Gość: Czytelnik IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 03.02.05, 19:46 Kogo uważacie za najlepszego dziennikarza w Lublinie.Zaznaczam że chodzi o dziennikarzy prasy , radia i telewizji.i o kilka dziedzin np.polityka,kultura , sport? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joannabarska Dzis jest tylko bryndza! 03.02.05, 19:57 Wątek skradziony z portalu Radomia. Odpowiem jednak - nie ma dzisiaj. Najlepsi dziennikarze lubelscy wymarli albo zamilkli,albo jak Ireneusz J.Kamiński poszli w profesory... Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Dzis jest tylko bryndza! 03.02.05, 20:35 Krystyna Kotowicz. Świętej pamięci niestety... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Dzis jest tylko bryndza! 03.02.05, 20:47 Obawiam sie,że wiedza internautów jest bardzo płytka "w tym temacie". Czego jednak wymagac od młodych siedzących iles tam godzin przy monitorze...Ja np. mogę,bo coś tam w życiu jednak było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielkibolo Re: Dzis jest tylko bryndza! IP: *.bojarski.lublin.pl 03.02.05, 22:04 X Mieczysław Puzewicz Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Aż taka bryndza dziennikarska? 04.02.05, 00:57 Gubię się - jest Wielgibolo i Wielkibolo- to ten sam? Zaloguj sie,zeby sie nie mylić! A "obfitość" wpisów w wątku świadczy wyrażnie o tym,jak czytuje się lubelską prasę dzisiaj! Wielkibolo znalazł XPuzewicza,ktos tam zmarłą(na pewno i pracowitą,i zdolną )Krystynę Kotowicz,ale ona była radiowcem,a to,niestety,twórczość niezbyt trwała. W mniejszym od Lublina Radomiu więcej pisano o miejscowych żurnalistach. Ze u nas bryndza-wiem,ale że aż taka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WielGibolo Re: Aż taka bryndza dziennikarska? IP: 212.182.97.* 04.02.05, 09:16 Wielgibolo jest tylko jeden - ot pomyłeczka mi sie przytrafiła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcello Re: Aż taka bryndza dziennikarska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 08:51 Dlaczego Brzuszkiewicza nikt nie wymienił????czyżby to było takie dno??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Aż taka bryndza dziennikarska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:24 > Dlaczego Brzuszkiewicza nikt nie wymienił????czyżby to było takie dno??!!! Owszem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WielGibolo Re: Aż taka bryndza dziennikarska? IP: 212.182.97.* 04.02.05, 09:16 Wielgibolo jest tylko jeden - ot pomyłeczka mi sie przytrafiła Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 04.02.05, 10:18 Rafał Reszka - cały czas mam w pamięci jego wnikliwy i rzetelny reportaż o ŻÓłkiewce. TVL - szkoda gadać.... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Szukajcie,szukajcie!!! 04.02.05, 10:37 Mogę się założyć,że padnie tu bardzo niewiele nazwisk,na razie nie widzę nawet nazwisk laueratów róznych konkursów! Płytka jest wiedza większosci internautów! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 04.02.05, 18:46 ryza_malpa1 napisała: > Rafał Reszka - cały czas mam w pamięci jego wnikliwy i rzetelny reportaż o > ŻÓłkiewce. > TVL - szkoda gadać.... Miałam oczywiście na myśli Pawła Reszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.tvp.pl 04.02.05, 12:31 Joannabarska usiłuje robić za znawcę a jest chyba zgorzkniałą starą kobietą, której nikt nie kocha.Ale wracając do tematu to są ludzie w Lublinie ktorzy maja talent i iskrę bożą do wykonywanej pracy. Ja akurat interesuję się sportem i bardzo cenię Adama Rozwałkę z Radia Lublin, Mariusza Giezka który kiedyś pisał w Dzienniku Wschodnim czy Tomasza Jasinę z TVL.Lubię też historyczne reportaże Leszka Wiśniewskiego i Adama Sikorskiego z lubelskiej telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Cos drgnęło! 04.02.05, 13:41 Wiśniewski i Sikorski - zgoda ,choć to i tak II liga.Zgorzniałam i stara...no fajnie,młokosy! Zyczę wam takiego wigoru,jaki ja mam! A Michała Zielińskiego nie zauwazacie? Był bądż co bądz laureatem Nagrody Kisiela tygodnika "Wprost",którego zresztą nie cenię,ale to nie ma tutaj nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Cos drgnęło! 04.02.05, 17:48 joannabarska napisała: > Wiśniewski i Sikorski - zgoda ,choć to i tak II liga.Zgorzniałam i stara...no > fajnie,młokosy! Zyczę wam takiego wigoru,jaki ja mam! A Michała Zielińskiego > nie zauwazacie? Był bądż co bądz laureatem Nagrody Kisiela > tygodnika "Wprost",którego zresztą nie cenię,ale to nie ma tutaj nic do rzeczy > . Co do red. Zielińskiego zgodzę się. Wiśniewski? Przyznaję, że nie kojarzę. Jeśli chodzi o Sikorskiego - pomysł jego programu historycznego jest dosyć ciekawy, jednak sam Pan red. zbytnio stara się naśladować Wołoszańskiego. A chyba nie tędy droga?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciemny Leon Najlepsi odeszli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:13 > Joannabarska usiłuje robić za znawcę a jest chyba zgorzkniałą starą kobietą, > której nikt nie kocha... Jakaż wyszukana elegancja i merytoryczny argument! Myślę, Panie Kolego, że masz jednak dość ograniczony "kąt widzenia". W Lublinie pracowało bardzo wielu znakomitych dziennikarzy, o których - niestety - dziś mało kto pamięta, bo dziennikarstwo wszelkiego rodzaju (proszę Pani Barskiej) jest bardzo ulotne. Gazeta żyje parę godzin, czasopismo parę dni, a teksty oraz ich autorzy, nie wznawiani i nie "odświeżani" wypadają z ludzkiej pamięci po paru latach. Niech mi więc wybaczą wszyscy pozostali, że wymienię tylko parę nazwisk i - żeby nie było "kwasów" wśród żyjących - tylko tych, co już odeszli, np. Konrad Bielski, Zygmunt Mikulski, Maria Bechczyc - Rudnicka, Mirosława Knorr, Lesław Gnot, Krystyna Kotowicz, Czesław Klepacki, Bronisław Rędzioch i wielu, wielu innych. Moze Pani Barska, jako osoba jeszcze dłużej związana z Lublinem ode mnie, dorzuci parę nazwisk, których nie wolno pominąć. Niestety, obecne dziennikarstwo jest bardzo dalekie od ideału, dlatego też trudno wymienić kogokolwiek, bo nawet świetne do niedawna pióra zostały w ostatnich latach "przytemperowane" na współczesną modę i muszą pisać co jaśnie wielmożny wydawca - chlebodawca każe i zechce opublikować. Z tego też względu niektórzy lubelscy utalentowani autorzy po prostu milczą i albo zostali rzecznikami albo siedzą w domu i "skrobią" coś do szuflad czekając na sponsora, który umożliwi im publikację. Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Najlepsi odeszli 04.02.05, 17:50 Gość portalu: Ciemny Leon napisał(a): > Niestety, obecne dziennikarstwo jest bardzo dalekie od ideału, dlatego też > trudno wymienić kogokolwiek, bo nawet świetne do niedawna pióra zostały w > ostatnich latach "przytemperowane" na współczesną modę i muszą pisać co jaśnie > wielmożny wydawca - chlebodawca każe i zechce opublikować. + pogoń za sensacją. W większośći przypadków tą tanią niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trockista szkoda słów IP: *.lublin.mm.pl 04.02.05, 19:14 Rzygac mi sie chce,gdy wszędzie widze linki do tych durnot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.dw.lublin.pl 10.02.05, 16:53 fakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clavis Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.resetnet.pl 04.02.05, 15:15 Nie wnoszę do wątku żadnych nazwisk z dwu powodów: zgadzam się z rozsądnie krytykującymi i podejrzewam, że lada chwila odezwie się malkontent z tekstem jakie to typowe dla lublinian: wszystko skrytykować. Nawet gdy nie ma czego chwalić... Ale chcę wnieść nieco humoru. Otóż jest w lubelskich mediach osoba na którą przed ekranem TV czekam z utęsknieniem, gryzę paznokcie do bólu i pocę się w oczekiwaniu na wrażenia jakich doznam gdy wreszcie zjawi się. Gotów jestem płacić abonament do końca świata, a nawet o jeden złoty więcej byle tylko ją ujrzeć. Gdy wreszcie pojawi się jej smukła postać o rozbrajającym uśmiechu i baaaardzo długich palcach zaopatrzonych w takież paznokcie, które tak cudownie prezentuje na tle map pogodowych jestem wniebowzięty. Mówi spokojnie przełykając ślinę w miejscach, które potrafię już przewidzieć. Jej oczy nie patrzą na mapy lecz jakby gdzieś w dal siną, ale usta słodko zdradzają sekrety aury w mieście i regionie (o mojej osobistej, duchowej nie wspomnę). Jej wizyty są jednak krótkie. Zwróciwszy się do mnie po wielokroć słowami „proszę państwa” znika niestety, a w miejscu w którym przed chwilą się wdzięczyła pojawia się plansza z napisem „prezenterkę ubrała firma....” Wówczas z żalem pytam: a dlaczego nie rozebrała? Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 04.02.05, 18:43 Clavis, nie tylko Ty uwielbiasz tę panią :D Szemrze nam jak strumyczek kojącym głosem .... Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 04.02.05, 19:12 "Dobry wieczór państwu. (od nie dawna + jak głosi stare ludowe przysłowie...). Chwilę później: Pogodę w regionie kształtuje.... Dziś w Lublinie barometry wskazywały proszę państwa..." Itd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.mm.pl 05.02.05, 13:12 to jest naprawdę niezła laska...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clavis Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.resetnet.pl 05.02.05, 14:30 Gość portalu: bosman napisał(a): > to jest naprawdę niezła laska...... Chyba jestem zazdrosny. Przyrzeknij, że nie uwiedziesz mojej Pogodynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.mm.pl 05.02.05, 14:32 no dooooobraa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciemny Leon Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:02 > (...) Gdy wreszcie pojawi się jej smukła postać > o rozbrajającym uśmiechu i baaaardzo długich palcach zaopatrzonych > w takież paznokcie, które tak cudownie prezentuje na tle map pogodowych > jestem wniebowzięty. (...) To piękne, że widząc to samo, każdy widzi co innego. Moje dominujące wrażenie z tego programu to laleczka Barbie pociągana jak kukiełka za niteczki i wykonująca ruchy chińskiej marionetki. No i do tego ta rozbrajająca szczerość telewizji, że program obejrzeliśmy dzięki sponsorowi temu to, a temu. Zazwyczaj w tym momencie wstaję i składam głeboki ukłon sponsorowi, bez którego łaskawości telewizja nie nadałaby prognozy niepogody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi WITOLD MISZCZAK :))hahhahahahaha the best!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 19:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: WITOLD MISZCZAK :))hahhahahahaha the best!!:) IP: *.lublin.mm.pl 04.02.05, 20:05 Miszczak-sportmen,ale nie byl zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: WITOLD MISZCZAK :))hahhahahahaha the best!!:) IP: *.lublin.mm.pl 04.02.05, 20:05 Miszczak-sportmen,ale nie byl zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Ja lubie tego goscia z TVP3 co szuka samolotów IP: 83.238.200.* 04.02.05, 22:49 ja lubie tego goscia z TVP3 co szuka szczatków samolotów, grobów itp. szkoda tylko ze program jego jest w niedziele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmournal Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: 1.5.* / *.umcs.lublin.pl 05.02.05, 09:55 Tadeusz Tłuczkiewicz, Kazimierz Pawełek, Adam Tomanek, Zofia Kuna. Niestety gwardia ta albo jest juz na wymarciu, albo pisze artykuly po tamtej stronie Styksu, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Matacz Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:09 > Tadeusz Tłuczkiewicz, Kazimierz Pawełek, Adam Tomanek, Zofia Kuna. Niestety > gwardia ta albo jest juz na wymarciu, albo pisze artykuly po tamtej stronie > Styksu, niestety. Nie przesadzajmy. Z wymienionej czwórki tylko Zosia Luchowska - Kuna nie żyje. Reszta jest, zapewniam, w znakomitej formie i jeszcze nieźle dokazuje! Jako dziennikarze osiągnęli już bardzo wiele, więc pozwólmy im teraz robić to, na co mają ochotę! Pozdrowienia i uszanowanie dla wszystkich wymienionych Panów. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemny.neon Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 05.02.05, 14:12 Gość portalu: Jan Matacz napisał(a): > > Tadeusz Tłuczkiewicz, Kazimierz Pawełek, Adam Tomanek, Zofia Kuna << > Nie przesadzajmy. Z wymienionej czwórki tylko Zosia Luchowska - Kuna nie > żyje. Reszta jest, zapewniam, w znakomitej formie i jeszcze nieźle dokazuje! > Jako dziennikarze osiągnęli już bardzo wiele, więc pozwólmy im teraz robić > to, na co mają ochotę! Pozdrowienia i uszanowanie dla wszystkich wymienionych > Panów.+++++++++++++++++++++++++ ++++ Podokazuj Januszku, podokazuj ,pokaż wszystkim,że 'Stara Gwardia" trzyma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 05.02.05, 12:26 Senator Pawełek to humorysta-felietonista,Tłuczkie wicz bardziej znany jako dlugoletni szef radia lubelskiego,Tomanek- szalejący reporter sportowy,znakomity (obok Wszytki) sprawozdawca z pochodów okolicznosciowych w Lublinie,natomiast nie żyjąca Kuna to mniej dziennikarka,ale bardziej poetka,ambitna w zamierzeniach,zmarła w wieku 39 lat.Jakoś nie padło tu jeszcze nazwisko Alojzego Srogi(debiutował w Lublinie) i Romualda Karasia,a także kontrowersyjnego,ale bardzo zdolnego, Stanisława Harasimiuka. A Pawluczuk? A Podgórski? A Dostatni? A Wełna? A Gzella? A Wójcikowski? A Kazimierczuk? A Korneluk (Wiera)? A Wawrzycki-junior,znakomity dziennikarz sportowy? A sam Janusz Malinowski? Niestety,wiedza na ten temat internautów z lubelskiego forum "GW" jest niemal zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemny.leon Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 05.02.05, 13:04 Skoro już "lecimy po żywych", nie można nie wymienić: Marka Adama Jaworskiego, Anny Bocian, Zbigniewa Miazgi, Romualda Wiśniewskiego, Mirosława Dereckiego (niestety, nie żyje, ale nikt go dotąd nie wspomniał), Waldemara Piaseckiego, Franciszka Piątkowskiego, Waldemara Sulisza itd. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 05.02.05, 13:49 ciemny.leon napisał: > Skoro już "lecimy po żywych", nie można nie wymienić: Marka Adama Jaworskiego, > Anny Bocian, Zbigniewa Miazgi, Romualda Wiśniewskiego, Mirosława Dereckiego > (niestety, nie żyje, ale nikt go dotąd nie wspomniał), Waldemara Piaseckiego, > Franciszka Piątkowskiego, Waldemara Sulisza itd.+++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++ Powiedzmy,ale ciekawam,kto wymieni kogos z AKTUALNIE pracujących dzis w prasie lubelskiej? Józefczak? Styrczula (Władysław) pracuje w "DW"? Marta Denys wydaje ksiązki o Lublinie. No a gdzie długoletnia nestorka wsrod krytyków teatralnych (zmarła bodaj w 1992 r.) Maria Bechcyc-Rudnicka? W sumie ten wątek nie spelnił nadziei,bo mowi o świetnosci żurnalistów, i to - ironia dziejów- z czasów "komuszych"! Transformacja ustroju spowodowała w dziennikarstwie lukę pokoleniową - młodzi uczyli sie s a m i rzemiosła. Ze skutkiem,jaki widac.A na szefów dwoch powaznych dziennikow sciagnieto niby fachowców spoza Lublina. Widocznie tu,w naszym miescie, jest bryndza,albo kumoterstwo większe niz kiedykolwiek! Cóż p r y w a t a bywa gorsza niż rządy RSW PRASA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.mm.pl 05.02.05, 14:37 Lubię słuchać Jacka Bieniaszkiewicza z RL. Zajmuje sie motoryzacją(na antenie) ale nie tylko.Kompetentny, zawsze dobrze przygotowany. Nikt też nie wspominał o dziennikarzach muzycznych. Ciekawe audycje ma Janiszewski, podobał mi sie jego program o Czesławie Niemenie, lubię też te wspominkowe o muzyce lat `70,`80. PS. J. Bieniaszkiewicz to żeglarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trockista Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.mm.pl 05.02.05, 22:02 Leszek Siemion (brat Wojtka),dobry dziennikarz,ktory skonczyl tragicznie - zasłabł na burzliwym zebraniu dziennikarskim w Klubie Nora i po kilku tygodniach w szpitalu umarł bodaj w lutym 1981 r. Juz przy koncu lat 70.mawial,ze więcej spotyka znajomych na Lipowej (cmentarz)niz na Krakowskim Przedmiesciu.Co by mówil dzis? Miałby koło 8o lat,gdyby dozył...Czy to nie charakterystyczne,ze tu wspominamy zmarłych albo tych,ktorych z róznych wzgledow juz nie widac na łamach prasowych, a nie dziennikarzy lubelskich w pełni sił tworczych? A czy są tacy??? Z nazwiskami znanymi nie tylko w pewnych kołach Lublina? Odnoszę wrażenie,ze internet stał sie grobem prasy papierowej,co widac i w nakładach poszczegolnych tytułow.I jeszcze słowo - nie mozna pominąc wielkiego rzemieslnika pióra,przewaznie anonimowego,bo z PAPu, Stefana Ziemnickiego.Był przez dłuzszy czas nestorem środowiska dziennikarskiego w Lublinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.mm.pl 06.02.05, 03:08 Franciszek Malinowski - Radio lubelskie jeszcze na 22 Lipca, później na Obrońców Pokoju, PAP, Radio i Telewizja po Tłuczkiewiczu, obecnie Forum Polonijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziennikarz Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 11:02 A może by tak przedstawiciele środowiska dzienikarskiego oraz pracownicy dwóch lubelskich fakultetów dziennikarskich dogadali się jakoś i stworzyli "poczet dziennikarzy lubelskich"? Gdyby kilkunastu ludzi podzieliło sie zadaniami i każdy sporządził po kilka notek biograficznych według ustalonego schematu, a następnie jedna ręka dokonałaby redakcji tekstu zadanie stałoby się realne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.mm.pl 06.02.05, 14:32 Skoro już piszemy o tych co odeszli, nie sposób pominąć Wacka Białego. Też zresztą żeglarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 06.02.05, 21:35 Widzę , że tu sie wspomina samych dinozaurów. To dziwne bo jest pare ciekawych postaci w lubelskim dziennikarstwie troche młodszych od panów Tłuczkiewicza i Miszczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziennikarz Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 22:38 A na czym ta ich "ciekawość" polega, jeśli można wiedzieć? Na "wydłubywaniu" sensacyjek oraz produkcji innych "michałków"? Może wymienisz, Kolego, tytuły wybitnych reportaży, felietonów, esejów, story i artykułów publicystycznych napisanych przez owe "ciekawe postaci". Niestety, wymienione wyżej "królewskie" formy dziennikarskie dawno już wymarły wyparte przez rozmaite "śledztwa", podsłuchy magnetofonowe, nieautoryzowane, na wpół zmyślone wypowiedzi i dywagacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habaj Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: 217.96.7.* 07.02.05, 19:39 Nie ma w tym mieście żadnych dobrych, więc tak wędrują z jednej gazety do drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierz Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 01:44 Odnoszę wrażenie czytając to co powyżej, że w Lublinie DOBRY DZIENNIKARZ to NIEŻYJĄACY DZIENNIKARZ. Docenia się tylko po śmierci? A Grzegorz Józefczuk? (broń Boże nie życzę mu nic złego). A Tomasz Jasina (docceni ten, który interesuje się sportem, a pani Michalak (od reportażu radiowego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziennikarz Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 02:06 Niech mi wybaczą zainteresowani, nie ma w tym żadnej chęci dopieczenia komukolwiek, ale Pan Józefczuk jest, owszem, dobrym tzw. pistoletem, niestety, nie spotkałem się jeszcze z żadnym przejawem jego poważniejszej twórczości (reportaż literacki, poważna publicystyka itp.) Sport w ogóle nie nadaje się do poważnej roboty dziennikarskiej, a radio - cóż, to medium specyficzne, gdzie równie specyficzny jest wkład intelektualny dziennkarza. Być może zbyt wysoko ustawiam poprzeczkę, ale trzeba zawsze równać do najlepszych, a nie adorowac się wzajemnie i poklepywać po plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloud Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 07:58 stosując takie kryteria kiepskimi dziennikarzami jest wiekszośc najlepszych amerykanskich dziennikarzy, w tym dwóch panów którzy odkryli watergate która kosztowała prezydenta Nixona posade. Oni nigdy nie napisali żadnego reportazu literackiego. Reprtaz jest najbatrdziej rozwinięta forma dziennikarstwa, ale ma rózne oblicza od literackiego po śledcze. Józefczuk pistoletem? Hłe, hłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efieszet Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: 83.238.200.* 08.02.05, 08:55 Grzegorz Józefczuk dobrym pistoletem? :-)))))))))) Tak, wszyscy na forum chcą reportaży, tylko tak naprawdę większosć czytelników ich nie czyta, bo są za długie. Poza tym reportaże to gatunek na pograniczu dziennikarstwa i literatury. Tak tworzył kiedyś Melchior Wańkowicz, tak tworzy teraz Jacek Hugo - Bader. Prawdziwym gatunkiem dziennikarskim jest informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziennikarz Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:36 Rzeczywiście, można się spierać o jakość dziennikarstwa w zależności od tego, którą z form dziennikarskich uzna się za najważniejszą oraz jakie cechy dziennikarza ceni się najwyżej. Dla mnie zawsze ideałami byli tacy przedstawiciele tego zawodu jak: John Reed, Egon Erwin Kisch, Konrad Wrzos, Melchior Wańkowicz (wspomniany już), Ksawery Pruszyński, Edmund Osmańczyk, Stefan Kozicki, Krzysztof Kąkolewski, Jerzy Lovel, Jerzy Ambroziewicz, Ryszard Kapuściński, Kazimierz Dziewanowski, Aleksander Rowiński, Anna Strońska i wielu wielu innych. Kazdy z wymienionych w swoim czasie zajmował się też informacją i w tej dziedzinie był równie znakomity (vide chocby Kapuściński) jak w poważniejszych, większych formach. Wielkość dziennikarza oceniam więc kompleksowo i dlatego też samej sprawności informacyjnej nie mogę zakwalifikować jako wystarczającej do ulokowania kogoś wysoko w mojej hierarchii wartości zawodowej. P.S. "Pistolet" to oczywiście określenie metaforyczne, różnie interpretowane. Ja mialem na myśli właśnie sprawność informacyjną - szybkość, dociekliwość, bycie na czasie, na "posterunku" i w takim sensie nazwałem p. Józefczaka pistoletem. Być może w obecnej dobie pojęcie to bardziej kojarzy się z tzw. dziennikarstwem śledczym, ale to już wynik ewolucji zawodu i terminologii. Notabene używanie określenia "dziennikarstwo śledcze" uważam za swojego rodzaju nadużycie. Wszyscy dzienikarze mają jednakowe prawa i stosują jednakowe metody poznania (zbieranie materiałów ze świadków i dokumentów, analiza, wnioskowanie, synteza) i w tym sensie tworzenie tekstu o aferze niczym się nie różni od tworzenia tekstu o dziurze w jezdni. Nikt z dziennikarzy nie ma atrybutów policyjno - prokuratorkich (wzywanie na przesłuchania, areszt, podsłuch itp.), które pozwalałyby mówić o śledztwie. Nie udawajmy więc kogos, kim nie jesteśmy, bo jest to kabotynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 08.02.05, 14:12 Gość portalu: Dziennikarz napisał(a): > Rzeczywiście, można się spierać o jakość dziennikarstwa w zależności od tego, > którą z form dziennikarskich uzna się za najważniejszą oraz jakie cechy > dziennikarza ceni się najwyżej. Dla mnie zawsze ideałami byli tacy > przedstawiciele tego zawodu jak: John Reed, Egon Erwin Kisch, Konrad Wrzos, > Melchior Wańkowicz (wspomniany już), Ksawery Pruszyński, Edmund Osmańczyk, > Stefan Kozicki, Krzysztof Kąkolewski, Jerzy Lovel, Jerzy Ambroziewicz, Ryszard > Kapuściński, Kazimierz Dziewanowski, Aleksander Rowiński, Anna Strońska i wielu > > wielu innych. Kazdy z wymienionych w swoim czasie zajmował się też informacją i > > w tej dziedzinie był równie znakomity (vide chocby Kapuściński) jak w > poważniejszych, większych formach. Wielkość dziennikarza oceniam więc > kompleksowo i dlatego też samej sprawności informacyjnej nie mogę > zakwalifikować jako wystarczającej do ulokowania kogoś wysoko w mojej > hierarchii wartości zawodowej. > P.S. "Pistolet" to oczywiście określenie metaforyczne, różnie interpretowane. > Ja mialem na myśli właśnie sprawność informacyjną - szybkość, dociekliwość, > bycie na czasie, na "posterunku" i w takim sensie nazwałem p. Józefczaka > pistoletem. Być może w obecnej dobie pojęcie to bardziej kojarzy się z tzw. > dziennikarstwem śledczym, ale to już wynik ewolucji zawodu i terminologii. > Notabene używanie określenia "dziennikarstwo śledcze" uważam za swojego rodzaju > > nadużycie. Wszyscy dzienikarze mają jednakowe prawa i stosują jednakowe metody > poznania (zbieranie materiałów ze świadków i dokumentów, analiza, wnioskowanie, > > synteza) i w tym sensie tworzenie tekstu o aferze niczym się nie różni od > tworzenia tekstu o dziurze w jezdni. Nikt z dziennikarzy nie ma atrybutów > policyjno - prokuratorkich (wzywanie na przesłuchania, areszt, podsłuch itp.), > które pozwalałyby mówić o śledztwie. Nie udawajmy więc kogos, kim nie jesteśmy, > > bo jest to kabotynizm. Krzysztofa Kąkolewskiego pominąć. Na starosć mu odbilo.Ale w sumie co to ma wspólnego z Lublinem? My mielismy w tej" branży" tylko karasia. Karasia Romualda.Wyjechał do wawy,jak i Sroga przedtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feliks Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 16.02.05, 17:38 A ja uważam za najlepszego dziennikarza niejakiewgo Grzegorza Kunę z TVL.Świetny mówca a przy tym bardzo inteligentny. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemny.neon Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 08.02.05, 15:26 Gość portalu: Dziennikarz (Janusz Malinowski) napisał: > Być może zbyt wysoko ustawiam poprzeczkę, ale trzeba zawsze równać do > najlepszych, a nie adorowac się wzajemnie i poklepywać po plecach. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Tak Januszku,świete słowa ,dość poklepywania. Bierz się do roboty, szkoda Twego talentu. Nie rozmieniaj go na drobne. I to gdzie , w takim brukowcu? Wszyscy wiedzą żeś najlepszy w tym fachu, a tych co nie wiedzą - do piachu! ++++(to jest do piaskownicy, niech się tam bawią) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziennikarz Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 22:57 > Tak Januszku,świete słowa ,dość poklepywania. Bierz się do roboty, szkoda Twego > talentu. Nie rozmieniaj go na drobne. I to gdzie , w takim brukowcu? Wszyscy > wiedzą żeś najlepszy w tym fachu, a tych co nie wiedzą - do piachu! ++++(to > jest do piaskownicy, niech się tam bawią) - Sztirlic, ja was raskrył, wy jewriej! - Nu, szto wy, Mjuler, ja ruskij! Tak oto wpadł najlepszy agent radziecki w Berlinie. Ale żeby mnie wymyślać od Januszków to już chyba lekka przesada, Ciemny Neonie! Odpowiedz Link Zgłoś
sulek33 Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 10.02.05, 00:54 Myślałem, że trafię na ciekawy temat, a tu.... Panowie Redaktorzy! Gorsi jesteście niż baby z bazaru! Czy potraficie spojrzeć z boku na te Wasze przepychanki? Przeczytałem od deski do deski te Wasze żałosne wypowiedzi i mądrzenia się i odnoszę wrażenie, że najlepszym dziennikarzem jest ten z Was, który wpisuje się za pomocą największej ilości pseudonimów. Nielicznych nie- dziennikarzy uczestniczących w tej "dyskusji" moja wypowiedź nie dotyczy. PA BUFONY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Eliza Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:27 No, coż, Panie Sułku kochany, dziennikarze chyba też mają prawo pogadać sobie na forum. Nie uważa Pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowy marucha Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 11:53 mają, mają, ale temat wskazywał innego typu dyskusję. Sułek ma rację. Jeżeli na temat "najlepszy dziennikarz w Lublinie" piszą sami dziennikarze to znaczy, że nikt specjalnie nie ma ochoty was czytac.Jakosc lokalnych tytułów jest momentami wrecz zenujaca. superexpres to mistrzostwo swiata przy tytulach ktorych przez litosc nie wymienie-ciesze sie ze nawet jakby mnie cos podkusilo, to tam gdzie mieszkam nie moge ich kupic. ostatnio bylem w Lublinie, podkusilo mnie i o malo sie nie poplakalem ze smiechu czytajac jednego z wymienianych tu zreszta ,,tuzow" dziennikarstwa. kiscie sie we wlasnym sosie zadowolenia i prowincjonalnych ambicyjek. Wspominajcie tych znakomitych i czytajcie dla wlasnej przyjemnosci, bo na nauke chyba za pozno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon dziennikarze to magicy IP: *.zin.lublin.pl 10.02.05, 13:36 Wystarczy kilkakrotna konfrontacja rzeczywistości ze słowem pisanym lub mówionym aby wyrobić sobie opinię o tej grupie zawodowej. Ale skoro ma być o najlepszym to chyba Brzuszkiewicz. Jego beznamiętne teksty w stylu: "chłop z podlubelskiej wsi zarżnął wczoraj świnię o wadze 200 kg i słoninie grubej na pięć palców. Policja z prokuratorem wyjaśnia sprawę.", są tak mierne w formie i treści, że wydaje się, iż p. Jacek faktycznie ze szczerego serca je pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorbi Re: dziennikarze to magicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 16:10 Brzuszkiewicz powiązał by jeszcze tą świnię z aferą na szczytach władzy, skorumpowaną prokuraturą i policją, sprawą Rywina i PZU.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarz Re: dziennikarze to magicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:43 Nie śmiejcie się z niego to nie jego wina żę taki jest!co 16 sekund rodzi się taki(fakt że wybiórcza zatrudnia takich!?)!a wy to spójrzcie na siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Brzuuuusssiiiiiooooo!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:15 Brzusio na prezydenta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feliks. Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 16.02.05, 10:07 Kto to jest bzzuś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołek Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.05, 13:09 "brzuśkiewicz" Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Jacek Bieniaszkiewicz 17.02.05, 04:08 Jacek Bieniaszkiewicz - i znany tez poza Lublinem ( i poza granicami PL) Odpowiedz Link Zgłoś
kadrel Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 17.02.05, 19:54 Najlepsze pióro reporterskie to niewatpliwie Ewa Czerwińska z Kuriera. Szkoda tylko, że z Kuriera .Ani jej tam nie doceniają ani nie wynagradzają odpowiednio :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloud Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:11 Nie rozsmieszaj mnie - jaki to reportaż popełniła żeby zasłuzyć na miano mistrza, które jej przypisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 18.02.05, 09:37 Ewa Czerwińska to jedna z najzdolniejszych dziennikarek lubelskich,tylko niezorientowany człowiek albo jej przeciwnik mógł twierdzic , tak jak "cloud",a zapominanie tytulów reportazy to "normalka". Przypomniałabym tu tez Anne Bocian,ostatnio bardziej znaną jako twórczynia sztuk teatralnych dla "kukiełek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloud Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:15 Moge miec dziury w pamieci - ale co takie napisała p. Czerwińska, że jest wybitna? Nie pytam złosliwie, po prostu nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Zenek Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 17:10 nie Brzusio a Brzunio... ja bym na niego nie najeżdżał bo może się zemścić... Poza tym twierdzę, że dyskusja na temat "Najlepszy dziennikarz w Lublinie" jest bezprzedmiotowa, co zresztą powyższe wypowiedzi potwierdzają. Oprócz żartów z pogodynki i Brzunia to właściwie nie pojawiają się nazwiska emerytów lub nieboszczyków. Nowych nie będzie, bo nie mają się jak nauczyć. Studia dziennikarskie na UMCS to lipa. Ci, co się dostają na staż, czy praktyki w którymś z lubelskich dzienników myślą, że złapali pana Boga za nogi. Szybko są odzierani ze złudzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
blood_free Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. 18.02.05, 18:13 W mojej pamieci na zawsze pozostanie nieodzalowany red. Marek Tarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Zenek Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.pronet.lublin.pl 18.02.05, 19:35 chciałem oczywiście napisać, że "właściwie pojawiają się tylko nazwiska emerytów i nieboszczyków". Odpowiedz Link Zgłoś
verbaveritatis Uczył Marcin Marcina 04.03.05, 12:29 Gość portalu: pan Zenek napisał(a): > chciałem oczywiście napisać, że "właściwie pojawiają się tylko nazwiska > emerytów i nieboszczyków".++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Jeden z emerytów Ci odpowie,ze w dziennikach dziś to Marcin moze uczyc Marcina. Jest luka pokoleniowa, a młodziezy zdaje sie, że zjadla wszystkie rozumy. Pozbyto sie, cżęsto przedwczesnie, starych pod zarzutem, ze mieli korzenie w komunie. OK,ale fachowcy w tym zawodzie nie rodzą sie na kamieniu. Tzw. cenzura moze byc i wewnątrzredakcyjna. Moze? JEST! A w żadne studia na "Wańkowicza" nie wierzę! Wielki mistrz przewraca sie w grobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublinianka Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.kurier.lublin.pl 20.02.05, 18:11 Przyglądam się tej dyskusji i dochodzę do wniosku, że biorący w niej udział to sami malkontenci. Ludzie o czym Wy byście dyskutowali na różnych forach, nie tylko na tym, gdyby nie dziennikarze informacyjni, którzy obecnie pracują w lubelskich mediach, a którzy także dla Was każdego dnia zdobywają lokalne newsy. Lublin to nie Warszawa czy Kraków, gdzie informacje leżą na przysłowiowej ulicy. A Wy tylko wybrzydzacie. I na okrągło, że nie ma poważnych reportaży, itp. A gdzie są? Pokażcie mi lokalne, ba ogólnopolskie dzienniki, gdzie takie reportaże można znaleźć! Przecież można je policzyć na palcach jednej ręki. Zobaczcie przy okazji co się stało z Magazynem Gazety Wyborczej. Zatem trochę szacunku dla cudzej pracy. Mam na myśli lubelskich dziennikarzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Waldemar Piasecki 03.03.05, 19:24 a co sie stalo z Waldemarem Piaseckim ? jesli to ten sam , co jest w USA, to stalo sie z nim... nienajlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
verbaveritatis Re: Waldemar Piasecki 04.03.05, 12:21 To ten sam Waldemar Piasecki! Jest w USA. Był o nim gdzies krytyczny tekst, jakas dziwna sprawa z obrazami Łazorka. Krecił sie koło J.Karskiego, a kiedys widniał nawet w stopce "Wprost" jako korespondent w USA. Zniknął z niej szybko. Przygarnął go Jakubas, właściciel "Zycia Warsszawy? i "Kuriera Lubelskiego". Zdolny dziennikarz, ale mozna mu przedsztawic zarzuty natury moralnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poinformowany Re: Waldemar Piasecki IP: *.kurier.lublin.pl 04.03.05, 13:45 Kilka miesięcy temu "Kurier Lubelski" pożegnał się z tym panem. Na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mepps-witold Re: Najlepszy dziennikarz w Lublinie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.14, 10:34 jest mi szczegolnie przyjemnie zabrac glos traktujacy o ocenie ,jako dziennikarza, pana redaktora witka miszczaka. ze swej strony dodalbym,cieplo,o niebanalnej jego osobowosci ...jest to,jedyny dziennikarz w lublinie posiadajacy wiedze o lubelskim sporcie,"od wiekow",z autopsji.moge to obiektywnie ocenic,jako osoba twiaca od szczeniaka w lubelskim sporcie i pozniej,z racji wykonywanego zawodu.ba,pamietam nawet jego pierwsze kroki,jako sportowego zurnalisty...wraz z moim nieodzalowanym kolega hirkiem dzielanowskim...a w lublinie,od przedwojny dzialo sie na prawde wiele...sekcja la-budowlanych, trener bogudzki/jednoczesnie prokurator/-jego wychowankowie a moi koledzy-zbyszek scierka,tadek wisniewski,jacek sokolowski...zuzel!-jako 10-letni chlopak przeplywalem rzeke i chlonalem calym cialem to,co widzialem na torze.nie przypuszczalem,ze zostane pozniej zieciem jerzego brendlera!,ktory w parze z wl.szwendrowskim byl chyba najlepszy na swiecie!.sam o maly wlos nie zostalem zawodnikiem...a tak skonczylo sie tylko na wyscigach motocyklowych...darzylismy sie niezwykla sympatia z witkiem zwierzchowskim,wychowankiem brendlera.bardzo cenie sobie przyjazn i znajomosc z kolegami z avii,energetyka,pioniera...,ktorych nie sposob wymienic!.jestem wreszcie synem wybitnego pilkarza i biegacza-kazimierza wilgusiaka. wielki to zaszczyt dla mnie, znajomosc w "szczeniecych" latach z witkiem miszczakiem-wybitnym redaktorem . pozdrawiam witka,pozdrawiam redakcje-witold wilgusiak.ps. poniewaz od dziesiecileci nie mieszkam w polsce. a "kreci" mnie nawiazanie kontaktu z red.w.miszczakiem i w celach towarzyskich i /sluzbowych/przekazaniu mu ciekawych informacji,podaje swoj adres mailowy- wilgusiak-witold@t-online.de Odpowiedz Link Zgłoś