stach3 06.01.05, 02:06 No to połowa sukcesu! Szkoda że dopiero po przyciśnięciu do muru przez konserwatora i media lokalne. Mirek to typ bez honoru. Mam nadzieje, że mimo to p. Landecka nie wycofa oskarżenia z prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nareszcie Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 08:46 Wampirek chciał wyssać co tylko się da. Dość tego staromiejskiego cyrku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melpomena Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 09:15 Już na pierwszy rzut oka widac jak się kolega z kolegą dogadał. Mirek święta krowa wyhodowana na nienaruszalym prawie własności, której nie chciał naruszyc przez lata kolega z ratusza chciał wyłudzić odszkodowanie, czyli dotacje z miasta pakowane przez lata w fundację!! Ludzie, to sie nie mieści w głowie!! Dzięki pani Landeckiej, tej okropnej kobiecie, co wsciubia nos do różnych dziur, co sie jej nie podobał Piłsudski postawiony wbrew prawu na Placu litewskim wreszcie ukłąd pęka. Kolega z ratusza swoim zwyczajem daje kopa koledze hołubionemu przez lata i wymiksowuje się zgrabnie na z góry upatrzone pozycje,(patrzcie państwo -cud! - teraz będzie możliwy przetarg!!) byle tylko prokuratura nie kojarzyła go jako promotora pana prezesa Mrka. Dziękuję pani!! Wraca mi wiara w sprawiedliwość! ps. O ile mnie pamięć nie myli to pomnik Piłsudskiego jest postawiony na folii jako budowla CHWILOWA. Czy ktoś coś wie więcej na ten tamat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clavis Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.resetnet.pl 06.01.05, 09:38 W tym tekście brak potwierdzenia, że pismo fundacji o oddaniu teatru istotnie trafiło do starosty grodzkiego. Wprawdzie z wypowiedzi rzecznika Rakowskiego można wysnuć taki wniosek, ale wolałbym trzymać wróbla w garści. Tymczasem z biura prezydenta oznajmiono, że pieniędzy na ratunek budynku nie ma i nie będzie. Więc można domniemywać, że ten nieoczekiwany zwrot w sprawie teatru prezydenta nie cieszy. Może ćwicząc uwerturę na organach do „Dom wschodzącego słońca” dojrzy, że właśnie nad ruiną zwaną Teatrem Starym opuszczoną przez wystraszoną sądowymi groźbami fundację wschodzi słońce (nadziei). Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Fundacja oddaje teatr 06.01.05, 09:56 Z niecierpliwością oczekuję, co dalej z Tatrem. Spuśćmy już zasłonę milczenia na pana Mirka - chcę wierzyć w jego dobą wolę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:51 nie wiesz co dalej z teatrem? Mirkowi sie nie dziwie - po tej nagonce w mediach zastanawiam sie jak wytrzymal tak dlugo... ale ja nie o tym chcialem. Nie wiesz co będzie w Teatrze? kupi to jakis bizmesman:) I zrobi peep show + kolejna barowa na starówce, tylko taka, że wszystkie pozostałe bledną bo zaje...cie duza!!!!!! Marzy mi sie zeby Palikot (MECENAS KULTURY NA LUBELSZCZYZNIE) podjał sie dzieła odnowy, ale bez przesady! skad wezmie 3 mln euro? no moglby wziac kredyt, albo puscic na rynek nalewke "TEATR STARY ALE JARY" :) i dochod przeznaczyc na renowacje teatru... moze gazeta wystosuje apel do Palikota? moze jakos pomoze? jakby napisal dobry projekt do funduszy UE to nawet 1/4 wkladu wlasnego by nie musial miec... a nalewke by sie pilo! walnalby na teatrze reklame to z wiezy trynitrarskiej mialby target jak nie wiem co!!!!!! na koniec apel: PALIKOT RATUJ TEATRZYK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:00 majatek Palikota szcuje sie na 300 mln zł... może jednak sie skusi na teatrzyk? no z ta reklama to nie da rady, bo gosciu nie lubi sie afiszowac, nie laczy swoich firm z dzialalnoscia filantropa... pomaga w sposob niewidoczny. finansuje m.in. studia filozoficzne, muzyczne, Teatr Provisorium i projekt "De Musica". po za tym wspiera 4 agencje rozwoju lokalnego. w sport i zdrowie nie wchodzi bo nie chce. na koniec apel: PALIKOT RATUJ TEATRZYK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TYLKO W TOBIE NADZIEJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robbie Za co chwalę p. Palikota IP: 212.182.7.* 07.01.05, 22:57 Nie znam go, ale podoba mi się, że w sport nie wchodzi, bo nie chce! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Fundacja oddaje teatr 06.01.05, 11:04 Z tego co wiem , Pan Palikot juz remontuje stary budynek na placu po farze . na razie chyba końca nie widac... Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Fundacja oddaje teatr 06.01.05, 13:26 Nie przeszkadza mi,z e teatr moze kupic "jakiś biznesmen" i zrobic tam jakąś knajpę. Teraz najwazniejsze jest, zeby budynek sie nie zawalił. W obecnej sytuacji chyba nie ma szans na wprowadzenie tam jakiejś działalności kulturalnej więc niech chociaż jakieś życia tam wróci, niewykluczone, że dzięki temu w lepszych czasach teatr będzie bełnił swoją dawną funkcję. Gdybym miala jakieś miliony na zbyciu, kupiłabym teatr i zrobiła tam w opozycji do nadchodzących ( co prawda niemrawo ale jednak) multipleksów kameralne kino , gdzie wyświetlane byłyby przedwojenne komedie, czy po prostu dobre i niekoniecznie najnowsze i klasyczne filmy. BArdzo brakuje mi czegoś takiego. A czy ktoś by tam przychodził? Wystarczy spojrzec na tłumy w Chatce Żaka na przeglądach filmowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:05 I tu ryza_malpo1 myslisz jak Mirek :) on tez chcial dobrze, ale podobnie jak Ty, nie mial milionow na zbyciu i nikt jakos nie chcial mu ich dac. Jak pomysle, ze w 2 najstarszym w Polsce Tatrze (pierwszy jest Teatr Stary w Krakowie) bedzie jakis peep show, albo jakas melina, to qrwde ja sie pytam CO TO JEST? UKRAINA? no i apel na koniec: PANIE PALIKOT BIERZ PAN TEATR ZA 100 ZETA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NORMALNIE BIERZ PAN GO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Fundacja oddaje teatr 06.01.05, 18:17 Jasne, lepiej niech się zawali...Ech, te polaczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:17 czy ja pisze, ze lepiej niech sie zawali? nie! ja chce jak najlepiej dla Teatru! dlatego troszczac sie o Niego, nie chce aby byla to kolejna tandetna knajpa na starowie, ale cos znacznie ambitniejszego! ...trzeba zdac sobie sprawe z kosztow jakie wiaza sie z renowacja - ok.3mln EURO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.spiczyn.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 18:05 Tak sie strasznie przejeliscie dopiero taras a nie wiecie co robia inni.Pan plastyk K.przejał budynek i ogromne pomieszczenia nad ZPAP na ul Grodzkiej miał.... prowadzic gal dla plastyków i co ? nic ma tam prive garsoniere Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N@J Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 21:47 Masz gościu rację,rzadko chodzę do kina ale ta propozycja jest O.K..Pamiętam, że kiedyś w tym budunku było kino "Staromiejskie" i biegaliśmy z naszą paczką na filmy z serii"Pożegnanie z ekranem"-czy ktoś to pamięta?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kollaska A kto odpowie za zdewastowanie obiektu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:30 A kto odpowie za zdewastowanie obiektu ? Przez tyle lat nic się nie działo z Teatrem Starym. Co to za fundacja, co podpisala, do czego się zobowiązała ? kto ich rozliczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloud Re: A kto odpowie za zdewastowanie obiektu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:12 rozliczy ja sad, podejrzewam, że oddanie teatru - zrujnowanego! - wiele mirkowi nie pomoże. Ender dlaczego piszesz o nagonce w mediach? Przecież Mirek to nieudacznik który przez 10 lat nie potrafił zebrać pieniędzy na podstawowe prace. Kto mu kazał tak kurczowo trzymać się Teatru? Gdyby zachował sie honorowo i oddał teatr kilka lat temu to nie byłoby "medialnej nagonki" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: A kto odpowie za zdewastowanie obiektu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:58 Mirek projekt miał (i ma) dobry, ale troche gorzej u niego z wykonaniem. I to jest fakt. Faktem jest również to, że gdyby nie on i Fundacja, to teatru juz dawnoby moglo nie byc, bo nikt go nie chcial; na poczatku lat 90-tych w budynku mieszkali bezdomni i teatr przeszedł kilka pozarów. Gdyby nie Fundacja, to mowie Wam wszystkim i Tobie Cloud nie mielibyśmy o czym pisac na forum gazety! Te pieniadze na podstawowe prace o ktorych piszesz to setki tysiecy zlotych. Jedyny blad Mirka i Fundacji to wlasnie to o czym piszesz na koncu - Mirek (jeżeli widzail, ze nie da rady zebrac kasy na teatr) powinien wczesniej oddac go miastu. Ale to trzymanie Teatru przez fundacje (nie ukrywajmy) bylo zajebiscie korzystne dal wladz miasta z PruszkiemOkruszkiem na czele. Teraz to dopiero beda jaja... Kto kupi ruine? na koniec apel do MECENASA: PALIKOT RATUJ TEATR!!!!!!!!!!!!!!!!!! DAJ DZIESIECINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10% TWOJEGO MAJĄTKU STARCZY!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloud Re: A kto odpowie za zdewastowanie obiektu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 22:47 Świetny projekt to i ja moge przygotować, co z tego jesli nierealny. I nie zgodze sie, że gdyby nie Mirek&ska to byłoby gorzej, zważ Ender że mizerne roboty które wykonał Waldemar to przede wszystkim remont zascenia na siedzibe, w samym Teatrze nie wykonał nawet podstawowych prac zabezpieczających (niedawno dostał za to grzywnę). A niemal cała kase jaką wydał dostał od miasta i konserwatorów. nie ma co wzywać Palikota na daremno on jeszcze nie wyremontował tego co ma (przy placu po Farze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: A kto odpowie za zdewastowanie obiektu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:37 a wypedzenie z TS bezdomnych? juz ten sam fakt bardzo dużo dał. przynajmniej przez okres 10 lat nie bylo kolejnego pozaru! Gdyby Mirek oddal TS 5 lat temu byłby bohaterem, a tak jest "zerem". Ot! Gdyby ludzie wyciagali wnioski z historii... gdyby uczyli się na cudzych błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: A kto odpowie za zdewastowanie obiektu ? IP: *.spiczyn.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 18:10 Uwazam ,że w równym stopniu winna jest fundacja co wladze miasta a przedewszystkim konserwatorka , za co bierze kase niech pracuje ,a nie dyrektorzy zza biorka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroonner Cieszy klęska SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:53 Cieszy klęska SLD Wybór Józefa Oleksego na przewodniczącego SLD na III Kongresie tej partii to dobra wiadomość dla Polski i dla politycznej opozycji. Ten wybór na pewno przyspieszy zejście tej formacji, uwikłanej w dziesiątki kompromitujących afer, w polityczny niebyt. Żartem z wyborców można określić kongresowe zapewniania, że odtąd lewica chce pracować dla Polski! Czy odnowić lewicę miałby człowiek, który od lat jest jednym z głównych rozgrywających w tym obozie, polityk, który w swej długiej karierze – od pierwszego sekretarza Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Białej Podlaskiej, przez teki ministerialne, fotel premiera, przewodniczącego SLD, wicepremiera, a obecnie marszałka Sejmu – kolekcjonował stanowiska, czarował w mediach, nigdy jednak nie objawił się jako ktoś zdolny do przebudowy czegokolwiek? To o starym-nowym przewodniczącym SLD mówi się jako o SLD-owskim Józefie Cyrankiewiczu, nazywa się go niezatapialnym, a także krąży o nim dowcip: Wsiada Józef Oleksy do limuzyny, a kierowca pyta, dokąd jechać? Dokądkolwiek – odpowiada Oleksy. – Wszędzie mnie potrzebują. Właśnie się okazało, że Józef Oleksy (485 głosów) dość nieoczekiwanie pokonał na III Kongresie SLD Krzysztofa Janika (393 głosy). Zwycięstwo przyniosło Oleksemu kilka gestów pod publiczkę: ostentacyjnie uściskał się z Leszkiem Millerem, a następnie w przemówieniu uznał Millera za ojca chrzestnego obecnego sukcesu gospodarczego, czym ujął sobie partyjny „beton”. Przeprosił „tych, którzy musieli się za Sojusz wstydzić i odeszli z partii”. Wezwał ich do powrotu „do innego już SLD” za jego kadencji. Delegatów pytał w formie wyznania wiary, naśladując kapłana: „Czy wierzycie, że nasza prawda o Polsce jest uczciwsza i bardziej obiektywna niż prawicy?” I zachęcał do odpowiedzi: „Wierzymy”. Kokietował kobiety: „Ja się wam nie podlizuję, ale jestem tak stworzony, że za wami przepadam”. Dziękował za poparcie w czasach afery „Olina”. A po wyborze znowu pytał delegatów: „Czy czujecie moc odrodzenia lewicowych wartości?”. Odpowiedziały mu gromkie brawa. „Jeżeli mamy moc, to historia jest z nami. Chcę, by od tej pory zło, które tak zraziło do nas wyborców, nie gościło już w naszych szeregach i byśmy znów byli nadzieją”. Jego kontrkandydat – Krzysztof Janik, postrzegany jako człowiek prezydenta Kwaśniewskiego, nie był tak miły dla delegatów. Wzywał do radykalnego oczyszczenia partii, do integracji lewicy, do współpracy z Aleksandrem Kwaśniewskim, do wystawienia Marka Belki w wyborach prezydenckich. Mówił zdecydowanie: „Jeśli ktoś ma coś na sumieniu, niech odejdzie. Dość mamy świecenia oczami za ludzi, którzy zdradzili kolegów, za przyciemniane szyby w mercedesach”. Słuchano go w milczeniu. Trzeba podkreślić, że kongres był swoistym seansem nienawiści do prawicy. „Chce powtórki z sanacji – perorował Marek Dyduch, wybrany powtórnie na sekretarza generalnego SLD. – Wróg ma wiele atutów – przekonywał – jest konsekwentny, bezwzględny i coraz silniejszy. Ma wizję zniszczenia polskiej lewicy i budowy IV RP, już nie demokratycznej, przyjaznej ludziom, ale RP prawicowej, nienawistnej, śledczej i autorytarnej; przywódców opozycji prawica chciałaby wtrącić do twierdzy brzeskiej; dla przeciwników politycznych jest obóz w Berezie Kartuskiej”. Krzysztof Janik, strasząc prawicą, mówił: „Prawica zamierza zbudować państwo represyjne, autokratyczne”. Do chóru atakujących prawicę, włączył się nawet premier Marek Belka: „Musimy przygotować się do walki w obronie demokracji”. Podjął tę myśl nowy przewodniczący Józef Oleksy, zapewniając: „SLD jest obrońcą europejskich standardów, europejskiej demokracji i stworzy zaporę dla prawicy”. Jak wygląda to demokratyczne państwo stworzone przez lewicowych towarzyszy – każdy widzi. Przypomina się stary dowcip: „Czym się różni demokracja od demokracji socjalistycznej? Tym samym, czym krzesło od krzesła elektrycznego”. Przewodniczący Józef Oleksy powinien się zdecydować: albo stawia na lewicowość, albo na... przyzwoitość. Jak wykazują tasiemcowe afery SLD, połączyć tego nie można. Moglibyśmy ten kongres pominąć milczeniem, gdyby nie chodziło o partię jeszcze rządzącą, jeszcze potrafiącą wyrządzić Polsce niepowetowane szkody. Na sali w hotelu Gromada na warszawskim Okęciu roiło się bowiem od posłów, senatorów i ministrów. Był premier Marek Belka, a także marszałkowie Senatu i Sejmu. Oblicza się, że SLD obsadziło w państwie 15 tys. stanowisk urzędniczych, w tym większość w zarządach i radach nadzorczych firm Skarbu Państwa. Nie tylko więc delegaci na kongresie, ale wspomniane tysiące urzędników nie chcą słyszeć o swym politycznym pogromie. Co uczynią, gdy dotrze do nich świadomość klęski Sojuszu? A jest to klęska większa od przegranej PZPR w 1989 r. Wtedy to partia ta uzyskała 30-35 proc. poparcia, a firmowana przez nią lista krajowa miała nawet ponad 40 proc. Dziś sondaże mówią o 5-6 proc. poparciu dla SLD. Wielu zaniepokojonych klęską SLD kieruje od dawna oczy na pałac: co uczyni prezydent, który zapewne nie ma zamiaru bezczynnie uczestniczyć w tym pogrzebie lewicy? Myślę, że niewiele już jest w stanie uczynić. Skoro po udanej próbie usunięcia L. Millera z urzędu premiera nie zdołano obecnie przejąć SLD, partia ta będzie już tylko dzielić się i dryfować do wyborów. Zapewne to na polecenie prezydenta Krzysztof Janik, jeszcze podczas kongresu, utworzył wewnątrzpartyjną opozycję: „socjaldemokratyczną platformę”, co świadczy o poważnym rozłamie w partii. Cieszy więc fakt, że odchodzą w niebyt ci, którzy nie potrafili rządzić, oszukiwali, manipulowali i kradli. Niepokoi to, że jeszcze mają władzę i media, co sprawi, że ci wojujący antyklerykałowie, feministki i wszelkiej maści lewicujący aktywiści swoją obietnicą budowy ideowej i przyzwoitej lewicy znowu uwiodą jakąś część naiwnych wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:50 Łatwo zmieszać kogoś z błotem, trudniej znaleźć fundusze na odbudowę z zagwarantowaniem kulturalnej funkcji obiektu. Jakoś nie widać entuzjazmu wśród władz miejskich i wojewódzkich... Teatrowi Staremu dobrze życzę i oby się inwestor z pieniędzmi znalazł, zal mi jednak wielu inicjatyw kulturalnych podjetych przez Fundację(o których w pełnych jadu komentarzach nikt nie chce pamietać). Odpowiedz Link Zgłoś
0175a Re: Fundacja oddaje teatr 06.01.05, 16:20 Wielka szkoda da miasta Lublina! Wielka szkoda, ze takie rzeczy dzieja sie w Polsce. Patrze na to z daleka i ciesze sie, ze nie mieszkam juz w tym kraju! Dzieki Fundacji, mieszancy i artsci mogli uczestniczyc aktywnie w zyciu kulturalnym i to w zakresie miedzynarodowym! Prosze napisac troche wiecej o bogatym programie kulturalnym, jaki Fundacja sama zaproponowala i zrealizowala podczas Sezonu Kulturalnego we Francji! Przeciez to byla wartosciowa i fachowa promocja polskej kultury! Dlaczego prezes i vice-prezes Fundacji sa opisywani przez Jacka B. juz jako prawdziwi kyminalisci? Wielki zal mnie ogarnia, ze dziennikarze lubelskiej gazety wyborczej nie widza gdzie jest prawda i nie umieja przedstawic problemu w sposob obiektywny! Sa prawdziwymi amatorszczykami szukajacymi sensacji! Dla kogo ta nagonka? Dla kogos kto teraz moze bezkarnie przejac ten piekny zabytek i zrobic z niego kiczowa knajpe, jakich nie brakuje na lubelskim starym miescie i uchodzic za zbawce! Moze byloby warto spojzec z innej strony ! Przecierz chodzi o prawdziwy zabytek dziedzictwa kulturowego wszystkich Polakow! Urzad miasta i Wojewoda, konserwator zabytkow etc.... powinni tez czuc sie odpowiedzialni, ale nigdy na takie rzeczy wladze lokalne pieniedzy nie maja ! Ale za to znalezli kozla ofiarnego! Apel do dziennikarzy gazety lubelskiej o pisanie prawdy - przeciez po to sa! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Fundacja oddaje teatr 06.01.05, 20:21 No to moze przyjedź i zobacz w jakim stanie jest ten zabytek polskiej kultury. Po prostu zabita dechami ruina niszczejąca od 10 lat. Nikt nie odmawia prezesowi Mirkowi zasług na polu kultury ale niestety dopuścil on do niemal całkowitej dewastacji. Ten budynek grozi zawaleniem a Mirek jak dotąd nie zrobił niemal nic żeby temu zapobiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:19 Też jestem zdania, iż Fundacja jest kozlem ofiarnym. Trudno zaprzeczyć, że prace remontowe nie przebiegają tak szybko jakby wszyscy chcieli, ale też zadanie nie jest łatwe i maja tego swiadomość władze miejskie i wojewódzkie, które jakoś nie kwapiły się z przyjęciem na siebie tego problemu. Jako organizacje rządowe i samorzadowe mają o wiele większe mozliwości ubiegania się o fundusze anizeli mała organizacja pozarzadowa. Gdyby nie nagonka prasowa, w czym niestety prym wiodła i wiedzie wielce szanowna wyborcza gazeta, być może latwiej byłoby o sponsorów. Fundacja wypromowala teatr, zrobiła z niego markę. Myślę, że "najstarszym budynkiem teatralnym w Polsce" bedzie nawet wówczas, gdy skończy jako knajpa z artystowskimi ambicjami. Kto zgarnie pomysł? Może Gazeta w Lublinie? a może ktoś zaprzyjaźniony? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Fundacja oddaje teatr 06.01.05, 22:36 Ender: najstarszy jest własnie Teatr Stary. Ten w Krakowie jest młodszy od niego o prawie 50 lat. Płakac sie chce. Ten budynek to perełka, powinien byc oczkiem w głowie nas wszystkich. Uważam ze Mirek nie miał złych intencji - jest nieudolny, może piekno - i lekkoduch, ale w sumie kilka ciekawych pomysłów miał. A to że nie chce sie przyznać do błędów to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 23:00 Przecież pan Mirek jest dorosły i powinien wiedzieć, że w świecie dorosłych ponosi się koszty swoich działań. Co innego zacna działalność fundacji a co innego skrajna nieodpowiedzialność opiekuna zabytku. Przecież prawo nakazuje nawet zabranie nieodpowiedzialnym rodzicom ich własnych dzieci kiedy nie ma innego wyjścia. Mam nadzieję, że ktoś poprostu wyremontuje i uratuje Teatr Stary jako oryginał zanim trzeba będzie go zrekonstruować jako makietę.I w tej sytuacji nie ważne kto to będzie, czy artysta lekkoduch czy nuworysz z kupionym herbem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:43 Naprawde jest najstarszy? Nie! Ten w Krakowie jest starszy, tylko, ze przebudowany został później... ktoś pomoże nam to rozstrzygnąć? Któy jest starszy?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloud Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 22:53 Ludzie! Czytam i oczom nie wierze! Fakty sa takie: Przez 10 lat, powtarzam 10 lat fundacja nie zebrała niemal zadnych pieniędzy na remont zabytku. Nie znalazła zadnych sponsorów. Naduzyła zaufania - przypomnę że i władze miasta i gazeta wyborcza i konserwatorzy jeszcze kilka lat temu popierali Waldemara Mirka - zachęcam do przejerzenia archiwów. I co po tych wspaniałych imprezach kulturalnych - a fakt ze prezes mirek ma talent do ich organizowania - skoro teatr jest w tak katastrofalnym stanie, ze nadzór budowlany zabronił wpószcz.. do niego ludzi. Takie są fakty. A już mówienie o marce teatru to czyste kpina. Zamiast ją kreować to mirek powinien znaleźć sponsora. Oczywiście zawsze winni sa dziennikarze którzy napiętnowali szkodnika niż sam szkodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
0175a Re: Fundacja oddaje teatr 07.01.05, 10:04 Moze rzeczywiscie wladze miasta , gazeta wyborcza, konseratorzy, sponsorzy etc....popierali i wiele obiecywali Fundacji. Miasto myslalo, ze sie pozbylo odpowiedzialnosci za remont Teatru! Przeciez jak mozna wierzyc w to, ze Pan Mirek nic nie robil, aby uratowac Teatr! Po prostu w Polsce, a przede wszystkim w Lublinie, uczciwa organizacja pozarzadowo-biznesowa nie moze nic zdzialac uczciwie. Jak to sie mowi, "trzeba miec plecy" i uklady ! A raczka raczke myje! Teraz wszyscy czytaja subiektywne artykuly lokalnej gazety i chca zlinczowac ludzi, ktorzy probowali cos zdzialac dla Teatru! To jest takie proste i logiczne: sponsorzy i miasto obiecywalo przez lata pomoc, w koncu sytuacja tak sie zmienila, (dzieki nagonce dziennikarskiej), ze po co sponsorowac Fundacje, skoro mozna zostac wlascicielem, skomercjalizowac zabytek i czerpac dla siebie zyski organizujac tam inne "kulturalne impry": dysco, wesela, wynajem zabytku dla lokalnych biznesmenow na biesiady itp...To moze sie spodoba mieszkancom! Tez zachecam Malpe przejrznia na oczy! Najgorsze w tym jest, ze najstarszy polski teatr jest w takim stanie! A ludzie, ktorzy powinni sie czuc odpowiedzialni zrzucaja wine na Fundacje, gorzej ! chca wyslac uczciwyuch ludzi do wiezienia! Prawdziwe polskie pieklo! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Fundacja oddaje teatr 07.01.05, 10:15 ja nie odbieram nikomu zasług. ale powtarzam: najbardziej istotny jest tu fakt, ze teatr sie wali. i nie szukam winnych. uwazam ze kazda inwestycja, która pozwoli teatrowi przetrwac bedzie dobra. niestety w polsce nie ma ani zainteresowania ani pieniedzy na działalnosc kulturalna.i co mozna z tym zrobic? niestety nic... moze kiedys, kiedy sie to zmieni na lepsze te mury czekaja lepsze czsy. w ty momencie najwazniejsze jest to, zeby mury sie nie zawaliły. no i pozytywny przykład dla 0175a - teatrowi nn sie udało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloud Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:17 Jesli fundacja chciała pomóc teatrowi to dlaczego mirek nie chciał go oddać? dlaczego za pieniadze od miasta i konserwator wyremontowałdla siebie siedzibę? Uczciwa organizacja pozarządowa jest w stanie wyremontować zabytek vide Pietrasioewicz i jego Teatr NN Fundacja chciaółą się urządzić - bierze teatr, a teraz niech miasto da na niego pieniądze. Tak to i ja potrafię. To nie dziennikarze są winni sytuacji zabytku tylko 10 lat nieudolnego zarządzania fundacji Odpowiedz Link Zgłoś
stach3 Re: Fundacja oddaje teatr 08.01.05, 01:29 Czy w tej fundacji naprawdę nie ma normalnych ludzi? Przeciez postawa Mirka ośmiesza i deprymuje nie tylko jego, ale i całą Fundację. Wiecznie obrażony na dziennikarzy czy ludzi skorych do pomocy, pytających o zagospodarowanie powierzonych mu pieniedzy (do tej pory nie potrafił się rozliczyć, nie udziela wywiadów ani wyjaśnień w prokuraturze) oraz zwodzenie i "branie na litość" tzw. "drugiej strony" doprowadziło do stanu kompletnego braku zaufania do Mirka i Fundacji. Jego dwulicowa postawa doprowadziła do katastrofalnego stanu Teatru Starego! Gdyby tak bardzo mu zależało na zabytku , to już 8 lat temu winien zrzec się praw do teatru. Być może już dzis moglibyśmy się cieszyć i szczycić jego magicznym blaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Fundacja oddaje teatr 08.01.05, 22:53 Cóż, widocznie to taki gatunek człowieka: nie potrafi sie przyznac do porażki i za wszystko wini innych:(( Jeszcze co do wieku Teatru Starego: został on wzniesiony na miejscu XIV wiecznych zabudowań Szpitala Św. Ducha, rozebranego gdzies w latach 70. XIX w. (protestował przeciwko temu Matejko i oddał honorowe berło, którym władze Krakowa nagrodziły go kilka lat wczesniej). Sam więc widzisz, Enderze, ze nie może byc starszy od naszego.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 11:25 dzięki folkatka! czyli nasz jest najstarszy! to niesamowite!! najstarszy teatr w Polsce!!! PALIKOT! Zarobisz na emisji akcji Polmosu, to kup se teatrzyk!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robbie Chyba (prawie?) najstarszy, ale też cenny zabytek. IP: 212.182.7.* 10.01.05, 19:38 Zdaje się, że uczono kiedyś, iż najstarszym teatrem w Polsce jest warszawski. Bodaj w Łazienkach wystawiano "Krakowiaków i górali" Wojciecha Bogusławskiego (premiera 1 marca 1794, choć różnie podają). Teatr Stary w Lublinie pochodzi chyba z 1822 r. Ale w Łazienkach została właściwie chyba sama scena, więc... Może dla zachęty przytoczyć: "Fundacja Galeria na Prowincji pragnie poinformować Państwa, że Teatr Stary w Lublinie, jeden z najstarszych zachowanych w Polsce gmachów teatralnych, został wpisany na listę 100 Najbardziej Zagrożonych Obiektów Światowej Straży Zabytków (WMW), programu Światowego Funduszu Zabytków (WMF)." Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Chyba (prawie?) najstarszy, ale też cenny zab 10.01.05, 21:05 Została scena, bo ...tam nic więcej ponad nią nie było. To był od początku amfiteatr na wolnym powietrzu. A Teatr Stary jest najstarszym w Polsce BUDYNKIEM wzniesionym SPECJALNIE w celach teatralnych. BTW - dobrze ze mój przedmówca wyciagnął sprawe wpiesania teatru do tego rejestru. Swego czasu było o tym głośno. I potem nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach 7 Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.spiczyn.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 17:47 nie przeginajcie , sami kombinujecie jak dopasc tego Mirka i wycisnac te ruiny tak znamienite, na które miasto nigdy nie miało pieniedzy. Kon by sie usmiał wspomózcie fundacje a nie opluwajcie tylko z luboscia . Lubelskie media typu kurierek też tylko wietrza tania sensacje, no ale to brukowiec to niech pisze o cichych tacach dla pana Kotyły.Fundacja nie powinna oddawac teatru , tylko wraz z konserwatorem i władzami wyremontowac go, a nie czatowac na robotnikow wywozacych gruz. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Fundacja oddaje teatr 11.01.05, 08:39 www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=14259 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:45 www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=14318 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Fundacja oddaje teatr IP: 83.238.200.* 18.01.05, 00:25 Wczoraj (tj.12.01.2005) Marek Rębacz, reżyser filmowy i teatralny próbował skontaktować się z Fundacją ,,Galeria na Prowincji” w sprawie kupna Teatru Starego. Prezes Waldemar M. stwierdził, że nie jest zainteresowany sprzedażą, mimo iż wojewoda i prezydent miasta namawiają go do tego. GALERIO NA PROWINCJI zlituj się i wywieź na taczce tego popaprańca a odzyskasz twarz a Teatr Stary wreszcie ożyje. To jedyne rozsdne rozwizanie. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Fundacja oddaje teatr 18.01.05, 12:33 Nie rozumiem. Przeciez rozpoczał sie proces wywłaszczania fundacji, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
stach3 Re: Fundacja oddaje teatr 18.01.05, 23:44 Folkatko, samo wywłaszczanie faktycznie nie rozpoczęło się gdyż prezydent - starosta grodzki po konsultacjach z fachowcami uznał, że taki proces może potrwać długo (nie ujawniono ile czasu) oraz że brak jest funduszy na ratowanie zabytku (nie uwzględniono tego w budżecie miasta, województwa ani konserwatora zabytków na ten rok). W związku z tym oświadczyli iż zwrócą się do Galerii o sprzedaż Teatru przez samą Fundację za symboliczną cenę, co zdecydowanie przyśpieszy formalności związane ze zmianą właściciela jak i zapewni szybką odbudowę Teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Fundacja oddaje teatr 19.01.05, 13:27 W takim razie proponuje zastosowac jakies formy nacisku na Fundację Odpowiedz Link Zgłoś
stach3 Re: Fundacja oddaje teatr 19.01.05, 22:40 Nie jestem przekonany czy jakakolwiek "cywilizowana" forma nacisku przyniosłaby zamierzony skutek...Chciałbym wierzyć, że pozostali pracownicy Fundacji zrozumieją, iż taka postawa prezesa SZKODZI nie tylko Teatrowi Staremu ale i samej Galerii na Prowincji. W tej sytuacji tylko zmiana prezesa rozwiązała by sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll$ Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.spiczyn.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 17:39 cos mi tu nie pasuje pan Rebacz próbował czy skontaktował sie , skoro dowiedział sie czegos tam , farsa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLL$ Re: Fundacja oddaje teatr IP: *.spiczyn.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 17:34 Mysle ,ze wtym wypadku Fundacja trafila na polski kocioł w piekle. Nikt go nie pilnuje bo jestesmy tak zawistni o sukcesy innych ,że nie ma takiej potrzeby.Konserwator zabytkow powinien pomagac fundacji w uzyskaniu srodków . Zreszta widze że to jest nagonka i ktos ma w tym interes .Miasto i tak nie ma funduszy , a jednak żąda procesu, który i tak nie odbuduje teatru . Pewnie ktos chce knajpe tam zrobic chaa cha , ale sie przejedzie na pani konserwator....albo posliznie... Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Fundacja oddaje teatr 20.01.05, 18:02 Z tego co wiem to takowa była oferowana ale odrzucano ją za kazdym razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll spoko IP: *.238.70.254.adsl.inetia.pl 21.01.05, 08:34 Fundacja tak odda aby nie oddać. Spoko. Odpowiedz Link Zgłoś