Dodaj do ulubionych

Niedowidzenie u 7 latki

05.07.24, 09:59
Pisze nowy wątek o niedowidzenie starszego dziecka, ponieważ chcę opisać postępu mojej córki. Sama od kilku tygodni czytam wszystkie dostępne wątki dotyczące niedowidzenia, późno wykrytego i szukam pocieszenia, kontaktu z osobami które mają podobne przejścia.

W czerwcu poszłam do okulisty z córką (7 lat i 2 miesiące) , żeby zbadać jej wzrok przed pójściem do szkoły. Przeżyliśmy szok, kiedy się okazało że OL zdrowe, OP -5, niedowidzenie duże. Córka widziała największą literę, i niektore litery z niższego rzędu. Dwa dni później założona soczewka na OP. i zaczęte ćwiczenia pleoptyczne. Po 10 dniach ćwiczeń widzenie ok 30%, sama zaczyna dopominać się z rana o soczewkę. Mówiąc że lepiej widzi. Oko zaklejamy na 6-7 h dziennie. Właśnie przed urlopem zaczynamy drugi turnus ćwiczeń, tym razem na NFZ więc krótkich bo 20 min. Będę pisała jak nasze postępy. Wg lekarzy ma zachowane widzenie obuoczne, tzn że kiedyś miała i możemy o to walczyć. W okularach tych specjalnych widziała oboma oczami. I trafiliśmy na super lekarkę, która nie skreśla córki ze względu na wiek. Mówiła że kiedyś uważano że walczyć można do 6-7 roku życia, teraz spokojnie do 9, niektórzy mówią nawet że do 12 , a nawet i u osób dorosłych trzeba walczyć. Bo kora jest nadal plastyczna.

Może ktoś z was obecnie walczy z niedowidzeniem, chce się podzielić informacjami.

Obserwuj wątek
    • idka_0505 Re: Niedowidzenie u 7 latki 09.07.24, 17:39
      Dzisiaj mieliśmy wizytę u lekarza, po serii ćwiczeń pleoptycznych 20 minutowych nie ma większej poprawy w widzeniu (nadal 30%). Mija miesiąc od nałożenia soczewki i zaklejaniu oka zdrowego. Ja zauważyłam (córka również) znaczną poprawę widzenia z bliży, zaczęła tym okiem czytać, sprawniej wycinać, kolorować. Okulistka mówiła, że najpierw poprawia się z bliży.

Miała też dzisiaj test polegający na wprowadzeniu lwa do klatki, zrobiła go prawidłowo.

Zalecenia nadal zaklejać oko na 6-7 h dziennie. Pod koniec sierpnia kolejna seria ćwiczeń.

Wizytę kontrolną mamy 19 sierpnia. Napisze co wyszło.
    • idka_0505 Re: Niedowidzenie u 7 latki 19.08.24, 17:26
      Dzisiaj wizyta kontrolna ( minęło 2 miesiące i tydzień od zaczęcia ćwiczeń i założenia soczewki) i rozpoczęcie trzeciej serii ćwiczeń pleoptycznych. Poprawa widzenia z bliży znaczna ( córka czyta z zaklejonymi okiem, nawleka drobne koraliki itp!) . Na badaniu solidne 40 % :) ( czyli 0.4) . Czytała nawet kolejny rząd ale z niewielkimi błędami :) na tablicy ze zwierzątkami wyszło 0.5, nawet ostatni rząd mówiła co widzi z jednym błędem. Na literkach w 5 rzędzie pomyliła tylko 2 , powiedziała że 9 :)
    • idka_0505 Re: Niedowidzenie u 7 latki 16.10.24, 22:20
      Kolejna wizyta za nami 14.10 (4 miesiące zaklejanie na 6 godzin dziennie). Ostrość wzroku 0.5 (50%) także ponownie poprawa :) zaczynamy kolejną serię ćwiczeń pleoptycznych (10 dni po godzinie dziennie).
    • idka_0505 Re: Niedowidzenie u 7 latki 22.10.24, 19:09
      Podczas ćwiczeń pleoptycznych pani zbadała córce wzrok pod kątem widzenia obuocznego. Wyniki zaskoczyły panie bo córka ma widzenie przestrzenne (stereoskopowe), wcześniej badali tylko percepcję w sierpniu. Dzisiaj przeszła wszystkie badania pomyślnie. Także walczymy dalej.
      • amelia.majowa Re: Niedowidzenie u 7 latki 30.03.25, 08:10
        i jak dalej ? jest dalsza poprawa? niby w teorii ma działać tak jak piszesz ale ja sama jestem przyłkadem że po zaprzestaniu zasłaniania oka problem po około roku wrócił w to samo miejsce
        • idka_0505 Re: Niedowidzenie u 7 latki 15.05.25, 18:15
          Hej, mieliśmy małe problemy z poprawą ostrości wzroku. W październiku mieliśmy 0.5. w listopadzie zmieniliśmy soczewkę na MiSight, do spowalniania progresji krótkowzroczności. Terapia trwała dalej, co 6-7 tygodni seria ćwiczeń pleoptycznych. Pod koniec lutego, początek marca na kontroli nadal 0.5 - doszukiwanie się przyczyn, może zez ukryty, może mini zez, aż kazali nam odejść od MiSight w marcu i przejść na zwykłe soczewki. Oko ruszyło... także chyba te soczewki blokowały poprawę, albo zbieg okoliczności i była stagnacja. Obecnie ma solidne 0.6, zaklejanie oka 4 h dziennie. Pełne widzenie przestrzenne ma. Jesteśmy pod dobrą opieką, mówiono nam, że kolejny rok po osiągnięciu 0.8 mamy zaklejać przypominająco, żeby nie było regresu
          • idka_0505 Re: Niedowidzenie u 7 latki 15.05.25, 18:19
            dodatkowo ma mieć ponowne badanie po kroplach, uważają, że jest przekorygowana i ma mniejszą wadę, może toteż pomoże w dalszej terapii. nie poddajemy się :)
    • monika_kla_monia Re: Niedowidzenie u 7 latki 15.02.26, 21:54
      Są badania które wykazują że nawet osoby dorosłe prawidłowo skorygowane i rozpoczynający terapię wzroku mogą istotnie poprawić jakość widzenia w oku niedowidzącym. Natomiast to że układ wzrokowy dorosłych jest mniej plastyczny bo już się wykształcił to niepodważalny fakt. Myślę że mało się mówi o tym że terapia może być skuteczna również u starszych osób bo wiele osób starszych i osób dorosłych nie jest zmotywowanych rozpoczęciem ćwiczeń - nie chce nam się. W przypadku dzieci jest inaczej, bo zwykle jest ten rodzic który dopilnowuje aby dziecko ćwiczyło regularnie. Jakiś czas temu były dostępne w Polsce okulary VR do terapii wzroku m.in. w optyku OPTOMI we Wrocławiu w którym prowadzą terapię niedowidzenia(podsyłam link optomi.pl/) i wiele osób również dorosłych z nich korzystało i były super efekty. Informacja z pierwszej ręki! Wiec jeśli tylko jest czas i zasoby finansowe bo wiadomo że wszystko kosztuje to nie zależnie od wieku warto rozpocząć terapię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka