Dodaj do ulubionych

Byłem dziś na dziwnej Mszy

IP: *.net / *.pl 08.04.05, 18:45
Dziś, w dniu pogrzebu Papieża byłem na dziwnej Mszy. Mówi się o niej
trydencka, jak się dowiedziałem. Jest po łacinie, ale nie to jest
najważniejsze. Jest jakaś... majestatyczna, pełna Misterium. Gdy kłeczałem w
wypełnionym kościele Ducha Świętego, uświadomiłem sobie, że taką Mszę
odprawiał zmarły Papież jako prymicyjną, no i potem przeez dłygi okres swego
kapłańskiego życia. Chciałbym częściej w niej uczestniczyć. czy ktoś wie, czy
to było wyjątkowo, że taka Msza była, czy odprawia się ją częściej? Kiedy?
Gdzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm... Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 19:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=22461102&v=2&s=0
    • Gość: przyjdź proszę Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:12
      Każdej niedzieli o godzinie 15 u Sw. Ducha.
      Pomocne mogą okazać się informacje ze strony www.msza.net
      • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 08.04.05, 20:26
        Dziękuję, przyjdę na pewno. To było wielkie przeżycie.
    • Gość: Bruns Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 08.04.05, 20:38
      Przecież taka msza jest zakazana od soboru II!
      • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:56
        Drogi Brunusie,pomimo zmian w liturgii nie została ona NIGDY zakazana, papież
        i święty Pius V pisał w Bulli prolongującej mszał trydencki "Jeśli ktokolwiek
        by ośmielił się probować podnieśc nań rękę, niech mu będzie wiadomo, iż narazi
        się na gniew Wszechmogącego Boga oraz Świętych Apostołów Piotra i Pawła. " Zaś
        Jan Paweł II w liscie "Ecclesia Dei" z 1988 r tak pisał do biskupów ""wszędzie
        należy uszanować nastawienie tych, którzy czują się związani z liturgiczną
        tradycją łacińską, poprzez szerokie i wielkoduszne zastosowanie wydanych już
        dawniej przez Stolicę Apostolską zaleceń, co do posługiwasnia się Mszałem
        Rzymskim według typicznego wydania z roku 1962."

• Gość: MH Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 21:50
          Określenie tej mszy mianem dziwnej jest dziwne, choć jej odbiór przez autora
          wątku imteresujący. Napisałem, że jest dziwne bo to jest nie "dziwna" msza
          tylko Msza Wszechczasów ustanowiona przez Święty Sobór Trydencki, to msza
          naszych dziadów i pradziadów
          • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 08.04.05, 22:03
            Acha! Dla mnie dziwna, bo pierwszy raz byłem. Ale będę już chodził. I
            przyprowadzę znajomych. Wszystkich zachęcam, by przyprowadzili znajomych. A
            gdzie można się w takie książeczki zaopatrzyć, jak niektórzy mieli? Chyba z
            tłumaczeniem na polski czy cóś?
            • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 22:10
              To są modlitewniki z polskim i łaćińskimi tekstami celebry, oprócz tego są w
              nim pieśni polskie i łaćińkie, tak samo i modlitwy oraz rozważania drogi
              krzyżowej. Ja swój kupiłem w księgarni na 3 maja 22, gdzie indziej ich nie
              widziałem. z resztą w jej dzrzwiach wisi plakt informujący o tym,że masza jest
              w każdą niedzielą o godzinie 15.
              • Gość: radek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 212.182.107.* 08.04.05, 22:27
                Modlitewniki można otrzymać również przed Mszą przychodząc do zakrystii...

