Dodaj do ulubionych

słabość ordynacji

27.09.05, 21:47
do sejmu dostał się Kurczuk który otrzymał 9600głosów a nie dostała się
Sierakowska na którą głosowało 12300 wyborców.to jest paradoks-nieważne na
kogo głosujesz,do sejmu wchodzą miernoty ale z właściwej listy.
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: słabość ordynacji 27.09.05, 23:06
      Ba! Korwin dostał 19500 głosów i nie ma go w Sejmie. Na szczęście.
      • alex2222 Re: słabość ordynacji 27.09.05, 23:09
        no tak,ale czy to zachęca do udziału w wyborach? co z tego że ludzie chcą kogoś
        w sejmie,skoro ordynacja go skreśla a głosy wyborców o d...potłuc.smutne to.
        • Gość: lolo Jaka tam słabość? IP: *.lublin.mm.pl 29.09.05, 01:12
          Grzegorz Kurczuk nie jest miernotą. W dodatku jest czlowiekiem bardzo
          pracowitym. Lubię Sierakowską, ale pod wzgledem inteligencji batdziej cenię
          Kurczuka. Co do ordynacji wyborczej...SdPL musiałaby zdobyc 5 proc. głosów w
          skali kraju, aby wejsc do Sejmu. Jakby te 5 proc. miała, to Sierakowska z
          pewnoscia dalej byłaby posłanką. Ale...moze czas, aby troche odpoczęła? Za rok
          konczy 6o lat. Trzyma sie swietnie, ale ta nerwówka musiała sie w jakims
          stopniu odbic na jej zdrowiu choc moze ona tego jeszcze nie odczuwa. Pani Iza
          od Sejmu Kontraktowanego z 1989 r. stale zasiadała w ławach poselskich! I
          zasiadałaby dalej,gdyby nie poszła zbierac borówek...(A słabośc ordynacji
          byłaby wtedy, gdyby z 2 proc, głosów stawało sie posłem).
          • alex2222 Re: Jaka tam słabość? 29.09.05, 18:47
            nie uważam p.Kurczuka za miernotę.po prostu niefortunnie dobrałem
            porównanie.p.Kurczuka i jego sympatyków przepraszam.chodziło mi o to,że
            ordynacja premiuje kandydatów z niskim poparciem jeśli tylko ich partia osiągnie
            próg a przez to głosuje się de facto nie na konkretnych ludzi ale na
            partie.głosowałem na p.Sierakowską bo jej ufam chociaż SdPL budzi moje spore
            zastrzeżenia i nie poprę Borowskiego w wyborach prezydenckich.ale ja chciałem
            poprzeć jedną konkretną osobę i chociaż podobnego zdania było 12tys.innych
            wyborców to ich głosy okazały się głosami drugiej kategorii w porównaniu do
            głosów oddanych np. na p.Karpińskiego z PO(8750głosów)żeby nie czepiać się już
            Kurczuka.
            i myślę że to też może zniechęcać do udziału w wyborach.
            • aron2004 Re: Jaka tam słabość? 29.09.05, 19:17
              alex2222 napisał:

> i myślę że to też może zniechęcać do udziału w wyborach.

im więcej wyborców p. Sierakowskiej się zniechęci, tym lepiej
              • alex2222 Re: Jaka tam słabość? 29.09.05, 21:10
                rozczaruję Cię,ale ja się nie zniechęciłem.zamierzam głosować nadal na
                p.Sierakowską o ile będzie kandydować.
                • aron2004 Re: Jaka tam słabość? 29.09.05, 21:24
                  alex2222 napisał:

> rozczaruję Cię,ale ja się nie zniechęciłem.zamierzam głosować nadal na
                  > p.Sierakowską o ile będzie kandydować

no cóż w wyborach muszą być też zmarnowane głosy
                  • alex2222 Re: Jaka tam słabość? 29.09.05, 21:41
                    nie wątpie,że Twój był strzałem w dziesiątkę.obyś tak samo myślał za cztery lata.
                    ja nie zmieniam swojego wyboru od 14 lat(osoba,nie partia), i się nie
                    zawiodłem.ciekawe ilu może to powiedzieć?
                    • aron2004 Re: Jaka tam słabość? 29.09.05, 22:27
                      alex2222 napisał:

> ja nie zmieniam swojego wyboru od 14 lat(osoba,nie partia), i się nie
                      > zawiodłem.ciekawe ilu może to powiedzieć?

ja "od zawsze" głosuję na Ryszarda Bendera
                      • alex2222 Re: Jaka tam słabość? 29.09.05, 22:31
                        w takim razie na pewno się różnimy.co nie zmienia faktu że możemy się szanować:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka