Forum   kręgosłupa

kręgosłupa

(321 wyników)
  • Witam, moja mama ma 40 lat, po wypadku samochodowym(1978) cierpi na poważne bóle kręgosłupa, w 2000 miała operację kręgosłupa szyjnego. Oto wyniki badań MR kręgosłupa lędźwiowego : Zwężenie krążków międzykręgowych na poziomach L4/L5 L5/S1 Niewielkie obniżenie intensywności sygnału z krążka międzykręg. na poziomie L3/L4 na skutek zmian degeneracyjnych. Na poziomie L4/L5 zmiany zwyrodnieniowe typu modic 2. Nierówność płytek granicznych trzonów i drobne osteofity na krawędziach. Guzki Schmor...
  • Od kilku lat mam problemy z kręgosłupem w części lędźwiowej. Nigdy się nie leczyłam. W zeszłym roku już było tak, że miałam kłopot z chodzeniem, jedną nogę wlokłam za sobą. Ale przeszło, do tego, że boli jakoś przywykłam. Wstaję z łóżka z trudem, ale potem jakoś się rozkręcam. Boli cały czas, zwłaszcza przy gwałtowniejszych ruchach. Od kilku dni pogorszyło się, mam kłopot z chodzeniem i ze spaniem - przy przekręcaniu z boku na bok boli tak, że się budzę. Są może jakieś domowe sposoby na boląc...
  • Jeśli nie masz problemów z układem ruchu. Jeśli nie szukasz wiedzy na temat tego: jak pozbyć się uciążliwych bólów stawów, mięśni, kręgosłupa, jak wyleczyć wyniszczające stany zapalne i zwyrodnienia, jak drastycznie i na trwałe pozbyć się guzków i narośli reumatycznych, jak skutecznie wyleczyć korzonki i przeszywający ból pleców jak minimalnym nakładem mieć dużo energii i sprawnie się poruszać. Jeśli ta wiedza Cię nie interesuje, to nie czytaj dalej. -...
  • Witam.Z góry przepraszam,jeśli źle umiejscowiłam wątek. Zacznę od tego,że mam skoliozę. Od ponad roku każdego miesiąca mniej więcej przez 10 dni strasznie boli mnie kręgosłup między łopatkami. Ból odczuwam TYLKO gdy siedzę (gdy stoję,leżę,nie odczuwam bólu). Rok temu byłam na prześwietleniu,okazało się,ze mam jedynie skoliozę. Miesiąc temu byłam u lekarza i znów pytałam o ten ból,ale za wiele nie powiedział. Jedynie,że może mieć to związek z menstruacją,dał mi broszurkę z ćwiczeniami,które ro...
  • Mam 29 lat, w styczniu urodziłam dziecko. Problemy z kręgoslupem miałm od szkoły podstawowej (oczywiście skolioza - nie korygowana). W marcu br. byłam u lekarza pierwszego kontaktu z tym problemem, co oczywiście zbagatelizował - przepisując mi jedynie jakieś leki sterydowe b.drogie, których nie wziełam bo byly przeciwwskazania przy karmieniu piersią - o czym "wspaniały" lekarz wiedział przepisując mi ten specyfik. A ostatnio bóle po prostu nasiliły się do tego stopnia że nie mogę a...
  • Zrobiłam rezonans, diagnoza ortopedy była dla mnie miażdżąca. Chciałabym skonsultować ją z innym lekarzem. Moje pytanie. Gdzie powinnam sie udać? Jaki lekarz prócz ortopedy zajmuje się zmianami kręgosłupa? Czy znacie dobrego fachowca w okolicy wrocławia?
  • Witajcie! Czy ktoś mógłby mi trochę przybliżyć opis wyniku badania - prześwietlenia kręgosłupa w odcinku lędźwiowo-krzyżowym...brzmi trochę strasznie a wizytę u lekarza mam dopiero za miesiąc (!) Oto wynik: "Lewoboczne skrzywienie kr L ze zniesieniem lordozy. Znacznego stopnia zwężenie przestrzeni międzytrzonowej L5-s1. Nieprawidłowy obraz stawów międzykręgowych na poziomie l4-l5-s1 - zmiany zwyrodnieniowe? Pojedynczy guzki Schmorla w trzonach L2 i l3." Brzmi jakbym wszystko tam miała ...
  • Z tym zadzieraniem nosa to przesadzili. Nie służy odcinkowi szyjnemu kręgosłupa który z reguły tak jest przykurczony stresem że sam nam tego nosa zadziera.
  • kilka dni temu zaczęły boleć mnie mięśnie nóg(łydek i ud) bóle ustały, ale za to zaczął boleć mnie kręgosłup. Zauważyłam,że jestem ostatnio bardziej nerwowa. Nie wiem z czym to może być związane:( pomóżcie
  • Od kilku lat cierpię na ból dolnej części kręgoslupa na wysokości lędźwi. Mam problem ze schyleniem się do umywalki przy porannej toalecie, ogólnie przy schylaniu się. Do tej pory pomagał mi masażysta, który jakby szarpał mnie za skórę w okolicy lędźwi, prawie mnie dzwigając za nią do góry - całość trwała minutę, ale efekty pozytywne utrzymywały się... do podniesienia przeze mnie czegoś ciężkiego. www.nume.pl/images/65606717498603425916.jpg Jeden ortopeda wysyła mnie na wózek, drugi ka...
  • [b]KRĘGOSŁUP. Ćwiczenia eliminujące BÓL. [/b]BH.46. [b]MOTTO: KAŻDY z nas, jeśli boli go KRĘGOSŁUP, to myśli zaraz o lekach tzw. przeciwbólowych. [/b] Nic bardziej mylnego. Powinniśmy zwyczajnie ćwiczyć mięśnie utrzymujące kręgosłup w prawidłowym pionie tzw. [b]MIĘŚNIE OKOŁO KRĘGOSŁUPOWE, a problem oddalamy. [/b]Ćwiczenia, takie jeśli wykonujemy 15-20 minut, we własnym łóżku, 1 x w tygodniu, to wyniki tych ćwiczeń nas zaskakują, ponieważ mamy lepszą kondycję i większą ogólną sprawność ...
  • Witam Wczoraj odebrałam wynik RTG kr.lędźw.-krzyż.AP + BOK:lewostronne skrzywienie kręgosłupa lędżwiowego, niewielkie obniżenie krążka m-kręgowego L5/S1 w tylnej części, bardziej poziome położenie kości krzyżowej.Wizytę u ortopedy mam dopiero wyznaczoną na 27 czerwca.Czy Ktoś mógłby mi mniej więcej zinterpretować ten wynik, czy to groźne itp???
  • Witam serdecznie, Rozpoczął się weekend a ja nie wiem już jak mogę sobie pomóc, a z każdym dniem czuję coraz większy ból... Po raz kolejny pojawił się u mnie problem z drętwieniem nogi. Z każdym dniem drętwienie się nasila, czuję mrowienie w lewej nodze. W tej chwili czuję już także trudności w chodzeniu (zaczynam kuleć), boli także podczas siedzenia. Wyraźnie czuję, że ból zaczyna się w okolicy kręgosłupa lędźwiowego, ponieważ czuję tam coś w rodzaju ucisku. Podobne problemy już występow...
  • Wystarczy więcej się ruszać! Człowiek nie został stworzony do pracy za biurkiem tylko do walki o przetrwanie! --------------------------------- [b]Masz PROBLEM z PREZENTEM?[/b] www.SwiatStarodrukow.pl www.facebook.com/pages/Mapy-Kalendarze-Starodruki/141374639207470
  • A gdzie podstawa, czyli codzienny spacer?
  • Witam,czy podany niżej opis tk to coś poważnego i trzeba szukać pilnej pomocy u neurologa? Czy można z tym poczekać dwa miesiące do planowanej wizyty? "Badanie tk kręgosłupa lędźwiowego w warstwach 2,5mm celowane na przestrzenie między-trzonowe L4-L5 ,L5-S1 Na poziomie L4-L5 nieznaczne dwuboczne uwypuklenie materiału tarczy m-kręgowej. Na poziomie L5-S1 centralno-dwuboczna przepuklina materiału tarczy w obręb kanału kręgowego na około 5mm (25% wymiaru A-P kanału kręgowego) z impresją na ...
  • Od kilku lat choruję na nadczynnosc tarczycy,którą regularnie leczę,bez większych rezultatów.Byłam poddana radioterapi 2 lata temu i również bez rezultatu.Ale do rzeczy,od mniej więcej roku mam problemy z kręgosłupem,tzn mam bóle w kilku miejscach,tak że czasem zwijam się z bólu a zawsze pod tym względem byłam okazem zdrowia.Rehabilitacja pomaga mi na bardzo krótki okres czasu.Zaczęłam podejrzewać że może mam odwapnone kości,czy może to być spowodowane nadczynnością?Jak mogę pop...
  • Czy ktoś z Was miał/ ma problem z kręgosłupem? U mnie poza bólami dużych stawów, silnym bólem w okolicy korzonków, ból w odcinku lędźwiowym był jednym z pierwszych symptomów infekcji. Wreszcie (po latach) zrobiłam rtg kręgosłupa, który wykazał dyskopatię lędźwiową i zmiany w stawach na tym poziomie. 2 lekarzy rehabilitacji, z którymi to konsultowałam, twierdzi, że takie zmiany mogą być jak najbardziej spowodowane toczącym się przez lata stanem zapalnym na tle bakteryjnym. Odpadają silne ...
  • Od kilku tygodni bolał mnie kręgosłup w odcinku lędźwiowo-krzyżowym, od kilku dni mam całkowicie zdrętwiałe nogi, ledwo nimi poruszam, masakra, nogi jak z ołowiu, nic mnie nie boli oprócz tego nieszczęsnego kręgosłupa a nie mogę ruszać nogami Z morfologii poza normą mam HGB 15,9 g/dL (norma 11,6-15,5) HCT 47,2 % (norma 35,0-46,0) MPV 12,7 fL (norma 9,4-12,6) PCT 0,46% (norma 0,16-0,35) P-LCR 48,1% (norma 19,2-47,0) reszta wyników w normie, OB 5, CRP też <1,0, cholesterol, ...
  • Ćwiczenia,cwiczeniami,ale nie wiem czy sprawdzałyście to jak wygląda kwestia waszego snu.Tu często jest pies pogrzebany i pojawiaja sie problemy z naszym kręgosłupem. Warto zastanowić sie nad wymiana takiego materaca,np. na magnetyczny,jak Perfect Harmony.To materac,który zapewnia nam miedzy innymi dobre samopoczucie,skuteczną walke z bólem,szybszy wypoczynek,spokojny i regenerujący sen, a to jak wiemy jest bardzo wazne dla przeciążonego kręgosłupa.Czy ktos z Was słyszał o nim?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się