inspiracja1 08.12.05, 23:54 dzięki waszemu forum wybor imienia dla dziecka nie jest juz takim problemem. zwróciliście mi uwagę na dość itotne rzeczy. na dzień dzisiejszy definitywnie zrezygnowaliśmy z Anny i Marii, zostaliśmy przy Franciszku. spodobala nam się Łucja więc kto wie, może już tak zostanie )) oba imiona mają odpowiedniki anglojęzyczne co też nam się podoba. jak mogę jeszcze o coś prosić: jakie zdrobnienia przychodzą wam do głowy (mówimy o Łucji i Franciszku)? dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trissie Re: dziękuję :) 09.12.05, 11:15 Znam kilka małych Łucji, rodzice zdrabniaja to imię Lusia lub Luśka najczęściej, a starsze siostry pewnej dwulatki Łucji mówią do niej Lucy Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: dziękuję :) 09.12.05, 11:32 Znam Łucję na którą wszyscy mówią Lutka. Natomiast Franciszek zdrabnia się na: Franek, Franio, Franuś, a reszta na pewno wyjdzie w praniu . Byleby tylko na "franca" nikt nie zdrabniał . Odpowiedz Link Zgłoś
inspiracja1 Re: Jak jest Lucja po angielsku? nt. 09.12.05, 18:13 jeżeli to z braku polskich znaków chodziło ci o Łucję to podaję: W innych językach: łac. Lucius, Lucia, Lucilla niem. Lucius, Lucianus, Lucia, Lucie ang. Lucian, Lucia, Lucy wł. Luciano, Lucia fr. Lucienne węg. Lucián Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: Jak jest Lucja po angielsku? nt. 10.12.05, 16:00 strasza pani u nas w rodzinie to Łucia a Franciszek to dla mnie przede wszystkim Franio a kolezanka do meza mowi Franuszek, urocze! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: dziękuję :) 09.12.05, 15:15 Łucja to piękne imię, takie eleganckie. Jeśli chodzi o zdrobnienia, możliwości średnie: mnie podoba się Łusia, słodko i sympatycznie, może być też Łucyjka czy Łuśka. Odpowiedz Link Zgłoś