www.msza.net

AMDG!
                • Gość: również Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 08.04.05, 22:30
                  Również można kupić w księgarni na 3-go maja 22
                • Gość: Rex Msza Święta Wszechczasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 22:46
                  Msza Święta Wszechczasów jest sprawowana również w kaplicy Bractwa św.Piusa X
                  znajdującej się przy al.Kraśnickich 46. W każdą niedzielę o godz.13 (przed Mszą
                  Różaniec), oraz w każdy pierwszy piątek miesiąca o godz.18. Gorąco polecam!
                  Jeśli jest Pan zaintersowany pogłębieniem wiedzy nt. Mszy św. Trydenckiej
                  polecam ciekawe lektury m.in. ks.Roberta Madera "Msza św.-serce naszej Wiary",
                  ks.F.Cozela "Msza święta" oraz M.Daviesa "Liturgiczne bomby zegarowe". Ksiązki
                  można nabyć w księgarni Te Deum (www.tedeum.pl). Mozna tam również nabyć
                  elegancki Mszalik w twardej oprawie do Mszy Trydenckiej z tłumaczeniem polskim.
                  • Gość: REXI Re: Msza Święta Wszechczasów IP: *.net / *.pl 08.04.05, 23:11
                    Wszystkie te książki są też w księgarni na 3go Maja 22.
    • Gość: Tom Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 212.182.32.* 08.04.05, 22:35
      Ja też bylem dzisiaj na tej Mszy św. i tez jestem pod wrażeniem. To bardzo
      piękna liturgia, pełna czci i powagi. Szkoda, że nie byli moi znajomi ale skoro
      co niedziele jest sprawowana ta liturgia to napewno bede przychodził. Dobrze,
      że to doświadczenie tej liturgi nastapiło akurat w tym szczególnym dniu, dniu
      pogrzebu Ojca Świętego.
      • pbd2 No ładnie, ładnie! 09.04.05, 09:47
        No ładnie ładnie, jak by powiedział Jan Paweł II! Umarł Papież, który nawet w
        testamencie poprosił o kontynuowanie reform soborowych, a tu ludziska wpadli w
        taki nastrój, że im się mszy trydenckiej zachciewa!
        A tak serio, to ta msza trydencka rzeczyweiście musiała być w jakimś sensie
        bardziej misteryjna od dzisiejszej. Nie wiem, czy soborowi reformiści nie
        pospieszyli się za bardzo, zmieniając aż tak rytuały, w końcu oprawę można było
        zachować, wprowadzając tylko pewne nowe elementy i zmieniając łacinę na języki
        narodowe, bo to jednak chyba po prostu było konieczne. człowiek - również ten
        niewykształcony, musi rozumieć, co się dzieje podczas nabożeństwa, i jeżeli
        Kościół ma być również Kościołem ubogich i zepchniętych na margines, to musi do
        nich mówić w języku im dostępnym. mam wrażenie, że katolicka Msza św. została
        jakoś tak sprotestantyzowana w formie. Ale Duch wieje, jak chce. Może to ma być
        takie sprawdzenie nas, katolików, czy nie odejdziemy, jak nam się msza będzie
        mniej podobała? Może likwidacja bogatej oprawy ma sprawić, że zobaczymy w
        kościołach Boga, a nie dym kadzidła?
        Podobno w Polsce i tak obrzędy kościelne i różnego rodzaju nabożeństwa
        odprawiane są w dużo bardziej "tradycyjnym" stylu niż na Zachodzie,
        przynajmniej tak mówią ludzie, którzy tam byli i wybrali się do kościoła.
        Drobne zmiany oprawy nabożeństw zdarzają się co jakiś czas, zobaczymy, jaki
        pogląd będzie miał na to nowy papież, ale do przedsoborowego rytu i łaciny
        raczej chyba nie wrócimy.
        • Gość: Rex Re: No ładnie, ładnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 10:15
          autorem nowej Mszy (Novus Ordo Missae) był abp.H.Bugnini, który stworzył ją w
          konsultacji z 6 protestanckimi pastorami. Została ona wprowadzona w 1969r. Jego
          głównym celem było maksymalne upodobnienie Mszy katolickiej do obrządków
          protestanckim. Sam abp.Bugnini został usunięty w 1975r. z Watykanu przez Pawła
          VI za przynależność do masonerii i zmarł w Iranie w 1981r.
          • Gość: radek Re: No ładnie, ładnie! IP: 212.182.107.* 09.04.05, 12:08
            O. Pierre Blet SJ, profesor rzymskiego Gregorianum i ekspert w sprawie
            beatyfikacji papieża Piusa XII (jego książka na temat zachowania papieża w
            czasie wojny ukazała się także w Polsce) wypowiedział się m.in. w sprawie
            aktualnych zagadnień kościelnych. Na pytanie, czy głównym problemem w zawarciu
            ugody między Rzymem i lefebvrystami jest akceptacja tradycyjnej Mszy,
            odpowiada: „Nie sądzę. Kardynałowie z Kurii, i to nie najmniejsi, byliby gotowi
            zaakceptować Mszę św. Piusa V. Niektórzy odprawiali ją nawet publicznie. Sam
            Papież odprawiał tę Mszę w czasie swych ostatnich wakacji. Jeden ze
            wspomnianych kardynałów miał powiedzieć, jak mi mówiono, że w pewnym mieście na
            Bliskim Wschodzie, gdzie był na misjach, Mszę odprawiano w dziesięciu różnych
            obrządkach. W takim razie, mówił dalej, dlaczego nie zaakceptować tego, żeby
            były na Zachodzie dwa ryty? Kuria jest gotowa do ustępstw w tej sprawie"./"
            A poza tym przypomnijcie sobie ostatnie spotkania z Janem Pawłem II jak często
            nawiązywał do Tradycji, do swojej pierwszej Mszy Św. (chociażby podczas
            spotkania w Wadowicach)...
            • Gość: Andrzej Re: No ładnie, ładnie! IP: *.net / *.pl 10.04.05, 11:42
              Na szczęście ten stary ryt sprawowany w nieznanym już dziś nikomu języju, w
              sposób niezrozumiały, martwy,został zakazany dziś.
              • Gość: integrysta Re: No ładnie, ładnie! IP: 212.182.107.* 10.04.05, 12:57
                Waść nie kłam, skoro nie masz pojęcia o czym mówisz...
                I tak:
                Sobór Watykański II KONSTYTUCJA O LITURGII ŚWIĘTEJ :
                KL 36. §1. W obrzędach łacińskich zachowuje się używanie języka łacińskiego,
                poza wyjątkami określonymi przez prawo szczegółowe.

W wywiadzie dla pisma „Action Française" (25 IV - 15 V) o. Pierre Blet SJ,
                profesor rzymskiego Gregorianum i ekspert w sprawie beatyfikacji papieża Piusa
                XII (jego książka na temat zachowania papieża w czasie wojny ukazała się także
                w Polsce) wypowiedział się m.in. w sprawie aktualnych zagadnień kościelnych. Na
                pytanie, czy głównym problemem w zawarciu ugody między Rzymem i lefebvrystami
                jest akceptacja tradycyjnej Mszy, odpowiada: „Nie sądzę. Kardynałowie z Kurii,
                i to nie najmniejsi, byliby gotowi zaakceptować Mszę św. Piusa V. Niektórzy
                odprawiali ją nawet publicznie. Sam Papież odprawiał tę Mszę w czasie swych
                ostatnich wakacji. Jeden ze wspomnianych kardynałów miał powiedzieć, jak mi
                mówiono, że w pewnym mieście na Bliskim Wschodzie, gdzie był na misjach, Mszę
                odprawiano w dziesięciu różnych obrządkach. W takim razie, mówił dalej,
                dlaczego nie zaakceptować tego, żeby były na Zachodzie dwa ryty? Kuria jest
                gotowa do ustępstw w tej sprawie"./"

• Gość: PM Re: No ładnie, ładnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:06
                cóż, ten kto twierdzi, "stary ryt sprawowany w nieznanym już dziś nikomu
                języju, w sposób niezrozumiały, martwy,został zakazany dziś." ma problemy z
                zrozumieniem języka polskiego bowiem powyżej cytowane są aktualne dokumenty
                kościoła na tem temat, zaś w konstytucji o liturgii Sobór Watykański II
                dopuścił jedynie możliwość sprawowania liturgii w jezyku narodowym, to co w
                domumentach soborowych miało być wyjtątkiem stało się praktyką.ALE NIE ISTNIEJ
                ŻADEN DOKUMENT STOLICY APOSTOLSKIEJ ZAKAZUJĄCU MSZY "TRYDENCKIEJ". Co więcej w
                pażdzierniku zeszłego roku Jan Paweł II erygował na prawach apostolatu
                papieskiego tj. nie podlegającego biskupowi miejsca) Instytut św. Filipa
                Nareusza w Berlinie. Instytut ten stawia sobie za cel pielęgnowanie tradycyjnej
                liturgii rzymskiej. Za aprobatą i w imieniu Ojca św. stosowny dekret podpisał
                kardynał Dario Castrillon Hoyos, prefekt Kongregacji ds. Duchowieństwa i
                przewodniczący Komisji Pontyfikalnej Ecclesia Dei. Więcej o tym Instutucie na
                www.institut-philipp-neri.de. Znane są również świadectwa o odprawianiu
                Mszy "Trydenckiej" przez Jana Pawła II w czasie prywatnych rekolekcji.

• Gość: radek Re: Bzdura IP: 212.182.107.* 10.04.05, 13:09
                Jaki jest status prawny Mszy Trydenckiej w Kościele współczesnym?

Odpowiedzi na to pytanie udzielił Kardynał Alfons Maria Stickler z Watykanu:

"Papież Jan Paweł II w 1986 r. postawił komisji złożonej z dziewięciu
                kardynałów dwa pytania. Po pierwsze, czy papież Paweł VI lub inna prawowita
                władza prawnie zabroniła powszechnej celebracji Mszy trydenckiej obecnie? To
                pytanie Papieża skierowane zostało także do kardynała Benelliego [głównego
                odpowiedzialengo za reformę liturgii] (...) On nie odpowiedział ani tak, ani
                nie. Dlaczego? On nie mógł powiedzieć: 'Tak, papież zabronił', bowiem papież
                nie mógł zabronić Mszy, która była od początku ważna i obowiązująca, i która
                była Mszą tysięci świętych i wiernych. (...) Odpowiedź dana przez pozostałych
                ośmiu kardynałów brzmiała, że Msza św. Piusa V nigdy nie była zakazana. (...)

Drugie pytanie było bardzo interesujące: 'Czy biskup może zabronić księdzu o
                dobrej opinii celebrowania Mszy trydenckiej? Dziewięciu kardynałów zgodziło się
                jednomyślnie, że żaden biskup nie może zabronić żadnemu katolickiemu księdz
                odprawiania Mszy trydenckiej. Nie ma oficjalnego zakazu i myślę, że Papież
                nigdy nie wydałby oficjalnego zakazu."
    • Gość: ola Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.chello.pl 09.04.05, 20:28
      zatem do jutra...
      • folkatka Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 09.04.05, 21:45

A ja lubię Mszę Posoborową, może to kwestia przyzwyczajenia, ale odpowiada mi
        ksiądz przodem do wiernych, przekazywanie znaku pokoju i ogólnie...Msza
        Trydencka toi dla mnie ciekawostka, fajnie jest raz na jakiś czas przyjść, ale
        gdybym miała chodzić codziennie, czy nawet co tydzień - O NIE! Natomiast Bractwo
        Piusa X to schizmatycy (mówiąc tradycyjnym językiem Koscioła, ale wy jako
        miłosnicy tradycji nie powinniście się obrazić). Łącznośc z Rzymem zachowało
        Bractwo św. Piotra.
        • Gość: Dr Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 14:22
          Właśnie wychodzę na "dziwną mszę" i jakoś się wcale nie czuję dziwakiem:)
    • Gość: Watykan Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 10.04.05, 22:12
      papież odprawiał mszę po polsku, a wy się kłócicie. Dla mnie nie ma różnicy.
      Choćnigdy nie doświadczyłem tej waszej dzwnej mszy, to jednak lubię gitary.
      • Gość: radek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 212.182.107.* 10.04.05, 22:27
        1. To nie jest nasza Msza, ale Msza Kościoła Świętego.
        2. Gitara nie jest instrumentem liturgicznym i nie ma dla niej miejsca w
        kościele!!! Nie wolno wykonywać części stałych na gitarze! Jest to nadużycie.
        Zachęcam to lektury instrukcji o nadużyciach Redemtoris Sacramentum wydanej w
        zeszłym roku przez Watykan.
        • Gość: gita Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 10.04.05, 22:48
          PAPAIEŻ ZMARŁY GRAŁ NA GITARZE I SIĘ CIESZYŁ. MAM W NOSIE WASIE GREGORIAŃSKIE
          ŚPIEWY pAPIEŻ MNIE POPARŁ.
          • Gość: chochlik Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.lublin.mm.pl 11.04.05, 11:52
            Fragment biografii. Wspomnienia z roku szkolnego 1938/39 Miukołów.
            "Aula i kaplica szkolna zajmowały jedno pomieszczenie o wysokosci dwóch
            kondygnacji z galerią na której znajdowaly się organy i na której spiewał chór
            uczniowski. Gdy kaplica miała opełnić funkcję auli, ołtarz zasłaniano kotarą.
            Msze szkolne odbywały się w każdą niedzielę. Przychodzili na nie również
            mieszkańcy z najbliższej okolicy. Do mszy służyli uczniowie klas licealnych.
            Lubiłam łacinę i melodię modlitw i pieśni w tym języku, a takze zapach
            kadzidła. Lubiłam dobrodusznego księdza katechetę."
          • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 15:49
            W pażdzierniku zeszłego roku Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny
            Sakramentów opublikowała dokument zawierający PROPOZYCJE związane z obchodami
            Roku Eucharystii.
            Dokument nosi tytuł „Rok Eucharystii: wskazania i propozycje”. Zachęca on
            do (m.in.) podnoszenia znajomości łaciny, wskazując na konieczność łacińskich
            modlitw i śpiewu, szczególnie gregoriańskiego, zwłaszcza w domach formacyjnych
            i seminariach. By zdobyć "pewną znajomość łaciny i śpiewu gregoriańskiego, aby
            móc modlić się i śpiewać w tym języku, kiedy trzeba, nawiązując do tradycji
            modlącego się Kościoła" – czytamy w dokumencie.
            Zatem czy Paież cię poparł?
            • Gość: Dr Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:57
              interesujące, dokumenty Kościoła zamknęły niemerytoryczne komentarze
              modernistów
              • Gość: zainteresowany Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 212.182.32.* 12.04.05, 17:29
                Mam pytanie.
                Czy na tej Mszy św. śpiewnae sa Chorały Gregoriańskie?? Bardzo interesuje mnie
                ta muzyka i bardzo chętnie przyszdłbym posłuchać??
                • Gość: Buns Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 12.04.05, 17:37
                  Są śpiewane. Tylko mało ludzi to zna. Potrzeba fachowców.
                  • Gość: zainteresowany Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 212.182.32.* 13.04.05, 09:14
                    szkod, że zakonnicy porzucili tę piękna praktyke. Naprawde szkoda. Oni byli w
                    tym fachowcami.
    • Gość: tom Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 212.182.107.* 16.04.05, 21:38
      jutro niedziela...
    • Gość: już niedziela Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:45
      już niedziela ;)
      drogi Tomaszu, dziś we mnie masz zastępcę
      • Gość: kamila Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.it-net.pl 24.04.05, 20:04
        i co byliscie?
        • komentator1928 Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 24.04.05, 20:22
          W naszym mieście można zaobserwować na Mszy sprawowanej w rytcie
          tzw. "trydenckim" bardzo ciekawe zjawisko: w kościele głównie młodzież,która
          przeciez nie wychowała się na tej mszy.Zatem niej jest to jakiś skansen.
          A wszystkim,którzy deprecjonują tą mszę pragnę napisać,że Jego Świątobliwość
          Benedykt XVI jeszcze jako kardynał był gościem na święceniach w seminarium w
          Wigratzbad. Jest to placówka formująca kapałanów,którzy swe powołanie pragną
          realizwac w tym rycie. Oto adres strony na której mozna obejrzec zdjęcia z
          wizyty obecnego Benedykta XVI w tym seminarium: W naszym mieście można
          zaobserwować na Mszy sprawowanej w rytcie tzw. "trydenckim" bardzo ciekawe
          zjawisko: w kościele głównie młodzież,która przeciez nie wychowała się na tej
          mszy.Zatem niej jest to jakiś skansen.
          wizyty obecnego Benedykta XVI w tym seminarium: W naszym mieście można
          zaobserwować na Mszy sprawowanej w rytcie tzw. "trydenckim" bardzo ciekawe
          zjawisko: w kościele głównie młodzież,która przeciez nie wychowała się na tej
          mszy.Zatem niej jest to jakiś skansen.
          wizyty obecnego Benedykta XVI w tym seminarium:
          www.fssp.org/en/photos2.htm
          • komentator1928 Benedykt XVI a tradycja 24.04.05, 20:33
            zapomniałem dodać, że obecny Benedykt XVI w dniach 22-24 lipca 2001 był
            uczestnikiem dni Liturgicznych w tradycjonalistycznym opactwie(tj, sprawującym
            swą liturgię tak jak na owej "dziwnej mszy" opisywanej na tym forum. miało to
            miejsce we Francji u Benedyktynów w Fontgombault
          • Gość: nie wiem Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 23:19
            Jakaś dziwna ta młodzież. W ławkach sami smutni panowie, kobiet i dzici brak.
            Albo bezdzietni kawalerowie ;) albo tradycyjnie - żony przy dzieciach i garach.
            • Gość: bonus Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 24.04.05, 23:35
              No, może ci kawalerowie nie smutni, a skupieni po prostu, pochłonięci
              Misterium. Niektórzy chodzą z narzeczonymi, inni z żonami. Msza piękna, i
              pewnie dla wielu owocna. Jednak młodzież dominuje, choć są i strasi. A wśród
              młodzieży chłopcy i dziewczęta. To pocieszające.
          • Gość: ważny Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 04.05.05, 20:38
            Spadówa!
    • Gość: Jarek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 26.04.05, 10:12
      To dziwne, że takie Msze się odprawiają, kiedy nikt nic nie rozumie, a ksiądz
      stoi tyłem. Nigdy bym nie chciał być na takiej Mszy.
      • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 11:20
        Zaręczam,że wierni wszystko rozumieją.
      • Gość: kundel 1 Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.autocom.pl 15.09.05, 11:58
        To nie ksiadz stoi tylem, tylko wszyscy razem stoja przed oltarzem i
        Tabernakulum (versus dominem).
        • Gość: kundel 1 Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.autocom.pl 15.09.05, 12:02
          Powinno byc:versus Dominem, przepraszam
          • Gość: Kris Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.chorzow.n4a.pl 15.09.05, 13:13
            Powinno być: versus Dominum
    • Gość: Paweł Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 12:25
      Może ta Msza powróci do Kościoła, będzie odprawiana powszechnie... Jakież by to
      było piękne.
    • Gość: Fasolka Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.05.05, 14:45
      Kiedy bylam mala dziewczynka i rodzice posylali mnie jeszcze do kosciola,
      wszystki msze byly odprawiane po lacinie. Male dzieci klepaly te modlitwy
      czytajac je z takich wielkich kart zawieszonych na scianie, na ktorych to
      kartkach tekst byla pracowicie przez kogos wykaligrafowany. Pamietam,ze litery
      mialy kolor fioletowy. Ksiadz stal obok tych kart i w odpowiednim momencie je
      zmienial. Do kosciola bardzo szybko przestalam chodzic, ale msze po lacinie
      moge wyklepac w srodku nocy. Nowych tekstow nie znam, msza jest dla mnie nudna
      i to sciskanie rak mnie brzydzi. Na msze trydenckie chodze czasami z
      sentymentu, nowych posoborowcy nie cierpie. A ak przy okazji to zal mi
      malowidel w kosciele garnizonowym, ktore moglam godzinami kontemplowac jako
      dziecko. Beznadziejnie zniszczone przez "renowacje". Tak jak i inne czesci
      kosciola. Szkoda.
      • Gość: Paweł Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 02.05.05, 22:30
        Życzę Ci, żebyś odkryła Chrystusa, Który w tej Mszy się za Ciebie ofiarowuje.
        Chodzisz z sentymentu - myślę, że On Cię tam prowadzi, byś okdryła Go i Jego
        miłość do Ciebie. A ściskanie rąk i te renowacje - rzeczywiście, odstręczają.
        Pozdrowienia.
    • jck.x Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 02.05.05, 22:49
      dziwne, prawie identyczny post o "dziwnej mszy" widziałem na forum warszawskim.
      ten wątek aż razi sztucznością ! w każdym razie, pax vobiscum , domini et domine! uczyłem się łaciny kilka lat, ale nie jakoś nie tęsknię ;)
      • Gość: Paweł Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 02.05.05, 22:56
        Tu nie chodzi o łacinę, ale o świętość liturgii, o Ofiarę i Misterium. Benedykt
        XVI pisał, że to straszna strata dla Kościoła, iż zniknęła Msza Wszechczasów.
        Spowodowało to upadek pobożności, kryzys kapłaństwa.
        • folkatka Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 02.05.05, 23:30

Nie można winić mszy posoborowej za spadek powołań do kapłaństwa itp. rzeczy.
          Reformy Vaticanum II miały przyblizyć Kościół do współczesnego świata, i wydaje
          mi się że spełniły swoje zadanie. Szczerze powiem - zbłakana ze mnie owieczka i
          nie wiem czy mogłabym sie przekonać do rytu przedsoborowego. Nowa liturgia jest
          mi bliższa, jakas taka cieplejsza, i tyle.
          • Gość: Paweł Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 02.05.05, 23:36
            Kard. Ratzinger nie napisał tych słów od tak sobie. Widocznie rzecz przemyślał
            i, jako znawca liturgii, wie, co mówi. Owszem, Kościół poprzez uproszczenie
            rytułałów, obniżenie wymagań moralnych, etc. miał przyciągnąć pogan do świata,
            stało się jednak inaczej. tam, gdzie najintensywniej wprowadzano zmiany
            soborowe (kraje Beneluxu, Francja, Niemcy, USA) kościoły zaczęły świecić
            pustkami, spadły powołania, wielu porzuciło stan duchowny, a Kościół utracił
            żarliwość. Przed Soborem Holandia miała najwięcej misjonarzy, dziś, po tym
            przybliżaniu Kościół tam nie istnieje właściwie. W innych krajach też.
            • folkatka Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 18.05.05, 16:11
              Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Kard. Ratzinger nie napisał tych słów od tak sobie. Widocznie rzecz
              przemyślał
              > i, jako znawca liturgii, wie, co mówi. Owszem, Kościół poprzez uproszczenie
              > rytułałów, obniżenie wymagań moralnych, etc. miał przyciągnąć pogan do
              świata,
              > stało się jednak inaczej. tam, gdzie najintensywniej wprowadzano zmiany
              > soborowe (kraje Beneluxu, Francja, Niemcy, USA) kościoły zaczęły świecić
              > pustkami, spadły powołania, wielu porzuciło stan duchowny etc.
              0000000000000000000000000000000000
              A niw wydaje Ci sie ze inne są tego przyczyny...Odwrót od Koscioła zaczął sie
              w XIZX wieku, kiedy ten był jeszcze b. konserwatywny. Mało kto dzis pamieta że
              w IIpoł. XIX wieku obciachem w wielu środowiskach było przyznanie się do bycia
              katolikiem. To o czym piszesz jest konsekwencją postawy KoŚcioła w pewnych
              tematach, jak np. etyka seksualna. Czy myslisz, że byłoby lepiej, gdyby
              obowiązywała stara liturgia!!! Nawiasem mówiac - JP II był jednym z architektów
              zmian soborowych, warto pamietać o takim drobiazgu.
          • Gość: Paweł Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 02.05.05, 23:40
            Liturgia nie ma być "cieplejsza", tylko święta. Atmosfera to na wiecach jest
            ważna, albo w gronie przyjaciół. Tu w centrum ma być Boska Ofiara, a nie
            wspólnotowe przeżywanie.
    • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 03.05.05, 21:50
      Niech wszyscy chodzą!
      • Gość: poszukujacy Bardzo ciekawy post. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:48
        Od jakiegos czasu sie tym interesowalem. Cos w tym jest, ze nowoczesnosc nie wyszla na dobre Kosciolowi czasem. A Msza Wszechczasow rzeczywiscie ma cos w sobie. Dziekuje autorowi postu za przypomnienie mi tego.
        • Gość: www Re: Bardzo ciekawy post. IP: *.net / *.pl 05.05.05, 01:01
          Nic nie ma w sobie.
          • Gość: PM dziś uroczystość św. Stanisława IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:05
            Dziś msza święta w rycie trydenckim odbędzie się o godzinie 18 w kościele pw.
            Ducha Świętego!!!!!!
            • Gość: PM Re: dziś uroczystość św. Stanisława IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:30
              zapomniałem dodać, z msza będzie dziś sprawowana jako uroczystość Św.
              Stanisława męczennika przeniesiona z dnia wczorajszego
    • Gość: wielki_wuj Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:07
      A ja byłem w sobotę na dziwnej mszy. Kumpel się chakjtał, a ksiądz komunię
      dawał jako kostki chleba łyżeczką do ust. Msza byłą w cerkiewce w skansenie
      • Gość: bonus Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 11.05.05, 14:59
        Toś miał przeżycie!
        • wielki_wuj Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 11.05.05, 22:32
          Ale brali tylko prawosławni/unici. Żeby było śmieszniej kumpel był katolik,
          panienka prawosławna, a ksiądz unita
          • Gość: DM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:08
            obrządek unicki jest prawowiernym obrządkiem katolickim
            • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:17
              Dzisiejsza msza trydencka w kościele pw. Ducha Świetego w uroczystość Zesłania
              było coś niesamowitego!!!! Te śpiewy, ta powaga. Dostojeństwo Kościoła w pełnej
              krasie!!!!
              • Gość: uczi Wrażenia słuchowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:23
                Męski głos jast bardzo potrzebny! Przydałoby się kilku panów na chórze
                muzycznym.
    • Gość: wojtuś Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 17.05.05, 22:17
      A chodź na normalną i nie zwierzaj się w internecie. Kogo to obchodzi?
      • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:47
        śadząc po ilości wpisów obchodzi
        • Gość: Piotruś Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:30
          A i tak coraz więcej ludzi chodzi na tę Mszę, nie tylko w Lublinie. I będzie
          odprawiana na Światowych Dniach Młodzieży. Ot co.
          • Gość: Wiki Nie tylko Lublin, ale i Antypody IP: *.vic.bigpond.net.au 30.07.05, 00:46
            Witam, ja od ilus miesiecy uczetnicze w Mszy Wszechczasow w Australii. Kilka
            tygodni temu mielismy pieciolecie Bractwa Sw Piotra w naszym miescie. Z tej
            okazji byla szczegolnie uroczysta msza - w pieknej katedrze, spiew cudny,
            wszystko przygotowane na tip top, a odprawial ja arcybiskup. Wszystko
            wspolgralo ze soba: miejce, muzyka i oczywiscie to, co dzialo sie w centrum -
            na otlarzu, nie dalo sie nie poczuc, ze jest sie w srodku misterium.
            www.latinmassmelbourne.org/photos.htm niestety zdjecia nie oddaja
            atmosfery, a tylko wydarzenia.
            I niech nikt nie mowi, ze to msza zakazana, odprawiana jest wprawdzie znacznie
            rzadziej niz ta w nowym rycie, ale rozniez przez biskupow, a papiez Benedykt
            XVI tez ja odprawial jako kardynal (JPII podobno tez, choc nie bylam, nie
            widzialam i zdjec nie mam - choc oczywiscie o czas pontyfikatu, bo na tycie
            tyrydenckim sie wychowal i odprawiam przez wiele lat wlasnie takie msza, w tym
            swoja pierwsza prymicyjna).
            Nawiasem dodam, ze w mszach uczestniczy sporo ludzi i choc sa oni w roznym
            wieku to przewazaja 25-35 letni z dziecmi. A prawie kazdego tygodnia widac nowe
            twarze, ktore po nie znikaja i po jakims czasie juz nie sa nowe ;)
            W "zadowieniu sie" pomaga nauka spiewu (zwlaszcza jesli chodzi o stale czesci
            mszy), dla bardziej ambitnych jest cykliczny kurs laciny (prowadzony przez
            prof. uniwersyteckiego, ale w bardzo przystepny sposob), kawa/herbata po mszy,
            a co jakis czas wspolny piknik w pobliskim parku.
            • Gość: PM Re: Nie tylko Lublin, ale i Antypody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:21
              cóż, pod tym co napisała pani Wiki mogę się podpisać obiema rękoma,zaś jeśli
              idze o mszę w Lublinie, to z ci z wiernych ,którzy uczęszczają na nią stale są
              bardzo mile zaszkoczeni, że w okresie wakacyjnym, nie dość że frekwancja nie
              maleje z powodu braku min. studentów, ale rośnie.
              • Gość: Wuj Re: Nie tylko Lublin, ale i Antypody IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 03.08.05, 10:12
                Wy się nawróćcie i chodźcie na normalną mszę.
                • Gość: chochlik Re: Nie tylko Lublin, ale i Antypody IP: *.lublin.mm.pl 03.08.05, 10:50
                  Dla mnie msza odprawiana w jezyku łacińskim była jak najbardziej normalna. W
                  pierszej klasie gimnazjum rok szkolny 1938/39 w programie naukli religii była
                  liturgia. podręcznikiem był specjalnie w tym celu wydany mszał dwujęzyczny: w
                  połowie strony po łacinie, w drugiej polowie polskie tłomaczenie. Teksty nie
                  byłu pustmi dźwiękami, lecz miały w pełni zrozumiałą treść. Ta biblia spełniała
                  również rolę ksiązki do nabożeństwa. Choć minęło tyle lat "Pater noster/.../"
                  zachowałam w pamięci w całości, "Credo in unum Deum/.../pamietam tylko
                  poczatek. Zmiana rytuału liturgicznego zupełnie mnie zdezorientowała, a
                  wprowadzone zmiany zniszczyły sens i głębię stosunku emocjonalnego do
                  uroczystości religijnych. To coś takiego jak nieprzekonywujace zmiany używanych
                  podręczników szkolnych niezmiennie znanych od pokoleń i przekazywanych młodszym
                  przez starszych kolegów na raptem z roku na rok zmieniajace się treści i metody
                  nieznane starszym, a przez to obce.
                  • Gość: Racja Re: Nie tylko Lublin, ale i Antypody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:51
                    Święte słowa!
    • Gość: Marek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:09
      To nie jest dziwna Msza, tylko jak najbardziej normalna. Znacznie piękniejsza i
      pełniejsza od tej powszechnie dziś odprawianej. Zresztą, sam chyba to
      zauważyłeś.
      • Gość: Racja Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 05.08.05, 09:30
        A dlaczegóż to niby ona est piękniejsza?
    • Gość: tadeusz Oglądałem w TV PRL mszę św. pontyfikalną JPII IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 04.08.05, 22:45
      I o ile dobrze pamiętam Karol Wojtyła starał się ,żeby wyniosłością nie powalać
      na kolana swoich braci i sióstr w wierze.
    • Gość: Wuj Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 10.08.05, 07:59
      Może i coś w tym jest. Chyba wybiorę się na tę Mszę.
      • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:36
        Jak poinformowała Katolicka Agencja Informacyjna na ŚDM do Kolonii zamierza
        przybyć conajmniej 3 tysiące "młodych miłośników" oraz około 60 księży rytu
        przedsoborowego (msza trydencka).Będą oni uczestniczyć w liturgii sprawowanej w
        tradycyjnym obrządku łacińskim o godz. 7.30, w kościele św. Antoniego w
        Düsseldorfie, który wraz z Bonn i Kolonią jest jednym z trzech miejsc, gdzie
        odbędą się Światowe Dni Młodzieży. Świątynię tę przydzieliła młodym
        tradycjonalistom Papieska Rada ds. Świeckich, za aprobatą arcybiskupa Kolonii,
        kardynała Joachima Meisnera. Całą uroczystość przygotowuje stowarzyszenie
        Juventutem oraz Bractwo św. Piotra. Jest to to organizacja skupiająca młodzież,
        pragnącą w rycie przedsoborowym uczestniczyć w ofierze Chrystusa.

Zatem ta "dziwna msza" nie jest wcale dziwna, za to jest w pełni uporządkowana
        czego nie można powiedzieć o wielu "improwizacjach" liturgicznych ,których
        dopuszczają się niektórzy kapłani pod czas obecnej mszy. W Mszy Wszechczasów
        nie nmieli by takiej możliwości.
        Zatem warto odwiedzić kośćiół pw. Ducha Świętego w niedzielę o 15, szczególnie
        że poza przepiękną liturgią księża tam odprawiający mają wspaniałe katechizmowe
        kazania i nie uprawiają publicystyki ambonalnej w żadną stronę
        • Gość: bonus Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 11.08.05, 12:51
          To ja chyba przgyjdę, nie ma co!
        • Gość: oglądacz fotki w papie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:25
          a w papie były fotki z takiej mszy na ŚDM
          foto.pap.com.pl/galerie_irak/cgi-bin/gal.pl?akcja=pokaz&id=7067
    • mol333 Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 12.08.05, 10:01
      -Ja też zamierzam wybrać się na tą mszę razem z mężem i synkiem. Temat postu zaitrygował mnie mocno. Bardzo jestem ciekawa jak wygląda ta msza. Z chęcią wezmę w niej udział bo mam nadzieję, że zarówno sama msza jak i księża oraz wierni są bardziej prawdziwi, wierni i uczciwi w kwestii wiary jak wszystko co jest związane z nowoczesnym kościołem. Od dawna nie bywam systematycznie na mszach bo drażni mnie sztuczność, nieuczciwość, hipokryzja i blichtr. Wiele znajomych mi osób, sąsiadów i in. nie grzeszących na codzień uczciwością, kulturą, poszanowaniem zasad moralnych uznanych za większość społeczeństwa za niepodważalne i autorytarne wartości po wejściu do kościoła zamienia się na czas trwania mszy w świętoszkowate stado owieczek a po wyjściu z niego powraca do poprzedniego wcielenia. Obrzydliwe! Mam nadzieję, że udział w tej mszy przywróci moją wiarę w sens pełnego i szczerego uczestnictwa razem z innymi wiernymi w prawdziwej mszy i nieważne czy to będzie po łacinie czy po polsku, ważne, że po ludzku i z sercem na dłoni.

< JUTRO JEST PIERWSZY DZIEŃ Z RESZTY MOJEGO ŻYCIA. CZAS NA ZMIANY! >
      • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 13.08.05, 13:32
        Nie tyle po ludzku, co po prostu Bosko! Dosłownie.
    • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 17.08.05, 01:09
      Jednak trzeba chodzić na tę Mszę!
    • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 17.08.05, 23:17
      Chodżcie tylko na tę Mszę. I już!
    • Gość: Kat Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 18:38
      Rzeczywiście, byłem dziś. Ona naprawdę jest inna. Jeszcze się nie mogłem
      znaleźć, bo struktura jest inna, jest więcej ciszy, gestów, ale dostałem opis i
      przestudiuję.
      • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:13
        proponuję tu zajrzeć:
        www.oltarz.pl/zbiorka/index.php?co=calytekst&id=15
      • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / *.pl 22.08.05, 22:27
        To i ja to zrobię.
        • janbezziemi Lepiej chyba w piekle! 22.08.05, 22:38
          Dziwna msza? Dziwny wątek. Co to Forum Chrzescijanskie czy Lublin?
          • Gość: PM Re: Lepiej chyba w piekle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 23:47
            forum ogólnodostępne, a wydaję mi się że ów jan chyba bardziej bez mózgu niż
            bez ziemi.
            • janbezziemi Re: Lepiej chyba w piekle! 23.08.05, 11:51
              Gość portalu: PM napisał(a):

> forum ogólnodostępne, a wydaję mi się że ów jan chyba bardziej bez mózgu niż
              > bez ziemi.

====================Forum ogolnodostępne - zgadza się. Dlatego zbadaj własny
              mózg ale przedtem zaloguj się na FL. (Jbz)
    • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.pl 24.08.05, 22:39
      Lepiej chodzić na Mszę Trydencką. Ona dłużej jest w Kościele.
      • Gość: Trii Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:37
        Czy te msze trydenckie saw kazda niedziele?
        Rozumiem, zew kosciele Ducha. Sw?
        A o ktorej godzinie, bo chetnie bym sie wybrala?
        • Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.pl 25.08.05, 22:48
          W każdą niedzielę o godz. 15.00 w kościele Ducha Świętego przy Krakowskim Przedmieściu. Zapraszamy.
        • Gość: jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.pl 25.08.05, 22:49
          Zapomniałem dodać: także w niektóre święta kościelne.
        • Gość: Damian Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 31.08.05, 10:24
          Już na żadną inną nie chodzę. Nie żałuję.
          • Gość: MF Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.pronet.lublin.pl 05.09.05, 15:04
            A na mszy trydenckiej trzeba koniecznie odpowiadać księdzu? Chodzi mi oto ,że
            mszalika narazie nie mam a chciałbym tylko zorientować się jak to wygląda.
            • Gość: janek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:55
              Mszy Św. zawsze należało wysłuchać, a uczestnictwo jak nauczał J.Ś. Św. PIUS X
              polega na wewnętrznym przeżywaniu Mszy.
              • dociek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 05.09.05, 23:19
                Jest dziwna. Wołają na nią Mysza. Cały dzień spędziliśmy u niej razem...
                • folkatka Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 05.09.05, 23:54
                  - Bardzo jestem ciekawa jak
                  wygląda ta msza. Z chęcią wezmę w niej udział bo mam nadzieję, że zarówno sama
                  msza jak i księża oraz wierni są bardziej
                  prawdziwi, wierni i uczciwi w kwestii wiary jak wszystko co jest związane z
                  nowoczesnym kościołem.

==================================
                  Czy Ty naprawde wierzysz w to co piszesz? Czy myslisz że postawa ludzka zalezy
                  od tego, w jakim rycie jest sprawowana msza w której uczestniczy? Znam kilku
                  księzy starej daty, z mentalnością ukształtowaną PRZED SOBO0REM - i wiesz co?
                  Czasem mnie przrazają. Autentycznie. A najlepsza historie opowiadała mi babcia.
                  Wydarzyła sie ona w latach 30. koło Rejowca. Była sobie rodzina - drwal z żoną
                  i kilkorgiem dzieci. Biede klepali. Drwal mało zarabiał, jeszcze kilka groszy
                  mieli ze sprzedaży mleka, plus jakis cielak od czasu do czasu na sprzedaż. Ale
                  wydarzyła sie tragedia - drwal zginął przygnieciony drzewem. Kobiecina została z
                  krowa jako JEDYNYM juz teraz źródłem utrzymania dla siebie i dzieci. I wiesz co
                  jej powiedział ksiądz "dobrodziej"?? Kazał jej sprzedać owa krowę bo on
                  oczywiscie za darmo posługi chrzescijańskiej uczynić nie mógł. Musiał wziąść
                  kabanę za pogrzeb. Nie muszę mówić że owa kobieta to uczyniła. Dalsze losy jej
                  nie sa mi znane. P)rzypominam - lata 30., liturgia PRZEDSOBOROWA. I co???
    • Gość: MH Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 08:13
      Zachęcam wszystkich do uczestnictwa! Msza jest wewnetrznym przezyciem każdego z
      osobna. Msza Trydencka jest Ofiarą Bezkrwawą Chrystusa za nasze grzechy.
      zachęcam do uczestnictwa.
      Z Panem Bogiem!
      • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 19:47
        W zasadzie chyba bedzie coraz trudniej tą mszę nazywać dziwną, a już nie bawem
        wszyscy wierni Kościoła Katolickiego będą wiedzieli że jest ona
        najnormalniejsza. Na to wskazują ostatnie działania Jego Świętobliwości
        Benedykta XVI.
        • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 21:48
          ciekawa sprawa, ta "dziwna msza" będzie znów odprawiana w Bytomiu i to podobnie
          jak w Lublinie w kościele pod wezwaniem Ducha Świętego:-)
          www.tradycja.org.ducha.html
          • Gość: wuj Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / 62.233.189.* 16.09.05, 00:13
            Zatem zaraza się rozszerza... Tylko czy to pomoże Kościołowi?
            • Gość: wuj1 Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / 62.233.189.* 16.09.05, 23:02
              Pomaga
              • Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 18:14
                Benedykt XVI wkrótce podejmie działania, aby umożliwić wszystkim duchownym
                katolickim celebrowanie mszy w rycie klasycznym. Przynajmniej tak twierdzi
                historyk z Cambridge Eamonn Duffy.
                Podczas Narodowej Konferencji Duchownych Irlandii powiedział, że „jest
                bardzo prawdopodobne, że papież Benedykt XVI usunie ograniczenia w celebrowania
                mszy trydenckiej”. Liczni watykaniści przewidują rychłe udzielenie przez
                papieża indultu generalnego na sprawowanie mszy w rycie klasycznym. Duffy
                Eamonn powiedział również, że decyzje z tym związane najprawdopodobniej zostaną
                ogłoszone podczas październikowego synodu poświęconego eucharystii.
                • Gość: z Lublina Tradycyjne liturgie i inne fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:36
                  Fotki z liturgii tradycyjnych można obejrzeć pod adresem:
                  fsspx.pl/gallery/
                  W sumie setki zdjęć - w tym z tegorocznych prymicji w Warszawie księży: Rafała
                  (z Polski) i Jaromira (z Republiki Czeskiej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka