Dodaj do ulubionych

Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy

02.11.05, 12:03
I bardzo dobrze, że Nałęczów chce i potrafi pozyskiwać srodki unijne. Zeby
tylko p. Stelmach nie brał się tam do zadnego projektowania - jego "Atrium" w
nałęczowskim parku zdrojowym, które od przechowalni warzyw mojego sąsiasa
różni się tylko kolorem elewacji i tym że jest mniejsze - wystarczy...
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • hubertkm Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy 02.11.05, 12:05
      Trochę denerwujące, ze muszą być dwie opinie, żeby komentarz do artykułu
      "wszedł" na forum...
      Pozdr.
    • Gość: krys Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 16:36
      W Nałęczowie powstaje jeszcze jedna inwestycja wg projektu p . Stelmacha. Do
      sarkofagu, bo tak nazywamy atrium dojdzie jeszcze stodoła. Szkoda, że takie
      paskudztwa wkomponowano w piękny krajobraz Nałęczowa, ale już tacy projektanci
      poprzedniego systemu wpieprzyli kiedyś do Nałęczowa bloki przy ul. 1 Maja.
      Dziwny jest gust czerwonej neoburżuazji.
      • Gość: Satan of Swing Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 18:05
        Czerwonej? Przecież Stelmach to ulubieniec PiSowiaka Pruszkowskiego. Gdzie tu
        czerwień?
        • sonnenkinder Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy 02.11.05, 22:28
          Atrium jest najgorsze, ale neistety powojenne budynki tez nie grzesza uroda.
          Ladnie odrestaurowano hotel przy glownej ulicy...Przepioreczka zdaje sie. Ja
          nie bardzo lubie pomysly pana Stelmacha, nie przekonuje mnie takze zdobyta
          nagroda za Muzeum Chopinowskie. Surowy beton i szklo. Przy duzych biurowcach
          ok, ale nizszym budynkom to na zdrowie nie wychodzi.
          • Gość: Wini3 Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 15:50
            Atrium znane jest w Nałęczowie jako krematorium, jednak jeszcze gorzej jest z
            drugim obiektem tego architekta - czarną stodołą przy ul. Kościuszki. Są to
            apartamenty na wynajem, tylko że kilka dni w takim klimacie to pewna depresja,
            a kilka następnych to pewne samobójstwo
    • Gość: Anka Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy IP: *.chello.pl 03.11.05, 17:34
      A propos Nałęczowa - co z gorącymi źródłami? Ktoś z Was coś wie, czy już "się
      kopią"? W Bełzycach tez odkryto gorące źródła - może będa wcześniej niż w
      Nałęczowie?
      • folkatka Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy 04.11.05, 12:28
        Szkoda, że takie
        paskudztwa wkomponowano w piękny krajobraz Nałęczowa, ale już tacy projektanci
        poprzedniego systemu wpieprzyli kiedyś do Nałęczowa bloki przy ul. 1 Maja.
        =================================
        NIe mówiąc juz o budynku Liceum Plastycznego :I
        • _aaa_ Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy 04.11.05, 12:44
          Z tym budynkiem PLSP to bez przesady. Po pierwsze to prawie go nie widac bo zarósł sobie radosnie, po drugie bryłę ma na szcęście tak prostą, ze przy odrobinie checi i okreslonej zasobnosci złotówkowej da rade to przerobic na całkiem fajny modernistyczny klocek co bedzie sobie tam stał i udawał że go popełniono przed wojna:)
          • folkatka Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy 04.11.05, 12:57

POd warunkiem że przebudowę będzie projektował dobry architekt.
            • _aaa_ Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy 04.11.05, 13:26
              ...jakoś nie wyobrażam sobie żeby mogło byc inaczej:)
              • sonnenkinder Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy 04.11.05, 15:15
                Tylko sie cieszyc, ze w Kazimierzu nie buduje sie takich maszkaronow. Co prawda
                nie widzialem wizualek nowobudowanego centrum konferencyjnego, ale pozostaje
                miec nadzieje, Ze schowane za jednym ze spichlerzy, nie popsuje krajobrazu.
            • Gość: mały Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 19:54
              folkatka napisała:
              > POd warunkiem że przebudowę będzie projektował dobry architekt.

Dobry architekt, dobry! Masz kostkę cukru!
              A ty, niedobry sioooo z Nałęczowa !!!!
              :))))
              • Gość: szczera Nałęczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 20:59
                Mieszkam w Warszawie. W maju byłam po raz pierwszy w Nałęczowie (potem byłam
                w czerwcu) i zakochałam się w nim! Zakochałam się w tym "świętym spokoju",
                którego brakuje mi w stolicy, w parku oczywiście, we wszystkich ciekawych
                budynkach, w ludziach i ogólnie we wszystkim. Nie zauważyłam czegoś, co by mi
                przeszkadzało lub drażniło. Ale być może byłam za krótko (dwa razy po 3 dni).
                Natomiast wiem, że na pierwszy rzut oka wszystko gra :) Drugi rzut oka planuję
                w grudniu. I wtedy - kiedy Nałęczów będzie pozbawiony tej przepięknej zieleni -
                przyjrzę się dokładnie Waszej architekturze. Atrium nie pasuje zbytnio do parku,
                ale gorsze rzeczy widziałam w życiu, więc aż tak bardzo mnie nie "poraziło".
                Urzeczona śpiewem ptaków (dawno nie słyszałam tak "hucznie" śpiewających nad
                ranem ptaków) i widokiem pięknych łabędziątek przymknęłam oczy na Atrium.
                Przydałoby się odnowić poczekalnię na dworcu kolejowym. I przede wszystkim
                pięknie odremontować Pałac Małachowskich.
                • Gość: H Re: Nałęczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 21:56
                  Pałac? Nie przesadzajmy. Znam w Nałęczowie ze 30 zabytków które dużo bardziej
                  potrzebują remontu od pałacu.
                  Fajnie ze nie dostrzegłaś zbyt mocno Atrium i jemu podobnych:-)
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: mały Re: Nałęczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 12:21
                    Chyba sie trochę uprzedziłeś do pana architekta Stelmacha,i nie mozesz mu
                    darować tego Atrium. Czy tylko mi sie wydaje? Pozdrawiam.
                    • Gość: H Re: Nałęczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 12:38
                      Powiedz szczerze, Mały: jak mozna darować cos takiego? Mój sąsiad wystawił sobie
                      coś podobnego na warzywa - tylko ze trochę wieksze i pokryte żółtą falistą
                      blachą. TO jest odpowiednia funkcja dla takich budowli - a nie centrum jednego z
                      najpiękniejszych parków w regionie, pełnego ciekawej architektury z różnych
                      epok. To raczej tutaj, a nie gdzie indziej widziałbym rzeczywiście nowoczesny
                      budynek (oczywiscie dobry) - bo sama koncepcja takiego parku - miniświata z
                      budynkami w różnych "gustach" (doemk grecki, pawilon gotycki itd.) to umozliwia.
                      A tu kicha. Wylazło niezrozumienie charakteru otoczenia i generalnie niewielka
                      wiedzą historyczną...
                      Pozdr.
                      • Gość: mały Re: Nałęczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 12:57
                        Ósmym cudem świata bym tego nie nazwał, to prawda.Skojarzenia które budzi jego
                        smutna "forma i treść" są chyba jednak uzasadnione. Szkoda że na tak
                        wyeksponowany budynek nie ogłoszonpo konkursu ale takiego ogólnopolskiego, a
                        może nawet miedzynarodowego. Dowiedzieli byśmy się przynajmniej jaki był wybór.
                        A może sie mylę, bo architekt Stelmach to raczej doświadczony uczestnik różnych
                        konkursów. Nie orientujesz sie przypadkiem czy w Nałęczowie był konkurs i czy
                        projekt Stelmacha był uznany za najlepszy?
                        • Gość: H Re: Nałęczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 14:11
                          Nie slyszałem, zeby był tam jakikolwiek konkurs. Uzdrowisko jest jako jedyne w
                          Polsce sprywatyzowane, więc pewnie i przetarg sobie darowali. Ale dokładnie nie
                          wiem - może było coś po cichu?
                          Pozdr.
                          • Gość: Nałęczowianka Re: Nałęczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 19:14
                            Atrium da się przełknąć, ale nie w miejscu gdzie sie znajduje. Totalnie tam nie
                            pasuje, poprostu psuje urok naszego parku. Ale tej ,,stodoły" na ul Kościuszki
                            to nie jestem w stanie strawić, pomimo upływu czasu nie jestem w stanie oswoic
                            się z tym czymś.
                            • pra_gosia Z czego jesteście dumni? 20.11.05, 20:11
                              Bardzo lubię Nałęczów. Ogólnie bardzo mi się podoba, ale ciekawa jestem -
                              z czego Wy jesteście najbardziej dumni w Waszym mieście? A co chcielibyście
                              zmienić przede wszystkim?
    • Gość: H Re: Park Zdrojowy w Nałęczowie będzie piękniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:58
      A propos NAłęczowa: przez przypadek znalazłem coś takiego:
      www.kapuscinski.hg.pl/index.php?id=publikacje_1996_3
      Ładne:-)
      Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka