Gość: ewag IP: *.pronet.lublin.pl 30.01.05, 10:10 Może ktoś ma jakieś informacje o Widzacym z Lublina. Nigdzie nie mogę znależć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Google Re: Widzacy z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 11:55 www.webkultur.com/piast/piast-87.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kadrel Re: Widzacy z Lublina 30.01.05, 12:11 Sorry, tu nic nie ma na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Google Re: Widzacy z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:20 platon.man.lublin.pl/~stona/JEWS/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Google Re: Widzacy z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:24 sorry winetou ale pretensje to do organizatorow strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Widzacy z Lublina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:25 Najbardziej jednak tajemniczą z nich jest Widzący z Lublina- Jakub Icchak Hurwic. Mieszkał on przy ulicy Szerokiej 28 na II piętrze, przybył do Lublina z Wieniawy, będącej wówczas oddzielnym miastem. Choze znany był z posiadania „szóstego zmysłu”, potrafił przepowiadać przyszłość i podobno posiadał „wgląd w ludzkie dusze”. W podwórzu jego domu znajdowała się drewniana bożnica, mogła ona pomieścić kilkuset modlących się Żydów. Widzący zmarł w 1815 roku wskutek wypadnięcia z okna swojego mieszkania, a że jego śmierć zbiegła się z datą zburzenia pierwszej i drugiej świątyni w Jerozolimie, Żydzi przekonani są o jego świętości. to tylko po to, zeby ci pokazac, ze mozna znalezc... idz na google, leniuchu:) i nie zapomnij o TNN... Odpowiedz Link Zgłoś
kadrel Re: Widzacy z Lublina 30.01.05, 17:29 A ja czytałam, nie pomnę już gdzie, że on mieszkał tam gdzie teraz jest Bank Energetyki, na rogu Placu Zebrań i Al. Tysiąclecia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Widzacy z Lublina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 17:32 sa dwa Lubliny - ten juz nieistniejacy inaczej jak tylko w naszej pamieci, i ten dzisiejszy, ktory dawne ulice zastapil placem Zebran Ludowych (bo tak sie on pierwotnie nazywal) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attt Re: Widzacy z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 18:12 Polecam ksiazke s.p. Wladyslawa Panasa pt. Oko Cadyka. Mozna chyba dostac w ksigarni UMCS. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Widzacy z Lublina 30.01.05, 19:25 W książce Józefa Zieby pt " wspaniały dar króla, poeta - burmistrz i inne lubelskie opowieści " jest kawałek o Widzącym Nie jestem pewna czy nie ma o nim w "Opowieściach chasydów " Martina Bubra ( Bubera?). No i "Oko cadyka" juz wspomniane... Odpowiedz Link Zgłoś
kadrel Re: Widzacy z Lublina 30.01.05, 23:12 YYy... mam "Opowieści ..." Bubera Lecę sprawdzić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: Widzacy z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 15:37 Pozycja "Oko Cadyka" wydanie broszurowe Wydawnictwa UMCS, cena 20.00zl.Najczesciej widywana w Ksiegarni Naukowej UMCS. Odpowiedz Link Zgłoś