Dodaj do ulubionych

...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta...

15.04.18, 14:49
...otóż wtedy mogę poprzeć ( ...i tylko wtedy... wspólny komitet wyborczy prezydenta Żuka i aktywistów miejskich (...hojnie dotowanych przez ratusz... także z moich podatków...), gdy nie tylko będą deklarować poparcie miejskiej władzy w sadzeniu "kwiatków i rabatków"... poprę wspólny komitet prezydenta Żuka i "aktywistów miejskich" wtedy i tylko wtedy, gdy strony zawiązujące wspólny komitet w najbliższych wyborach samorządowych zobowiążą się i zagwarantują , że w najbliższej kadencji przeznaczą wszystkie środki na "upiększanie" miasta wygenerowane - na budowę sieci ciepłowniczej, zasilającej także moją nieruchomość, położoną na ulicy od takowej sieci założonej w ubiegłym roku w pobliżu, w odległości 50-60 metrów od mojej ulicy... założone w centrum ścisłym miasta dla obsługi inwestorów, centrum to niszczących... a będzie to konkretne działanie, którego celem będzie - także konkretna - walka ze smogiem... pomysł za darmochę - bo nie tylko członkowie rad miejskich miewają pomysły dobre... ja też je miewam...

W radzie miasta bardzo brakuje ludzi z pomysłami, z fantazją, orędowników spraw najsłabszych mieszkańców Lublina, rzeczników interesów nie tylko kierowców, ale także pieszych i rowerzystów, osób na serio zaangażowanych w ochronę środowiska, czy wreszcie wrogów wizualnego chaosu i kiczu w miejskiej przestrzeni. Ale przede wszystkim potrzeba nie ekspertów od podnoszenia rąk podczas głosowania i specjalistów od własnego podwórka, ale ludzi kompetentnych, ludzi, którzy orientują się w świecie, wiedzą, w którą stronę zmierzają współczesne miasta, takich, którzy myślą nie w perspektywie kadencji, ale na dwadzieścia, trzydzieści lat do przodu.
Więc wiadomość, że miejskie ruchy chcą uczestniczyć w wyborach do rady miasta, może być bardzo dobra. Ale może być też bardzo zła,

Małgorzata Bielecka-Hołda
Miejscy aktywiści na okręcie prezydenta Żuka. Inne rozwiązanie oznacza katastrofę [OPINIA]

lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,23264536,miejscy-aktywisci-na-okrecie-prezydenta-zuka-inne-rozwiazanie.html#Z_BoxLokLubLink
Obserwuj wątek
    • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 20.04.18, 20:17
      ...czyli: jestem w szoku... zgadzam się (...pierwszy raz...) z treścią listu radnej PiS, a zwłaszcza - z zaobserwowanymi zachowaniami władzy... właśnie tak się odbywają spotkania:
      "Proszę o poszanowanie prawa własności". Otwarty list radnej PiS do prezydenta Lublina
      ...Proszę Pana Prezydenta o poszanowanie prawa własności wszystkich mieszkańców miasta Lublina, zgodnie z prawem własności jakie daje Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej. Podczas kolejnej publicznej dyskusji w dniu 17.04.2018 r., w ramach ponownego wyłożenia nowego projektu SUiKZP Lublina, można było usłyszeć o ogromnej krzywdzie ludzkiej, która związana jest z miejską planistyką na północy i wschodzie oraz innych częściach naszego miasta. Również o problemach całych pokoleń mieszkańców Ponikwody, o nie mniej poważnym dyskomforcie mieszkańców Rudnika, obawach mieszkańców Bronowic i Tatar, czy też negatywnych doświadczeniach mieszkańców Kalinowszczyzny.
      Pomimo prób niedopuszczenia do głosu tych, których z innymi łączy niezbędne do życia powietrze i miłość do zamieszkiwanego miasta — w końcówce tego spotkania pojawiły się elementy, które są hańbą nie dla mieszkańców, a ich pośredników z władzą miasta.
      Działaniom władzy powinny przyświecać nie priorytety polityczne, a społeczne i gospodarcze, bazujące na szerokim konsensusie, gdzie głos słabszych i najbardziej zagrożonych zmianami jest brany pod uwagę w procesach decyzyjnych nie mniej niż tych, którzy dysponują środkami umożliwiającymi skuteczny lobbing na rzecz ich komercyjnych potrzeb i interesów...

www.dziennikwschodni.pl/lublin/prosze-o-poszanowanie-prawa-wlasnosci-otwarty-list-radnej-pis-do-prezydenta-lublina,n,1000217262.html
      • qqbek Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 21.04.18, 00:55
        Kolejny dowód na to, że niektórzy są ludźmi, a nie tylko "członkami" partii.
        Nabijamy się powszechnie z PiS i jej (sponsorowanej zapewne suto przez lobbystów) "Lex Deweloper"... ale już przykładu naszego ukochanego miasta, rozwalanego w kawałki przez deweloperów (czy to za przyzwoleniem miasta, czy też jak ostatnio - Agencji Mienia Wojskowego) nijak do siebie brać nie chcemy.

A tu trzeba naszego sprzeciwu... tak wobec działań scentralizowanych... jak i przeciwko naszym miejscowym bandytom, chcącym nas wszystkich w klatkach swoich chorych "projektów" pozamykać.
        • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 14.06.18, 12:25
          Musimy tez ostro sie sprzeciwic organizowaniu podejrzanych imprez na Starym Miescie. Ryki, krzyki, pijanstwo, bijatyki, rzyganie itd do bialego switu! Nikt nad tym nie panuje ani policja ani wladze miasta. Jak to sie ma do zakazu zaklocania ciszy nocnej?! Kto za to bierze szmal od handlarzy na straganach? Na Starym Miescie mieszka moja corka . Pewnego razu oslupialam jak zobaczylam te tlumy walace wiezorem na kolejna "impreze" Nikt nie liczy sie z lokatormi? Przeciez oni placa podatki, wysokie czynsze i to pana Zuka nie wzrusza. Niech sobie organizuje burdy pod wlasnymi oknami! Jak najczesciej tak jak na Starym Miescie. Te nocne "imprezy" to wielki skandal i elementarny brak poszanowania mieszkajacych tam ludzi ktorym odmawia sie prawa do odpoczynku!
    • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 06.05.18, 10:46
      ...a propos sadzenia "kwiatków i rabatków" przez "spontanicznie" powstające za (...moje...) ratusza pieniądze grupy, mam pytanie: co (...nie...) robi inżynier od zieleni UM Lublin?... który/a to aż z Poznania przybył/a, by moim współmieszkańcom kulturę przestrzenną zielenią umaić?... i (...podobno...) kulturę i cywilizację onym przynieść?... mai?...
      • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 06.05.18, 10:47
        ps.: ...no co?...
    • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 06.05.18, 21:14
      ...na dzień dzisiejszy, biorąc pod uwagę "wyjące i bębniące mendykalia pana prezydenta" za oknem - dzień trzeci - nie poprę kandydatury Żuka na żadną funkcję w lubelskim ratuszu... a zwłaszca na funkcję prezydenta... moi sąsiedzi raczej też nie poprą... i dobrze... :///...

forum.gazeta.pl/forum/w,62,162097521,162097521,_radosc_do_zdechu_.html

ps.: ...buraczanej kulturze mówimy nie! ... :-)))...
    • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 12:19
      Nie bylo mnie w Polsce 25 lat. Rok temu wrocilam i Lublin, moje rodzinne miasto bardzo mnie zaskoczyl. Tak pieknie nigdy tu nie bylo. Piekne rowne dobrze oznakowane drogi, duzo nowych drog, bloki odmalowane osiedla swietnie zagospodarowane, czysciutko, miasto jest ogolnie zadbane. Komunikaja miejska dziala jak w zegarku. Plac Litewski, piekny. Ogolnie to jest teraz europejskie piekne miasto.
      • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 14:10
        ...no i?...

bloglublin.blogspot.com/2017/05/lubelskie-kamienice-zaniedbane.html
        • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 14:35
          Przeczytalam ten link. W kazdym zakatku Swiata sa slumsy szczegolnie w rejonach gdzie mieszka polswiatek. Co bys powiedzial na fawele w Rio de Janeiro czy slumsy gdzie mieszkaja czarni w pieknym New York? Po Manhattanie biegaja szczury jak koty i karaluchy wielkosci wrobla, ostatio byla plaga pluskiew nie do opanowania. Na Lubartowskiej chyba wiele budynkow ma wlascicieli i to oni powinni byc zmuszeni do remontow a nie miasto. Juz i tak miast wlozylo duzo pieniedzy w remontyzydowskich kamienic z ktorych sklada sie Lubartowska. Jesli Zydzi walcza o odzyskanie kamienic tow ramach zaleglych podatkow ktorych 80 lat nie placili niech zostana zoboiazani do wyremontowania kamienic i otoczenia. Na mnie te slumsy z linku nie robia wraenia bowidzialam gorsze w Wielkim Swiecie. Tylko, ze tam ludzie nie robia z tego halo bo ich to nic nie obchodzi. Ja uwazam, ze Lublin jest teraz piekny jak nigdy przedtem. Wszystkiego na raz nie da sie zrobic.
          • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 15:17
            ...nie wiesz, o czym mówisz... nie mieszkam w Brazylii ani w Nowym Jorku...mieszkam w Lublinie, którego władze - podobnie jak ty w tej chwili - obrażają mieszkańców przy pomocy różnych, dyskwalifikujących epitetów... a epitety stosowane wobec mieszkańców mają usprawiedliwić hipokryzję w stosowaniu metod działania kolejnych prezydentów, w tym - pana Żuka - metod prowadzących do degradacji i wymierania centrum miasta pod pozorem wprowadzania lepszego ładu przestrzennego... bo przecież - nawet idiota powinien zauważyć, że problem degradacji kamienic Lubartowskiej i innych ulic nie wynika z zaniedbań byłych właścicieli (...należę do grupy takowych właścicieli...), tylko z przymusowego przejęcia owych kamienic przez miasto i czerpania z tego procederu korzyści, jak i bezmyślnej, dewastującej eksploatacji przez lat kilkadziesiąt... i nawet ty - jako osoba "bywała" w świecie, wiesz - jak niezwykłe to zjawisko w świecie cywilizowanym... mówię o pozbawieniu kogoś własności na lat kilkadziesiąt i sugerowaniu, że były właściciel powinien oddać pieniądze za taką miejską "opiekę"... masz świadomość, co sugerujesz?... narodowość byłych właścicieli nie ma tu nic do rzeczy: bo własność to własność... cel naprawdę nie uświęca środków... od dawna wiadomo, czym różni się barbarzyństwo od praworządności dla wszystkich jednakowej... dlatego - nie obrzucę cię epitetem... żadnym... życzę zmiany myślenia, które pozwoli dostrzec prawdziwe śmiecie ukryte pod pięknym dywanem...
            • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 20:14
              To, ze jestes wlascicielka kamienicy na Lubartowskiej wiele wyjasnia m.in twoja agresje. A ja nie zgadzam sie na remontowanie waszych kamienic m.in z moich podatkow. Nie ma lekko. Jak sie chce czerpac zyski z kamienicy to trzeba ja rowniez remontowac. Narodowosc nie ma nic do rzeczy, to jasne dokad ta Narodowosc nie wyciaga do nas reki po forse. My do Narodowosci nie wyciagamy lap a ona do nas ciagle.
            • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 20:30
              To, ze jestes wlascicielka kamienicy na Lubartowskiej wiele wyjasnia m.in twoja agresje. A ja nie zgadzam sie na remontowanie waszych kamienic m.in z moich podatkow. Nie ma lekko. Jak sie chce czerpac zyski z kamienicy to trzeba ja rowniez remontowac. Narodowosc nie ma nic do rzeczy, to jasne dokad ta Narodowosc nie wyciaga do nas reki po forse. My do Narodowosci nie wyciagamy lap a ona do nas ciagle. Nie mnie osadzac kto ma racje ale wiem, ze gdybym ja odzyskala kamienice to czym predzej bym ja wyremontowala nie ogladajac sie na manne z nieba po to by znow czerpacz kamienicy zyski albo sprzedac ja za dobre pieniadze. Inaczej kamenice sie pozawalaja a deweloperzy kupia place i wybuduja porzadne nowe bloki.
              • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 21:32
                ...nie mam kamienicy na Lubartowskiej i nie ma we mnie agresji... to po pierwsze... u ciebie natomiast występuje brak logicznego myślenia... bo zauważ: miasto doprowadziło większość przejętych po II wojnie światowej budynków do stanu katastrofalnego... pod szyldem ZNK lub innym, obejmując je we władanie, decydując o czynszach, decydując o tym, kto tam mieszka i ile czynszu płaci... i nie przeprowadzając koniecznych prac konserwatorskich i remontowych... a teraz ty przychodzisz i obrzucasz kalumniami byłych właścicieli, po raz kolejny pozbawianych nie tylko własności, ale także dobrego imienia... a to w ten sposób, że sugerujesz im chęć grabieży (...grabieży swojej własności, żeby było śmieszniej...):

>Jak sie chce czerpac zyski z kamienicy to trzeba ja rowniez remontowac...

...czemuż to uważasz, że miasto nie musiało i dalej nie musi kamienic (...którymi włada, albo ma udziały w ich własności, i które doprowadziło do stanu katastrofalnego...) remontować, a (...na ogół...) nowi właściciele (...a także ci, którzy budynków odzyskać nie mogą do chwili obecnej wskutek działań ratusza...) remontować powinni za siebie i za miasto, od którego udziały odkupili lub od którego nie mogą odzyskać budynków, za które nigdy nie uzyskali odszkodowania... bo ja odróżniam status nowych właścicieli, to jest - miasta i nowych nabywców od tych właścicieli, których po wojnie własności pozbawiono i którzy wg ciebie - powinni zapłacić podatki za lat kilkadziesiąt? (...wiesz, o czym piszę?... nadążasz?...)... kto do ciebie rękę wyciąga po forsę?... a może to ty wyciągasz rękę po cudzą własność?... dwie kadencje prezydentury pana Żuka, podobnie jak kadencje jego poprzedników (...bez względu na opcję polityczną...) dowodzą jednego: myślenia folwarcznego w zarządzaniem miastem, a przez to - także - decydowania o życiu mieszkańców... na czym to polega?... wiesz sama na podstawie własnego życiorysu, czy mam ci to wytłumaczyć?... LUBLIN MIASTEM INSPIRACJI - to prawda... ale to niedobra, demoralizująca inspiracja... potrafisz coś na to poradzić?... nie potrafisz, skoro sugerujesz mój "grzech" posiadania kamienicy na Lubartowskiej:

> To, ze jestes wlascicielka kamienicy na Lubartowskiej wiele wyjasnia m.in twoja
                > agresje.
                • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 21:50
                  Opatrznie zrozumialas tekst ktory napisalam "to, ze jestes wlascicielka kamienicy na Lubartowskiej wiele wyjasnia" Znaczy to dokladnie, ze w takiej sytuacji nie mozesz byc obiektywna broniac wlasnych interesow. Nie mialam zamiaru nikogo obrazac. Wyrailam jedynie moja opinie. To, ze kamienice sa zruinowane to raczej wina lokatorow. Tam gdzie wszystkie dokumenty sa w porzadku i sa jasne ludzie odzyskuja kamienice. Wchowalm sie na Zamojskiej w wielkiej kamienicy. Kilka lat temu przyjechal amerykanski Zyd i bez problemow kamienice odzyskal. Wyremontowal nie ogladajac sie na nikogo. Podwyzszyl czynsze tak, ze wiekszosc lokatorow sie wyproadzila ale kamienica jest piekna i jegomosc kamienice ma.
                  • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 07.05.18, 22:47
                    ...fantazjujesz... :-)))... pięknie wyremontowana kamienica, będąca własnością "amerykańskiego Żyda"?... odzyskana kilka lat temu?... na Zamojskiej?... w Lublinie?... to taka bajka, jak ta, że Żmigród - wg władz ratuszowych wspieranych przez lubelskie "autorytety naukowe" - kończy się na moście na Bystrzycy... weź mnie nie rozśmieszaj... a co do obiektywizmu - że niby obiektywny może być ktoś, kto nic nie ma?... czyli - np. - ktoś z "półświatka" z Lubartowskiej?... albo ty?... a jako lokatorka kamienicy na Zamojskiej rujnowałaś ją?... rozumiesz, co wciąż sugerujesz?... ;)...
                    • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 08.05.18, 00:08
                      Zamknij sie wstretna agresywna babo.Z takim typem jak ty sie nie dyskutuje. Pewnie handlujesz obok na targu i zamarzyla ci sie kamienica najlepiej za darmo i wyremontowana. Amerykanski Zyd mial dokumenty, ze kamienica jest jego i nie mal problemow z odzyskaniem. Koniec "dyskusji"
                      • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 08.05.18, 00:56
                        ...ej!... tych co "handlują obok na targu" też nie lubisz?... chyba jednak jesteś z półświatka - ale spoza Lublina... :-)))...

dzidziusiowo.pl/dla-dzieci/bajki-i-wierszyki/wiersze/178-o-grzesiu-klamczuchu-i-jego-cioci-julian-tuwim

ps.: ...pan prezydent ma marnych popleczników: nieżyczliwych i niedouczonych...
                        • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 08.05.18, 01:08
                          A gdzie ja napisalam, ze nie lubie tych co handluja?. Co ma do tego polswiatek? Nigdzie nie napisalam, ze kogokolwiek nie lubie. To twoj chory wymysl i mizerna zaczepka. Lecz sie na nogi bo na glowe za pozno.
                        • ramarek3 Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 08.05.18, 09:03
                          Pojechałaś po bandzie. Znamy się od lat, wyluzuj. Sąsiadów masz lepszych, czy oni wiedzą że tu udzielasz się?
                          • ramarek3 Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 08.05.18, 09:05
                            powyższe skierowałem do "s.monte.z.uma", nie wiem czemu wpis znalazł się na końcu wątku chociaż zaznaczyłem inaczej
                            • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 08.05.18, 09:27
                              > powyższe skierowałem do "s.monte.z.uma", nie wiem czemu wpis znalazł się na koń
                              > cu wątku chociaż zaznaczyłem inaczej

...bo ręka ci zadrżała... od uderzenia w "bandę"... zabrakło ochraniaczy ze słomy - zapewne... :-)))...
            • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 13.06.18, 13:41
              Jesli wlasciciel ma oryginalne , nie sfalszowane dokumenty to napewno swoja wlasnosc odzyska.Jesli dokumentacja jest nie wystarczajaca, pdejrzana to powinien byc scigany za flszerswo i chec wyludzenia. Tak jest w Swiecie.
              • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 13.06.18, 13:50
                ...a my tys som w świecie... nie wis tego?... i ustawę momy, która legalizuje dawne dzikie budowy... i zasiedzenie momy... a ty myślis, ze ino siedzenie... ... ...

ps.: ...siedzenie tys momy... rózne, rózniste...
                • anikalilien Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 13.06.18, 21:45
                  Ni mnie to ziebi ni grzeje. Nie jestem zainteresowana tymi wojenkami.
                  • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 13.06.18, 21:59
                    > Ni mnie to ziebi ni grzeje. Nie jestem zainteresowana tymi wojenkami.

...to siądź na pośladkach i posiedź... w milczeniu... albo se skocz... :-)))... dla schłodzenia emocji...

lehardi.org/2018/06/10/jaki-to-bylby-wielki-plusk/
              • s.monte.z.uma Re: ...kiedy poprę kandydaturę Żuka na prezydenta 13.06.18, 14:04
                ...a jak władza ma oryginalne , nie sfalszowane dokumenty ... to i tak odzyska to, czego nie oddała... i oddać nie chce?!... bo święte jest ponoć prawo własności, ale tylko dla "nowych" właścicieli... tak mówią niektórzy złośliwcy... jesteś złośliwcem?... niiiii... ...

ps.: ...podobno wobec prawa to wszyscy są równi... ale ludziska różne głupoty plotą...
    • s.monte.z.uma ...nie poprę... i już... 13.06.18, 09:36

Prezydent Lublina chwali się inwestycjami. "Jesteśmy w pierwszej lidze polskich miast"

lublin.onet.pl/prezydent-lublina-chwali-sie-inwestycjami-jestesmy-w-pierwszej-lidze-polskich-miast/gdg6fnx
      ...a tymczasem - pod hasłem organizowania nam przestrzeni wraz z kulturą od pana prezydenta nam daną, wraca bezprawie prl, dla ratuszowych fanaberii rujnujące (...beztrosko...) życie zwykłych mieszkańców tub(p)tina... bo w prl też ratuszowcy wydawali zakaz przeprowadzania generalnych remontów budynków prywatnych... nihil novi, tym razem ograniczające nie władzę miejską nam daną... nihil novi ograniczające prawa konstytucyjne mieszkańców miasta naszego... za lat kilka (...a może wcześniej...) okaże się, że kolejną ulicę (...tym razem - Dzierżawną...) zamieszkują niechlujne menele: nie remontują domów, żyją jak w chlewie... a to tylko (...przecież...) prawdziwe oblicze ratuszowej gentryfikacji... a to przecież tylko prawda o tym, co nam ratusz "dobrego" daje... nam, przygłupim prostakom, którzy na pięknie kultury przestrzeni przez pana prezydenta nam dawanej, nie potrafimy się poznać... panie prezydencie - nie widzi pan podobieństwa z działaniami - tak krytykowanej przez pana - władzy centralnej?... czy cel uświęca wszystkie stosowane przez pana środki?... wstyd... sromota... proszę nie odbierać ludziom prawa do godnego życia...

Nie będzie już nowych domów mieszkalnych w rejonie ul. Dzierżawnej w Lublinie, a w istniejących budynkach nie będzie wolno przeprowadzić kapitalnego remontu . Takie zasady chcą wprowadzić miejscy planiści, którzy w tym miejscu przewidują nadrzeczne tereny zielone

www.dziennikwschodni.pl/lublin/w-tej-czesci-lublina-nie-powstana-juz-nowe-domy-kapitalne-remonty-takze-beda-zakazane,n,1000220494.html
      ps.: ...bo zwykli mieszkańcy - jak pokazuje wymowa konsultacji - to dla pana wyłącznie "materiał statystyczny"???... nie ma - wbrew propagandzie - czym się chwalić...

www.milosz.pl/przeczytaj/poezja/25/ktory-skrzywdziles
      • s.monte.z.uma Re: ...nie poprę... i już... 13.06.18, 09:40
        ...dla leniwych - tekst wiersza Czesława Miłosza:

Czeslaw Miłosz

Który skrzywdziłeś

Który skrzywdziłeś człowieka prostego
        Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając,
        Gromadę błaznów koło siebie mając
        Na pomieszanie dobrego i złego,

Choćby przed tobą wszyscy się skłonili
        Cnotę i mądrość tobie przypisując,
        Złote medale na twoją cześć kując,
        Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli,

Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta
        Możesz go zabić - narodzi się nowy.
        Spisane będą czyny i rozmowy.

Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy
        I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta
      • s.monte.z.uma Re: ...nie poprę... i już... 13.06.18, 09:46
        ...rekapitulacja:

trawa zamiast ludzi... :///...
      • s.monte.z.uma Re: ...nie poprę... i już... 14.06.18, 09:39
        ...a pod artykułem Prezydent Żuk: Lublin w pierwszej lidze polskich miast - 0 (...słownie: zero...) komentarzy... "...mówi wam to coś?"...

lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,23530248,prezydent-zuk-lublin-w-pierwszej-lidze-polskich-miast.html#Z_BoxLokLubLink
    • s.monte.z.uma ...Arkady vs. Alchemia... 14.06.18, 13:33
      ...biorąc pod uwagę kilkunastoletnie już zmagania inwestora, czyli magicznej alchemii z terenem wokół Arkad, w klinie między Bajkowskiego, Hanki Świętoduskiej i Lubartowską położonym oraz niezrozumiałą tolerancją tub(p)tińskiego ratusza dla permanentnego niedotrzymywania realizacji zobowiązań warunkujących wygranie przetargu przez onego (inwestora)
      [Re: ...danse macabre...
      s.monte.z.uma 14.06.18, 08:47
      Arkady mają nowe pozwolenie na budowę. Plany się zmieniły. Co może tu powstać?
      ...czyli lokalny taniec śmierci...a w miejscu dawnego targowiska - nowe targowisko... a w miejscu starych jatek - nowe jatki... czyli o co chodzi z arkadami w alchemii?... i kto ma z tego profity?... czyli - "bijące" serce miasta raz jeszcze...
      www.dziennikwschodni.pl/lublin/arkady-maja-nowe-pozwolenie-na-budowe-plany-sie-zmienily-co-moze-tu-powstac,n,1000220739.html
      ps.: ...za wikipedią... czyli symbolika i rzeczywistość... a w tle - przekształcenie użytkowania wieczystego we własność... :///...:
      Arkada (łac. arcus - łuk) – element architektoniczny składający się z dwóch podpór (kolumn, słupów lub filarów), które zostały połączone u góry łukiem
      Alchemia – przednaukowa praktyka łącząca elementy zawarte obecnie w chemii, fizyce, sztuce, semiotyce, psychologii, parapsychologii, metalurgii, medycynie, astrologii, mistycyzmie i religii. Wspólnym celem alchemików było odkrycie metody transmutacji ołowiu w złoto (kamień filozoficzny), lekarstwa na wszelkie choroby (panaceum) oraz eliksiru nieśmiertelności forum.gazeta.pl/forum/w,62,166047654,166047654,_danse_macabre_.html ]
      zadaję pytanie panu prezydentowi, jak powinien postąpić ratusz w sytuacji, gdy w styczniu 2019 roku inwestor "za grosze" uwłaszczy się na opisanym terenie:
      Od początku 2019 r. zniknie użytkowanie wieczyste gruntu - każdy będzie miał prawo własności. Wcześniejszą opłatę roczną zastąpi opłata przekształceniowa rozłożona na 20 rat. Jak ustaliła "Wyborcza", dla płacących z góry rząd przewidział spore ulgi
      wyborcza.pl/7,155287,23529273,od-stycznia-2019-r-koniec-z-uzytkowaniem-wieczystym-nowy-projekt.html
      ...i czy właśnie o to chodzi?... czyli, czy miasto stać na taką - niezrozumiałą dla mieszkańców/prostaczków - hojność?... hojność - oczywista oczywistość - kosztem tychże mieszkańców/prostaczków... a co powiedziałby Zagłoba?... chyba powiedziałby larum grają! panie prezydencie!
      • s.monte.z.uma Re: ...Arkady vs. Alchemia... 14.06.18, 14:48
        ...i wszystko wskazuje na to, że wybór kandydata na prezydenta tub(p)tina nie tylko dla mnie będzie - biorąc pod uwagę dostępny "polityczny towar" - wyborem niezwykle trudnym...

www.wsjp.pl/index.php?id_hasla=44410
        • Gość: prezydęt lublina Moja opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.18, 19:14

Serdecznie czniam twoje poparcie.
      • s.monte.z.uma Re: ...Arkady vs. Alchemia... 23.06.18, 17:06
        ...w poprzednim cytowanym artykule znajdowała się informacja, że nie są przewidziane kary umowne za niedotrzymanie kolejnego terminu realizacji (...mocno okrojonej...) inwestycji... być może w tej kwestii jest pewien postęp ze strony władz miasta (...miejmy nadzieję, że postęp będzie postępował, a nawet rozwijał się... :-)))...)...
        Niedochowanie obu terminów łącznie będzie stanowić podstawę do dochodzenia przez gminę Lublin kary umownej w wysokości 4 mln zł - przypomina Joanna Bobowska z biura prasowego ratusza
        www.kurierlubelski.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/a/kompleks-alchemia-w-lublinie-skurczyl-sie-na-planach,13273232/
    • s.monte.z.uma ...bezwstyd ratusza vs. bezsilność mieszkańców... 23.06.18, 07:41
      ...czyli partycypacja po lubelsku...czyli - jak rośnie statystyka u pana prezydenta...
      Około 200 tys. zł wydało miasto na organizację tzw. panelu obywatelskiego, czyli zwołanie losowo wybranej grupy mieszkańców, którzy mieli wybrać metody walki ze smogiem. Ratusz obiecał, że ich propozycje uzna za wiążące, o ile zostaną przyjęte większością 4/5 głosów. Co wynikło z tych zapowiedzi?
      ...tradycyjnie już nic nie wynikło ... nie wynikło nic poza umacniającym się przekonaniem "obywateli tub(p)tina", co mogą zrobić ze swoimi pomysłami... czyli,że te pomysły "to oni sobie mogą... ... ..."... dlaczego?... ano dlatego, ogólnie rzecz ujmując: władze miasta nie mogą narzucić takich przepisów, bo nie mają do tego prawa... no i pieniędzy - też nie mają władze...
      ...a co władze mają w takim razie?... no cóż - one mają, tradycyjnie już: pomysły na kolejne "panele", zadowolenie też mają...
      ...Prezydent jest zadowolony z pierwszego „panelu obywatelskiego” i zapowiada kolejne. – Takich problemów do rozwiązania w naszym mieście nie zabraknie – mówi Żuk...
      ...Bareja wysiada... :-)))... :-))) :-)))... ://////////...
      www.dziennikwschodni.pl/lublin/lublin-ta-inicjatywa-kosztowala-200-tys-zlotych-ratusz-obiecywal-ze-wdrozy-pomysly,n,1000221269.html
      ps.: mój borze! - to taki las - zapożyczone...
      ps. ps.: ...no i władze tub(p)tina, oprócz pomysłów i poczucia spełnienia, to one nas mają w d... ... ...
      • s.monte.z.uma Re: ...bezwstyd ratusza vs. bezsilność mieszkańcó 23.06.18, 07:49
        ps. ps. ps., czyli: ps. 3: rozumiem, że problem smogu w Lublinie został już rozwiązany i pan prezydent w podobny sposób - wraz z ekipą - rozwiążę kolejne... czyli: brawa na stojąco... czyli bis!...
        ps. 4: ....czytajcie Bendyka...
    • s.monte.z.uma ...skazane na dożywocie... 23.06.18, 09:34
      ...czyli o tym, jak ślepy los decyduje o życiu... czyli też - o "dobroci" ratusza i pana prezydenta... mam pytanie: czy 200 tysięcy wydanych na "panel o smogu tub(p)tińskim" starczyło by na "lifting" placu zabaw dla dzieciaków, już i tak ukaranych biedą rodziców i ponownie karanych znieczulicą ratusza?... chodzi o dzieciaki z osiedla socjalnego...

lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,23579051,plac-zabaw-najpierw-niech-rodzice-zaplaca-czynsz-rzeczywistosc.html#BoxLokLubImg
      • s.monte.z.uma Re: ...skazane na dożywocie... 23.06.18, 20:28
        ...no i mamy kolejny "sukces"!... jesteśmy na stronie głównej gw... czyli - dalszy ciąg ratuszowej żenady... mój borze! (...to taki las - zapożyczone...)...

lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,23579051,plac-zabaw-najpierw-niech-rodzice-zaplaca-czynsz-rzeczywistosc.html#Czolka3Img
    • s.monte.z.uma ...mamo, chwalą nas... 26.06.18, 22:19
      ...wy mnie, a ja - was... znacie to powiedzenie?... z dedykacją dla tub(p)tińskiego ratusza: dlaczego wygrał Karnowski i Sopot?... czyli bajka o naszej metropolii warta przemyślenia... np. w kontekście placu zabaw na osiedlu socjalnym... albo - sieci ciepłowniczej... dla zwykłych mieszkańców...

www.newsweek.pl/polska/spoleczenstwo/ranking-prezydentow-miast-n15-2018-kto-jest-najlepszym-prezydentem-,artykuly,429301,1.html
    • s.monte.z.uma ...zabawa w berka - na Lubartowskiej... 26.06.18, 23:42
      Zielona sala wykładowa już działa. Kieszonkowy park przy ul. Furmańskiej
      ...czyli partycypacja i gentryfikacja w dzielnicach... czyli zabawa dla bogatych i szczęśliwych... pytanie mam: czy słuchaczami są mieszkańcy "kamienicy w ruinie" (...tej o rzut kamieniem, na której remont nie ma - podobno - pieniędzy?...)... :///...
      lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,23598616,zielona-sala-wykladowa-juz-dziala-kieszonkowy-park-przy-ul.html#BoxLokLubLinkImg
    • s.monte.z.uma ...pompony... 03.08.18, 09:39
      ...nie poprę... okręt prezydenta przecieka, nadmiernie obciążony (...głównie finansowo... ale nie tylko...) powiększającą się z dnia na dzień ekipą "aktywistów miejskich"... ostatnio dołączyli wytwórcy pomponów (...pomponików też?...) Tak, jeśli komuś nie uda się zarezerwować miejsca, będzie mógł wziąć udział w warsztatach, na które zapisy nie obowiązują. Między innymi jest to garncarstwo, stemplowanie czy warsztaty z robienia breloczków z pomponami...

www.kurierlubelski.pl/styl-zycia/a/warsztaty-jarmarkowe-kto-pierwszy-ten-lepszy,13380750/
      ...podpowiem, za darmochę... breloczek można doczepić w trakcie wykonywania pompona... a można doczepić go po wykonaniu pompona - wyrażając w ten sposób swój pęd do wolności dokonań... i własny, inspirujący wkład w produkcję pomponów... mój borze! (...to taki las - zapożyczone...)...

www.google.pl/search?q=pompon+wykonanie&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiJmoqPr9DcAhVFkCwKHQh5COsQsAR6BAgBEAE&biw=1366&bih=673
    • s.monte.z.uma ...nie poprę kandydatury Żuka na prezydenta 15.08.18, 08:53
      ...dla upamiętnienia rejestracji komitetu wyborczego Krzysztofa Żuka (...do tegorocznych wyborów samorządowych...) i dla pamięci - dlaczego nie poprę tegoż (...KŻ et consortes...), zwłaszcza po bezsennej i ponoć upajającej "kólturom" (...od... ?...) pana KŻ nam od lat kilku już daną i dawaną, kolejnej nocy (...czyli wyciem w oparach browarnego sikacza...), zapraszam do aktualizowanego na bieżąco wątku... z przykrością - zapraszam:

forum.gazeta.pl/forum/w,62,162097521,162097521,_radosc_do_zdechu_.html
    • s.monte.z.uma ...nie poprę kandydatury Żuka na prezydenta 15.08.18, 10:30
      ...a tak ku pamięci (...by czas nie zaćmił i niepamięć... :-)... znacie?...), także dlatego nie poprę K. Żuka (...et consortes...) na prezydenta miasta Lublina... i nie jest to błaha przyczyna (...uwłaszczenie ulicy?... rzecz niebywała... Lublin - miasto inspiracji...):

lehardi.org/2014/04/26/pytania-do-prezydenta-zuka-w-zwiazku-z-zajmowaniem-ulicy-wesolej-przez-f-me-perla-s-a/
      ps.: ... ... ... :///...
      • bruner4 Re: ...nie poprę kandydatury Żuka na prezydenta 16.08.18, 22:44
        Dużo ludzi go chwali, ja tam nie znam dobrze jego działalności, ale jego urzędnicy odpowiedzialni z stawianie znaków drogowych są beznadziejni, jeśli reszta ekipy ma podobne kompetencje, to lepiej byłoby żeby go ktoś zastąpił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka