Gość: Casey IP: *.proxy.aol.com 30.05.02, 00:28 Co tam moze byc??????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 03.06.02, 14:49 Czy to rodzaj życzliwej podpuchy?;) Naiwna Ronja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 06.06.02, 03:49 ronja napisał(a): > Czy to rodzaj życzliwej podpuchy?;) > > Naiwna Ronja Yyyyeeeeeeessssssss!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 07.06.02, 11:00 Gość portalu: Casey napisał(a): > Yyyyeeeeeeessssssss!!!!!!! Casey, a w jakiej wiosce Ty mieszkasz??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 07.06.02, 14:24 lucy_z napisał(a): > Gość portalu: Casey napisał(a): > > > > Yyyyeeeeeeessssssss!!!!!!! > > Casey, a w jakiej wiosce Ty mieszkasz??? ;) Nieduza.....tylko 85 tys. mieszkancow, daleko jej do Lublina;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.com / 192.168.0.* 07.06.02, 14:35 Gość portalu: Casey napisał(a): > Nieduza.....tylko 85 tys. mieszkancow, daleko jej do Lublina;))) No pewnie, do Świdnika jeszcze dalej;) Ale jak ją zwą????? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 07.06.02, 19:24 Gość portalu: lucy_z napisał(a): > Gość portalu: Casey napisał(a): > > > > Nieduza.....tylko 85 tys. mieszkancow, daleko jej do Lublina;))) > > No pewnie, do Świdnika jeszcze dalej;) Ale jak ją zwą????? :) Clifton......ponad stuletnia osada, zalozona w stanie New Jersey w poblizu troche wiekszej wiochy jaka jest NY City.;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: 212.244.252.* 10.06.02, 11:36 A Lucy nie chodzio przypadkiem o miejsce w Polsce z którego pochodzisz?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.com / 192.168.0.* 10.06.02, 14:13 Gość portalu: Ronja napisał(a): > A Lucy nie chodzio przypadkiem o miejsce w Polsce z którego pochodzisz?:))) Nie Ronju. Chodziło mi dokładnie o to, o czym napisał Casey! A Casey jest z Lublina, tak mi się coś przypomina:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 10.06.02, 20:47 Gość portalu: lucy_z napisał(a): > Gość portalu: Ronja napisał(a): > > > A Lucy nie chodzio przypadkiem o miejsce w Polsce z którego pochodzisz?:)) > ) > > Nie Ronju. Chodziło mi dokładnie o to, o czym napisał Casey! A Casey jest z > Lublina, tak mi się coś przypomina:) Niezupelnie; w Lublinie mieszkalem okolo 10-c lat, w tym kilka miesiecy za muramy przy Al. Raclawickich. A ja jestem z ...............bylego warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 10.06.02, 22:23 O'K. Widzialem Swidnik, to jest "Big City". W mojej wsi niema takich duzych domow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: 212.244.252.* 11.06.02, 08:34 I wszyscy się zastanawiają czy przy Racławickich jest jakieś więzienie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 11.06.02, 13:32 Gość portalu: Ronja napisał(a): > I wszyscy się zastanawiają czy przy Racławickich jest jakieś więzienie:) Mury przy Racławickich??? Moze koszary jakieś czy co??? A może mury klasztorne??/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 11.06.02, 23:04 lucy_z napisał(a): > Gość portalu: Ronja napisał(a): > > > I wszyscy się zastanawiają czy przy Racławickich jest jakieś więzienie:) > > Mury przy Racławickich??? Moze koszary jakieś czy co??? A może mury > klasztorne??/ :) Klasztor???????Po tych .......udrekach i...........a lepiej nie mowic.....;) Jednostka Ludowego Wojska Polskiego, 7-my Pulk jakichs tam lazikow czy cos podobnego. Czyzby juz nie istnial? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 12.06.02, 08:07 Gość portalu: Casey napisał(a): > Klasztor???????Po tych .......udrekach i...........a lepiej nie mowic.....;) > Jednostka Ludowego Wojska Polskiego, 7-my Pulk jakichs tam lazikow czy cos > podobnego. Czyzby juz nie istnial? ;)))) Casey:)) Chyba jeszcze jest tam wojsko ale ja nie jestem tego pewna:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 13.06.02, 04:10 lucy_z napisał(a): > Gość portalu: Casey napisał(a): > > > Klasztor???????Po tych .......udrekach i...........a lepiej nie mowic..... > ;) > > Jednostka Ludowego Wojska Polskiego, 7-my Pulk jakichs tam lazikow czy cos > > > podobnego. Czyzby juz nie istnial? ;)))) > > Casey:)) Chyba jeszcze jest tam wojsko ale ja nie jestem tego pewna:( Na mapie Lublina widze w tym rejonie jakies "P.U.H. OLIMP" Bedac u kolegi w Lublinie w 1998r. po dluzszej nieobecnosci, miasto bylo dla mnie nie do rozpoznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.com / 192.168.0.* 13.06.02, 09:16 Gość portalu: Casey napisał(a): > Bedac u kolegi w Lublinie w 1998r. po dluzszej nieobecnosci, miasto bylo dla mn > ie > nie do rozpoznania. Prawda??? Dlatego denerwują mnie niektórzy ludzie, którzy z lekceważeniem mówią o mieście, z którego pochodzą!!!! Moje życie tak się ułożyło, że gdzie indziej się urodziłam, gdzie indziej się wychowałam i gdzie indziej mieszkam ale wszystko cenię. To sa moje doświadczenia życiowe, niczego nie lekceważę... A Świdnik lubię i nie chciałam zmienić na Lublin bo tu się dobrze, spokojnie mieszka i bezpiecznie...A do Lublina 15-20 minut, cóż to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: 212.244.252.* 13.06.02, 14:47 Zapewniam, ze w obliczu dojazdów do pracy w Warszawie, to jest nic! ja to bym chciała kiedyś w Świdniku zamieszkać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 13.06.02, 14:49 Gość portalu: lucy_z napisał(a): > Prawda??? Dlatego denerwują mnie niektórzy ludzie, którzy z lekceważeniem mów > ią > o mieście, z którego pochodzą!!!! Moje życie tak się ułożyło, że gdzie indziej > się urodziłam, gdzie indziej się wychowałam i gdzie indziej mieszkam ale wszyst > ko > cenię. To sa moje doświadczenia życiowe, niczego nie lekceważę... > A Świdnik lubię i nie chciałam zmienić na Lublin bo tu się dobrze, spokojnie > mieszka i bezpiecznie...A do Lublina 15-20 minut, cóż to jest??? Pieszo?????....;))))))) Zartuje. Ja mialem do pracy 10-c minut pieszo, tyle samo zajmowalo samochodem ze wzgledu na skrzyzowania i swiatla. Ja tez mieszkalem w wielu miejscach i o kazdym zostaja jakies wspomienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 11:04 Gość portalu: Casey napisał(a): > Gość portalu: lucy_z napisał(a): > > > > Prawda??? Dlatego denerwują mnie niektórzy ludzie, którzy z lekceważeniem mówią > > o mieście, z którego pochodzą!!!! > > A Świdnik lubię i nie chciałam zmienić na Lublin bo tu się dobrze, spokojn > ie > > mieszka i bezpiecznie...A do Lublina 15-20 minut, cóż to jest??? > LUDZIE!!! Ja też kiedyś tu mieszkałem, a teraz jak dziesiątki znajomych mieskamy w Warszawie stanowiąc "mniejszość świdnicką". I wiecie co: "punkt widzenia (rzeczywiście zależy od punktu siedzenia" Jeżel jadę z W-wy do Świdnika to muszę jechać przez Lubnlin. Dlatego, jeżeli do Świdnika mieli by dojechać jacyś inwestorzy to najpierw i tak będą w Lublinie. A niestety, Świdnik JEST w cieniu Lublina. Tak usłyszałem od kilku bniznesmenów, którzy ze swoimi inwestycjami zatrzymują się na granicy Lublina i daja miejsca pracy Lubliniakom. I nawet 20 minut jazdy autobusem (który znów zdrożał z 2,00 na 2,50) nic nie zmieni. To Lublin SIĘ ROZWIJA, a nie Świdnik. I cóż, że są nowe chodniki w Niepodległości, czy nowa droga za "okrągłym Kościołem", jeżeli te iinwestycje i tak nie przyciągną inwestorów. Wiele rozmawiałem z "krajanami" jakby to zmienić i wiecie co: większość jest za włączeniem Świdnika do Lublina. Na prawdę nie ma się czego bać, a lepiej jest być po stronie wygranych (gdzie od czasu do czasu powstają nowe miejsca pracy) niż w miasteczku, w którym główny zakład ciągle zwalnia ludzi (i prawdopodobnie będzie to czynić dalej); A ludzie wykształceni będą wykorzystywać swą wiedzę poza lubelszczyzną. To nie wróży niestety Świdnikowi rozwoju. PS. wielu wykształconych (znajomych) nie mogło znaleźć nigdzie pracy, bo np. w WSK liczą się "szerokie plecy" a nie studia i doświadczenie. Stąd - smutno widzę (i moi znajomi też) przyszłość Świdnika. I na prawdę nie pomoże to, że jest tylko 20 minut do Lublina i dużo zieleni. To może być ważne, ale nie dla "czynnych zawodowo", tylko dla "seniorów".A to z kolei wróży "starzenie się" miasta. A szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 24.07.02, 11:56 O jejku, my tu przecież przeciw niczemu nie protestujemy, tylko po prostu kochamy Świdnik i na jego forum się wygłupiamy.:) Widzimy wady i zalety tego miasta:))) Też mieszkam w Wwie, ale to nie zmieniło mojego stosnunku do Świdnika:))) No poza tym, ze zaczęłam tęsknić za tym małym miasteczkiem, które kiedyś miałam na co dzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 13:27 ronja napisała: > O jejku, my tu przecież przeciw niczemu nie protestujemy, tylko po prostu > kochamy Świdnik i na jego forum się wygłupiamy.:) > Widzimy wady i zalety tego miasta:))) > Też mieszkam w Wwie, ale to nie zmieniło mojego stosnunku do Świdnika:))) No > poza tym, ze zaczęłam tęsknić za tym małym miasteczkiem, które kiedyś miałam na co dzień:) Może WY nie, ale pamiętam, jaki zamęt się zrobił, gdy w 1999r (wrzesień) Kurier Lubelski zaproponował włączyć Świdnik do Lublina. Zaprotestowali... Świdniccy "notable" czyli: Głos Świdnika (z Janem Mazurem),, Burmistrz, Starosta. Podobno (zdaniem Głosu Świdnika) NIKT nie chciał takiego połączenia.Ale jak ja ze znajomymi w pociągu Chełmianin czytaliśmy te brednie to nas trafiało, że w Świdniku są tacy, którzy pozwolą aby Swidnik jak Tytanic poszedł na dno, byle tylko ONI byli na szczycie. A my... musieliśmy pracy poszukać 180 km od Świdnika.... To daje dużo do myślenia. Pozdrowionka... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 24.07.02, 15:34 Gość portalu: Krzychu napisał(a): A my... musieliśmy pracy > poszukać 180 km od Świdnika.... To daje dużo do myślenia. > Pozdrowionka... Mnóstwo młodzieży po studiach wyjeżdża nie tylko ze Świdnika ale z całej Lubelszczyzny bo u nas pracy nie ma i długo nie będzie:( Wczoraj jadąc pociągiem rozmawiałam z dziewczyną ze Skarżyska, która mówiła, że od nich młodzież wyjeżdża do Wrocławia i innych miast na zachodzie kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 07:33 lucy_z napisała: > Gość portalu: Krzychu napisał(a): > > > A my... musieliśmy pracy > > poszukać 180 km od Świdnika.... To daje dużo do myślenia. > > Pozdrowionka... > > Mnóstwo młodzieży po studiach wyjeżdża nie tylko ze Świdnika ale z całej > Lubelszczyzny bo u nas pracy nie ma i długo nie będzie:( > Wczoraj jadąc pociągiem rozmawiałam z dziewczyną ze Skarżyska, która mówiła, że > > od nich młodzież wyjeżdża do Wrocławia i innych miast na zachodzie kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 25.07.02, 10:50 Ale kurcze moze za jakiś czas zacznie się poprawiać:) Powiedziała ta, co niedługo odchodzi z pracy i zastanawia się czy inną znajdzie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 07:35 ronja napisała: > Ale kurcze moze za jakiś czas zacznie się poprawiać:) Na pewno smutne jest to, co napiszę poniżej, ale: nie zacznie się poprawiać. Jeżeli zostają "malkontenci", i "niereformowalni", a ci, co mogliby cosik zmienić są w totalnej mniejszości, to niestety.... Dlatego moja propozycja inwestycji w miasto tych świdniczaków, co już się dorobili, i ze swojej kasy mogą stworzyć miejsca pracy. I nawet "atrakcyjniejszy" Lublin nie będzie dla nich przeszkodą, bo oni ciągną do swej "małej ojczyzny" Pozdr,:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 28.07.02, 21:36 Gość portalu: Krzychu napisał(a): > ronja napisała: > > > Ale kurcze moze za jakiś czas zacznie się poprawiać:) > > Na pewno smutne jest to, co napiszę poniżej, ale: > nie zacznie się poprawiać. Jeżeli zostają "malkontenci", i "niereformowalni", a > > ci, co mogliby cosik zmienić są w totalnej mniejszości, to niestety.... > > Dlatego moja propozycja inwestycji w miasto tych świdniczaków, co już się > dorobili, i ze swojej kasy mogą stworzyć miejsca pracy. I > nawet "atrakcyjniejszy" Lublin nie będzie dla nich przeszkodą, bo oni ciągną do > > swej "małej ojczyzny" > Pozdr,:) I tu z Krzychem sie zgodze...... Powszechne jest narzekanie ze niema miejsc pracy. Ludzie sa przyzwyczajeni do czasow PRLu ze to obowiazkiem wladzy jest dac zatrudnienie obywatelom. Owszem wladze moga stwarzac takie czy inne warunki do tworzenia miejsc pracy. A reszta juz zalezy od samych ludzi ich pomyslowosci. Mieszkam w regionie wysoko uprzemyslowionym, lecz wiekszosc biznesow to firmy male zatrudniajace po kilka lub kilkanascie osob. Nawet tworcy niektorych olbrzymich obecnie korporacji zaczynali swoj biznes w garazu lub w mieszkaniu. Niektorzy z moich pracodawcow nie mialo nawet technicznego wyksztalcenia a produkowalismy wysokej jakosci i wartosci maszyny. Dodam ze pracownikami byli przewaznie imigranci w tym polacy. Rzecz w tym ze trzeba sie interesowac na co jest zapotrzebowanie, co i gdzie juz sie gdzies produkuje, co mozna ulepszyc oraz jakie nowe technologie wchodza na rynki swiata. Faktem jest ze, by z czyms wystartowac potrzebne sa jakies fundusze. Ale rada na to moze byc wspolpraca tych co maja dobre pomysly z tymi co maja forse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 10:56 Gość portalu: Casey napisał(a): > > I tu z Krzychem sie zgodze...... Bardzo mi miło... > Powszechne jest narzekanie ze niema miejsc pracy. Ludzie sa przyzwyczajeni do > czasow PRLu ze to obowiazkiem wladzy jest dac zatrudnienie obywatelom. > Owszem wladze moga stwarzac takie czy inne warunki do tworzenia miejsc pracy. > A reszta juz zalezy od samych ludzi ich pomyslowosci. Niestety, z tej "reszty"pozostało mnóstwo "malkontentów", bo bardziej "rzutka" reszta jak ja ( i pewnie TY) wyjechała... A z malkontentami jest trudno dyskutować o przyszłości, bo u nich wszystko na "nie". Poza tym, zawsze się czepiają tych, co wyjechali. A już od sk...nów wyzywają szczególnie tych z W-wy (czyli chyba i nas to dotyczy?).I za co ta nienawiść? Bo: to "Warszawa zabiera im podatki i z pieniędzy Świdnika żyje". oraz "taka tu bieda, bo wszystko idzie na Warszawę" Nie pomagają tłumaczenia, że nie na Warszawę, tylko na budżet, na który Warszawa też płaci... A z pieniędzy Świdnickich nie ma nawet grosza. Poza tym Warszawa płaci, a Świdnik (jako biedne miasto) nie zawsze. A więc kto kogo utrzymuje? (ale chyba to ostatnie zdanie rozwściecza malkontentów jeszcze bardziej, bo przecież ich musi zawsze być na wierzchu, oraz: zawsze winni są gdzie indziej, tylko nie w Świdniku!) > Mieszkam w regionie wysoko uprzemyslowionym, lecz wiekszosc biznesow to firmy > male zatrudniajace po kilka lub kilkanascie osob. > Nawet tworcy niektorych olbrzymich obecnie korporacji zaczynali swoj biznes w > garazu lub w mieszkaniu. Ci, co próbują w ten sposób w Świdniku mają rzzucane "kłody pod nogi" przez tych, którzy tylko umieją narzekać, oraz przez urzędasów, którzy zamiast pomóc - utrudniają! > Niektorzy z moich pracodawcow nie mialo nawet technicznego wyksztalcenia a > produkowalismy wysokej jakosci i wartosci maszyny. Dodam ze pracownikami byli > przewaznie imigranci w tym polacy. Rzecz w tym ze trzeba sie interesowac na co > jest zapotrzebowanie, co i gdzie juz sie gdzies produkuje, co mozna ulepszyc > oraz jakie nowe technologie wchodza na rynki swiata. TO CO PISZESZ, TO MARKETING. A , niestety do działu marketingu np. na WSK mozna się dostać po znajomości bez koniecznych studiów i wiedzy marketingowej., A kto taką wiedzę ma (np. dr, ekonomii Dariusz Staszczak -startowałz Lublina do senatu) - ci wylatują, bo miejscowe "głąby" się ich boją. > Faktem jest ze, by z czyms wystartowac potrzebne sa jakies fundusze. Ale rada > na to moze byc wspolpraca tych co maja dobre pomysly z tymi co maja forse. > Ja bym dodał także, ż potrzebne jest też usunięcie barier biurokratycznych, zamknięcie usta "malkontentom", oraz zmiany "na świdnickiej górze" (bo obecna góra - tak burmistrz z AWSu jak i starosta z SLD umieją się tylko przechwalać, a i tak g....o z tego potem jest. Ogólnie: miło, że się zgadzamy, a więc może zawiązać jkiś front na rzecz "podniesienia Świdnika z upadku". W końcu nie mogą wszyscy wyemigrować.... POZDR., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: 212.244.252.* 29.07.02, 15:28 Ej, nie generalizujmy:))) Mam mnóstwo znajomych w Świdniku (zresztą bywam tu niemal co tydzień:), a w życiu jeszcze takich poglądów nie słyszałam, o których mówisz, że Warszawa zabiera pieniądze Swidnikowi itp. Ja uważam, ze poglądy zależą od ludzi którzy je wygłaszają, i w Świdniku, i w Warszawie, i w Łodzi, i w Jarosławiu, itp. znajdziesz ludzi marudzących, nieobiektywnych oraz ludzi inteligentnych, widzących wady i zalety małych miasteczek i dużych miast, wypowiadających się obiektywnie. I pamietaj!:) Zawsze będę reagowała, gdy ktoś uogólniając będzie najeżdżał na moje miasto i ludzi tu żyjących:))) Na inne zresztą też:) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 29.07.02, 18:48 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Ej, nie generalizujmy:))) > Mam mnóstwo znajomych w Świdniku (zresztą bywam tu niemal co tydzień:), a w > życiu jeszcze takich poglądów nie słyszałam, o których mówisz, że Warszawa > zabiera pieniądze Swidnikowi itp. > Ja uważam, ze poglądy zależą od ludzi którzy je wygłaszają, i w Świdniku, i w > Warszawie, i w Łodzi, i w Jarosławiu, itp. znajdziesz ludzi marudzących, > nieobiektywnych oraz ludzi inteligentnych, widzących wady i zalety małych > miasteczek i dużych miast, wypowiadających się obiektywnie. > > I pamietaj!:) Zawsze będę reagowała, gdy ktoś uogólniając będzie najeżdżał na > moje miasto i ludzi tu żyjących:))) Na inne zresztą też:) Z Ronją się zgadzam w 100%. Nigdy nie słyszałam, żeby ludzie takie poglądy wygłaszali. Raczej ludzie w pewnym sensie zazdroszczą, ale bez zawiści, że komuś udało się znaleźć pracę czy to w Warszawie czy za granicą. A z podatkami to jest tak, że ludzie którzy wyjeżdżają do Warszawy a nie mają stałego tam meldunku, podatki, poprzez swoje zakłady pracy przekazują do Lublina!!!!! Czysty zysk dla Lublina!!! A takich ludzi z Lubelszczyzny jest mnóstwo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 08:23 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Ej, nie generalizujmy:))) Nie generalizuję - mój teść ma takie poglądy. A na weselu szwagra (teściów syna, żony brata) słyszałem to od kilkunastu osób. Że nie wspomnę o tym, jak pracowałem 1996-99 na WSK. Tam też to się pojawia (porównaj artykuł Jana Mazura "Świdnik do Lublina - nie dziękujemy) > Mam mnóstwo znajomych w Świdniku (zresztą bywam tu niemal co tydzień:), a w > życiu jeszcze takich poglądów nie słyszałam, o których mówisz, że Warszawa > zabiera pieniądze Swidnikowi itp. Jak wyżej, oraz: ja też tu bywam co tydzień/dwa. > Ja uważam, ze poglądy zależą od ludzi którzy je wygłaszają, i w Świdniku, i w > Warszawie, i w Łodzi, i w Jarosławiu, itp. znajdziesz ludzi marudzących, > nieobiektywnych oraz ludzi inteligentnych, widzących wady i zalety małych > miasteczek i dużych miast, wypowiadających się obiektywnie. To prawda, że marudy są wszędzie, ale to tak wygląda, jak by to oni wiedli prym w opinii publicznej.. > > I pamietaj!:) Zawsze będę reagowała, gdy ktoś uogólniając będzie najeżdżał na > moje miasto i ludzi tu żyjących:))) Na inne zresztą też:) Ja nie najeżdzam, tylko (to co napisałem już nie raz - nie tylko na tym forum): jestem za tym, żeby Polska się rozwijała (w tym Świdnik). A tu: nie dość, że chciałoby się dobrze, to ludzie, którzy sami nie zrobią dobrze podcinają ci skrzydła, a wtedy "ręce i nogi opadają"... Ja naprawdę bym chciał, aby w Świdniku było lepiej (a moja żona - ze Świdnika, która nie lubi dużych miast chętnie by chciała wrócić, ale do czego, jak nie ma pracy i perspektyw - ani dla nas, ani dla naszych dwóch córeczek urodzonych jeszcze w Świdniku!). Pozdr., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.proxy.aol.com 30.07.02, 04:00 Gość portalu: Krzychu napisał(a): > TO CO PISZESZ, TO MARKETING. A , niestety do działu marketingu np. na WSK > mozna się dostać po znajomości bez koniecznych studiów i wiedzy marketingowej., Pisalem o firmach malych gdzie "dzial markietingowy" nie istnieje. Bo i przykladowo jak? Jesli...... Wlasciciel jest prezydentem firmy a zarazem i konstruktorem, zaopatrzeniowcem i wszystkim co jeszcze trzeba. Jego zona sekretarka, ksiegowa i kasjerka. Trzech synow "w opinii ojca lubiacych dlugo spac i kochac w lozku a nie robic:)))", pracuje razem z czterema zatrudnionymi pracownikami na produkcji. Kazdy robi wszystko co jest do zrobienia i biznes jakos idzie. Materialy reklamowe wykonuja inne firmy. A klijentow trzeba szukac samemu. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 12:34 Gość portalu: Casey napisał(a): > Wlasciciel jest prezydentem firmy a zarazem i konstruktorem, zaopatrzeniowcem i > > wszystkim co jeszcze trzeba. Jego zona sekretarka, ksiegowa i kasjerka. > Trzech synow "w opinii ojca lubiacych dlugo spac i kochac w lozku a nie > robic:)))", pracuje razem z czterema zatrudnionymi pracownikami na produkcji. > Kazdy robi wszystko co jest do zrobienia i biznes jakos idzie. > Materialy reklamowe wykonuja inne firmy. A klijentow trzeba szukac samemu. > > Pozd. Właśnie to wszystko o czym piszesz to MARKETING. Czyli: Firma, pracownicy, misja firmy, jej produkt, rynki, czy nastawienie do klienta. I nie ważne czy firma jest duża czy mala, to bez marketingu będzie miała kłaopty. Pozdr. , Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 01.08.02, 09:44 Czas podreperować forum świdnickie... Mam tylko sylemat: wypowiadać się ze sensem na każdym z wątków czy raczej poswięcić jakość na rzecz ilości?:) Bo jeśli z sensem, to: A czy w ogóle jest sens rozmawiać o włączamiu Świdnika do Lublina? Czy ktokolwiek z decydentów o tym myśli? Czy Lublin stać na przejęcie Świdnika a wraz z nim molocha WSK? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 01.08.02, 10:43 ronja napisała: Bo jeśli z sensem, to: A czy w ogóle jest sens rozmawiać o włączamiu Świdnika > do Lublina? Czy ktokolwiek z decydentów o tym myśli? Czy Lublin stać na > przejęcie Świdnika a wraz z nim molocha WSK? A gdzie tam:( I po co im taki kłopot??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 14:10 lucy_z napisała: > ronja napisała: > > Bo jeśli z sensem, to: A czy w ogóle jest sens rozmawiać o włączamiu Świdnika > > do Lublina? Czy ktokolwiek z decydentów o tym myśli? Czy Lublin stać na > > przejęcie Świdnika a wraz z nim molocha WSK? > > A gdzie tam:( I po co im taki kłopot??? Witam panie... Decydenci rzeczywiście o tym nie myślą. A sejm, który miał jużw 2001r. debatować o podobnych sprawach do dziś ich nie zrealizował. Ale, z drugiej strony, gdyby na przykład LOTNISKO ze Świdnikiem było w Lublinie, to może Felin przestałby oponować przeciwko rozbudowie lotniska, a to polepszyłoby rynek (nie tylko: rynek pracy). A poza tem, może by nas tak nie porozrzucało po świecie... Ale zbliża się weekend - jutro na wieczór będę u rodziny w Świdniku. Tam lepiej znosi się upały niż w warszawskim biurze, Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: 212.244.252.* 01.08.02, 14:56 Sorry, ale ja nie wierzę w to, że umiejscowienie lotniska w obrębie lub poza Lublina zmieni nastawienie mieszkańców Felina. To bez sensu żeby nagle od tego dostrzegli, że tyle miejsc pracy pod nosem mają. Przecież dla nich nic sie nie zmieni w momencie przyłączenia Świdnika pod Lublin - ilość miejsc pracy i czas dojazdu do Świdnika, a także uciążliwosć, przeciwko której protestują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 07:33 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Sorry, ale ja nie wierzę w to, że umiejscowienie lotniska w obrębie lub poza > Lublina zmieni nastawienie mieszkańców Felina. To bez sensu żeby nagle od tego > dostrzegli, że tyle miejsc pracy pod nosem mają. Przecież dla nich nic sie nie > zmieni w momencie przyłączenia Świdnika pod Lublin - ilość miejsc pracy i czas > dojazdu do Świdnika, a także uciążliwosć, przeciwko której protestują. Oczywiście, że NIC OD RAZU, ale od czegoś trzeba zacząć, a to mógłby być początkek w dobrą stronę.... Zmain MAKROEKONOMICZNYCH najbliższych okolic Lublina, a potem (za parę lat) może nawet i dalszych... A co Twoim zdaniem mogło by "podleczyć" tak region, jak i Świdnik ekonomicznie? Pozdr., Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: SWIDNIK - PODLUBELSKA WIOSKA 02.08.02, 08:10 Powiem szczerze: koniec kryzysu w całej Polsce. Wydaje mi się, że podczas gdy w większości regionów w Polsce nie jest dobrze, to nie da się gwałtownie rozwijać regionu, który od b. długiego czasu stoi daleko za tymi, które się kiedykolwiek rozwijały. W tym czasie, na tym etapie rozowju Polski, dobrze może być w krainach, które leżą korzystnie gospodarczo i mają tradycje takiego rozwoju. U nas poza oczywiście jak najrozsądniejszą polityką lokalną, gospodarczą chwilowo nie może nagle dziać się super... Mam nadzieje, że jak za parę lat wejdziemy do Unii, to jedno z największych miast przy wschodniej granicy Unii ruszy ostro z kopyta do przodu:) Odpowiedz Link Zgłoś