Dodaj do ulubionych

Do Barskiej

08.11.04, 17:32
Jeżeli się nie mylę to z wykształcenia lub zamiłowania jesteś historykiem
(aktywnym). Wobec tego pozwolę sobie pociągnąć Cię trochę za język (he, he,
he - klawiaturę?).
Kto według Ciebie jest odpowiedzialny za wybuch I oraz II wojny światowej?
(nie chodzi mi o odpowiedzialność o to co się działo w trakcie, zbrodnie,
etc. Raczej o problem ogólny i polityczny.)
Obserwuj wątek
    • Gość: Barska Re: Do Barskiej IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 21:42
      Mam polecic podreczniki? Jestes - jak zauwazylam - inteligentnym czlowiekim i
      Ty z tym do mnie teraz? Co to,kurcze, w szkole nie uczyli? Ile miales z
      historii? Pałe? Powaznie - bez zartow,chlopie! Mam zaczynac od rywalizacji
      owczesnych panstw Europie,kiedy to Niemcy znalezli sie juz przy stole,ktory
      miał dosc obzartuchow?A druga wojna-
      • bastiatan Wyrzuty jak najbardziej na miejscu... 08.11.04, 23:08
        ale muszę się usprawiedliwić. Z historii nie miałem pały, ale może gdybym miał,
        to nie pamiętałbym oklepanych, prostych i całkowicie fałszywych tez na te
        tematy. Niestety, w szkole, do której miałem przyjemność uczęszcz..,
        nauczycielka zwykła była serwować stereotypy wg akurat obowiązującej wersji
        (gotowe formułki, strasznie płytkie).
        Jeżeli znasz jakieś podręczniki, które strawnie opisują te sprawy, to chętnie
        poznałbym ich tytuły. O ile o II wojnie coś niecoś czytałem w rozmaitych
        źródłach, o tyle o I wojnie zacząłem przemyśliwać dopiero po przeczytaniu
        wspomnień Tirpitza i jestem z lekka skołowany.
        • Gość: Barska Re: Wyrzuty jak najbardziej na miejscu... IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 02:51
          OK,poszukam.Dzk.
          • Gość: Jan bez ziemi Zacznij od.... IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 12:46
            Nim Ci kolezaneczka Barska podrzuci stosik z tytułami ja Ci zaproponuje cos,od
            czego powinienes zacząc.Oto podręcznik dla liceow ogolnokształcacych Andrzeja
            Garlickiego,znanego i madrego!!! historyka,ktory tak pisze,ze ostatni tuman
            zrozumie i sie zaciekawi,a Ty przeciez- uwazajac po tym co piszesz- masz głowe
            nie od parady. Ksiazke wydalo Wydawnictwo Naukowe "Scholar",Warszawa 1998
            rok.Ja mam tom pierwszy "Historia 1815-1939 - Polska i świat",drugi gdzies
            jest,ale on o dalszych latach,a wiec zaczynaj od tego, naprawde radze Ci to bez
            jaj z całego serca,bo nie znajdziesz nic lepszego w takim skrocie,ale w sumie
            to wykladzik cacy. Kurde,zlapala mnie grypa i w domciu siedze,ale mam cyrk jak
            ogladam w telewizji obrady komisji sledczej. Wasermanikowi sie wypsnęło
            kiedys,ze na miejscu Kulczyka nie wracalby do Polski.Nie wiem,jak mogl badz co
            badz prawniczek tak zglupiec i tak chlapnac. To teraz zbiera zniwo.Dostalo sie
            i koniowi,ktory mowi,jak o Giertycha nazywa moja mama.Nie ogladalem, ale kiedys
            lecial za komuny taki serial w telewizji,gdzie kon mowil glosem
            tego,no...Hańczy,o,taki super byl on w "Samych swoich",to juz dzis film
            kultowy,tak sie porobilo i nawet go sztucznym kolorem podlano.Choruje,więc mam
            pęd do pisania,tylko cos musze wziac cieplego,by mama nie trajkotała,wiec jak
            nie bedzie trzesienia ziemi to sie jeszcze dzisiaj rozpisze,co komunikuje
            tez "wiernej rzeczee","chochlikowi"(miła!),Barskiej,Turawskiemu,Heniowi nie z
            Łęcznej ale chyba z Lubartowa i tym,ktorzy maja cierpliwosc mnie czytac i nawet
            troszcza sie o moj talent.No,no,droga do Nobla albo Pulitzera (Pulicera?)
            przede mna,szykujcie fanfary,a jak bedzie trzeba to jeszcze zdąze napisac
            wierszyk o Leninie,ktory zyje wiecznie,we mnie chyba troche tez,bo ja jestem z
            rodu "homo sovieticus" (hehe,łacina idzie mi coraz lepiej!).Rodziny sobie nikt
            nie wybiera,bierze sie,co Bozia da.Papatki narka.
            • wierna_rzeka Zycze zdrowia :) 09.11.04, 13:04
              Janie bez ziemi, wracaj nam szybko do zdrowia - najlepsze oklady z mlodych
              piersi, zaraz Cie na nogi postawia ( i nie tylko na nogi :) ).
              Dzieki, ze mnie informujesz o zamiarze pisania ( w takim razie biore w pracy
              urlop na jutro :) ).
              • Gość: chochlik Re: Janku, życze zdrowia :) IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 14:40
                Czy masz gorączkę, czy tylko typowe objawy niezytowe. Jeżeli nie wybierasz się
                do "lekarza rodzinnego" to proponuję echinaceę ,wygodniejsza w drazetkach niż
                kroplach. Należy przyjmować wg, wskazówki na ulotce. Ponieważ to chyba początek
                to trzeba traktować jak stan ostry. Oczywiście niezależnie od tego
                rutinoscorbin i polopirynę. Recepty Ci nie zapiszę( zresztą te specyfiki sa
                dostepne bez recepty), a ja przez wiele lat bezczynności straciłam uprawnienia.
                Lezenie w łóżku, wygrzewanie się a w razie kaszlu syrop homeopatyczny stodal.
                Wypróbowany na rodzinie. Trzymaj się, pozdrawiam serdecznie , chochlik
            • bastiatan Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, a za 09.11.04, 22:03
              namiary na książkę dziękuję - postaram się skorzystać.
    • bastiatan Lekka prowokacja intelektualna 09.11.04, 22:11
      Dziękuję wszystkim za już podane propozycje lektur i liczę na następne
      (powtórzę coś, co już pisałem - z dzisiejszej perspektywy uważam, że lekcje
      historii w moim liceum były poniżej krytyki). A co do prowokacji...

Wyobraźcie sobie następujący wariant naszej rzeczywistości:

Niemcy składają masowo pozwy o odzyskanie dóbr zabranych im po wojnie. Trybunał
      w Strasburgu uznaje te wnioski i nakazuje Polsce oddanie ziemi, nieruchomości
      lub wypłacenie odszkodowań.
      Następne (rychłe) wybory wygrywa Lepper do spółki z Giertychem. Polska wychodzi
      z Unii Europejskiej i prowadzi najdelikatniej mówiąc wrogą politykę względem
      Niemiec i Rosji. Wszelkie scenariusze stają się możliwe.

W takiej sytuacji ok. roku 1930 to Polska mogłaby się stać agresorem w jakiejś
      wojnie. Na szczęście czasy się zmieniły, ale czy na pewno?

Kto byłby winien? Lepper? Giertych? A może rząd Niemiec, ponieważ w porę nie
      zapobiegł destrukcyjnym zapędom własnych obywateli?
      • Gość: Jan bez ziemi Data,chlopie! IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 23:00
        Chyba Ci sie popieprzyla ta lekka prowokacja intekt.Wsadziles pomylkowo Koles
        rok 1930,moze masz wehikul czasu prowadzacy nas w przeszlosc. W 193O ani
        Leppera ani Giertycha nie bylo na swiecie,jeszcze Hitler nie mial
        wladzy...Itd.A wystarczylo napisac rok 2030 np! A swoja droga masz fantazyje
        zbyt wybujala,bo wychodzi,co wychodzi.Kiedys ktos tu pisal podobnie ale
        inaczej,ze (Barska?)polski Lwow dzisiaj to bylyby Balkany,kiedy powstala wolna
        Ukraina,bo Ukraincy by nie popuscili. OK,niech teraz martwia sie kogo wybrac na
        prezydenta i wogole jak isc dalej - na północ czy na zachod? Ale bez ognia i
        miecza!Oj jeszcze dzis cos napisze na tym dlugim Lisie.
        • Gość: Jan bez ziemi Re: Data,chlopie! IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 23:53
          A tak poza tym to Was pierdooole.
          • Gość: Jan bez ziemi Chamstwo monarchisty z nickiem "ja"? IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 01:56
            TO JUZ CHYBA EPIDEMIA.PROSTUJĘ- JAKAS MALPA DURNOWATA POSLUZYLA SIE MOIM
            NICKIEM I NAPISAŁA ORDYNARNIE. TO NIE MOJ JEZYK,NIE MÓJ STYL!POPRZEDNI PODPIS
            NADAWCY "JAN BEZ ZIEMI" JEST FAŁSZYWKA.JAK TO ZWALCZAC?
            • Gość: bosman Re: Chamstwo monarchisty z nickiem "ja"? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 09:56
              Olej, znamy styl twoich postów. A to bydle to najprawdopodobniej
              ciekawski.Grabi sobie po raz kolejny.
            • bastiatan Nie przejmuj się. To chyba rzeczywiście niejaki 10.11.04, 21:58
              ciekwaski (jak zwykle nie umiał przeczytać krytykowanego postu).
              Jak zwalczać? Chyba najlepiej założyć obie konto na Gazecie. Wtedy nie będziesz
              występował jako gość, ale nikt ci nicka nie podprowadzi.
              • janbezziemi DZIEKI ZA RADE BESTIANOWIE! 10.11.04, 23:25
                bastiatan napisał:

> ciekwaski (jak zwykle nie umiał przeczytać krytykowanego postu).
                > Jak zwalczać? Chyba najlepiej założyć obie konto na Gazecie. Wtedy nie
                będziesz
                >
                > występował jako gość, ale nikt ci nicka nie podprowadzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka