Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 19:49 :-) Kogo uważacie za godnego uwagi? Z kogo jesteście dumni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shawman Re: Twórcy kultury z naszego regionu 22.10.04, 01:36 Chodzi o stricte twórców, czy również tych którzy o tę kulturę dbają i rozpowszechniają? Z tych drugich wymieniłbym na pewno Tomasza Pietrasiewicza (Teatr NN - Brama Grodzka) i "Kozę" Kozińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARSKA Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 22.10.04, 23:35 Jak dotąd przez cały dzien tylko jedna osoba sie wpisala po rozpoczeciu dyskusji. To ma swoja wymową. Internauci z Forum (wielu sposrod nich) potrafią obsobaczac,glównie politykow,a w głowie siano.Piszac to ,nie mam na mysli tych,którzy na forum formulują osądy ( moge sie z nimi kompletnie nie zgadzac,ale widzę,ze myślą)) ,ale akurat kultura moze ich zbytnio nie obchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.10.04, 08:07 Ja zglaszam Docka bo to co on tworzy na forum to ewenement. Kiedys udowadnial, ze kler nie placi podatków :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.info 23.10.04, 08:16 Pani też tylko obsobaczyła- propozycji żadnej nie widzę. Moje "typy": I.B. Singer(noblista),Jaworski(twórca "Kameny"),Prus i Żeromski(związani z Nałęczowem),Wieniawski(muzyk),K. Bielski, i tak można jeszcze długo... A Pani propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
wierna_rzeka Re: Twórcy kultury z naszego regionu 23.10.04, 09:21 Witam :) Co prawda Basia juz wymienila tych najbardziej znakomitych, a tam sa rowniez i moje "typy", ale moze jeszcze dodam do tego poete Józefa Czechowicza, etnografa i badacza regionu lubelskiego - Hieronima Łopacińskiego oraz Juliusza Osterwe - aktora i rezysera. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 23.10.04, 10:11 Witam. Moim pierwszym typem jest Władysław Kunicki od 1911 r własciciel i dyrektor siedmioklasowej żeńskiej szkoły handlowej przy ul Narutowicza 37/39 dajacej szansę konspiracyjnego samokształcenia i działalnosci patriotycznej i niepodległosciowej.Ze szkoły tej wyszły znane działaczki społeczne Mirosława Kuncewicz-Mazurowa załozycielka pierszej tajnej żenskiej druzyny harcerskiej im. Emilii Platter, Irena Kuncewicz Lepecka(obie siostry Jerzego Kuncewicza}, Irena Szelburżanka (Ewa Szelburg-Zarębina, Kazimiera Dąbrowska- Litwiniukowa, Róża Zybsówna-Madlerowa i wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARSKA Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 23.10.04, 12:10 Pytasz o moje propozycje,a ja bym ich miala bardzo wiele,ale sądzilam,ze tu chodzi o tych,ktorzy tworzą DZIS,a nie kiedys.Oczywiscie przytoczone przez Ciebie nazwiska są godne uwagi (o czym piszę zresztą tutaj w innym wątku). Osobiscie cenię tez ( i to m.in.!)Zygmunta Mikulskiego (inny Mikulski,Stanisław,aktor tu debiutował w teatrze,teraz jest w Warszawie)),Matyldę Wełnę,Henryka Makarskiego,Henryka Kozaka (ten zyje i sie nawet ładnie rozwinął jego talent),Wacława Gralewskiego ,wspaniałą recenzentke,przez lata i seniorkę,i nestorke wsrod krytykow teatralnych- Marie Bechczyc-Rudnicką.Lublin ma na mapie kulturalnej Polski chwalebne miejsce,o tym warto tu przypominac chocby dla nauczania mlodych. Odpowiedz Link Zgłoś
wierna_rzeka Re: Twórcy kultury z naszego regionu 23.10.04, 12:40 Mysle, ze tez warto wspomniec niedawno zmarlego Zygmunta Kalużyńskiego, ktory wywodzi sie z naszych stron, bo pochodzil z Motycza. Wraz z Raczkiem starali sie krzewic kulture filmowa w TV. Stanisław Leszczyński - zalozyciel i szef Zespołu Tanca Ludowego UMCS, ktory rozslawia nasz region rowniez poza granicami kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
selma2003 Plastycy 23.10.04, 10:33 Mamy spore grono artystów plastyków, kojarzonych z naszym regionem, jak Zofia Kopel-Szulc, Krystyna Głowniak. Odpowiedz Link Zgłoś
ervumem Re: 23.10.04, 22:18 no to ja polecam znajomych : www.kairos.lublin.pl www.teatroterapia.lublin.pl Krystyna Glowniak pozdrawiam obsobaczonych, W. Odpowiedz Link Zgłoś
turawski np. Edward Hartwig... 23.10.04, 23:10 Lubię czar starych fotografii... (...)Prześwietlone słońcem podwórza starych kamienic, mgliste lubelskie zaułki, leśne opary, Cyganka z papierosem, z którego unosi się smużka dymu, wieśniaczki niosące w zawiniętych w białe chusty koszach prowiant do miasta - te zdjęcia Edwarda Hartwiga znają niemal wszyscy. Takich, pełnych urody zdjęć było wiele, dziesiątki, setki... bo długa i bogata była biografia artysty. Jeśli bowiem historia fotografii liczy 165 lat, to mniej więcej na połowę tego okresu przypada twórczość Edwarda Hartwiga (1909-2003). (...) /Życie z dnia 2004-03-20, dział forum/ Odpowiedz Link Zgłoś
wierna_rzeka Ośrodek Praktyk Teatralnych "Gardzienice" 24.10.04, 12:37 Zespół teatralny założony przez Włodzimierza Staniewskiego w 1977 roku. Nazwa pochodzi od wsi pod Lublinem, gdzie ma swoją siedzibę. Grupa o międzynarodowym rozgłosie mieszcząca się w nurcie teatru antropologicznego. Moje spotkanie z tym teatrem pozostawilo po sobie niesamowite i niezapomniane wrazenie. A dlaczego ? - chyba najlepiej ujal to Zbigniew Osiński: "Odbiera się go - w jego ekstatycznym potoku, dynamice - również obrazami i skojarzeniami. Jest on - przy całej swojej konkretności i zmysłowości - symboliczny. No i ostentacyjnie teatralny! Ta teatralizacja jest krańcowo zaborcza, ma ogarnąć sobą wszystko i wszystkich. Działa bardziej na zmysły i uczucia, niż odwołuje się do intelektu; silniej na wyobraźnię, niż na rozum." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Ośrodek Praktyk Teatralnych "Gardzienice" IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 14:14 O.Wacław Oszajca - calkiem niezły poeta.Dorzucam tutaj to nazwisko po sugestii taty,który go zna osobiscie.A Oszajca byl przed cwiercwieczem w Lublinie.No i ludzie...Gdzie Edward Stachura? W bibliotece czytałam co na temat lubelskich lat tego wybitnego poety pisal w "Kamenie" (dzis brak takiego pisma,ale kto by je finansowal?) Mirosław Derecki. Odpowiedz Link Zgłoś
wierna_rzeka Stachura i Oszajca 24.10.04, 14:47 O Stachurze troche zapomnielismy, pewnie dlatego, ze w Lublinie byl niejako "przelotem". Urodzil sie we Francji, zmarl w Warszawie... Bardzo ciekawa postac. Nie umial sie odnalezc w tym swiecie, nie byl rozumiany przez otaczajacych go ludzi, dlatego sie nie dziwie, ze popelnil samobojstwo :( A jesli chodzi o Wacka Oszajce, to ja tez znam go osobiscie, nawet slubu mi udzielal, a ze byl wspanialym mowca ( studiowal kaznodziejstwo ), wyglosil przepiakna mowe na moim slubie, no a pozniej na weselu niezle dawalismy do wiatu, hehee :) Wspanialy czlowiek i (tu sie zgadzam z Kaludia) calkiem niezly poeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re Witold Cholewiński IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 18:22 Poczatek XX w. ksiegarz,(ostatnia ksiegarnia ptrzy ulicy Kapucyńskiej) wydawca, autor mapy m Lublina z 1912 wykorzystywanej w współczesnych publikacjach. Zmarł w czasie okupacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyta 1 Ja - kolektywy IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 18:48 Wydawnictwo Lubelskie (padlo), załozona w 1933 r. "Kamena" (padła po 6o latach juz w III RP),"Akcent"(nie wiem,co z tym miesiecznikiem-kwartalnikiem dzieje teraz,zawsze miał mały naklad),Stowarzyszenie Twórców Ludowych. Odpowiedz Link Zgłoś
turawski A Kaziu Grześkowiak ? 24.10.04, 19:20 Bodaj w 1998 roku jesienią w Nadrzeczu k/Biłgoraja (urocze miejsce, czy funkcjonuje do dzisiaj ? ) miałem przyjemność ostatni raz "na żywo" usłyszeć Jego piosenki. Ach, te jego "To nieważne, czyje co je, to je ważne, co je moje" moze by tak komuś to dedykować... Nie lepiej nie, bo zaraz będzie że obsobaczam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Re Witold Cholewiński IP: *.info 25.10.04, 08:29 A czy pamiętacie antykwariat na Peowiaków(Pstrowskiego)? Prowadził go p.Gacka, kultury nie tworzył,ale ile książek i to jakich miał.Po pensji chodziłam do niego, zawsze wychodziłam z jakimś "łupem".Czy jest teraz w Lublinie takie miejsce, z klimatem i gdzie wiedzą co sprzedają? Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Twórcy kultury z naszego regionu 24.10.04, 19:21 No, moje typy już pały: Gardzienice, Teatr NN, Hartwig...Dodoałabym jeszcze Michałowskiego Bartłomoieja - bardzo wielkiej urody akwarele maluje a na nich też Lublin . Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: Twórcy kultury z naszego regionu 24.10.04, 19:51 Piotr Szczepanik i kormorany niesmiertelne! Odpowiedz Link Zgłoś
wierna_rzeka Re: Twórcy kultury z naszego regionu 24.10.04, 20:10 Jesli Grzeskowiak, jesli Szczepanik ( i nie tylko Kormorany, ale i Zolte kalendarze, Puste koperty...., no a przede wszystkim Kochac - to najcudownieszy utwor w jego wykonaniu moim zdaniem ), to i Bohdan Łazuka i ...oczywiscie Budka Suflera i zespol Bajm. Powiecie, ze to tylko muzyka lekka, latwa i przyjemna, moze i tak, ale ja kocham rock'a, a Beatke tez bardzo lubie na przekor Kubie Wojewodzkiemu i Robertowi Leszczynskiemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.info 24.10.04, 20:18 Trochę nie pasuje do naszej listy- ale co tam, dopisuję p. Słanię. To artysta plastyk, twórca przepięknych znaczków pocztowych.Pochodzi z Osmolic k.Lublina.Projektował znaczki wielu państw(dla poczt wielu państw?),osiadł i tworzył w Szwecji.Znaczki przepiękne, jeśli nie widzieliście to każdy filatelista wam je pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYTA 1 Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 20:22 Jednak pamiec zawodzi...Prosze,by ktos dorzucil tu nazwisko zmarłego, niestety ,tworcy pieknych akwareli (i nie tylko)z Kazimierza n.Wisla.Sa w cenie! Odpowiedz Link Zgłoś
turawski Stanisław Jan Łazorek ? 24.10.04, 20:32 Gość portalu: ZYTA 1 napisał(a): > Jednak pamiec zawodzi...Prosze,by ktos dorzucil tu nazwisko zmarłego, > niestety ,tworcy pieknych akwareli (i nie tylko)z Kazimierza n.Wisla.Sa w cenie > ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYTA 1 Re: Stanisław Jan Łazorek ? IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 22:05 Dziekuje! Zawsze mozna na T, liczyc...Usciski! PS. Nawet zeby sie ewent.poklocic... Odpowiedz Link Zgłoś
turawski Do usług, zwłaszcza jesli chodzi o... 24.10.04, 22:20 ...ewentualne "kłotnie" :) pozdr. T Gość portalu: ZYTA 1 napisał(a): > Dziekuje! Zawsze mozna na T, liczyc...Usciski! PS. Nawet zeby sie > ewent.poklocic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re:A dlaczego nie ma tu...... IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 24.10.04, 22:29 A dlaczego nie ma tu pana Leszka Mądzika. Właśnie jestem po spektaklu " Odchodzi". Naprawdę warto to przeżyć - Sztuka przez duże "S". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARSKA Dwaj poeci IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 02:40 Brak mi tu nazwisk dwoch wybitnych poetow- Jozefa Łobodowskiego i Wacława Iwaniuka.Pierwszy budzi polityczne kontrowersje,ale to rzecz sama w sobie,bo inaczej ocenilabym prawicowe agitki Łobodowskiego z frankistowskiej Hiszpanii,a inaczej jego poezję,tak mało znaną dzisiejszej mlodziezy.(Był okres w jego zyciu,kiedy komunizował-dodam zgodnie z faktami-potem "nawrócil sie" czyniac gwałtowny zwrot w prawo).Iwaniuk to poeta,który wyszedł z kręgu chełmskiego ("Kamena").Po wojnie obaj znalezli sie na emigracji i podzielili los Miłosza,czyli zostali objęci cenzorskim zapisem.Dzis nie ma urzedu przy ul Mysiej w Warszawie,ale publikacja niektorych utworow Łobodowskiego sprzed wojny mogłaby wywołac burzę wsród LPR-owcow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re:Tajne nauczanie IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 08:19 Dyrektorka i nauczyciele gimnazjum i liceum im Unii Lubelskiej: Janina Mally, Aniela Chałubińska, Zofia Kruszewska,pani Borowiecka ( nie pamietam imienia)i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Stanisław Jan Łazorek ? 25.10.04, 09:15 Łazorek? Mi sie zawsze wydawało, ze on bardziej olejne malowął niż akwarele? Ale moze sie myle, bo nie byłam wielbicielką.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYTA 1 Moze o malarstwie z Lublina? IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 10:51 "Małpko ( w kolorze)" - masz racje co do Łazorka. Ja tak napisałam (jakby z wyzszoscią) o akwarelach,bo jedną jego mam. Moze specjalnie dla mnie w pospiechu ją stworzył,a na olej nie miał juz czasu? Dosc niespodziewana smierc artysty sparalizowała mnie...Gdy jednak mowa o malarstwie..Zenon Kononowicz.Jan Ziemski, Zofia Kopec- Szulc,Krzyszot Kurzątkowski, słynn grupa "Zamek" po Pazdzierniku 1956.Tu mamy naprawde piekne osiagniecia w skali nawet moze i pozakrajowej.Nie jestem tak biegła w tym temacie,ale znawcą jest profesor Ireneusz Kamiński z UMCS-u. Kilka jego ksiązek czytałam,ale nie wczoraj,wiec nie chcę się pomylic. Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Powspominajmy 25.10.04, 10:56 Chwała Annie,ze zainaugurowała ten watek własnie teraz,przed Swietem Zmarlych. Jest dobra okazja do wspomnien,a tych nigdy nie za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
julia97 Jerzy Leszczyński- twórca Teatru Wizji i Ruchu 25.10.04, 13:54 niesamowity i charyzmatyczny artysta , jeden z kilkunastu najlepszych choreografów na świecie i od niedawna znów pracuje w Lublinie nad nowym spektaklem. Odpowiedz Link Zgłoś
julia97 Bernard Nowak-pisarz i felietonista 25.10.04, 14:06 Autor powieści "Taniec Koperwasów" nominowanej do Paszportów Polityki i do nagrody im. Mackiewicza w br. . Laureat lubelskiego Nobla za w/wym. Bardzo sympatyczny gość ,z dużym poczuciem humoru i lekkim piórem. I niech pisze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 o to to! Bernard Nowak! 25.10.04, 17:13 "Taniec koperwasów" jest genialny, wsiąkłam po pierwszym zdaniu . Jak u Hiczkoka - najpierw jest trzęsienie ziemi a potem to dopiero sie zaczyna.... Jak ktos nie czytał to polecam- ostatnio książeczka była do nabycia w antykwariacie - księgarni na Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia97 Re: o to to! Bernard Nowak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:09 a czytałaś może " Cztery dni Łazarza" w/wym? oczywiście jest dostępna w bibliotece UMCS i kilku innych, tylko mi nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman A co powiecie o... IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 14:20 Lubelskiej Federacji Bardów?I jeszcze jedno pytanko: kto znał i słyszał(grę i spiew) Artura Targońskiego. Śpiewał poezje m.in. Czechowicza, szanty, muzykę grecką. Sam również pisał głównie o Lublinie ale nie tylko.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARSKA A aktorzy? IP: *.lublin.mm.pl 25.10.04, 18:47 Tu mozna wymienic wiele nazwisk.Aleksy np.,Machulski i Mikulski,Stefańska...Gdyby na te strone zaglądal Leszek Al.Gzella,autor niezłej monografii na temat teatru im.Osterwy,mielibysmy bogaty spis nazwisk.Moze ktoś go zna i powie mu o tym? Jesli ma kompa,rzecz jasna.Zreszta Gzellę moga zastapic inni zainteresowani tematem. A czy o Rozhinie ktos tu juz wspomnial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Twórcy kultury z naszego regionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 20:15 Jeśli dobrze zrozumiałem, to intencją założycielki tego wątku było stworzenie rankingu żyjących twórców naszego regionu, a nie tych z Lipowej i tych którzy się w Lublinie tylko urodzili a tworzyli lub tworzą gdzieś na świecie bez związku z naszym miastem.Poznanie opinii forumowiczów o tych twórcach ,którzy realnie wpływają na obecny rozwój kultury Lublina i okolic wydaje mi się bardziej intersujące.Zwłaszcza,że czasy dla kultury nie najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARSKA Nie byla jasna inauguracja! IP: *.lublin.mm.pl 26.10.04, 01:35 Sluchaj,Mały- wrocilam do początku i z pierwszej wypowiedzi nie wynika,ze chodzilo o tworcow wspolczesnych.Moze stworzysz nowy wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Nie byla jasna inauguracja! IP: *.lublin.mm.pl 26.10.04, 09:06 Byli tacy artysci, ktorzy reanimowali po wojnie lubelski teatr Osterwy. Pierwszym był Władysław Krasnowiecki z Weselem Wyspiańskiego,(r.1944 czy 45)w którym w roli stańczyka występował Jacek Woszczerowicz, nastepny dyrektor A.Rózycki (Adwokat i róze) następny to Jerzy Torończyk. A z aktorów. którzy poza wymienionymi wcześniej zapisali sie w pamieci lubliniaków to Jerzy Pichelski, Irena Malkiewicz, Wiesław Michnikowski, Ryszard Piekarski, Józef Konrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Nie byla jasna inauguracja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 19:42 Arkadius, Koziara... Odpowiedz Link Zgłoś