Dodaj do ulubionych

Twórcy kultury z naszego regionu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 19:49
:-) Kogo uważacie za godnego uwagi? Z kogo jesteście dumni?
Obserwuj wątek
    • shawman Re: Twórcy kultury z naszego regionu 22.10.04, 01:36
      Chodzi o stricte twórców, czy również tych którzy o tę kulturę dbają i
      rozpowszechniają? Z tych drugich wymieniłbym na pewno Tomasza Pietrasiewicza
      (Teatr NN - Brama Grodzka) i "Kozę" Kozińskiego.
      • Gość: BARSKA Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 22.10.04, 23:35
        Jak dotąd przez cały dzien tylko jedna osoba sie wpisala po rozpoczeciu
        dyskusji. To ma swoja wymową. Internauci z Forum (wielu sposrod nich) potrafią
        obsobaczac,glównie politykow,a w głowie siano.Piszac to ,nie mam na mysli
        tych,którzy na forum formulują osądy ( moge sie z nimi kompletnie nie
        zgadzac,ale widzę,ze myślą)) ,ale akurat kultura moze ich zbytnio nie
        obchodzić.
        • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.10.04, 08:07
          Ja zglaszam Docka bo to co on tworzy na forum to ewenement. Kiedys udowadnial,
          ze kler nie placi podatków :-)
        • Gość: basia Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.info 23.10.04, 08:16
          Pani też tylko obsobaczyła- propozycji żadnej nie widzę.
          Moje "typy": I.B. Singer(noblista),Jaworski(twórca "Kameny"),Prus i
          Żeromski(związani z Nałęczowem),Wieniawski(muzyk),K. Bielski, i tak można
          jeszcze długo...
          A Pani propozycje?
          • wierna_rzeka Re: Twórcy kultury z naszego regionu 23.10.04, 09:21
            Witam :)
            Co prawda Basia juz wymienila tych najbardziej znakomitych, a tam sa rowniez i
            moje "typy", ale moze jeszcze dodam do tego poete Józefa Czechowicza, etnografa
            i badacza regionu lubelskiego - Hieronima Łopacińskiego oraz Juliusza Osterwe -
            aktora i rezysera.
            Serdecznie pozdrawiam :)
            • Gość: chochlik Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 23.10.04, 10:11
              Witam. Moim pierwszym typem jest Władysław Kunicki od 1911 r własciciel i
              dyrektor siedmioklasowej żeńskiej szkoły handlowej przy ul Narutowicza 37/39
              dajacej szansę konspiracyjnego samokształcenia i działalnosci patriotycznej i
              niepodległosciowej.Ze szkoły tej wyszły znane działaczki społeczne Mirosława
              Kuncewicz-Mazurowa załozycielka pierszej tajnej żenskiej druzyny harcerskiej
              im. Emilii Platter, Irena Kuncewicz Lepecka(obie siostry Jerzego Kuncewicza},
              Irena Szelburżanka (Ewa Szelburg-Zarębina, Kazimiera Dąbrowska- Litwiniukowa,
              Róża Zybsówna-Madlerowa i wiele, wiele innych
          • Gość: BARSKA Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 23.10.04, 12:10
            Pytasz o moje propozycje,a ja bym ich miala bardzo wiele,ale sądzilam,ze tu
            chodzi o tych,ktorzy tworzą DZIS,a nie kiedys.Oczywiscie przytoczone przez
            Ciebie nazwiska są godne uwagi (o czym piszę zresztą tutaj w innym wątku).
            Osobiscie cenię tez ( i to m.in.!)Zygmunta Mikulskiego (inny
            Mikulski,Stanisław,aktor tu debiutował w teatrze,teraz jest w
            Warszawie)),Matyldę Wełnę,Henryka Makarskiego,Henryka Kozaka (ten zyje i sie
            nawet ładnie rozwinął jego talent),Wacława Gralewskiego ,wspaniałą
            recenzentke,przez lata i seniorkę,i nestorke wsrod krytykow teatralnych- Marie
            Bechczyc-Rudnicką.Lublin ma na mapie kulturalnej Polski chwalebne miejsce,o tym
            warto tu przypominac chocby dla nauczania mlodych.
            • wierna_rzeka Re: Twórcy kultury z naszego regionu 23.10.04, 12:40
              Mysle, ze tez warto wspomniec niedawno zmarlego Zygmunta Kalużyńskiego, ktory
              wywodzi sie z naszych stron, bo pochodzil z Motycza. Wraz z Raczkiem starali
              sie krzewic kulture filmowa w TV.
              Stanisław Leszczyński - zalozyciel i szef Zespołu Tanca Ludowego UMCS, ktory
              rozslawia nasz region rowniez poza granicami kraju.
    • selma2003 Plastycy 23.10.04, 10:33
      Mamy spore grono artystów plastyków, kojarzonych z naszym regionem, jak Zofia
      Kopel-Szulc, Krystyna Głowniak.
      • ervumem Re: 23.10.04, 22:18
        no to ja polecam znajomych :

www.kairos.lublin.pl
        www.teatroterapia.lublin.pl
        Krystyna Glowniak

pozdrawiam obsobaczonych,
        W.
        • turawski np. Edward Hartwig... 23.10.04, 23:10
          Lubię czar starych fotografii...

(...)Prześwietlone słońcem podwórza starych kamienic, mgliste lubelskie zaułki,
          leśne opary, Cyganka z papierosem, z którego unosi się smużka dymu, wieśniaczki
          niosące w zawiniętych w białe chusty koszach prowiant do miasta - te zdjęcia
          Edwarda Hartwiga znają niemal wszyscy. Takich, pełnych urody zdjęć było wiele,
          dziesiątki, setki... bo długa i bogata była biografia artysty. Jeśli bowiem
          historia fotografii liczy 165 lat, to mniej więcej na połowę tego okresu
          przypada twórczość Edwarda Hartwiga (1909-2003). (...)

/Życie z dnia 2004-03-20, dział forum/
          • wierna_rzeka Ośrodek Praktyk Teatralnych "Gardzienice" 24.10.04, 12:37
            Zespół teatralny założony przez Włodzimierza Staniewskiego w 1977 roku.
            Nazwa pochodzi od wsi pod Lublinem, gdzie ma swoją siedzibę. Grupa o
            międzynarodowym rozgłosie mieszcząca się w nurcie teatru antropologicznego.
            Moje spotkanie z tym teatrem pozostawilo po sobie niesamowite i niezapomniane
            wrazenie.
            A dlaczego ? - chyba najlepiej ujal to Zbigniew Osiński:

"Odbiera się go - w jego ekstatycznym potoku, dynamice - również obrazami i
            skojarzeniami. Jest on - przy całej swojej konkretności i zmysłowości -
            symboliczny. No i ostentacyjnie teatralny! Ta teatralizacja jest krańcowo
            zaborcza, ma ogarnąć sobą wszystko i wszystkich. Działa bardziej na zmysły i
            uczucia, niż odwołuje się do intelektu; silniej na wyobraźnię, niż na rozum."
            • Gość: Klaudia Re: Ośrodek Praktyk Teatralnych "Gardzienice" IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 14:14
              O.Wacław Oszajca - calkiem niezły poeta.Dorzucam tutaj to nazwisko po sugestii
              taty,który go zna osobiscie.A Oszajca byl przed cwiercwieczem w Lublinie.No i
              ludzie...Gdzie Edward Stachura? W bibliotece czytałam co na temat lubelskich
              lat tego wybitnego poety pisal w "Kamenie" (dzis brak takiego pisma,ale kto by
              je finansowal?) Mirosław Derecki.
              • wierna_rzeka Stachura i Oszajca 24.10.04, 14:47
                O Stachurze troche zapomnielismy, pewnie dlatego, ze w Lublinie byl
                niejako "przelotem". Urodzil sie we Francji, zmarl w Warszawie...
                Bardzo ciekawa postac. Nie umial sie odnalezc w tym swiecie, nie byl rozumiany
                przez otaczajacych go ludzi, dlatego sie nie dziwie, ze popelnil samobojstwo :(

A jesli chodzi o Wacka Oszajce, to ja tez znam go osobiscie, nawet slubu mi
                udzielal, a ze byl wspanialym mowca ( studiowal kaznodziejstwo ), wyglosil
                przepiakna mowe na moim slubie, no a pozniej na weselu niezle dawalismy do
                wiatu, hehee :)
                Wspanialy czlowiek i (tu sie zgadzam z Kaludia) calkiem niezly poeta.
                • Gość: chochlik Re Witold Cholewiński IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 18:22
                  Poczatek XX w. ksiegarz,(ostatnia ksiegarnia ptrzy ulicy Kapucyńskiej) wydawca,
                  autor mapy m Lublina z 1912 wykorzystywanej w współczesnych publikacjach. Zmarł
                  w czasie okupacji.
                  • Gość: Zyta 1 Ja - kolektywy IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 18:48
                    Wydawnictwo Lubelskie (padlo), załozona w 1933 r. "Kamena" (padła po 6o latach
                    juz w III RP),"Akcent"(nie wiem,co z tym miesiecznikiem-kwartalnikiem dzieje
                    teraz,zawsze miał mały naklad),Stowarzyszenie Twórców Ludowych.
                    • turawski A Kaziu Grześkowiak ? 24.10.04, 19:20
                      Bodaj w 1998 roku jesienią w Nadrzeczu k/Biłgoraja (urocze miejsce, czy
                      funkcjonuje do dzisiaj ? ) miałem przyjemność ostatni raz "na żywo" usłyszeć
                      Jego piosenki.

Ach, te jego
                      "To nieważne, czyje co je, to je ważne, co je moje"

moze by tak komuś to dedykować... Nie lepiej nie, bo zaraz będzie że
                      obsobaczam...
                  • Gość: basia Re: Re Witold Cholewiński IP: *.info 25.10.04, 08:29
                    A czy pamiętacie antykwariat na Peowiaków(Pstrowskiego)? Prowadził go p.Gacka,
                    kultury nie tworzył,ale ile książek i to jakich miał.Po pensji chodziłam do
                    niego, zawsze wychodziłam z jakimś "łupem".Czy jest teraz w Lublinie takie
                    miejsce, z klimatem i gdzie wiedzą co sprzedają?
    • ryza_malpa1 Re: Twórcy kultury z naszego regionu 24.10.04, 19:21
      No, moje typy już pały: Gardzienice, Teatr NN, Hartwig...Dodoałabym jeszcze
      Michałowskiego Bartłomoieja - bardzo wielkiej urody akwarele maluje a na nich
      też Lublin .
      • terraincognita Re: Twórcy kultury z naszego regionu 24.10.04, 19:51
        Piotr Szczepanik i kormorany niesmiertelne!
        • wierna_rzeka Re: Twórcy kultury z naszego regionu 24.10.04, 20:10
          Jesli Grzeskowiak, jesli Szczepanik ( i nie tylko Kormorany, ale i Zolte
          kalendarze, Puste koperty...., no a przede wszystkim Kochac - to najcudownieszy
          utwor w jego wykonaniu moim zdaniem ), to i Bohdan Łazuka i ...oczywiscie Budka
          Suflera i zespol Bajm.
          Powiecie, ze to tylko muzyka lekka, latwa i przyjemna, moze i tak, ale ja
          kocham rock'a, a Beatke tez bardzo lubie na przekor Kubie Wojewodzkiemu i
          Robertowi Leszczynskiemu!
          • Gość: basia Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.info 24.10.04, 20:18
            Trochę nie pasuje do naszej listy- ale co tam, dopisuję p. Słanię. To artysta
            plastyk, twórca przepięknych znaczków pocztowych.Pochodzi z Osmolic
            k.Lublina.Projektował znaczki wielu państw(dla poczt wielu państw?),osiadł i
            tworzył w Szwecji.Znaczki przepiękne, jeśli nie widzieliście to każdy
            filatelista wam je pokaże.
          • Gość: ZYTA 1 Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 20:22
            Jednak pamiec zawodzi...Prosze,by ktos dorzucil tu nazwisko zmarłego,
            niestety ,tworcy pieknych akwareli (i nie tylko)z Kazimierza n.Wisla.Sa w cenie!
            • turawski Stanisław Jan Łazorek ? 24.10.04, 20:32
              Gość portalu: ZYTA 1 napisał(a):

> Jednak pamiec zawodzi...Prosze,by ktos dorzucil tu nazwisko zmarłego,
              > niestety ,tworcy pieknych akwareli (i nie tylko)z Kazimierza n.Wisla.Sa w
              cenie
              > !
              • Gość: ZYTA 1 Re: Stanisław Jan Łazorek ? IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 22:05
                Dziekuje! Zawsze mozna na T, liczyc...Usciski! PS. Nawet zeby sie
                ewent.poklocic...
                • turawski Do usług, zwłaszcza jesli chodzi o... 24.10.04, 22:20
                  ...ewentualne "kłotnie" :)
                  pozdr.
                  T

Gość portalu: ZYTA 1 napisał(a):
                  > Dziekuje! Zawsze mozna na T, liczyc...Usciski! PS. Nawet zeby sie
                  > ewent.poklocic...
                  • Gość: Renia Re:A dlaczego nie ma tu...... IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 24.10.04, 22:29
                    A dlaczego nie ma tu pana Leszka Mądzika. Właśnie jestem po spektaklu "
                    Odchodzi". Naprawdę warto to przeżyć - Sztuka przez duże "S".
                    • Gość: BARSKA Dwaj poeci IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 02:40
                      Brak mi tu nazwisk dwoch wybitnych poetow- Jozefa Łobodowskiego i Wacława
                      Iwaniuka.Pierwszy budzi polityczne kontrowersje,ale to rzecz sama w sobie,bo
                      inaczej ocenilabym prawicowe agitki Łobodowskiego z frankistowskiej Hiszpanii,a
                      inaczej jego poezję,tak mało znaną dzisiejszej mlodziezy.(Był okres w jego
                      zyciu,kiedy komunizował-dodam zgodnie z faktami-potem "nawrócil sie" czyniac
                      gwałtowny zwrot w prawo).Iwaniuk to poeta,który wyszedł z kręgu chełmskiego
                      ("Kamena").Po wojnie obaj znalezli sie na emigracji i podzielili los
                      Miłosza,czyli zostali objęci cenzorskim zapisem.Dzis nie ma urzedu przy ul
                      Mysiej w Warszawie,ale publikacja niektorych utworow Łobodowskiego sprzed wojny
                      mogłaby wywołac burzę wsród LPR-owcow...
                      • Gość: chochlik Re:Tajne nauczanie IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 08:19
                        Dyrektorka i nauczyciele gimnazjum i liceum im Unii Lubelskiej: Janina Mally,
                        Aniela Chałubińska, Zofia Kruszewska,pani Borowiecka ( nie pamietam imienia)i
                        inni.
              • ryza_malpa1 Re: Stanisław Jan Łazorek ? 25.10.04, 09:15
                Łazorek? Mi sie zawsze wydawało, ze on bardziej olejne malowął niż akwarele?
                Ale moze sie myle, bo nie byłam wielbicielką....
                • Gość: ZYTA 1 Moze o malarstwie z Lublina? IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 10:51
                  "Małpko ( w kolorze)" - masz racje co do Łazorka. Ja tak napisałam (jakby z
                  wyzszoscią) o akwarelach,bo jedną jego mam. Moze specjalnie dla mnie w
                  pospiechu ją stworzył,a na olej nie miał juz czasu? Dosc niespodziewana smierc
                  artysty sparalizowała mnie...Gdy jednak mowa o malarstwie..Zenon Kononowicz.Jan
                  Ziemski, Zofia Kopec- Szulc,Krzyszot Kurzątkowski, słynn grupa "Zamek" po
                  Pazdzierniku 1956.Tu mamy naprawde piekne osiagniecia w skali nawet moze i
                  pozakrajowej.Nie jestem tak biegła w tym temacie,ale znawcą jest profesor
                  Ireneusz Kamiński z UMCS-u. Kilka jego ksiązek czytałam,ale nie wczoraj,wiec
                  nie chcę się pomylic.
                  • terraincognita Powspominajmy 25.10.04, 10:56
                    Chwała Annie,ze zainaugurowała ten watek własnie teraz,przed Swietem Zmarlych.
                    Jest dobra okazja do wspomnien,a tych nigdy nie za wiele.
    • julia97 Jerzy Leszczyński- twórca Teatru Wizji i Ruchu 25.10.04, 13:54
      niesamowity i charyzmatyczny artysta , jeden z kilkunastu najlepszych
      choreografów na świecie i od niedawna znów pracuje w Lublinie nad nowym
      spektaklem.
    • julia97 Bernard Nowak-pisarz i felietonista 25.10.04, 14:06
      Autor powieści "Taniec Koperwasów" nominowanej do Paszportów Polityki
      i do nagrody im. Mackiewicza w br. . Laureat lubelskiego Nobla za w/wym.
      Bardzo sympatyczny gość ,z dużym poczuciem humoru i lekkim piórem.
      I niech pisze więcej.
      • ryza_malpa1 o to to! Bernard Nowak! 25.10.04, 17:13
        "Taniec koperwasów" jest genialny, wsiąkłam po pierwszym zdaniu . Jak u
        Hiczkoka - najpierw jest trzęsienie ziemi a potem to dopiero sie zaczyna....
        Jak ktos nie czytał to polecam- ostatnio książeczka była do nabycia w
        antykwariacie - księgarni na Rynku.
        • Gość: julia97 Re: o to to! Bernard Nowak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:09
          a czytałaś może " Cztery dni Łazarza" w/wym?
          oczywiście jest dostępna w bibliotece UMCS i kilku innych, tylko mi nie po
          drodze.
    • Gość: bosman A co powiecie o... IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 14:20
      Lubelskiej Federacji Bardów?I jeszcze jedno pytanko: kto znał i słyszał(grę i
      spiew) Artura Targońskiego. Śpiewał poezje m.in. Czechowicza, szanty, muzykę
      grecką. Sam również pisał głównie o Lublinie ale nie tylko.Pozdr.
      • Gość: BARSKA A aktorzy? IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 18:47
        Tu mozna wymienic wiele nazwisk.Aleksy np.,Machulski i
        Mikulski,Stefańska...Gdyby na te strone zaglądal Leszek Al.Gzella,autor niezłej
        monografii na temat teatru im.Osterwy,mielibysmy bogaty spis nazwisk.Moze ktoś
        go zna i powie mu o tym? Jesli ma kompa,rzecz jasna.Zreszta Gzellę moga
        zastapic inni zainteresowani tematem. A czy o Rozhinie ktos tu juz wspomnial?
    • Gość: mały Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 20:15
      Jeśli dobrze zrozumiałem, to intencją założycielki tego wątku było stworzenie
      rankingu żyjących twórców naszego regionu, a nie tych z Lipowej i tych którzy
      się w Lublinie tylko urodzili a tworzyli lub tworzą gdzieś na świecie bez
      związku z naszym miastem.Poznanie opinii forumowiczów o tych twórcach ,którzy
      realnie wpływają na obecny rozwój kultury Lublina i okolic wydaje mi się
      bardziej intersujące.Zwłaszcza,że czasy dla kultury nie najlepsze.
      • Gość: BARSKA Nie byla jasna inauguracja! IP: *.lublin.mm.pl 26.10.04, 01:35
        Sluchaj,Mały- wrocilam do początku i z pierwszej wypowiedzi nie wynika,ze
        chodzilo o tworcow wspolczesnych.Moze stworzysz nowy wątek?
        • Gość: chochlik Re: Nie byla jasna inauguracja! IP: *.lublin.mm.pl 26.10.04, 09:06
          Byli tacy artysci, ktorzy reanimowali po wojnie lubelski teatr Osterwy.
          Pierwszym był Władysław Krasnowiecki z Weselem Wyspiańskiego,(r.1944 czy 45)w
          którym w roli stańczyka występował Jacek Woszczerowicz, nastepny dyrektor
          A.Rózycki (Adwokat i róze) następny to Jerzy Torończyk. A z aktorów. którzy
          poza wymienionymi wcześniej zapisali sie w pamieci lubliniaków to Jerzy
          Pichelski, Irena Malkiewicz, Wiesław Michnikowski, Ryszard Piekarski, Józef
          Konrad.
          • Gość: mały Re: Nie byla jasna inauguracja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 19:42
            Arkadius, Koziara...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka