Forum   drożdże

drożdże

(220 wyników)
  • Szykuję się do przyrządzenia drożdżówek teletomboli wg No i mam problem z drożdżami, bo posiadam tylko instant. W przepisie stoi jak byk 8 dkg świeżych drożdży, czyli 80g? Według powinnam wziąć 40% tej wagi. Co daje około 30g drożdży instant, czyli około 3,5 łyżeczki. Dobrze to policzyłam? No i czy nie za dużo tych drożdży??? Zazwyczaj na tyle samo mąki do wypieczenia podstawowego ciasta na pizzę czy flatbreads daję tylko jedną łyżeczkę instant.
  • Witam! Mam ochotę zrobić paszteciki z mięsem, ale w domu mam suszone drożdże, oraz surowe mięso mielone (wołowo-wieprzowe). da się coś z tego zrobić? do sklepu nie bardzo mogę wyjść:( jeśli ktoś dysponuje jakimś przepisem, to bardzo byłabym wdzięczna:)
  • Na opakowaniu mąki pszennej luksusowej przeczytałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym - oprócz drożdży - wymieniono wśród składników proszek do pieczenia. W życiu nie przyszłoby mi do głowy ładować proszek do drożdżowego ciasta - po co ?? Macie jakiś pomysł czym to można uzasadnić ? (tak w ogóle to nie zamierzam wykorzystać tego przepisu, z ciekawości pytam :))
  • Nie wychodzi mi wogóle ciasto drożdżowe:/ Może macie jakiś dobry, dokładnie sprawdzony przepis na fajne, pulchniutkie ciasto? Inne pytanie co to znaczy 1 zł drożdży - zauważyłam w starym przepisie takie oznaczenie ilości drożdży i nie wiem co ono oznacza. Jeszcze inniejsze pytanie o drożdże;) - jaka ilość drożdży przypada na mąkę. Gdzieś mi się obiło o uszy, ze jest jakaś ustalona proporcja obu tych składników.
  • Nie zdążyłam kupić pieczywa na weekend a jutro wszystko zamknięte. Może ktoś podzieli się jakimś najprostszym przepisem na chleb na drożdżach instant, gdyż tylko takie posiadam. Ponadto mam mąkę przenną i orkiszową. Głównie chodzi mi o proporcje wody i soli (na 500 g mąki) oraz czas na odstawienie. Z góry wielkie dzięki
  • Podobno picie drożdży ma dobry wpływ na wygląd cery i paznokci ale czy picie drożdży przyspiesza porost włosów?Czy próbowałyście?Jak zrobić taki napój?Czy po nim się tyje?
  • witam, pilnie potrzebuję przepisu na zwykły chleb, albo jakiekolwiek inne pieczywo bez użycia drożdży, mleka i jajek. może być na sodzie oczyszczonej albo proszku do pieczenia. mam do dyspozycji tylko zwykły piekarnik. z góry bardzo dziękuję :)
  • Zaplanowałam do zrobienia nocną drożdżówkę, właśnie wyjęłam drożdże z lodówki i okazało się, że są w stanie półpłynnym i dość mocno pachną. Data przydatności do spożycia - 4 maja, kupione parę dni temu i cały czas leżały w lodówce. Jak myślicie, wyjdzie mi ciasto na takich drożdżach? Najgorsze, że nie mam nic w zamian, ani innych drożdży świezych, ani nawet suchych, a w lodówce kilogram rabarbaru :(
  • Upiekłam ostatnio w piekarniku chleb według prostego przepisu. W przepisie podane było, żeby dodać 25 g świeżych drożdży na pół kilo mąki. Ja miałam do dyspozycji tylko sproszkowane więc dodałam ich nieco mniej, bo gdzieś słyszałam, że tak się robi. Chleb wyszedł podobno dobry, wszystkim bardzo smakował, ale ja nie zjadłam ani kawałka, bo przeszkadzał mi silny zapach drożdży. Czy dodałam ich po prostu za dużo i następnym razem zmniejszyć ilość? Czy jest jakiś inny sposób na pozbycie się...
  • i kiedy drożdże można uznać za zepsute? pytam,bo kupiłam paczuszkę drożdży i tak dziwnie pachną
  • Przejrzałam zgromadzone przeze mnie przepsiy na automatowy chleb. Każdy z nich podjae w składnikach drożdże lub zakwas+drożdże Czy macie w swoich zbiorach przepisy na chleb [u]tylko[/u] na zakwasie? najchętniej na suszonym :)
  • Witam, Bardzo spodobał mi się przepis na Pizzę NYS wg Dziunni i dziś chciałam przygotować ciasto (Dziunni ufam w 100% i choć rzedko wypowiadam się na forum to bardzo często kozystam z przepisów). Mam pytanie dla osób, które robiły tą pizzę jak i do "interpretatorki" nowojorskiego przepisu: nigdzie nie dostałam dziś suchcych drożdży i mam zwykłe. I nie wiem co z nimi zrobić? Czy nadają się na tą pizzę? Jak mam je przygotować? Ile wziąć, czy rozpuścić? Zamierzam zrobić pizz...
  • no właśnie, czy ktoś piecze chleb w automacie do pieczenia chleba używając drożdży świeżych. ja piekę od niedawna, do tej pory na drożdżach suchych, wczoraj zamiast tych suchych rozkruszyłam na mące drożdże świeże i chleb się nie udał :( ma ktoś wypróbowany sposób na upieczenie chleba ze świeżych drożdży?
  • Ostatnio dostałam przepis na chleb i drożdżową pizzę. Wszystko idzie zgodnie z planem póki nie wstawię do piekarnika... Piekarnik mam elektryczny i o ile ciasto przy wyrabianiu i potem odstawieniu wyrasta jak trzeba, tak w piekarniku już nie. Robiąc jednak oba te przepisy w piekarniku gazowym wszystko wyrasta pięknie. Czy elektryczne piekarniki już tak mają, czy może powinnam wybrać jakąś konkretną funkcję w nim? Bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry za odpowiedzi :)
  • bylismy u lekarza bo mały mial jakąś infekcję dziwną - katar, jedna rzadka kupka i jednorazowe wymioty lekarz zlecil badanie kału na rota i posiew i wyszlo to cholerstwo - saccharomyces cerevisiae +++ (wzrost obfity) nie wystarczy mu cholerna candida i lamblie, tylko jeszcze coś takiego? szukałam w necie i sa to drożdze piekarskie trafiłam tez na info, że to może być po enterolu (dalismy mu po tej biegunce) ale że jest to bardzo rzadki przypadek my cały czas na diecie antygrzybiczej...
  • Czy z drożdży, które 'najlepiej spożyć do 27.03.2008r.' można coś jeszcze zrobić?? Zostały mi 2 opakowania po 100g od świąt, miałam piec drożdżowe, ale plany się zmieniły. A w sobotę będą u mnie 2 małe kuzynki, więc może bym jakąś pizzę z nimi zrobiła.
  • Bardzo prosze o rade !!!! mam tyko suche drożdże i nie wiem w jaki sposob upiec drożdżowe ciasto moze ktos z Was ma dokladny przepis taki sprawdzony. Badzo dziekuje za kazda reakcje :) Wesolych Świąt
  • Mam w przepisie suszone drożdże, a nigdy ich nie używałam i nie mam pojęcia jaką ilością świeżych je zastąpić - poratujcie dobrzy ludzie:)
  • Witam, mam pytanie odnośnie picia drożdży (w kostkach) - słyszałam że trzeba je zalewać gorącym mlekiem (wysoka temperatura zapobiega ich późniejszemu rozwojowi wewnątrz organizmu). Jako bogate źródło witamin z grupy B i cynku chciałabym je częściej spożywać - ale nie wiem jak często, żeby nie przedobrzyć ;-). I czy mleko da się zastąpić np. gorącą wodą? Unikam nabiału w diecie. Pozdrawiam :-).
  • Witam! Mam pytanie: czy do ciasta można "przedawkować" ilość drożdży? Czym to ewentualnie grozi? Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się