Dodaj do ulubionych

Święta praca

IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 02.05.11, 08:55
Ale redaktor ma jakieś dowody czy tak tylko pisze?

"Rynek pracy - mimo reform przeprowadzonych przed kilku laty, jest wciąż zbyt sztywny, a obciążenia płac podatkami i składkami - choć zmniejszone - zbyt wysokie. W efekcie wielu pracodawcom nie opłaca się zatrudniać legalnie pracowników, tym bardziej, że istnieją zachęty, by pozostawać formalnie bezrobotnym i pracować na czarno."
Obserwuj wątek
    • Gość: moe Moża to stwierdzić organoleptycznie IP: 82.139.156.* 02.05.11, 14:35
      Czyli w tym wypadku osobiście :)
      Praca jest opodatkowana tak bardzo ,jak drogi produkt konsumpcyjny i zmieniać pracę to równie ciężko jak ja dostać.
      A najciekawsze są badania o przydatności do pracy :) np. do pracy biurowej :).
      • Gość: ej amerykanie przyzwyczaili IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.11, 18:59
        sie do niskiego bezrobocia (4-5 procent) od czasow Reagana?????????
        Ronnie byl prezydentem w latach 81-89, zaczynal od niespelna 8% bezrobocia, a skonczyl na 5%, po drodze mial 11%. trwale ponizej 6% to bezrobocie zeszlo za Clintona. O bzdurach na temat zawsze wysokiego bezrobocia w Hiszpanii to szkoda slow.
        • strikemaster Mantra 04.05.11, 13:57
          Mantra to taki rodzaj zaklęcia, forma kultu spotykana w niektórych religiach (jak buddyzm, liberalizm gospodarczy). Jak każda forma modlitwy, ma na celu odgonic złe duchy, sprowadzic przychylnosć bóstw opiekuńczych. W tym przypadku widzimy jej neoliberalną odmianę.
        • Gość: twoja_stara Re: amerykanie przyzwyczaili IP: *.nyc.res.rr.com 05.05.11, 11:55
          4-5 % bezrobocie podawane w podręcznikach ekonomii to ludzie którzy nie nadają się do niczego :-)))) "Unemployable people" są z nami zawsze, prawdopodobnie od początku świata ale na pewno od czasu rewolucji przemysłowej.
      • strikemaster Re: Moża to stwierdzić organoleptycznie 04.05.11, 13:37
        > A najciekawsze są badania o przydatności do pracy :) np. do pracy biurowej :)

i myślisz, ze to z wysokosci podatków wynika?

> Praca jest opodatkowana tak bardzo ,jak drogi produkt konsumpcyjny i zmieniać
        > pracę to równie ciężko jak ja dostać.

A jak będzie tańsza, to będzie jej wiecej? Wzrośnie znacząco produkcja czy raczej będzie to zachęta do tworzenia przerostów zatrudnienia?
    • Gość: Swoo Święta praca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.11, 12:44
      Z elastycznością prawa pracy to może być słuszny argument, ale z wysokością obciążeń ciężko się w 100% zgodzić, bo na tej zasadzie w Skandynawii czy Danii (gdzie obciążenia związane z pracą są horendalnie wysokie) bezrobocie powinno wynosi z 90%...
    • strikemaster Re: Święta praca 04.05.11, 13:35
      > "Rynek pracy - mimo reform przeprowadzonych przed kilku laty, jest wciąż zbyt s
      > ztywny, a obciążenia płac podatkami i składkami - choć zmniejszone - zbyt wysok
      > ie. W efekcie wielu pracodawcom nie opłaca się zatrudniać legalnie pracowników,
      > tym bardziej, że istnieją zachęty, by pozostawać formalnie bezrobotnym i praco
      > wać na czarno."

No tak, drożyzna w sklepach, po co towary kupować, skoro jest zachęta, by kraść. Inaczej mówiąc głupkowate tłumaczenia konieczności istnienia umów śmieciowych.
    • rabart Wkurza mnie zakładanie że nie ma bezrobocia 05.05.11, 01:58
      Od 2 lat bezskutecznie szukam pracy, mam wyższe wykształcenie, dwa kierunki ukończone na państwowym uniwersystecie, znajomość dwóch języków obcych potwierdzoną certyfikatami i co ?
      Mogę się powiesić ot co!
      I niby jaką pracę mam mieć "na czarno" ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka