              dlatego az prosi sie powtorzyc twoje pytanie rozpoczynajace watek...
              (chyba, ze odpowiedz "bo czuje sie jak w domu" jest zadowalajaca, ale to
              przeciez banal i oczywistosc)
              • kojako1979 Re: Lublin moje miasto 28.09.04, 20:57
                Byłeś kiedyś np. w Radomiu? Ja byłem. Studiowałem z ludźmi z tego miasta. To
                jest również ich opinia.
                • sonnenkinder Re: Lublin moje miasto 28.09.04, 21:01
                  Kazde miasto ma to cos. a moze inaczej kazde miejsce ma to cos. A ze chetnie
                  wraca sie i teskni sie za miejscami, ktore wiaza sie ze wspomnieniami, z czyms
                  co w duszy gra...to tez nic dziwnego i nic przypisanego jednemu miejscu:)
              • Gość: lublin apropos Londynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:09
                to istnieje taki syndrom jak londinitis czyli odczuwany przez osoby po
                opuszczeniu tego przepieknego tygla stan glebokiego smutki i depresji.
                ciekawe czy kiedys doczekamy sie zespolu lublinitis ?
          • Gość: lublin poza tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:11
            Lublin to jest miejsce dla stronga mana nie dla jakichs tam mieczakow droga
            kaazo.
      • Gość: lublin hę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:06
        oko cadyka
        sztukmistrz z lublina
        czarcia lapa
        kresy wschodnie ( nowe ale zawsze )

a 70 km na wschod WSCHOD Europy Azja Pol Kuli Ziemskiej! az tutaj czuc oddech
        tego ogromu...
    • shawman Pax! Peace! 28.09.04, 21:07
      Lublin, jak każde inne miasto, ma swoje złe i dobre strony. Fakt, że mamy
      tragiczne drogi, brzydkie blokowiska, niebezpieczne dzielnice... Ale które
      polskie miasto tego nie ma? PRL zafundował nam taki, a nie inny wygląd naszych
      metropolii. Osobiście nie mam żadnych kompleksów dotyczących Lublina - wiele
      rzeczy mnie drażni, zwłaszcza tych, które przy dobrej woli rządzących można by
      się pozbyć - ale nie wygłaszam od razu takich radykalnych sądów: LUBLIN JEST DO
      D... Niestety nie mogę też krzyczeć, że LUBLIN JEST SUPER, bo nie jest.

Ale do czego zmierzam... Otóż zmierzam do wykazania bezprzedmiotowości takich
      sporów pomiędzy "Lublin-lovers" a "Lublin-haters". Ani jedni, ani drudzy nie
      mają całkowitej racji. Dziurawa droga do Warszawy nie świadczy, że mieszkamy w
      całkowitej dziurze, a UMCS, KUL, PL i AM nie świadczą, że wszyscy mieszkańcy
      Lublina to geniusze.

Zatem pax, panowie, pax!
      • Gość: lublin ipso facto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 21:42
        dorzucilbym jeszcze i panie.
      • mali_bu dobrze godo! dać mu wódki! 28.09.04, 21:44
        jw
        • shawman Re: dobrze godo! dać mu wódki! 29.09.04, 00:00
          ...i panie. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka