Dodaj do ulubionych

Archiwum zdjęć dawnych

09.11.04, 18:50
Pamiętacie wpis na forum Wandy z Kanady (wandad), która poszukiwała
informacji na temat zdjęcia zrobionego na początku wieku? Wyszła z tego
bardzo ciekawa historia. Forumowicze, a później czytelnicy Gazety odkrywali
czas, miejsce i ludzi występujących na tym zdjęciu. Chcemy wrócić do dawnych
czasów i utworzyć na naszym portalu Archiwum zdjęć dawnych. Na pewno macie w
domu zdjęcia, które odziedziczyliście po przodkach albo sami zrobiliście w
Lublinie. Chodzi nam o takie fotografie, które upamiętniają wydarzenia
historyczne. Ja mam np. zdjęcia ze strajków po wprowadzeniu stanu wojennego,
a także z pierwszej wielkiej manifestacji z okazji rocznicy Konstytucji 3
maja i odsłonięcia odrestaurowanego pomnika.
Jeśli możecie, wysyłajcie takie zdjęcia z krótkim opisem: co przedstawia, kto
jest na zdjęciu i w jakich okolicznościach zostało ono zrobione. Materiały
możecie wysyłać na adres redakcja@lublin.agora.pl. Będziemy się też
wymieniali uwagami na forum.
Pozdrawiam
Włodzimierz Spasiewicz
Obserwuj wątek
    • lucy_z Re: Archiwum zdjęć dawnych 09.11.04, 19:42
      Świetny pomysł!!!!:)
    • Gość: bosman Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 19:45
      Czy planujesz "galerię" dostępną w necie?
      • redakcja_lublin Re: Archiwum zdjęć dawnych 09.11.04, 20:10
        Oczywiście wszystkie zdjęcia będą dostępne na naszym portalu gazeta.pl/lublin.
        ws
        • Gość: bosman Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 20:12
          rozumiem, że fotki można przesyłać mailem.
    • wierna_rzeka Re: Archiwum zdjęć dawnych 09.11.04, 20:02
      Cos czuje, ze zasypiemy Cie zdjeciami, trzea bedzie robic ostra selekcje :).
      Ale pomysl fajny, przypomni sie kawalek historii.

Pozdrowienia dla Redakcji :).
    • Gość: Barska Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 20:55
      Ale red.Spasiewicz ma Pan bogactwo! Dla Pana dzieci to może prehistoria,ale ja
      mam fotki z poczatkow XX wieku.Rodzinne,ale nie tylko. Takie fotografie ,jakie
      Pan ma, moga posiadac fotoreporterzy z "komuszych" gazet.A gdzie sie podzialy
      archiwa fotograficzne "Sztandaru Ludu"? Sens inicjatywy widze,ze wystepujecie
      (miejscowe gazety,radio,telewizja lokalna) nie jako Zosia-samosia,ale wspólnymi
      silami. Powodzenia! PS. Nie wiem,co jest i czy są teraz fotografie z dawnej
      SB.Z pewnoscia rejestrowano,co sie dzialo,zwlaszcza podczas wydarzen 1956,1968
      czy pozniejszych.Moze ktos z "nastepcow" SB sie wypowie w tej sprawie.
      • redakcja_lublin Re: Archiwum zdjęć dawnych 09.11.04, 21:52
        Szanowna Pani Barska!
        Dziękuję za słowa uznania i prawdziwej otuchy na początku akcji. Gratuluję
        bystrości i przenikliwości. Że też Pani mnie od razu zdemaskowała jako agenta
        SB. Chyba jak Karkosza udam się do IPN, żeby oczyścić się z zarzutów.
        Jednak przede wszystkim cieszę się z tych zdjęć z początku XX wieku. Mam
        nadzieję, że przyłączy się Pani do naszej akcji, na pewno zajmą szczególne
        miejsce w naszym archiwum, bo wiem, że w domach jest naprawdę niewiele zdjęć
        historycznych (skoro Muzeum Historii Miasta Lublina też nie ma się za bardzo
        czym chwalić).
        Pozdrawiam
        ws
        • Gość: Jan bez ziemi Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 23:11
          Nie kumam,co sie tak Redaktor tlumaczy? Na zlodzieju czapka itd? Barska
          powiedziala tu,aby ,ja tak rozumiem,skontaktowac sie z dzisiejsza policja
          polityczną,ABW czy jak tam,zeby zobaczyli,co moga dac gazecie.Zadna
          specbystrosc,po prostu ruszenie głowką.I jeszcze co do fotek,jak bym pozagladal
          do albumow rodzinnych to kto wie,przedtem to znaczki pocztowe odrywalem,ale to
          byla robota glupiego,bo znaczek na kartce moze byc czasem wart o wiele wiecej
          niz osobno.Pozaglądałbym,ale mama na pewno nie dalaby oryginałow,trzeba
          by "przepuscic przez maszynke" ,by wyszla kopia.A redakcja chce te fotki miec
          za frajer,dla chwaly swojej i nadawców czy tez ma jakies fundusze poza
          bombonierkami,bo slodyczy mam teraz dosc.
          • Gość: lubelak Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: 80.51.249.* 11.11.04, 20:52
            Zdjęcia dawnego SB są w IPNie lubelskim i warszawskim. a jest ich pełnoooooo.
            sam widziałem...
      • wierna_rzeka Re: Archiwum zdjęć dawnych 09.11.04, 21:58
        Przyznaje Barska, ze jak zaczelam czytac ten watek, to na poczatku myslalam, ze
        chodzi wlasnie o takie starsze fotografie, pozniej sie troche zdziwilam
        propozycjami Redaktora, ale wierze w pasjonatow tego forum, oni na pewno
        wygrzebia te najcenniejsze okazy i dzieki temu bedziemy miec i te nowsze i te
        starsze.
        Mam nadzieje, ze limitow wiekowych nie ma zadnych ? (oczywiscie mam na mysli
        wiek zdjec, a nie ludzi je wysylajacych :)
    • Gość: fasolka Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.11.04, 23:54
      A ja mam zdjecie z wycieczki lubelskich pocztowcow do Wieliczki. Zrobione 29
      maja 1920 roku. Bardzo wyrazne,czesto sie w nie wpatruje, bo zawsze mozna
      odkryc jakis nowy szczegol. Wspaniale wasy na twarzy panow, eleganckie
      kapelusze na glowach pan. Nie wiem czy to tylko pracownicy z poczty glownej
      czy ze wszystkich lubelskich oddzialow. Wyslac?
      • Gość: Romeczek Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 01:51
        Mam pytanie,jakbym chcial moje fotki skanowac i wam wyslac e-mailem z osobnymi
        podpisami.To bylaby wygoda i fotki by nie zginely. Ale jesli tak to pod jaki
        adres wysylac?
        • Gość: chochlik Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 08:19
          Proponuję zajrzeć na stronę: "Nasz Lublin" Tam są zebrane albumy ze zdjęciami z
          Lublina. Ja mam kilka zdjęć ale nie na tle zabytków miasta Lublina,jedynie we
          wnetrzach. Wazne sa zdarzenia i osoby. pozdrawiam
        • Gość: bosman Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 09:52
          adres mailowy masz w pierwszym poście redakcji
        • redakcja_lublin Re: Archiwum zdjęć dawnych 10.11.04, 22:45
          Spokojnie, nie chodzi nam o żadne oryginały tylko o wersje elektroniczne. Adres
          przypominam: redakcja@lublin.agora.pl. Oczywiście nie ma mowy o żadnych
          honorariach, w końcu robimy to dla siebie, a nie, jak ktoś napisał, dla "chwały
          Gazety". Myślę, że zdjęcie z wycieczki pocztowców też mogłoby być ciekawe,
          zwłaszcza jego opis.
          Przygotowanie pierwszej partii materiału (pod warunkiem, że zaczną napływać
          zdjęcia) powinno zakończyć się na początku grudnia i wtedy będziemy mogli
          otworzyć galerię w sieci.
          Pozdrawiam
          ws
      • Gość: BARSKA 29 maja 1920 - wycieczka do Wieliczki IP: *.lublin.mm.pl 11.11.04, 00:34
        29 maja 1920 roku lubelscy pocztowcy pojechali na wycieczke do Wieliczki?
        Ciekawe,bardzo ciekawe.Czy bardziej nie przydaliby sie w czasie walk na
        Wschodzie? Obejrze chetnie fotografię,bo moze to ludzie w wieku podeszlym,wiec
        niepotrzebnie sie czepiam,co zreszta i tak jest sztuką dla sztuki tylko.
        • Gość: fasolka Re: 29 maja 1920 - wycieczka do Wieliczki IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 11.11.04, 16:23
          Towarzyszko Barska! Zapomnieliscie juz troche historii wiec troszeczke ja wam
          przypomne. Woja regularnej armii toczyla sie wparwdzie juz w czasie wycieczki
          pocztowcow, ale byla to np. ofensywa Tuchaczewskiego na Ukrainie (14 maja),
          kontrofensywa Budionnego (26 maja). Zlamanie frontu nastapilo dopiero 5
          czerwca, kiedy pocztowcy byli juz w domu. Poza tym towarzyszko, wojna nie
          wyglada w ten sposob, ze miasta i wsie pustoszeja i wszyscy z dzikim wyrazem
          twarzy pedza na wroga. Ludnosc cywilna stara sie zyc w miare normalnie i
          niedopuscic do calkowietej destabilizacji panstwa. W Wieliczce zyli i pracowali
          ludzie, kopalnia funkcjonowala normalnie i jako taka przyjmowala wycieczki,
          ktore to byly dodatkowym zrodlem dochodow. Zrozumieliscie towarzyszko? I jak
          nie macie nic do powiedzenia na temat archiwum fotograficznego to mam dla was
          propozycje: zalozcie sobie watek marksistowsko-leninowski albo narodowo-
          dmowski i tam sobie dyskutujcie towarzyszko do upojenia.
    • Gość: BARSKA Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 13:22
      Redaktorze Spasiewicz,nie NA ADRES , ale POD ADRESEM. Redaktorze,co sie dzieje?
      Piszcie chociaz Wy,Panie, p o p o l s k i e m u!
      • turawski Eureka ! Barska to Miodek...... :)) 10.11.04, 13:42
        ... ze sporą domieszką dziegciu... Tropi "rusycyzmy"... Obie konstrukcje są jak
        najbardziej poprawne.

Gość portalu: BARSKA napisał(a):
        > Redaktorze Spasiewicz,nie NA ADRES , ale POD ADRESEM. Redaktorze,co sie
        > dzieje?Piszcie chociaz Wy,Panie, p o p o l s k i e m u!

pozdrawiam
        t
        • Gość: BARSKA Turawski,pudło! IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 18:40
          Moze Wy,Turawski,wiecie lepiej,ale mnie TAK uczono.W sumie przy zaimportowaniu
          OK zaden problem! A co Miodka---wyobrazcie sobie,ze nie zawsze z nim sie
          zgadzam więc jak mogę nim być? Dowcip cos u Was,Turowicz, szwankuje
          ostatnio...A szkoda!
          • wierna_rzeka Chyba stalam sie bardzo skromna ostatnio :) 10.11.04, 23:16
            Skoro Barska nawet z Miodkiem sie nie zgadza, to juz sie nie dziwie, ze i ze
            mna sie nie zgadza.
            Ja tam z Miodkiem nie polemizuje, dla mnie jest to jednak jakis autorytet.
            Jednego jestem ciekawa, z kim to Barska sie zgadza w takim razie, poza
            Stalinem :)
            • Gość: BARSKA "wierna_rzeka" stała sie nie tylko skromna IP: *.lublin.mm.pl 11.11.04, 00:28
              Ty ,wierna_rzeko, masz zacmienie jakies,wyrazam nadzieje,ze chwilowe.O Stalinie
              napisalam wylącznie w zwiazku ze sprawa naszej granicy na Odrze i Nysie
              Łuzyckiej.Mam Ci powtarzac,ze Zachod godzil sie na granice na Bugu,ale nie
              godzil na linie Odry-Nysy? Mam powtarzac,ze Stalin wypowiedzial sie za TĄ
              granica,bo wiedzial,ze Polska znajdzie sie w radzieckiej sferze wpływów? Taka
              ciemna chyba nie jestes,nie musze mowic tego samego,nie musi tez sekundowac mi
              jakas Zyta czy ktos tam,ale dzieki,ze sa inni podobnie jak ja myslacy.Od Miodka
              wolę Pisarka,nie mowiac o autorytetach jez.polskiego,ktorych juz nie ma wsrod
              nas.Miodek jest telewizyjny,to fakt bezprzeczny.Ale skoro sie z nim nie zgadzam
              w pewnych kwestiach ,to mam inna szkole i jestem zapewna konserwatywna w tym
              wzgledzie. I przestan z tym Stalinem,lisico! To juz nudne i dla mnie, i dla
              innych zapewne.
              • albert.flasz Re: "wierna_rzeka" stała sie nie tylko skromna 11.11.04, 10:39

> Mam Ci powtarzac,ze Zachod godzil sie na granice na Bugu,ale nie
                > godzil na linie Odry-Nysy?

Przepraszam, że sie wtrącam: z tego, co wiem - godził się jak najbardziej, tyle
                że granica pierwotnie miała przebiegać po Nysie KŁODZKIEJ (nie Łużyckiej),
                kawałek po Odrze oraz gdzieś "na wschód od Szczecina" (bo odbudowywanym po
                wojnie Niemcom ten port miał być potrzebny, poza tym chodziło także o okolice
                Lubina i Polic).
                • Gość: BARSKA albert.flasz- nie poprawiajmy faktow historycznych IP: *.lublin.mm.pl 11.11.04, 11:25
                  albert.flasz -Kochany,nie dyskutuje tu sie ze mna,ale podwaza fakty
                  historyczne.Zachod mowil tylko o (bodaj)znaczacym przesunieciu Polski na
                  zachod,ale w praktyce dawał nam Opolskie,wieksza częśc Prus Wschodnich,wybrzeze
                  morskie moze do Ustki(zajrze do dokumentow jak bede miała czas,na razie z
                  pamięci).Z Nysa tez nie tak - Stalin nie wiedzial,ze sa dwie i przez Molotowa
                  staral sie w Poczdamie sklonic Polakow na pewien kompromis i ustanowic granice
                  na Nysie Klodzkiej. I tu napotkal na opór całej polskiej delegacji ( byli
                  przedstawiciele Rządu Jednosci Narodowego zarówno "postlondynscy" jak
                  i "postmoskiewscy").Dziwne moze- znajac Stalina - ze tak sie to stało (polskie
                  zdecydowanie),ale widac,ze zalezalo mu na mozliwie dalekim przesunieciu granic
                  Polski na Zachod.Podkreslam z uporem - z zadnej przyjazni do nas ("w polityce
                  nie ma sentymentow" - STALIN),po prostu wiedzial,ze w wyniku poprzednich
                  postanowien Wielkiej Trojki Polska znajdzie sie po wojnie w radzieckiej strefie
                  wplywow.O losy wyborow w Polsce byl spokojny,bo wiedzial,jak je sie
                  fałszuje,mial wiec Polske (pseudoludowa) w kieszeni.Zachod ostatecznie pogodzil
                  sie z ta granica (jeszcze trwały targi o Szczecin lezacy po tamtej stronie
                  Odry),bo trwala wojna z Japonia i tu wojska radzieckie (krew!)mogly okazac sie
                  przydatne. Zacydowala o porazce Japonii glownie bomba atomowa (wlasciwie
                  dwie),ale ZSRR zajał Wyspy Kurylskie i ma je do dzisiaj.A tak po prawdze,to
                  Japonia w stosunku do ZSRR zachowala sie w miare przyzwoicie,bo kiedy Hitler
                  stal pod Moskwą nie uderzyla na nia i Stalin mogl sciagnac pod stolice bojowe
                  oddzialy z Syberii. I Moskwę one głownie uratowały.A co do Szczecina polecam
                  wszystkim "Wspomnienia prezydenta Szczecina"- Piotra Zaremby,Wyd.Poznanskie
                  1977.Wspaniały czlowiek,znalam go osobiscie.Jest znaczek pocztowy z jego
                  podobizna.Usciski,wybaczcie,ze w rzadko korzystam z polskich czcionek (inni
                  podobnie),po prostu opóznia to pisanie,bo musze sie przy kazdym "ogonku"
                  cofac.A ze wierna_rzeka nie rozumie jak do niej mowie i interpretuje opinie po
                  swojemu i nawet ,powiem, chwilami mnie obraza - to swiadczy ,niestety ,o niej
                  samej,a nie o mnie i sadze,ze czytelnicy Forum to widza.A moze to kolejny dowod
                  na to,jak obecni historycy(?)potrafili zamącic w glowach? Poprzedni
                  historycy,za tzw.komuny,pewne niewygodne fakty przemilczali z wiadomych
                  wzgledów (cenzura!),a obecni niekiedy je przekręcaja.Albo równiez
                  przemilczaja,ale inne,juz te,ktore DLA NICH sa niewygodne.
                  • albert.flasz Re: albert.flasz- nie poprawiajmy faktow historyc 11.11.04, 13:56

> O losy wyborow w Polsce byl spokojny,bo wiedzial,jak je sie
                    > fałszuje,mial wiec Polske (pseudoludowa) w kieszeni.Zachod ostatecznie
                    pogodzil
                    >
                    > sie z ta granica (jeszcze trwały targi o Szczecin lezacy po tamtej stronie
                    > Odry),bo trwala wojna z Japonia i tu wojska radzieckie (krew!)mogly okazac
                    sie
                    > przydatne.

...Oraz, bo odszedł Churchill, któremu nie zależało na zbytnim osłabianiu
                    Niemiec w powojennej Europie, jako naturalnej przeciwwagi dla Francji -
                    odwiecznego antagonisty Zjednoczonego Królestwa. Nie mógł się zapewne domyślać,
                    że za parę lat "Żabojady" jednak dogadają ię z "Boszami".... Ale to już chyba
                    zupełnie inny temat. Przepraszam!
                    • Gość: BARSKA Re: albert.flasz- nie poprawiajmy faktow historyc IP: *.lublin.mm.pl 11.11.04, 14:31
                      I tu masz rację,nastepca Churchilla,pan A.z innej partii ,przyjechal nieco
                      zielony do Poczdamu i łatwiej Stalin mogl przeforsowac granice na Odrze i
                      Nysie,co nie zmienia tego,o czym pisałam przedtem,ale uzupelnienie cenne.
              • wierna_rzeka Barska, ales Ty nerwowa :) 11.11.04, 18:32
                To,ze zlosc pieknosci szkodzi,
                O tym wiedza starzy, mlodzi,
                Nawet ci, co zyja w grzechu,
                Pani Barska, nic usmiechu ? :)
    • Gość: fasolka Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 11.11.04, 16:04
      Prosze jak pieknie rozwinela sie dyskusja na temat archiwum fotograficznego.
      Niektorzy doszli juz ze Stalinem do do granicy zachodniej. Bardzo to smieszne.
      A wracajac do tematu, to czy ludzie Lublina tez wchodza w gre? Nie ci z
      pierwszych stron gazet, ale tacy bardziej zwyczajni. Pisalam o tym zdjeciu z
      wycieczki pocztowcow. Kto pamieta, ze przed I wojna swiatowa pracownicy poczty
      nosili mundury? Wiekszosc stanowisk rzadowych w Rosji byla sluzba i jako taka
      musiala byc umundurowana. Mam m.in zdjecie starszego pana w takim wlasnie
      mundurze, z orderami. A siostry milosierdzia? Tez wydaje mi sie to ciekawe,
      bo wiadomo jaka role spelnialy. Mam piekny portret takiej wlasnie siostrzyczki,
      umundurowanej, a jakze. Czy to tez moge wyslac?
      • redakcja_lublin Re: Archiwum zdjęć dawnych 12.11.04, 00:42
        Dyskusja historyczna rozwija się w najlepsze, a o zdjęciach prawie wszyscy
        zapomnieli. A przecież od czegoś trzeba zacząć. Widzę, że przede wszystkim mogę
        liczyć na fasolkę. Czekam na zdjęcia pocztowców, a także siostry miłosierdzia.
        Pozdrawiam
        ws
        • janbezziemi Re: Archiwum zdjęć dawnych 12.11.04, 01:19
          redakcja_lublin napisał:

> Dyskusja historyczna rozwija się w najlepsze, a o zdjęciach prawie wszyscy
          > zapomnieli. A przecież od czegoś trzeba zacząć. Widzę, że przede wszystkim
          mogę
          >
          > liczyć na fasolkę. Czekam na zdjęcia pocztowców, a także siostry miłosierdzia.
          > Pozdrawiam
          > ws
          ==========Pamiętają,p.ws,ale fotki to fotki.Co wam stoi na przeszkodzie,aby
          powspominac dawny Lublin pisaninką? Ta redakcyjna brama (niby dodatek) ma mocne
          zamki, po cholere tam te "zlote mysli"? Zeby jeszcze lubliniakow! Moze
          dyskusyjka na ten temat? Pozdrawiam.PS Ludzie umieraja,z nimi umiera pamięc.
    • blood_free Re: Archiwum zdjęć dawnych 12.11.04, 21:40
      Swietny pomysl Panie Redaktorze i ja sie dolaczam ze swoja cegielka, zdjecie
      Pl.Katedralnego, tuz po wojnie, pogrzeb bodajze bpa Mariana Fulmana. Pozdrawiam
      i naprawde gratuluje.
    • Gość: Fasolka Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.11.04, 15:01
      moze ktos zechce licytowac?
      www.allegro.pl/show_item.php?item=34955793
    • Gość: Fasolka Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.11.04, 00:35
      Jedna z ciekawszych inicjatyw i co sie stalo? Watek spadl na druga strone i nie
      wiem czy to jeszcze aktualne. A ja grzebie w swoim archiwum i wyciagam coraz to
      jakies ciekawe moim zdaniem zdjecie: 8 marca w Zwiazakach Zawodowych przy
      Krolewskiej, z poczatku lat 60; pochod pierwszomajowy z 1950 r zdjecie
      amatorskie; grupa pracownikow jakiejs nieistniejacej juz chyba Spoldzielni
      Lakiernikow i Kaligrafow, chyba lata 50-te; pochod pierwszomajowy - dzieci z
      podstawowki z 1970... Czy na prawde nikomu nie zalezy na stworzeniu takiego
      Archiwum Zdjec Dawnych?
    • Gość: Fasolka Re: Archiwum zdjęć dawnych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.11.04, 23:16
      Szkoda, ze inicjatywa upadla :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka