-
Chciałabym zrobić pstrąga, ale inaczej niż zazwyczaj. Moje wcześniejsze doświadczenia kulinarne to:
-pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
-pstrąg pieczony w folii pod pierzynką chrzanową
-pstrąg pieczony w płatkach migdałowych
Macie jakieś inne pomysły? Mało jest ciekawych przepisów na pstrąga.
-
Prosze o rade ,jak podać na uroczystą kolacje 12 upieczonych pstrągów.
Nie mam pojcia jak to zrobić ,czy usmażyć wcześniej na patelni a potem odgrzać w piekarniku
(zastanawiam się czy nie stracą na smaku ) czy jakoś od razu upiec.
Może ktoś ma jakiś cudowny sposób ,będę wdzięczna za każdą wskazówke.
Pozdrawiam.
9
-
Podsunie ktoś ciekawy przepis na pstrąga w folii lub z grilla? Wg was zrobiony którym sposobem pstrąg jest smaczniejszy? (tylko nie standardowo, np. masło, czosnek i koperek)
-
Prosze o pomoc szanownych forumowiczów :) Mam na grilla przygotowane
pstragi, ale okazalo sie, że wlasciciel grilla nie ma metalowych siatek
do pieczenia ryb. Ne jestem pewwna, czy uda mi sie je kupić - w czym
doradzalibysie alternatywnie upiec rybe? Zawinąć ją w folie, tak jak do
piekarnika ale czy wtedy w ogole smak grulla bedzie odczuwany? Boje
sie, ze jesli dam je bezposrednio na kratke, to sie rozwalą przy
przekładaniu, a na tacke - raczej ugotują niż zgrillują. Doradźcie,
...
-
Pieczone pstrągi z grzybami i prosciutto
Składniki
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
6 szklanek drobno pokrojonych grzybów (raczej tych twardawych – pieczarki,
shiitake) – około 350g
1.5 szlanki siekanej cebuli
2-3 selery naciowe pokrojone w kostke
Garstka posiekanej natki
1.5 łyżeczki suszonego tymianku
~90g drobno pokrojonego prosciutto (szynki wędzonej)
4 całe pstągi (ok. 300 g każdy) – oczyszcone, bez ości – ale nadal CAŁE ryby
(najlepiej) – tak, ż...
-
Witam Państwa :-) Podczytuję Was tu od pewnego czasu i wykorzystuję
Wasze pomysły i doświadczenie. Muszę przyznać, że odkąd Was czytam,
podoba mi się pitraszenie, choć gdzie mi tam do Was...
No ale do rzeczy... Kupiłam dzisiaj 3 filety z pstrąga i nie wiem co
z nimi zrobić. Chicałabym zaskoczyć czymś rodzinę. Potrawa nie
powinna być jakaś bardzo skomplikowana, bo nie dam rady, ale i nie
ryba po grecku (swoją drogą parę lat temu uważałam rybę po grecku za
wyższy stopień wtajemnicz...
-
witam
dziś wymysliłam na objad pstraga z ziołami pieczonego w foli w piekarniku.
Jak długo powinnam go piec i w jakiej temperaturze?
z góry dziekuje za podpowiedzi.
pozdrawiam Pasja77
-
Koleżanka chce podać na weselu pstrąga. Niestety nie bardzo ma pomysł jak i z
czym go podać. Rzuciłam w wyszukiwarke, dużo różnych przepisów. Może macie
jakiś elegancki i prosty sposób na pstrąga?
Może zwyczajnie - masełko, cytryna, sól i pieprz i jakiś ekstra dodatek do
tego?
-
j.w.
-
rade , czym nafaszerować, aby po upieczeniu był smaczny.Z góry wielkie
dzięki, pozdr.
-
zostało mi sporo pieczonego pstrąga. myślę o jakiejś sałatce, ale wszystkie
jakie udało mi się znaleźć są z dodatkiem wędzonego. szkoda mi wyrzucać, a na
odgrzewanego nikt nie ma ochoty...
-
chciałam zrobić na obiad płaty pstrąga bez skóry ale nie jak zwykle przyprawione i wysmażone na patelni. prosze o przepisy na coś nowego :)
-
dzis na obiadek bedzie pstrag. prosze o jakies ciekawe sposoby na jego
przyrzadzenie. pozdrawiam.
-
sałatka do pstrąga...w foli pieczonego z czoskiem w środku i masełkiem
poszukiwana - najlepiej z sałatą lodową w składzie.
dzięki za pomysły
-
mam troche wędzonego pstrąga i halibuta (chyba po 200g obu). macie jakies
pomysł, co z tego zrobic? moge zjesc tak po prostu same rybki, ale chętnie
ugotowałabym cos dobrego, zuzywając owe rybki
będę wdzięczna za inspirację..
-
na dno żaroodpornego naczynia starłem na grubych oczkach marchewki.
na grubym marchewkowym posłaniu ułozyłem rybę oczyszczoną.
pastą posmarowałem ją od środka i z zewnątrz.
przepis na paste wymysliłem sam. oto on: kilka suszonych fig, kilka orzechów
włoskich, kilka migdałów, trochę miodu, sok z jednej cytryny - zmiksować.
na wysmarowaną rybę posypałem znowu marchewkę startą, trochę utartej
pietruszki i selera.
podlałem wszystko wytrawnym winem białym
i obsypałem kawałec...
-
witam,
to ma być przysłowiowa kropka nad i... Wiem, ze on uwielbia te ryby, a tu
klops - ja nie jestem mistrzynia w kuchni w zakresie ryb. Muszę się przyznac,
że kostke rybna umiem usmażyć, ale łososia, ani pstrąga nigdy nie robiłam.
POMÓZCIE!!! PROSZĘ!!!! Tak bardzo chcę mu podać te jego ulubione ryby i
jeszcze go tym oczarować. Liczę na was... Prosze o szczegółowe informacje,
tak łopastologicznie. Na co zwrócic uwagę przy zakupie, jak przygotować, jak
przyrządzić, jak podać...
-
Znacie jakieś ciekawe sposoby przyrządzenia pstrąga?
-
Czy ktoś zna przepis na pstrąga, którego jadłam w restauracji i który
wyjątkowo mi smakował. Danie nazywało się chyba pstrąg marynowany w białym
winie i zielonych jabłkach (albo soku z zielonych jabłek). Wydaje mi się, że
pstrąg był najpierw oprószony mąką i usmażony, następnie podzielony wzdłuż
kręgosłupa na pół i zamarynowany. Marynata miała łagodny smak białego wina,
lekko słodkawy (chyba od jabłek, być może dodano też trochę cukru), w
marynacie pływały ziarenka pieprzu i ziela...
-
Witam,
znalazłam tu odlotowy przepis na pstrąga w bekonie, tylko nie wiem z jaki
dodatkiem go podać i jaką fajną surówkę do tego...
czy pasują takie kuleczki z ziemniaków (mrożonka), czy moze coś innego?
co do sałatko - surówek to b. fajna jest brokulowo - pieczarkowa ale nie wiem
czy to do rybki pasuje......
bardzo bardzo prosze o rady
pozdrawiam
ania