Dodaj do ulubionych

czy uważacie Lublin za ważne centrum kulturalne?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 10:06
Wasze opinie są mi bardzo potrzebne. Liczę na Waszą pomoc. Dzięki! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Geysir Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:02
      Nie jest ważne. Spytaj nie tu, lecz w świecie z czym im się kojarzy Lublin?
      Czego oczekujesz? Z muzyką jak Londyn, z teatrem jak Avignon, ze sztuką jak
      Wenecja lub Kassel?
      • terraincognita Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural 12.04.05, 12:36
        Z autorem "Sztukmistrza z Lublina"...
        • Gość: ck Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:02
          ..z projektowanym Centrum Kultury bez sali widowiskowej!!!
          • Gość: ck Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:03
            ...z Teatrem w Budowie budowanym już dłużej niż piramidy egipskie.
            • Gość: ck Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:06
              ...z najstarszym w Polsce budynkiem teatralnym na starym mieście w stanie
              kompletnej ruiny dzięki skandalicznej opiece władz.
        • Gość: Geysir Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 14:24
          Rzeczywiście w ubiegłym roku w Reykjaviku pewien Islandczyk wymienił
          tytuł "Sztukmistrz z Lublina" po tym jak mu powiedziałem skąd jestem. Ale nie
          za bardzo wiedział gdzie ten Lublin jest. Niezależnie od tego fakt: Lublin
          kojarzy się ze "Sztukmistrzem z Lublina". No - myślę, że skoro tak potężne
          skojarzenie na świecie funkcjonuje to nie ma problemu, nie ma o czym dyskutować
          i możemy spokojnie wyjśc na spacer i dumnie obejrzeć sobie światowe centrum
          kultury:)
    • Gość: Wielgibolo Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.lublin.mm.pl 12.04.05, 17:16
      Lublin jest potężnym centrum kulturalnym i to jest fakt obiektywny.
      • Gość: H Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:41
        Czy potężne - to raczej nie dzisiaj nie. W żadnym wypadku nie jest jednak
        kulturalną pustynią. Wbrew pozorom dzieje się całkiem sporo - chociaż
        zdecydowanie za mało, jak na miasto takie jak Lublin - z dwoma uniwersytetami,
        innymi uczelniami i masą świetnej dawnej architektury i sztuki. O teatrze się
        nie wypowiem, bo sie na tym nie znam, ale jeśli chodzi np. o ilosć wystaw, to
        jest dobrze (o poziomie nie mówmy, bo w dzisiejszej sztuce trudno mówic o czymś
        takim jak poziom - pluralizm jest tu zbyt powszechny - po prostu nie da się
        tego klasyfikować). Ale w ogóle mam wrażenie, że teraz jest nieco gorzej niz
        było kilka lat temu.
        Ogólnie powiedziałbym - centrum na pewno, z dużym potencjałem, ale czy ważne -
        zastanawiałbym się, niestety... To troche jak z turystyką - możliwości ogromne -
        ale skutki niezbyt udane, przynajmniej obecnie.
        Pozdrawiam!
      • Gość: Gold Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:56
        No tak trudno się nie zgodzić. Lublin jest potęgą kulturalną. Weźmy taką muzykę.
        Mój znajomy jest waltornistą i podpisał kontrakt z Filharmonią Lubelską. Samo
        miasto lubi i ludzi też, ale twierdzi, że z orkiestrą trudno się gra. Po prostu
        nikt się nie przykłada do grania, kiepsko słyszy, a stroi jeszcze gorzej. Ufam
        facetowi. Bo był I waltornistą w orkiestrze kalifornijskiej. Ciekawostką jet
        to, że do filharmonii stale przychodzi publiczność - bije brawo, czasem nawet
        na stojąco. Poziom kulturalny zaczyna się od wymagań odbiorców.
        Dlatego zamieniłbym pytanie o to czy Lublin jest centrum kultury na to czy
        Lublinianie dają dowody na to, że kultura jest w ich życiu ważna. Widziałem na
        własne oczy jak na Zamku przesunięto ściankę z obrazem Matejki po to, by na
        parkiecie przed nim mogli tańczyć tzw. włodarze przy dźwiękach czegoś
        okropnego. To i tak nic w porównaniu z sałatkami wielowarzywnymi w sali z
        bronią białą itd.
        Niewątpliwie w Lublinie nie brakuje ludzi światłych, którzy wciąż jeżdżą na
        koncerty i wystawy gdzie indziej. Dlaczego? Może ludzie odpowiedzialni za
        organizację takich rzeczy boją się organizować imprezy dużego formatu. Wystawy
        na Zamku cieszyły się przecież pularnością.
        Na marginesie. Obecnie w Muzeum Prado w Madrycie jest wystawa przeglądowa
        Durera.
        • Gość: H Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:19
          Gość portalu: Gold napisał(a):
          > Na marginesie. Obecnie w Muzeum Prado w Madrycie jest wystawa przeglądowa
          > Durera.
          A w jest Warszawie duza retrospektywa nowożytnego malarstwa francuskiego.
          Bez jaj - Prado, to można porównywać z Narodowym w Warszawie, w Krakowie albo z
          Wawelem, ale nie z Muzeum Lubelskim. Gdyby Rosjanie od czasów Kasi II a potem
          Niemcy za kanclerza Adolfa nie rozkradli większosci naszego malarstwa, to
          lubelskie zbiory byłyby naprawdę znakomite - ale niestety. Warto się cieszyc,
          zę zostało sporo dobrych obrazów w lubelskich kościołach, ale duże galerie
          magnackie (jak np. Słupeckich i tarłów w Opolu Lubelskim, gdzie w XVIII wieku
          było kilkaset dzieł, głównie holenderskich), zniknęły w czelusciach Rosji...
          • Gość: Gold Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:52
            Bez jaj, dyskusja dotyczy Lublina jako centrum kulturalnego, a nie straganu z
            pamiątkami.
            • Gość: H Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 19:02
              Działalnosć wydawnicza to w Lublinie nie pamiątki, ale głównie pozycje naukowe.
              Co do szeroko rozumianej kultury jak sądzę należy. A co do innych rodzajów
              publikacji - edycje np. wierszy Czechowicza, czy albumy ze zdjęciami Hartwiga
              to zdecydowanie działalność kulturalna, a nie pamiątkarska. A więc kolego - bez
              jaj - dizałalność wydawnicza w Lublinie, to nie zapełnianie starganów z
              pamiątkami.
              • Gość: Gold Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 00:00
                Doceniam, doceniam. Rzeczywiście publikacje wysokiej klasy. Jeśli Hartwig
                (jeden z jego albumów "Lublin i okolice" rozpadł się ostatnio w trakcie
                przeglądania) + wspomniane utwory Czechowicza (ciekawe ile z nich internauci są
                w stanie wymienić?) wystarczy, by określić Lublin mianem centrum kulturalnego
                to OK. Mam jednak przed oczami Biennale w Wenecji, Dokumente w Kassel i
                festiwale teatrów w Edynburgu i Avignon i jakoś mi to burzy obraz Lublina jako
                centrum kulturalnego, ale to już pewnie mój problem, a dokładnie punktu
                odniesienia...
                Niestety jakoś nie mogę uznać Lublina za centrum kulturalne, choć rozumiem
                wszystkich, którzy chcą tak Lublin spostrzegać i w takim mieście mieszkać. Ja
                też chcę w takim mieszkać, lecz jestem realistą. Jeśli będę bronił tego co jest
                i okazywał zadowolenie z byle tomiku poezji, to nic się nie zmieni. Jeśli
                jednak zawsze będą mi się marzyły rzeczy lepsze od tych, które widziałem gdzie
                indziej to może pewnego dnia Lublin będzie stolicą kulturalną Europy, albo i
                świata. Ale zanim to nastąpi będą musieli tu wymrzeć wszyscy Ci, którym
                odpowiada prowincjonalne status quo. Kultura w tym mieście jest wciąż w
                budowie - tak jak teatr!!!
                • Gość: H Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 17:59
                  Chyba nie zauważyłeś, ze wcześniej wyraźnie napisałem, ze Lublin jest centrum
                  kulturalnym, ale czy waznym - tu postawiłem znak zapytania. Wspomniane przez
                  ciebie Dokumenta w Kassel - to sprawa nieporównywalna - bo w stworzenie ich
                  renomy gigantyczne pieniądze swego czasu wpompowali Amerykanie - po to, by pod
                  na "neutralnym" gruncie promować swoją sztukę i zarabiac na tym masę pieniędzy -
                  podobnie jest z weneckim Biennale. To nie jest spiskowa teoria - to fakty, o
                  których pisza poważni historycy i krytycy sztuki.
                  • Gość: Gold Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:16
                    No skoro aż tak poważne osoby o tym piszą to znikam ze sceny. Na marginesie
                    super, że kogoś(CIEBIE) to obchodzi.
                    Popatrz na to też z innej strony. Niech ci wredni Amerykanie, którzy chcą na
                    wszystkim zarobić zainwestują w jakąkolwiek imprezę kulturalną w Lublinie.
                    Niech to będzie 1/3 biennale i 1/3 Dokumente. Nie byłoby cudownie? Wyobraź
                    sobie tylko jak przyjeżdżają do Lublina obrazy Baselitza, Opałki, Paladino itd.
                    Wszystkie są na Zamku, a przed nim instalacje, niech będzie land-art
                    Gioldsworthy i Long, niech będzie dobra muzyczka - akcje w stylu STOMP. I niech
                    to będzie za te cholerne amerykańskie pieniądze. Wyobrażasz sobie taki Lublin???
                    To się obudź bo taki nie jest i trzeba się zabrać do roboty, żeby taki był. No
                    nie?
    • Gość: H Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:24
      Jeszcze jedno na korzyść - Lublin to spory ośrodek wydawniczy.
    • Gość: student Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:22
      A ja uważam że więcej imprez jest w Zamościu.
    • fioni Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural 14.04.05, 18:03
      a ja lubię teatr Provisorium i Scenę Plastyczną KUL :))
      • Gość: stan Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:14
        O wiele atrakcyjniej prezentuje sie Zamosc,Kazimierz ktory w swojej ofercie
        wiece moze zaoferowac niz nasz Lublin,chyba ze w porozumieniu z ab.Zycińskim i
        p.prezydentem naszego miasta procesjami na trasie z ul.Krolewskiej
        • Gość: Mmm Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.resetnet.pl 15.04.05, 13:07
          Jakby połączyć Zamość z Kazimierzem to nie dzieje się tam nawet 1/5 tego co w
          Lublinie. Oni mają tylu turystów tak czy siak , że im na imprezach nie zależy-
          przykład Kazimierz prawie stracił na rzecz Torunia festiwal filmowy.
    • Gość: Hrabia Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:05
      Oczywiście że tak. Lublin jest pomostem między zachodem i Wschodem, to miasto
      pełni rolę taką jak dawniej Lwów.
      • joannabarska "Akcent" dla ilu czytelników? 17.04.05, 15:26
        Znamienne,że nie było słowa o "Akcencie". Czy to tak wysławiane pismo (teraz
        mialo jakis jubileusz) ktos czyta z internautów? Jakie ono ma naklad, jak
        czesto obecnie wychodzi? Szczerze powiem, ze dawno w reku go nie miałam.
        Poszukam w internecie.
        • terraincognita Kultura? A czy to temat? 18.04.05, 14:22
          Widzę,ze temat dotyczący lubelskiej kultury nie wzbudza zainteresowania
          internautów. Kropka.
          • Gość: maturzystka tak,to temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:31
            jeżeli ten temat nie wzbudza Twojego zainteresowania wcale nie musisz odwiedzać
            tej dyskusji :) dziękuję
        • Gość: maturzystka Re: "Akcent" dla ilu czytelników? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:29
          "Akcent" to kwartalnik. Wydawany od roku 1980,wiec zgadza się..w tym roku 25
          lat.. Nakład to około 1000 egzemplarzy.
    • Gość: max Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:52
      ja uwazam lublin za wazne centrum alkoholizmu i łapówkarstwa...
    • Gość: Maciek Re: czy uważacie Lublin za ważne centrum kultural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:08
      Lublin jest centrum kulturalnym ale tylko na skalę wojewwództwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka