aurenzi 24.08.18, 17:43 Hej, czytałam ostatnio dużo soczewkach torycznych i są bardzo polecane. Do tej pory nosiłam zwykłe. Czy możecie polecić jakieś konkretne, które są naprawdę dobrej jakości? Bo nie wiem na co się zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nastolatek Guma do procy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.18, 17:54 I ja się podczepię z zapytaniem: gdzie w Lublinie można kupić gumę do procy? Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 24.08.18, 19:15 ...a mnie przydałaby się laubzega... tradycyjna, ręczna... gdzie można w tub(p)tinie kupić... wie ktoś?... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Guma do procy 25.08.18, 13:17 Zobacz w Obi albo Castoramie. Być może też w Jula. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 25.08.18, 14:36 ...mają tylko w kompletach... potrzebne mi samo ostrze... :-)... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Guma do procy 25.08.18, 23:11 Popytaj o same brzeszczoty- powinni mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Guma do procy 26.08.18, 13:33 Może takie: www.toolon.pl/narzedzia/pily-pilarki/wyrzynarki-brzeszczotowe/wyrzynarki-wlosowe/7109/zestaw-5-brzeszczotow-einhell-do-wyrzynarek-wlosowych?sPartner=4712 www.ceneo.pl/28446858;pla?se=9bt6NXatqbdSqXCRIAcL8_UL_WUc7rQs&gclid=Cj0KCQjwn4ncBRCaARIsAFD5-gURWwVRZju_sj1ghmHD3c1HhhBv-gW9axJuzu7AkRitOHAk0E19WzYaAnJ1EALw_wcB#tab=click swiatnarzedzi.pl/pl/p/Brzeszczot-do-pily-wlosowej-Stanley-kpl.-4szt.-15-061/3715?gclid=Cj0KCQjwn4ncBRCaARIsAFD5-gWNJaEGbW6Vfkufev8SK5ZPRAuvf1Z9ZF9yxVrrf2TN1b035Rub9K4aAm3SEALw_wcB Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 26.08.18, 15:35 ...dziękuję... wprawdzie ta laubzega to był taki żart, ale po zastanowieniu kupię sobie nowy brzeszczot... trzeba odświeżać park narzędzi przydatnych w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Guma do procy 25.08.18, 13:15 Zależy jaka proca cię interesuje. Jeśli chcesz zrobić gorszej jakości, idziesz do wulkanizatora i prosisz o niepotrzebną dętkę samochodową- wycinasz z niej odpowiednie paski gumy. Jeśli proca ma być lepsza- kupujesz w sklepie medycznym dwa cewniki moczowe (po ok. 4 zł sztuka) i używasz je jako gumy tej procy. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 25.08.18, 14:38 ...a jeśli proca mikrus (...czyli procka...) - wystarczy dętka rowerowa... albo gumka recepturka ;)... Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 25.08.18, 14:51 ...a procka z recepturki - na haczyki... :-)... z drucika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastolatek Re: Guma do procy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.18, 18:18 Dziadkowie kochani, pozwólcie, ze uaktualnię Wasza prastarą wiedzę. Macie wnuki? To ich zapytajcie. Nie ma już dętek. Od lat nie ma. Nigdzie. A tym bardziej w samochodach. W Obi, Castoramie, Julii i podobnych też odpowiednich do proc gum nie ma. Gumy od wecków też już wyszły z użycia. Zapytajcie żon-babć. Gumę do procy kupiłem w sklepie wędkarskim pod tym właśnie tytułem. Z włoskiego importu. Za jedyne 13.95 PLN. Serdecznie pozdrawiam z prośbą o wyrzucenie tych kulek naftaliny z Waszej, prastarej, wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 25.08.18, 20:12 ..."wnusiu kochany", oczywiście że są dętki - m.in. do rowerów... np. w sklepie z rowerami na Placu Zamkowym (...dawny Plac Zebrań Ludowych... - informacja dla rekonstruktorów dziejów Koziego Grodu...)... bez problemu można kupić różne rozmiary dętek - m.in. dla ewentualnych rekonstruktorów, rozmiłowanych w dawnych dwuśladach (...a nawet trzyśladach, czyli tandemach...)... a oprócz tego szprychy i inne części rowerowe, nawet wentylki... są też do zdobycia gumki recepturki (...wystarczy kupić włoszczyznę lub koperek zielony lub również zieloną - nacinkę pietruszki... w aptece trudniej je kupić, ale są sprzedawane np. w niektórych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, w saszetkach po kilkadziesiąt sztuk, różnej grubości...)... ale ty - "wnusiu kochany" - jesteś jak na typowego "wnusia" przystało, mało pomysłowy... rób więc ćwiczenia z myślenia, a nie tylko strzelania... bo czasy ciężkie mogą nadejść... (...Herkules - na przykład - był nie tylko silny... przede wszystkim był pomysłowy...)... :-)))... Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 25.08.18, 20:46 ...oczywiście - trójślad, czyli tricykl (...czyli trzykołowiec...)... a tandem - dwukołowiec dwuosobowy... skleroza, "wnusiu"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastolatek Re: Guma do procy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.18, 21:23 Dziaduniu kochany, z całym szacunkiem dla Twojego wieku i wspomnianej sklerozy muszę ze smutkiem stwierdzić, że na procach się nie znasz. Nie znasz a zabierasz glos. Dętka rowerowa do procy się nie nadaje. Ma za wąską średnicę i rozciąga się w nieodpowiednia stronę. Te, inne, wymienione przez Ciebie, dziadku, gumki z recepturkami włącznie są śmiesznie nienadające się do konstrukcji procy. Mógłbym przytoczyć odpowiedni wzór z fizyki ale na tym poprzestanę. Do fizyki mam bliżej niż Ty, dziadku. Wspomniane wyżej cewniki moczowe są mi zupełnie obce i to przyznaję. Może i Ty przyznasz, że z poradami na temat konstrukcji procy trochę się zapędziłeś. Trochę...:) Odnoszę wrażenie, że tylko budzącym szacunek właścicielowi peselu wydaje się, że zna się na wszystkim. Tak mu się wydaje...:) Spokojnej nocy życzę dziadku i niech przyśni się Tobie proca. Prawdziwa proca. Takie sny odmładzają:) Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Guma do procy 25.08.18, 23:41 Jak masz kilkanaście lat, to nauczysz się jeszcze wielu innych wzorów, cierpliwości, nie musisz się chwalić tym , którego się na razie nauczyłeś. Zresztą, co ma tu jakiś wzór do rzeczy? A komu bliżej do fizyki, -to z tym jest tak, że skomplikowane urządzenia oparte na wielu prawach fizyki konstruują wiele starsi ludzie niż uczące się podstaw fizyki i mechaniki nastolatki. A tak w ogóle, to więcej szacunku dla starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 26.08.18, 00:03 > Dętka rowerowa do procy się nie nadaje. Ma za wąską średnicę i rozciąga się w nieodpowiednia stronę ...wąska średnica?... średnice są raczej duże albo małe... a wąska to raczej - może być - szyjka od butelki... nie pij tyle... a o procy wiesz niewiele... mylisz ją z armatą... :-)... www.google.pl/search?q=proca&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4wNvJmYndAhVEWCwKHbu1AAUQ_AUICigB&biw=1366&bih=669#imgrc=y0a0wUYTzof2EM: ps.: ...wyluzuj, bo zrobisz sobie krzywdę (...np. strzelisz sobie w oko...)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastolatek Wąska średnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.18, 20:57 Dziadku leśny, jest wąska średnica. Po prostu już nie pamiętasz:) books.google.pl/books?id=DnNTDwAAQBAJ&pg=PP215&lpg=PP215&dq=%22w%C4%85ska+%C5%9Brednica%22&source=bl&ots=xyl3G3aEz8&sig=U0z_NZLkX2nTMLjf09OLDcFdeHo&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwi846e9q4vdAhVEpYsKHTl3BrgQ6AEwCHoECAcQAQ#v=onepage&q=%22w%C4%85ska%20%C5%9Brednica%22&f=false Procy z bliska nigdy nie widziałeś. Gdybyś widział nie pisałbyś o strzeleniu sobie w oko. Musiałeś mieć ubogie w doświadczenia dzieciństwo. Pozostało Ci tylko googlowanie hasła "proca". Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Wąska średnica 26.08.18, 21:26 ...wnusiu - nie wąchaj... odleciałeś... kosmonauta z procą?... właściwie, czemu nie... wszak w ZSRR wszystko było możliwe... czy za młodu byłeś pionierem?... ps.: ...na temat pochodzenia określenia "leśny dziadek" nie będę cię uświadamiać, ponieważ to zagadnienie jest bardziej skomplikowane od "zagadnienia" "wąskiej średnicy"... zwłaszcza, że być może średnica twojego mózgu jest rzeczywiście "wąska"... ćwicz!... myślenie... :-)))... będziesz miał nie tyle "szeroką", co "szerszą" średnicę (...mózgu...)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastolatek Re: Wąska średnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.18, 17:46 Dziadku, leśny dziadku, bredzisz. Mam szacunek dla osób w podeszłym wieku ale gdy bredzą mój szacunek się topi. Moje pytanie brzmiało: Gdzie mogę kupić gumę do procy? Powtórzę kluczowe słowa - "kupić" i "guma". Ty zacząłeś snuć opowieści o Dawidzie i Goliacie. Gdybyś choć trochę był ogarnięty "procowo" to wiedziałbyś, ze proca Dawida była innej konstrukcji i w tym czasie guma jeszcze się nie urodziła. Mylisz pszenicę z owsem:) Co wąskich średnic to przytoczyłem przykład użycia takiego określenia. W podeszłym wieku większość średnic się zwęża i tylko dwie lub trzy tracą elastyczność a ich średnica się zawstydzająco rozszerza. Niewykluczone, że tak dzieje się w Twoim, dziadku leśny, przypadku. Wapno ma udział w zwężaniu się średnic. Określenie Ciebie leśnym dziadkiem to najbardziej uprzejmy eufemizm jaki na forum publicznym chcę użyć. Odlatujesz dziadku. Leśny dziadku. Unikaj nadciśnienia. Tego które ciśnie Ciebie abyś bredził na temat którego nie znasz. I popraw pozycję gumki recepturki na buteleczce leku na obstrukcję. Podobno sok śliwkowy jest zdrowszym zamiennikiem. Życzliwe pozdrawiam leśny dziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 26.08.18, 00:08 ps. 2: ...a jeśli chodzi o cięcie dętki, to można ją ciąć w poprzek, a można wzdłuż... albo na ukos... ćwicz myślenie "wnusiu"... nie wymądrzaj się, myśl... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Guma do procy 25.08.18, 23:17 Pyta się a potem się wymądrza. Słuchaj starszych bo więcej wiedzą. Z dętki możesz wyciąć odpowiednie fragmenty gumy- o różnej szerokości i długości, w ten sposób można konstruować proce o różnych wielkościach i mocy, o mocach niedostępnych gdybyś zrobił z tych gumek , które sobie kupiłeś. O gumie z cewników widzę że w ogóle nie słyszałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Guma do procy 26.08.18, 12:03 Dawnymi czasy w chemicznym na Krak. Przedm. można było kupić taką "rurkę wentylową" na metry , z kawałków której robiło się wentylki do rowerów. Materiał przedni, elegancki i żywotny. Zapewniam. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: Guma do procy 26.08.18, 14:24 ...tak, była taka możliwość... :-)))... ale wtedy z procy strzelało się do innych, niż dzisiaj, celów... teraz proca ma służyć "nowemu Dawidowi"... a za Goliata może posłużyć zwierzę lub każdy z nas, ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastolatek Re: Guma do procy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.18, 21:02 O rurce-wentylu słyszałem. Z sentymentem wspominają ją dawni posiadacze proc. Obecnie gumę do procy, już nie jako wentylową, można kupić w sklepach Militaria i sklepach wędkarskich. I tam też nabyłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
aurenzi Re: soczewki 25.08.18, 20:54 te wyglądają super wzrok24.pl/szkla-soczewki-kontaktowe/soczewki-na-noc-i-dzien/ prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: soczewki 26.08.18, 13:46 Masz astygmatyzm? Tak w ogóle, to takie forum nie jest dobrym miejscem na takie konsultacje (no chyba że chodzi Ci o reklamowanie konkretnego produktu- pomyślałem o tym, gdy przeczytałem Twój drugi post :-) ) Odpowiednie parametry soczewek torycznych określa lekarz. Nie powinno się kupować soczewek korygujących astygmatyzm na własną rękę – zawsze rodzaj szkieł powinien być skonsultowany ze specjalistą. Należy pamiętać, że soczewki toryczne, aby dobrze spełniały swoje zadanie, muszą być utrzymane w odpowiedniej orientacji (pozycji na oku). Dlatego przed wyborem należy dowiedzieć się jakie cechy konstrukcji sprawdzą się w Twoim przypadku. Należy zwrócić szczególną uwagę na ich idealne dopasowanie do oka. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: soczewki 26.08.18, 14:27 ...posłuchaj brunera... jeśli nie, możesz zaliczyć taki "zbiorek"... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,156770,22108886,lekarze-wyjeli-z-oka-kobiety-27-soczewek-kontaktowych-znalezli.html Odpowiedz Link Zgłoś