Dodaj do ulubionych

Forum przedwyborcze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 19:07
właśnie zakładam co byście wreszcie zagłosowali celująco.
na pewno pobije rekord postów.
miłej dyskusji...
Obserwuj wątek
    • Gość: bosman Re: Forum przedwyborcze IP: *.lublin.mm.pl 03.10.04, 23:05
      Twoje propozycje i prognozy?
      • Gość: lublin hm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 10:28
        prognozy? prawdopodobnie jesli wybory odbeda sie w ciagu kilku miesiecy to ich
        wynik bedzie podobny do aktualnych sondazy.

ja osobiscie jestem coraz bardziej zirytowany kompletna niespojnoscia w obrebie
        poszczegolnych partii.postepuje samowola i brak jasnego okreslenia sie.
        osattnie przyklady: prezydent Pruszkowski z PiS chce flirtowac z SLDowcem,
        lubelska Samoobrona wbrew zaleceniom swojego przewodniczacego ( ! ) rowniez
        flirtuje z SLD.
        wniosek na dzisiaj jest jeden. w Polsce postepuje alienacja i zdziczenie klasy
        politycznej. polityka zamiast sluzba cywilna i spoleczna staje sie juz tylko
        trampolina do kariery i dojsciem do latwych pieniedzy. bardzo smutne.

ja osobiscie jednak zawsze glosuje chociazby nie bardzo bylo z czego i kogo
        wybierac w mysl na mniejsze zlo.
        i dla tego wlasnbie juz teraz zalozylem watek wyborczy aby uczestnicy tej listy
        na biezaco informowali sie o roznych wydarzeniach, zmianach, czynach ludzi
        polityki, ich wywiazywaniu sie lub nie z deklaracji obietnic itp itd.

tylko mtak mozna w miare sensownie przygotowac sie do glosowania.
      • Gość: ten Re: Forum przedwyborcze IP: *.lublin.mm.pl 18.10.04, 00:49
        Jedyną rozsądną propozycją jest wprowadzenie jednomandatowych okręgów
        wyborczych. Metoda prosta i sprawdzona w wielu krajach.
        Głosuje się na konkretnego człowieka. Przyzwoici ludzie są prawie we wszystkich
        partiach, ale też we wszystkich są dranie, krętacze i złodzieje. Trzeba zatem
        GŁOSOWAĆ NA CZŁOWIEKA, a nie na partię. Obawa, że jakaś opcja zdominuje Sejm
        jest całkowicie nieuzasadniona. Obawy, że ludzie będą głosować pod dyktando
        księży też są oczywiście bezpodstawne. Gdyby ludzie rzeczywiście słuchali
        księży, to Kwaśniewski nigdy nie zostałby prezydentem, a w ostanich wyborach
        samorządowych żaden SLD-owiec nie zostałby wójtem, burmistrzem czy prezydentem.
        A przecież tak nie jest.
        Wybory w systemie jednomandatowym dają gwarancję, że Polską zaczną rządzić
        mądrzy i uczciwi ludzie. Oczywiście stanu zadawalającego nie osiągnie się za
        pierwszym razem. Trzeba jednak zacząć iść we właściwym kierunku. Tym właśiwym
        kierunkiem jest zmiana ordynacji wyborczej i wprowadzenie jednomandatowych
        okręgów wyborczych. Polecam stronę internetową na ten temat: www.jow.prv.pl
    • alex2222 Re: Forum przedwyborcze 03.10.04, 23:14
      mówimy o wyborach parlamentarnych,czy samorządowych?(bo to w końcu forum
      regionalne)
      • Gość: lublin i te i te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 10:31
        o wszystkich. tak krajowe jak i wojewodzkie czy miejskie maja wplyw na to co
        bedzie sie dzialo w miescie i regionie.

pozdrawiam
    • Gość: lublin Samoobrona-SLD wspolna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 10:22
      no i mamy po raz kolejny przyklad ze Samoobronie zawsze bylo najblizej do SLD.
      jesli ktos mysli ze do PSL czy podobnym partiom to prosze cytacik z najnowszego
      artykuliku na temat preferencji i sympatii Samoobrony.

Grzegorz Praczyk 03-10-2004, ostatnia aktualizacja 03-10-2004 16:59

Lubelska Samoobrona nie wyklucza, że wejdzie do koalicji z SLD w sejmiku
      województwa. Zaprzeczał temu jeszcze w ubiegłym tygodniu Andrzej Lepper, teraz
      lubelscy działacze mówią co innego

czytaj dalej »

r e k l a m a

W piątkowym głosowaniu nad odwołaniem przewodniczącego sejmiku Konrada Rękasa
      radni Samoobrony nieoczekiwanie przyszli na sesję i przyłączyli się do
      rządzącej sejmikiem koalicji SLD i części PSL. Opozycja (LPR, część PSL, PO)
      zbojkotowała sesję, twierdząc, że SLD zwołała ją nielegalnie, a usunięcie
      Rękasa może doprowadzić do storpedowania planów zmiany władzy w województwie.

Dzięki postawie Samoobrony sesja się odbyła i Rękasa odwołano. W sejmikowych
      kuluarach od razu pojawiły się głosy, że Samoobrona wspólnie z SLD i częścią
      PSL będzie tworzyć nowy układ w sejmiku.

Takie rozwiązanie zdecydowanie jednak wykluczył w ubiegłym tygodniu Andrzej
      Lepper. Wczoraj do Lublina przyjechał wiceszef Samoobrony Stanisław Łyżwiński.
      Skrytykował rządy SLD w kraju. Jednak inaczej już mówił o sytuacji w
      województwie: - Życie polityczne centralne toczy się innymi torami niż w
      regionie - skomentował.

Lubelscy działacze partii Leppera, choć oficjalnie wypierają się zawarcia
      układu z SLD, to jednak nie wykluczają, że tak może być w przyszłości. - Na
      razie za wcześnie na mówienie o konkretach. Ale jeżeli będą propozycje ze
      strony różnych ugrupowań, będziemy się nad tym zastanawiać - mówili wczoraj na
      spotkaniu z dziennikarzami.

Wersja do druku Wyślij znajomym Podyskutuj na forum

• Gość: lublin europosel - z jakiej opcji politycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 10:40
      przyklad niedoinformowania w mediach. bardzo piekne inicjatywy posla do
      europarlamentu, piekny artykul w Wyborczej wyczerpujacy w tresci poza...
      informacja z jakiej opcji jest posel? a moze niezrzeszony. Umnknelo przypadkiem?
    • Gość: wampirek Re: Forum przedwyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:14
      PO,PiS i Unia Wolności rządziły już nieudolnie wcześniej jako AWS. SLD i Unia
      Pracy jak rządzą każdy widzi-też płacz, SdPL też rządziło jako SLD ( w sumie
      nadal sprawuje władzę). Samoobrona obiecuje gruszki na wierzbie a do tego broni
      zboczków, zresztą wiecie jaki poziom reprezentuje jej kadra. Ich
      polityczni "pobratymcy" Liga Polskich Rodzina szykuje nam drugi Iran i ogólne
      cofnięcie się do średniowiecza. UPR proponuje skrajny kapitalizm (bez
      opamiętania) i rząd kasy a nie człowieka. Teraz możecie podjąć śmiało decyzję o
      głosowaniu!
      • alex2222 Re: Forum przedwyborcze 04.10.04, 20:24
        zgrabnie to ująłeś.nic dodać,nic ująć.i dlatego ja ,tak jak to już tu kiedyś
        deklarowałem,olewam te całe wybory i tych pajaców,którzy napinają się na
        plakatach.
        • Gość: lublin bylo jest i pewnie bedzie kiepsko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 00:23
          bo wlasnie tacy jak ty pajace zamiast tworzyc nowe skoro to co jest jest zle to
          olewaja i leza w domu na kanpie zamiast ruszyc dupa.
          a potem placz.
          • alex2222 Re: bylo jest i pewnie bedzie kiepsko 06.10.04, 16:29
            po pierwsze-pokaż mi gdzie i kiedy płakałem,że jest źle
            po drugie-moja absencja wyborcza wynika nie z lenistwa(do lokalu wyborczego mam
            5 minut)ale ze świadomego wyboru
            po trzecie-jeśli nie potrafisz tego pojąc(z mojej wypowiedzi wynika jasno o co
            mi chodzi)to znaczy,że nie jesteś zbyt bystry-czyli świetnie nadajesz się na
            modelowego wyborcę.a więc-do urny!
            PS
            pamiętam jeszcze z okresu komuny hasło:"nieobecni nie mają racji!-uczestnicząc
            w wyborach współtworzysz jutro swojej Ojczyzny!" Ciekawe czy i dziś dałbyś się
            na to nabrać?
      • shawman Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 01:28
        > PO,PiS i Unia Wolności rządziły już nieudolnie wcześniej jako AWS

Gwoli ścisłości, Unia Wolności nie rządziła "jako AWS". Rządziła wraz z AWS do
        2000 roku, kiedy to z koalicji wyszła. Koalicji, która po wyborach wydawała się
        naturalna, a okazała się nieudana. NIESTETY, Unii nie udało się przemycić zbyt
        dużo własnych pomysłów pod czujną strażą SLD i AWS (zdumiewająco zgodnych, np.
        w kwestii podatków).

> Teraz możecie podjąć śmiało decyzję o głosowaniu!

Dzięki za pozwolenie! :P Jednak jak na razie nie widzę jeszcze żadnych
        wyborów...? Przypuszczam jednak, że konsekwentnie zagłosuję na UW. Zwłaszcza,
        że wybory do PE zwiększyły moje nadzieje na dostanie się tej partii do
        parlamentu. Acz Platformie i PiS-owi też życzę szczęścia.
        • dociek Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 06:42
          Przemyciła, przemyciła... Nie maskuj się koleś. Choćby żebraczą, głodową (na
          wyniszczenie) składkę zdrowotną Balcerowicza (7,25% - mimo, że wykalkulowana i
          zaprojektowana była wcześniej na 11%, wówczas w Niemczech obowiązywała ok. 12-
          14% i też było to skromnie) na powołane wówczas przez Buzka - Kasy Chorych,
          która stosowana przez pare lat wyssała wszelkie dostępne środki i rezerwy z
          polskiego systemu ochrony zdrowia i mamy to co mamy, czyli burdel i nędzę...
          • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Forum przedwyborcze IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.10.04, 07:20
            Dociek elegancko nie wspomnial o Lapinskim i Naumannie... Dzisiaj wielu
            pacjentów i lekarzy oddaloby wszystko zeby bylo tak jak za Buzka.
            • dociek Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 07:29
              Ci panowie byli dużo, dużo później w kolejce... Dobili tylko do dna to, co
              rozpoczęła koalicja AWS i UW. A twój powyższy tekst Heniu, jak zwykle - wyrwany
              w kontekstu i chronologii zdarzeń, nie oddający realiów, a raczej je bez
              żadnych zahamowań przekłamujący, przede wszystkim, ma jedynie zaognić, zamotać
              i napuścić. To jest cholernie typowy dla ciebie sposób manipulacji faktami i
              głoszenia zakłamanej demagogii. Tyle.
              • hm` Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 09:38
                Hm, szkoda tylko, ze Kasy Chorych byly przykladem decentralizacji systemu... a NFZ przykladem centralizacji...a, ze niezgodnym z konstytucja to juz tylko szczegol...
                pozdr. hm`
                • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Forum przedwyborcze IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.10.04, 18:31
                  Dla Docka niezgodnosc ustaw z konstytucja ( za która sam pewnie glosowal) to
                  juz male piwo, skoro ustawy te uchwalali politycy z jedynie slusznej lewicowej
                  opcji.
          • shawman Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 20:35
            Nie jestem twoim kolesiem, dociek. Wiem, że wy, lewicowcy kolesi lubicie, ale
            mimo to dziękuję za takie spoufalanie się.
            Zaś o burdelu i nędzy w służbie zdrowia na twoim miejscu bym się nie
            wypowiadał... Możesz dostać wirtualną cegłą w głowę, bo to właśnie twój
            ulubiony Sojusz rozpieprzył (przepraszam za wyrażenie) wszystko co było do
            rozpieprzenia w tej dziedzinie. Ministerstwo Zdrowia za rządów SLD mogłoby
            równie dobrze nazywać się Ministerstwem Przekrętów Wszelakich.
            -
        • Gość: lublin UW bez szans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 00:24
          wspomnisz moje slowo...
          • shawman Re: UW bez szans 06.10.04, 14:47
            Przed wyborami do PE też tak mówili.
    • blood_free Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 11:19
      Juz jakis czas dyskutowalismy na ten temat. Wraca on teraz jak bumerang. Prawda
      natomiast jest, ze przecietny wyborca nie ma wplywu na wynik glosowania w
      wyborach do parlamentu. O tym kto bedzie poslem czy senatorem decyduja de facto
      gremia polityczne, wyborczy sa listkiem figowym dla calej maskarady i
      urzeczywistniaja w ten sposob demokracje. Dobrze, ze wreszcie zaczela sie
      toczyc dyskusja nt. wprowadzenia jednomandatowych okregow wyborczych, jest to
      szansa na wybor ludzi, ktorym mozna zaufac, mam przynajmniej taka nadzieje.
      Choc ja dla zasady nie uczestnicze w wyborach powszechnych, nie dosc ze
      smiesza, to czlowiek za pajaca robi;)
      • Gość: wampirek Re: Forum przedwyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 15:38
        dociek i blood free mają rację
      • Gość: REALISTA Re: Forum przedwyborcze IP: *.lublin.mm.pl 05.10.04, 18:26
        Jednomandatowe okregi wyborcze to oddanie wladzy protegowanym Kosciola,który-na
        szczęscie - politycznie jest zróznicowany (vide: Zycinski-Rydzyk-Frankowski
        etc).Nigdzie nie ma takich trybun wyborczych jak ambony,zwłaszcza w mniejszych
        osrodkach,ale w Lublinie tez to widać.Dlatego obecny system wyborczy choc nie w
        pełni doskonały, jest na nasze warunki całkiem niezły.
        • blood_free Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 22:06
          Ponoc 90% spoleczenstwa polskiego to katolicy, a i tak w 2001 r. zwyciezyla
          opcja majaca tyle wspolnego z katolicyzmem, co ja z dj heniu i oszolomem z
          radia maryja. Tak wiec nalezy uwierzyc w madrosc zbiorowa Polakow. Jesli
          zostana wprowadzone okregi 1-mandatowe, to natychmiast zmieniam zdanie i zaczne
          chodzic na wybory, obiecuje;)) A propos kryteria wyborow beda przejrzyste i
          obawiam sie, ze kandydat na wybranca narodu bedzie musial skupic sie na
          szerokiej koalicji poparcia dla swojej osoby, samo poparcia kleru na pewno nie
          wystarczy. Nie przecenialbym roli "czarnego okupanta" w decyzjach wyborczych.
      • shawman Re: Forum przedwyborcze 05.10.04, 20:38
        Powiem tylko tyle, blood_free: nie idąc na wybory zwiększasz szanse tych,
        którzy cię tak drażnią w polityce. Pewnie, łatwiej jest olać wszystko, a potem
        narzekać... Nie będę cię pouczał, twoja sprawa. Tylko po kolejnych wyborach nie
        ubolewaj nad "wybrańcami Narodu".
        • Gość: Fraszkopis Re: Forum przedwyborcze IP: *.lublin.mm.pl 05.10.04, 21:02
          Na umyśle TEN jest chory,kto nie idzie na
          wybory!
    • Gość: Pit Re: Forum przedwyborcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:38
      Dziwię się, że w tej materii można mieć jeszcze jakieś wątpliwości. Postkomuna
      pokazała z całą wyrazistością jak traktuje władzę.Całe to SLD to jedna wielka
      mafia, przykłady Orlenu, Starachowic czy Rywigate, to tylko wierzchołek góry
      lodowej.Całą tą zasraną lewicę należałoby postawić przed prokuratorem i zakazać
      działalności publicznej na 50 lat.Nie ma prawie dnia, by gazety nie doniosły o
      nowych aferach z udziałem członków SLD - większej kompromitacji nie można już
      sobie wyobrazić.
      Więc zagłosuję tak jak zawsze na braci Kaczyńskich bo nie mam cienia
      wątpliwości, że to uczciwi ludzie i od lat nie zmieniają poglądów.
      • Gość: REALISTA Re: Forum przedwyborcze IP: *.lublin.mm.pl 06.10.04, 11:52
        Sluchaj,Pit,glosuj nawet na Kaczynskich,Giertycha czy Leppera,ale czy Ty nie
        widzisz,jak prawica lewicę d o ł u j e gdzie sie da? Afera,nieafera a juz sa
        skazani w opinii publicznej.Wielka manipulacja trwa,teraz i TVP zmienia
        front.Lewica zapewne przejdzie metamorfoze,ale nie zginie. Nawet Stalin jej nie
        wykonczyl!Grobow komunistów zamordowanych przez niego sie nie znajdzie i nikt
        na nich kwiatów nie złozy.Jeszcze uwaga: Katyn. Straszliwa zbrodnia
        stalinowska,fakt,ale ten sam Stalin najpierw zamordowal znacznie wiecej
        własnych wojskowych,ba - marszalkow nawet.Uwierzyl wtedy w hitlerowska
        prowokacje? Czy to ma jakies znaczenie? Historia to i mordy na gigantyczna
        skale.Krzyzowcy tez mają w tym udzial. Mniej ubili niewiernych? Mniej,ale ilu
        ludzi zasiedlało wowczas glob ziemski?
      • Gość: bosman Re: Forum przedwyborcze IP: 195.205.72.* 06.10.04, 12:04
        kazdy ma swoje autorytety. Dla mnie kaczory to tacu sami złodzieje jak i
        wierchuszka z SLD. Ale to nie znaczy żeby do lewicy strzelać. Odpowiedzialnośc
        zbiorowa?Nie chce mi sie wyliczać aferałów z prawej strony.Sam ich z pewnościa
        znasz. Popatrz zresztą na nasz ratusz.
        • Gość: lublin NOVA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 16:14
          w takim razie panowie czy Polsce potrzebna jest NOWA partia?
          • Gość: bosman Re: NOVA IP: 81.190.59.* 07.10.04, 16:17
            Czemu nie? Tylko jaka, co ona będzie mogła, kto do niej wstąpi?Nie mam pomysłu.
    • blood_free Re: Forum przedwyborcze 07.10.04, 12:45
      Spoglodajac retrospektywnie na dokonania i ewolucje polskiej demokracji
      parlamentarnej mozna sie jedynie zalamac. Od 1990/1991 przez polski parlament
      przeszlo multum roznorakich formacji politycznych, od milosnikow piwa
      poczawszy, poprzez mniejszosci narodowe, rewolucjonistow na post komunistach i
      agrariuszach skonczywszy. Nie trzeba konczyc fakultetu z nauk politycznych aby
      uswiadomic sobie stan polskiej polityki. Jest ona chora, toczy ja rak korupcji,
      kolesiostwa, politykierstwa i partyjniactwa. Wszyscy przypominaja sobie o nas
      przy okazji toczacej sie kampanii wyborczej, tak, tak wtedy buzie sa pelne
      frazesow i hasel, jak to bedzie dobrze jak mnie wybierzecie. Nie zgadzam sie z
      twierdzeniem, ze nie uczetniczac w wyborach daje szanse oszolomom i osobom
      przypadkowym. W moim przypadku jest to forma protestu przeciwko degrengoladzie
      i upadku kultury obyczajow. Sceny z zycia polskiego parlamentu juz dawno
      przestaly roznic sie od tych, ktore maja miejsce w izbach poselskich republik
      bananowych czy krajow dalekiej Azji i Afryki. Mnie jako obywatelowi RP jest
      przykro uczestniczyc w festiwalach gier i gierek, kosztem najslabszych i
      nieporadnych mieszkancow kraju. Polski system polityczny wymaga GRUNTOWNEJ
      ODNOWY. Nie chce przywolywac jako przykladu Pilsudskiego, Smetany na Litwie czy
      Horthyego na Wegrzech. Jednak tylko mocne uderzenie w kosciec raka polityki
      moze przywrocic namiastke normalnosci.
      • Gość: REALISTA Re: Forum przedwyborcze IP: 81.190.61.* 07.10.04, 16:06
        Smetana,Horthy? Zginał Ci niejaki Adolf!
        • blood_free Re: Forum przedwyborcze 07.10.04, 19:10
          Chcialbym zauwazyc, ze Antanas Smetana i Miklos Horthy brali czynny udzial w
          zyciu politycznym swoich stron na dlugo "przed niejakim Adolfem".
    • Gość: lublin Wojna o górki czechowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 07:56
      beda wybory wezcie i te sprawe pod uwgę.
      • Gość: DPP Re: Wojna o górki czechowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 11:49
        Wejdźcie na forum " A moze założymy klub" Jakas dziewczyna o nicku 'Wierna
        Rzeka" chce założyć coś innego niż jakieś pseudo partie, zobaczcie ile wpisów ,
        piszą z całej Polski. Zaproponowałem nazwe klubu " Wierna Rzeka" bez polityków,
        złodziejstwa , oszustów tylko luz , blusse, uśmiech . A może przyciągniemy
        `230948127617 ludzi i stworzymy nową niezależną partię? Ludzi nowych,
        otwartych , często samotnych, nie pazernych, nie kolesiowatych. Sam bym się
        zapisał. ma ktoś lepszy pomysł? mam kumpli z róznych partii.... przewija się
        tylko jeden wątek .jak się wdrapać na stołek. A wdrapujcie się ale bez ze mnie
    • alex2222 Re: Forum przedwyborcze 08.10.04, 19:52
      właśnie usłyszałem w "Wiadomościach",że wg.najnowszych sondaży na wybory
      wybiera się 26% uprawnionych.nadal uważacie że dyskusja na temat:jaką partię
      poprzeć,ma jakiś sens?ja proponuję inne wyjście:powiedzmy
      wszystkim "politykom":pocałujcie nas w dupę,i zmiast na wybory idźmy na piwo!
      • Gość: bosman Re: Forum przedwyborcze IP: *.lublin.mm.pl 08.10.04, 19:58
        Ja tak pewnie zrobię. A może wiesz jaka frekwencja unieważnia wybory, i co
        wtedy? Boję sie tylko że jak normalni ludzie nie pójdą na wybory to wygra LPR -
        czarna sotnia nakaże.Wtedy dopiero będa jaja.
        • alex2222 Re: Forum przedwyborcze 08.10.04, 20:17
          no cóż,nie znam się zbyt dobrze na prawie wyborczym,ale o ile mi wiadomo w
          wyborach parlamentarnych nie ma granicy tzw.progu.a może się mylę?
          natomiast co do drugiej części Twojej wypowiedzi-czy wygra LPR,czy SLD,czy może
          PIS lub PO,nie ma to moim zdaniem większego znaczenia.partie które przed
          wyborami pieprzą takie głupoty,że przykro słuchać,po wyborach na ogół
          opamiętują się i pchają jakoś dalej ten wózek, oczywiście na uwadze mając
          przede wszystkim swój żłób.I dlatego nie pozwolę,żeby jakiś cymbał mówił:"do
          działania upoważnia mnie mandat otrzymany od moich wyborców".Otóż nie pozwolę
          aby któryś z tych bezczelnych cwaniaków powoływał się na mój głos.Ja mam ich w
          dupie!
          • Gość: bosman Re: Forum przedwyborcze IP: *.lublin.mm.pl 08.10.04, 20:19
            A co sądzisz o wyborach jednomandatowych? Bo ja jestem za.
            • alex2222 Re: Forum przedwyborcze 08.10.04, 20:25
              hm...może to i jest jakieś rozwiązanie,ale najpierw muszą pojawić się ludzie
              którym mógłbym zaufać.a to wydaje się jak na razie niemożliwe...
    • Gość: lublin echa Echa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 21:36
      glosowac glosowac i jeszcze raz glosowac
      byle madrze...
    • Gość: lublin wczorajsze votum nieufnosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 10:01
      czerwona plaga rzadzi nadal czyli nieszczy kraj byc moze az do maja 2005 roku
      bo - w glosowaniu o votum nieufnosci dla rzadu belki zabraklo 2 glosow.
      nieobecnych byl 2 poslow samoobrony. warto o tym tez pamietac...
    • micra Czy glosowac? 17.10.04, 23:01
      Witam,

zobaczyłem ten wątek dopiero dzisiaj i szczerze powiedziawszy śmiać mi się chce
      - widząc tyle wypowiedzi, by nie iść na wybory.

Nie znam Waszego wieku, nie wiem ile macie lat, ale zadziwia mnie marazm w tym
      społeczeństwie. Argumenty: nic ode mnie nie zależy, nic nie zależy od wyborców,
      ktoś to ustala, to dupki itd., itp.

Żyjecie w tym kraju, w tym regionie, w tym mieście. To właśnie od Was, od nikogo
      innego zależy, kto zostanie wybrany. Jak uważacie, że wszyscy dotychczasowi
      politycy są kretynami, to wybierzecie 3-cich z listy (czy 5-tych), wtedy macie
      gwarancję, że wejdą inni. Jeżeli zawiedliście się na danej partii, zagłosujcie
      na inną, która dotąd jak najmniej rozminęła się ze swoimi przedwyborczymi
      obietnicami, która jednak jest zgodna z Waszym spojrzeniem na gospodarkę,
      społeczeństwo, świat.

Ale do diaska, zacznijcie w końcu wybierać, zacznijcie widzieć, że coś od Was
      zależy, bo jeżeli 5 osób powie, że od nich nic nie zależy, to tak powie następne
      10 osób i będzie coraz gorzej.

Za kim ja głosuję? Przez długi czas głosowałem na UW (wcześniej była to Unia
      Demokratyczna), ale od niedawna zacząłem głosować na UPR.

Dlaczego na UPR? Bo UPR będąc partią pozbawioną władzy i stołków od dawna -
      dalej głosi to, co głosiła na początku. Nie namawiam Was do głosowania na UPR.
      Głosujcie na to, w co wierzycie, ale zacznijcie w końcu w coś wierzyć i
      zacznijcie głosować.

Polecam "Polactwo" Ziemkiewicza. To jest właśnie książka o polskim maraźmie,
      polskim niechciejstwie, o bylejakości.

To nie krasnoludki kradną, to nie krasnoludki doprowadzają do afer, to ludzie,
      którzy są wybierani przez Polaków. Dlaczego Kwaśniewski ciągle jest prezydentem?
      Bo jest medialny, bo się ładnie uśmiecha, całuje Panie w rękę i wali komunały.
      Skończmy z tym, zacznijmy wybierać nie postacie medialne, ale te, które mówią
      coś konkretnego. Zacznijcie słuchać co mówią Ci, których wybieracie. Jak nie
      obchodzi Was przyszłość Waszych dzieci to może prościej i szybciej będzie stąd
      uciekać? Po co się męczyć?

I już na koniec uwaga do osoby, która powiedziała, że UPR proponuje skrajny
      kapitalizm. UPR proponuje, by każdy był kowalem swojego losu, a nie oglądał się
      skąd gwizdnąć trochę kasy. Nikt nikomu nie zabrania pomagać bliźnim, hipokryzją
      jest zabieranie jednym, by innym oddać coś w imieniu Państwa. Skutki
      utrzymywania państwowych molochów są odczuwalne przez wszystkich: PKP, kopalnie.
      Ludzie z PGRów nie mają takiej siły przebicia, a w niczym nie są gorsi od innych
      branż. Niech wszyscy mają takie same prawa i obowiązki.

Przestańcie mówić o oszołomach - udowodnijcie oszołomstwo. Nie śmiejcie się z
      kogoś, bo ktoś jest wyśmiewany. Śmiejcie się z tych, którzy Was śmieszą.

Nie wszystko co mówi X musi być śmieszne, może coś mądrego mówi, a może wszystko
      jest mądre, tylko ktoś go ogłosił śmiesznym? Nie zapomnę debat przed wstąpieniem
      do UE. Wszyscy na "nie" byli "eurooszołomami", wszyscy myślący inaczej od
      oficjalnego "prądu" byli śmieszni. W niektórych aspekatach Ci śmieszni się
      mylili, w innych mieli rację - każdy ma prawo do błędu i pomyłki, ale myślmy i
      śmiejmy się ze śmiesznych pomysłów, a nie ludzi.
      • Gość: lublin futuryzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 01:17
        bardzo istotna wypowiedz. jednak...
        rozwiazaniem docelowym w przyszlosci a zwlaszcza w naszych realich bedzie
        umacnianie sie instytucji demokracji bezposredniej plus niezawislych sadow.
        poszukiwania tzw trzeciej sily koncza sie w praktyce na tym ze na zasadzie
        negacji tworza sie ad hoc partje i partyjki a ludzie je tworzacy po ewentualnym
        dojsciu do wladzu predzej czy pozniej degeneruja sie, korumpuja, nie wywiazuja
        sie z programow i obietnic przedwyborczych, czesto nawet zmieniaja
        przynaleznosc partyjna czy sojusze.
        bez demokracji bezposredniej mamy w naszych realich niekonczacy sie galimatias
        i powtarzajaca sie sytuacje rze "nasz" rzad i "nasz" parlament dzialaj wbrew
        woli i opinii wiekszosci, ponadto nie sa takowe instytucje w stanie do
        szybkiego dostosowywania sie do dynamicznie zmieniajacych sie warunkow
        otoczenia spoleczno-ekonomicznego. skostnialosc instytucji politycznych,
        malostkowosc politykow jak np postawa poslow - nie rozwiazemy sie no bo
        przeciez np nabralismy kredytow "pod pelna kadencje" i trza je jakos splacic,
        czy po prostu czynnik znacznie wyzszej od sredniej krajowej pensji, ktora trza
        utzrymac za wszelka cene w mysl starej zasady - 4 lata i na fiata.

nalezy wiec dazyc do zminimalizowania instytucji politycznych jak senat sejm,
        ograniczyc biurokracje. wzmoc selektywny dobor do sejmu kandydatow jedynie
        sposrod facjowcow zeby nie powiedziec technokratow, uniemozliwic dostep do
        sejmu kandydatow ponizej 25 roku zycia itp.
        rownolegle nalezy zwiekszac udzial instytucji demokracji bezposredniej jak
        wszelkiego rodzaju referenda czy inicjatywy obywatelskie ( jak np ostatnia PO o
        zlikwidowanie senatu ), wzmocnic niezalezne instytucje kontrolne, agendy
        doraczczo-konsultacyjne, a takze co bardzo wazne usprawnic i wzmocnic role
        niezaleznych sadow i aparatu prawnego, tu zwlaszcza kwestie scigania zjawisk
        korupcji w polityce, zdrady narodowej, dzialania na szkode ekonomii itp.
        nalezy tez obciac znacznie pensje politykow aby przyblizyc je do sredniej
        krajowej aby polityka stala sie na powrot powolaniem a nie quasi-biznesem
        przyciagajacym nieudacznikow.
        ogolnie nalezy zdac sobie sprawe ze zawod polityka jako taki jest zawodem w
        zaniku a niebawem bedzie zupelnie zbednym. nawet bogate kraje nie jest stac na
        utrzym ywanie milionowych armi darmozjadow, gadajacych glow, zonglerow slowa
        nic nie wnoszacych w rozwoj materialny swiata a wrecz przynoszacym mu starty.
      • Gość: lublin hm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 01:22
        co do UPR to jej szef Korwin przyczynil sie chyba najbardziej do jej
        niepowodzen chwalac w pewnych aspekatch Hitlera czy Pinocheta oraz choldujac
        zasadzie ze miejsce kobiet jest w kuchnii... nic ujac nic dodac. blad
        polityczny i tyle.choc program w wiekszosci interesujacy.
        ciekawe jak byly zwolennik UW moze to zaakceptowac badz co badz u lidera partii.
        pozdrawiam
    • Gość: lublin dolanczam nowy cenny watek kolegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 19:06
      Działacze SdPl rozpoczęli kampanię wyborczą
      Przeczytaj komentowany artykuł »
      Autor: Gość: Josef46
      Data: 18.10.2004 06:39

--------------------------------------------------------------------------------
      Jaka to jest socjaldemokracja z Borowskim na czele?Niech nie ogłupiaja ludzi
      jest to zwykły chwyt socjotechniczny.Wzięli przykład z solidarności aby dalej
      utrzymać się u władzy.Myślę że już ludzie mają dosyć obłudy komunistyczno-
      solidarnościowej i zielonej!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka