Dodaj do ulubionych

Pozamykali kościoły

IP: *.lublin.mm.pl 21.03.05, 21:20
Disiaj w przerwie zajęć z braku lepszego zajęcia postanowiłem wybrać się na wycieczkę po lubelskich kościołach. Dawno ich nie odwiedzałem a niegdyś miałem w zwyczaju oglądać kilka pod rząd i porównywać różne style i detale architektoniczne. Odwiedziłem.........dwa pobernardyński i powizytkowski i o zgrozo obydwa były zamknięte na głucho. Dobrze że nie jestem turystą z zagranicy bo bym się srogo Lublinem rozczarował :(
Obserwuj wątek
    • Gość: wisia Re: Pozamykali kościoły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 23:09
      ameryke odkryles...! koscioly juz dawno sa pozamykane... w centrum jedynie
      katedra (nie zawsze) i kapucyni stoja otworem... pozostale mozna ogladac tylko
      z przewodnikiem lub po wczesniejszym uzgodnieniu z zakrystia
      • Gość: H Re: Pozamykali kościoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 12:42
        Gość portalu: wisia napisał(a):

> ameryke odkryles...! koscioly juz dawno sa pozamykane... w centrum jedynie
        > katedra (nie zawsze) i kapucyni stoja otworem... pozostale mozna ogladac
        tylko
        > z przewodnikiem lub po wczesniejszym uzgodnieniu z zakrystia

Albo podczas mszy. Ale jak się msza skończy ma się co najwyżej 2-3 minuty - bo
        stoją nad tobą z kluczami i patrza jak na złodzieja...
        U bernardynów najgorsze jest to, ze na ogół wisi kotara i nawet nie mozna
        popatrzeć na wnętrze przez szybkę. A co to byłby za problem zwołać kilka
        dewotek, dac im identyfikatory (ale by się babcie ucieszyły!) i powiedzieć,
        zeby posiedziały sobie na zmianę w kościele i popilnowały. Albo za parę groszy
        zatrudnic kogos bezrobotnego. Nie trzeba wiele. np. u dominikanów kosciół jest
        otwarty cały czas i ciągle ktoś tam siedzi i pilnuje - podobnie w katedrze. Tak
        samo powinno być jeszcze przynajmniej u karmelitów na Świetoduskiej,
        bernardynów, NMP zwycięskiej i u Św. Ducha.
        Trudno się dziwić, ze zamykają kościoły - zeszłoroczna kradzież aniołków u
        pijarów w Chełmie pokazuje, jak łatwo jest w polskich kościołach coś ukraść -
        ale, jak mówię - wystarczyłoby, zeby ktoś pilnował - to nie kosztuje wiele -
        duuuuużo mniej niż warte sa te skarby, które sa w lubelskich kościołach. A
        odwiedzajacy pewnie by coś i do puszek wrzucili...
        Ja sie juz niestety nauczyłem, ze zabytki sakralne trzeba zwiedzać w niedzielę
        i jeśli na wsi, to przed południem - bo potem wszystko zamknięte na głucho...
        Pozdrawiam!
    • zo_h Re: Pozamykali kościoły 22.03.05, 14:03
      A ja jestem ciekaw jak to jest z możliwoscia fotografowania w obiektach
      sakralnych w naszym regionie. Trzeba zgłaszać chęć robienia fotografii?
      • Gość: H Re: Pozamykali kościoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 10:44
        Ja się nie pytam - raz w katedrze pani która tam siedzi powiedział mi że nie
        wolno, ale że to bardzo miła kobieta, po krótkiej rozmowie pozwoliła mi -
        pokazałem legitymację studenckią (studiuję historię sztuki) i nie było
        problemu.
        Generalnie nie ma żadnych przepisów, które zabraniałyby fotografowanie w
        kosciołach - w niektórych wiszą tabliczki (np. w Mariackim w Krakowie - tam
        jest taka wredna baba, która jak zobaczy w czyimś ręku aparat, to wrzeszczy na
        cały kościół "Nie wolno robic zdjęć!" - a potem łazi za tobą zanim nie
        wyjrdziesz z kościoła. W Leżajsku bernardyni powiedzieli mi, że oczywiście
        zdjęcia można robić, a tabliczki powiesili po to, zeby ludzie nie błyskali na
        chama jak się odprawia - niestety Polacy nie rozumieją, ze wtedy po prostu nie
        wypada - nawet jeśli ktoś jest niewierzący.
        Wydaje mi się, ze z prawnego punktu widzenia nie można zakazać fotografowania w
        kosciele - który jest przecież budynkiem użytecznosci publicznej w pewnym
        sensie.
        Pozdrawiam!
      • hm` Re: Pozamykali kościoły 23.03.05, 23:18
        Zoh widze, ze czesto pojawiasz sie na macierzystym forum. ;];];] Rzadko bywam, ale jak mam czas, to prawie w co drugim watku sie wypowiedziales. ;];] Winszuje. ;]
        pozdr. hm`
    • hm` Re: Pozamykali kościoły 23.03.05, 23:08
      Hm, w Lublinie raz, tez chcialem zwiedzic kosciol, akurat mialem chwilke czasu i tez obszedlem sie smakiem. Sadze, ze jest to jakas zorganizowana akcja... Zapewne jakas lewacka nawalnica ukradla koscielnym klucze....
      pozdr. hm`
      • verbaveritatis Re: Pozamykali kościoły 24.03.05, 00:58
        Nie mamy innych zmartwień? Gratulacje!!!
        • kaz133 Re: Pozamykali kościoły 24.03.05, 05:50
          verbaveritatis napisał:

> Nie mamy innych zmartwień? Gratulacje!!!

No coz!!. Zalezy jak sie na to patrzy.
          Jesli kosciol jest obiektem czysto biznesowym to wszystko zalezy od jego
          wlasciciela.
          Oczywiscie otwarty jest w godzinach biznesu, tj. tzw. Mszy swietej w czasie gdy
          pod dyrekcja wlasciciela tj. xiedza na komende wszyscy wierni wykonuja ten sam
          narzucony rytual....i zaplaca nalezna danine.......
          A co dla tych co chcieliby na osobnosci w swiatyni dla Boga przeznaczonej,
          wlasnie z tym Bogiem indywidualnie porozmawiac...........?????
          Ktos moze powiedziec ze Bog jest wszedzie........i ma racje. W takim razie po
          co do kosciola zagladac......?????

Przed kilku laty wizytowalem uczelnie stanowa w Trenton, New Jersey.
          Jednym z zwiedzanych obiektow bylo pomieszczenie przeznaczone na cel religijny
          bez wzgledu na wyznanie. Ktokolwiek ma potrzebe na medytacje, osobista rozmowe
          z Bogiem to wlasnie miejsce bylo przeznaczone na ten cel.....
          • janbezziemi Re: Pozamykali kościoły 24.03.05, 10:32
            Od koscielnych dzwonków wolę spiew skowronków. Cos w tym rodzaju napisał poeta
            lubelski.
        • Gość: H Re: Pozamykali kościoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:34
          verbaveritatis napisał:

> Nie mamy innych zmartwień? Gratulacje!!!
          To nie takie mało istotne, jakby się mogło wydawać - jeśli już ktoś przyjedzie
          i będzie chciał coś zwiedzic - to nic z tego - i co? Więcej się nie pojawi i
          znajomym też beędzie mówił, ze nie warto, bo i tak nic nie zobaczycie...
          • Gość: lolo Re: Pozamykali kościoły IP: *.lublin.mm.pl 24.03.05, 13:22
            Tylko koscioly sa w miastach ciekawe? Ja bylem we Lwowie w kilku za władzy
            poprzedniej. Zwiedziłem tak Muzeum Ateizmu. Ciekawe! Choc,przyznam,smieszne...
            • Gość: H Re: Pozamykali kościoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:05
              Gość portalu: lolo napisał(a):

> Tylko koscioly sa w miastach ciekawe? Ja bylem we Lwowie w kilku za władzy
              > poprzedniej. Zwiedziłem tak Muzeum Ateizmu. Ciekawe! Choc,przyznam,smieszne...
              Nie tylko kościoły sa w miastach ciekawe - ale jeśli w jakimś mieście jest ich
              (zabytkowych) trzydzieści i na dodatek to głównie one stanowią o niespotykanej
              gdzie indziej architekturze miasta - to sa jedną z najważniejszych atrakcji.
              Więcej zabytkowych kosciołów niz w Lublinie jest w Polsce tylko w Krakowie,
              Warszawie i Wrocławiu. Nawert w Gdańsku i Poznaniu jest mniej. We Lwowie jest
              mniej więcej tyle co w Lublinie.
              Pozdrawiam!
              • folkatka Re: Pozamykali kościoły 24.03.05, 22:57

Jako osoba wierząca napiszę że kościół powinien byc otwarty stale - bo po to
                jest. A jeżeli stoi zamkniety to jest to patologia. Racje ma H - ich pilnowanie
                niewiele by kosztowało!
                • Gość: H Re: Pozamykali kościoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 11:25
                  W wielu miejscach juz tak jest - np. w Sulejowie siedzi sobie jakiś starszy pan
                  i obserwuje wychodzących, a jesli ktoś poprosi otwiera kapitularz. To naprawdę
                  nie wymaga wiele wysiłku organizacyjnego i finansowego. Są miejsca, gdzie
                  ludzie sa tak goscinni, ze jak tylko koscielny zauważy że ktoś przyjechał, to
                  przychodzi z kluczami - w ten sposób udało mi sie obejrzeć koscioły w Starym
                  Gródku (koło Zwolenia) i w Imielnie w Świętokrzyskiem. W ten sposób jeszcze
                  parafia zarabia - bo na ogół kościelny ma przy sobie jakis kalendarzyk
                  parafialny z fotkami kościoła itp., za co wypada zostawić jakąś monetkę ofiary.
                  Pozdrawiam!
                  • terraincognita Re: Pozamykali kościoły 26.03.05, 12:37
                    A w Wiedniu noca sa zamkniete dworce kolejowe...
    • Gość: dr Re: Pozamykali kościoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 13:46
      A w Mediolanie większosć restauracyjek ma przerwę obiadową;-) Akurat wtedy,
      kiedy ludziom chce sie jeść:-)
    • Gość: Abel Re: Pozamykali kościoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 23:58
      A w Lublinie juz nascie lat temu zamkneli Dworzec Polnocny i
      biora sie za szkoly i przedszkola....... Zamkneli tez Fabryke i
      Odlewnie kazdy lubelak wie jaka........... Powini tez zamknac
      wielu ,ktorzy za to odpowiadaja ! A koscioly fabryczki sukienkowych
      zamykane sa bo plebs siega po swietosci zamiast sie modlic. Czy
      slusznie uwazam ze NIE! Ale bezpiecznie!Nie kazdy potrafi sie modlic
      chorem i do taktu .Pokazal nam przepieknie papiez jak gleboko mozna
      przezywac modlitwe w ciszy i spokoju ,podziwiac architekture wnetrze
      swiatyni i slyszec wlasne mysli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka